Proszę o pomoc

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Proszę o pomoc

Postprzez megi » 12 Cze 2017, 17:24

Witam. Jestem tu nowa. Tydzień temu u mojego męża (29 lat) został zdiagnozowany guz prawego jądra.Mąż jest już w szpitalu i jutro przejdzie zabieg orchidektomii. Dzisiaj odebrałam wyniki markerów, które przedstawiają się następująco: bhcg 1,3 mlU/ml (0-2); ldh 182 U/l (0-250); AFP 44,05 lU/ml (0-5,80). Bardzo proszę o pomoc czego mamy się mniej więcej spodziewać , na co wskazują te wartości? Nie ukrywam, że jestem przerażona i chciałabym być wsparciem dla męża w tych trudnych chwilach.Pozdrawiam serdecznie.
megi
 
Posty: 11
Rejestracja: 12 Cze 2017, 17:12

Re: Proszę o pomoc

Postprzez mardeb76 » 12 Cze 2017, 18:34

Witaj,
Bardzo dobrze, ze trafiłaś na Froum znjadziesz tu wiele pomocnych informacji oraz możesz liczyć na nasze wsparcie w tym ciężkim okresie Waszego życia. Megi, aby być wsparciem dla swojego męża to Ty musisz zachować opanowanie i być silna. Na początku chciałbym Cię uspokoić. Wartości markerów wskazują na niski poziom zaawansowania choroby i tego sie trzymajmy. Jeśli podałabyś wielkość guza okresloną w badaniu USG to też byłoby pomocne. Na razie wszystko robicie wzorowo, a operacja w tydzień po diagnozie do expres, tak więc gratulacje. Teraz skupcie się na zabiegu i rekonwalescencji. Najważniejsze, że pierwotne ognisko choroby zostanie szybko usunięte. Co potem: około 7 dni po zabiegu należy wykonać wszystkie 3 markery nowotworowe - nie zaniedbajcie tego, jesli nie będziecie mieli skierowania wykonajcie na własny koszt. Badania należy wykonywac regularnie co tydzień, az do ustabilizowania się ich wartości. Po operacji będziecie oczekiwali na wynik histopatologiczny, to dobry okres aby zarejestrowac sie do onkologa i spróbowac uzyskać skierowanie na TK (jamy brzusznej, miednicy i klatki piersiowej). Pisze spróbowac bo nie zawsze to się udaje bez posiadania opisu histiopatologicznego. Generalnie możecie być dobrej myśli, to czy mąż zostanie wyleczony to pytanie retoryczne. Oczywiście, ze tak !!!! Ważne tylko, aby był leczony zgodnie z promowanymi na Forum zaadami postepowani. Pisz w każdej sprawie. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1133
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Proszę o pomoc

Postprzez megi » 12 Cze 2017, 18:52

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Cieszę się że tu trafiłam, dopiero teraz widzę ilu ludzi zmaga się z tym problemem. Oczywiście będę się na bieżąco odzywać.Pozdrawiam!
megi
 
Posty: 11
Rejestracja: 12 Cze 2017, 17:12

Re: Proszę o pomoc

Postprzez megi » 12 Cze 2017, 20:05

A jeszcze mam takie pytanie, czy dobrze wywnioskowałam, że podwyższony poziom AFP wskazuje na nienasieniaka? Wiem że odpowiedź otrzymamy po badaniu hist, ale strasznie się tym niepokoję, nienasieniaki są przecież gorsze do leczenia. Co do wymiarów guza to niestety urolog nam nie podał.
megi
 
Posty: 11
Rejestracja: 12 Cze 2017, 17:12

Re: Proszę o pomoc

Postprzez mardeb76 » 12 Cze 2017, 20:13

Witaj,
Tak, bardzo dobrze wywnioskowałaś to z pewnością nienasieniak. W początkowym stadium zaawansowania nie wymaga leczenia prócz zabiegu usunięcia guza pierwotnego, w niskich stadiach leczy sie tak samo dobrze jak nasieniaki. Trudności w leczeniu dotyczą zwykle przypadków zaawansowanej choroby z masywnymi przerzutami do innych lokalizacji. Biorąc pod uwage wartości markerów, u Was taka opcja nie wchodzi w rachubę. Zatem proszę się nie przejmowac na zapas. Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1133
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Proszę o pomoc

Postprzez megi » 12 Cze 2017, 21:38

Ojej, jak dobrze usłyszeć takie słowa, to dla mnie wielkie pocieszenie. Dziękuję.
megi
 
Posty: 11
Rejestracja: 12 Cze 2017, 17:12

Re: Proszę o pomoc

Postprzez megi » 26 Cze 2017, 14:11

Witajcie ponownie. Mój mąż jest już po zabiegu orchidektomii, którą przeszedł 13.06 w Szpitalu Specjalistycznym nr 1 w Bytomiu. Zabieg przeprowadził chirurg urolog dr Kamil Bochynek. Jesteśmy bardzo zadowoleni, wszystko odbyło się bez komplikacji i mąż czuje się bardzo dobrze. Tydzień po zabiegu wykonaliśmy ponownie wszystkie trzy markery.Dzisiaj odebrałam wyniki, które wyglądają tak: bhcg <0,100 mlU/ml (0-2); ldh 152 U/l (0-250); afp 12,08 lU/ml. Chciałam Was zapytać, czy te wartości prawidłowo spadają? Kompletnie się na tym nie znam, a martwi mnie podwyższone jeszcze Afp. Kiedy wykonać kolejne badanie? Czekamy jeszcze na wyniki histopatologiczne, mam nadzieję, że w tym tygodniu będą. Zastanawiamy się już nad wyborem ośrodka onkologicznego, z tego co się tutaj dowiedziałam, to najabardziej rekomendowanym ośrodkiem na Śląsku jest Częstochowa, choć ze słyszenia bardziej znane są Gliwice. Ja jestem skłonna ku Częstochowie, mąż bardziej ku Gliwicom. Jesli ktoś się może wypowiedzieć, to bardzo proszę o opinię. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Pozdrawiam i życzę zdrowia wszystkim forumowiczom. megi
megi
 
Posty: 11
Rejestracja: 12 Cze 2017, 17:12

Re: Proszę o pomoc

Postprzez mardeb76 » 26 Cze 2017, 14:21

Witaj,
Super, że mąż po operacji czuje się dobrze. AFP spada dokładnie tak jak powinno, więc można być optymistycznie nastawionym. Kolejne wyniki markerów za tydzień, wtedy AFP powinno być już blisko normy. Co do wyboru ośrodka to na Forum polecana jest dr Barbara Huras z Częstochowy. Natomiast CO w Gliwicach to zgodnie z opiniami forumowiczów wielki moloch, gdzie nigdy nie wiadomo na jakiego lekarza się trafi. Tymczasem trzymam kciuki za dobry wynik histopatologiczny. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1133
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Proszę o pomoc

Postprzez romi » 26 Cze 2017, 19:25

Witam
Niestety Gliwice nie dają gwarancji prawidłowego leczenia, ale to oczywiście Wasz wybór.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Proszę o pomoc

Postprzez megi » 26 Cze 2017, 19:39

Dziękuję romi za odpowiedź, jeszcze nie zdecydowaliśmy ale będę się starała przekonać męża do Częstochowy.Do tej pory to tylko ja czytałam to forum, teraz zmuszę też jego by sam się przekonał;)Mam nadzieję, że lekarz urolog rownież rozwieje wszelkie wątpliwości co do miejsca dalszego leczenia.Pozdrawiam!
megi
 
Posty: 11
Rejestracja: 12 Cze 2017, 17:12

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości