rak jądra - mój przypadek

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: rak jądra - mój przypadek

Postprzez romi » 22 Lip 2017, 16:15

Witam
No to szczęście, bo już zaczynałem wątpić w umiejętności personelu medycznego. Może dlatego, że port jest "zamontowany" jak pisałeś tak, że go nie widać. Może to dobrze, bo nie będzie rodził niepotrzebnych pytań, a pewnie trochę ten port ponosisz.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3198
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: rak jądra - mój przypadek

Postprzez mardeb76 » 22 Lip 2017, 22:11

Powodzenia, trzymamy kciuki za łagodny przebieg leczenia. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: rak jądra - mój przypadek

Postprzez AnoCancer » 23 Lip 2017, 08:50

Witam wszystkich bardzo ciepło,

Wczoraj był pierwszy dzień wlewek. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem, a było to mniej więcej tak:

1. 50ml pyralginy
2. kilka strzykawek bez chemii, ale jakiegoś nieopisanego płynu - pewnie po to, aby przepłukać port (heparyna? NaCl?)
3. Strzykawka bleomycyny 30IE
4. 500ml NaCl bez dodatków
5. 40mg Cisplatyny rozpuszczone w litrze NaCl
6. 500ml NaCl bez dodatków
7. Mannitol 100ml na przyspieszenie oddawania moczu.
8. 200mg etopozydu rozpuszczone w 500ml NaCl

Poza powyższymi ptrzymuję też małe białe tabletki na nerki, łykam Essentiale Forte 3x2kaps dziennie, 15 tabletek tranu Biomarine i lek przeciwwymiotny Emend (opakowanie składające się z 3 piguek - 125mg+80mg+80mg aprepitantu)

Jeśli chodzi o objawy to praktycznie nie mam żadnych, trochę jestem dziś niewyspany bo kroplówki skończyły się o 4:00 w nocy...

Należy się troszkę wyjaśnienia jeśli chodzi o port naczyniowy :) Bo być może moje poprzednie posty siały grozę...
Jak już pisałem - jestem troszkę bardziej otyły. W związku z tym ilość tkanki tłuszczowej pomiędzy powierzchnią skóry a membraną portu jest większa (grubsza warstwa). Zastosowano więc dłuższą igłę Hubera - rozmiar G22. Po przejściu na dłuższą igłę za pierwszym razem personel dostał się do portu. Igła G22 wystaje tak około 2mm ponad powierzchnię skóry (tak troszkę odstaje, ale jest pod przeźroczystym plastrem, nic nie zahacza, jest na prawdę OK!! Port działa (póki co) w obie strony (można z niego pobierać krew oraz podawać wlewy). Obecnie nie czuję też już jakiegokolwiek dyskomfortu nawet gdy śpię na stronie z portem z ręką pod głową. Port jest praktycznie niewyczuwalny. Zdjęto mi też wczoraj szwy na obu cięciach - tych które zrobiono w trakcie implantacji portu.

Kilka pytań:
1. Po Bleomycynie i Cisplatynie dostałem 500ml NaCl żeby przepłukać organizm trochę, czemu nie dostałem takiej samej kroplówki po Etopozydzie?
2. Pielęgniarka najpierw przyniosła 2 woreczki (każdy po 100ml) kroplówki z Mannitolem - myślałem ze drugi jest na czas po Etopozydzie. Jednak później powiedziała że tego drugiego mi nie podadzą i go zabrała. Czy to na pewno jest OK? Wychodzi na to, że organizm nie był wspomagany przy wydalaniu Etopozydu...
3. Dużo piję, bo rozumiem, że przeczyszczenie pęcherza i nerek jest dość ważne, ale czy może poza zwiększonym pobieraniem płynów powinienem pamiętać o czymś jeszcze?
4. Czy dawki BEP w IE,ml,mg które podaję są odpowiednie? Są to dawki łagodne/normalne/agresywne?

Aaa i jeszcze jedno - współtowarzysz z sali dziś rano psiknął się dezodorantem :D ...MAM MOC SUPERWĘCHU :))

Bardzo dziękuję za wasze wsparcie i wszystkie odpowiedzi, posty jakie zamieszczacie w tym wątku!!!

Pozdrawiam ciepło,
AnoCancer
AnoCancer
 
Posty: 30
Rejestracja: 03 Lip 2017, 18:56

Re: rak jądra - mój przypadek

Postprzez mardeb76 » 23 Lip 2017, 21:54

Hej,
mardeb76 napisał(a):Po Bleomycynie i Cisplatynie dostałem 500ml NaCl żeby przepłukać organizm trochę, czemu nie dostałem takiej samej kroplówki po Etopozydzie?2. Pielęgniarka najpierw przyniosła 2 woreczki (każdy po 100ml) kroplówki z Mannitolem - myślałem ze drugi jest na czas po Etopozydzie. Jednak później powiedziała że tego drugiego mi nie podadzą i go zabrała. Czy to na pewno jest OK? Wychodzi na to, że organizm nie był wspomagany przy wydalaniu Etopozydu...

Cisplatyna jest nefrotoksyczna. Nefrotoksyczność (zależy od dawki, kumuluje się): zwiększenie stężenia mocznika, kreatyniny w surowicy, zmniejszenie klirensu kreatyniny. Ryzyko uszkodzenia nerek i wystąpienia zaburzeń elektrolitowych można zmniejszyć, nawadniając odpowiednio chorego i stosując mannitol. Stosowanie bleomycyny w skojarzeniu z innymi lekami wykazującymi działanie nefrotoksyczne spowoduje podobny efekt.
Etopozyd nie wykazuje negatywnego oddziaływania na nerki zatem nie ma konieczności wspomagania ich pracy poprzez dodtakowe kroplówki.
AnoCancer napisał(a):Dużo piję, bo rozumiem, że przeczyszczenie pęcherza i nerek jest dość ważne, ale czy może poza zwiększonym pobieraniem płynów powinienem pamiętać o czymś jeszcze?

O niczym innym szczególnym. Dbanie o siebie, zdrowa lekka dieta i unikanie ryzyka infekcji. Resztę Twojego zachowania będa wymuszały skutki uboczne leczenia. Trzymam kciuki, aby nie wystapiły.
Co do stosowanych dawek:
Są to zapewne dawki poprawnie wyliczone na powierzchnię Twojego ciała zależną od wagi i wzrostu. Kalkulator tutaj: http://www.chemioterapia.pl/index.php?m ... kalkulator
Dawki na m2 tutaj:
Etopozyd 100 mg/m2
Cisplatyna 20mg/m2
Bleomycyna 30 jednostek międzynarodowych
znając wzrost i wage oblicz powierzchnię i sprawdź poprawność srosowanych dawek.
Super, że port już działa. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: rak jądra - mój przypadek

Postprzez AnoCancer » 24 Lip 2017, 08:03

Marcin,

Jak zwykle błysnąłeś kolejną profesjonalną odpowiedzią :))

z Kalkulatora wyszło, że mam 2.31 m^2, a dawki podają mi dla 2 m^2

Pozdrawiam,
AnoCancer
AnoCancer
 
Posty: 30
Rejestracja: 03 Lip 2017, 18:56

Re: rak jądra - mój przypadek

Postprzez mardeb76 » 24 Lip 2017, 09:08

Hej,
Może założyli, że podczas leczenia szybko schudniesz (co się często zdarza) ;) , wtedy zmniejszy sie Twoja powierzchnia ciała i będzie idealnie :D. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: rak jądra - mój przypadek

Postprzez troll » 24 Lip 2017, 19:46

Witaj,

Są różne formuły obliczania powierzchni ciała... której empirycznie zmierzyć się nie da. Pozostają wzory teoretyczne :) Formuła DuBois jest najbardziej rozpowszechniona. Proponuję sprawdzić ponownie :)

http://halls.md/body-surface-area/bsa.htm

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3625
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: rak jądra - mój przypadek

Postprzez AnoCancer » 26 Lip 2017, 16:01

Trollu,
Wg. formuły DuBois posiadam dokładnie 2.24 m^2 powierzchni ciała ;) Coś mi się wydaje, że jednak zaokrąglają to jakoś...

Odebrałem dziś wyniki TK z przed podania chemii - przyznaję, że trochę się zmartwiłem, oto opis:

Nazwa badania: CT.MIEDNICA Z KONTRASTEM - 3D*
Data wykonania: 21.07.2017
Data akceptacji opisu: 24.07.2017
WYNIK BADANIA:
Badanie TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej jednofazowo z kontrastem.
Wskazania kliniczne:Rak jądra-ocena wstępna.
Wynik: Narządy miąższowe jamy brzusznej bez uchwytnych zmian w badaniu CT.
W przestrzeni zaotrzewnowej z prawej strony aorty około 5 węzłów chłonnych o wielk. do 18x13mm
Miednica mniejsza bez uchwytnych zmian.
W prawej okolicy pachwinowej kilka węzłów chłonnych o wielk. do 12x11mm.
Struktury kostne mez zmian meta.

...rozumiem, że w mojej pachwinie pojawiły się nowe, zaatakowane węzły chłonne.
Rozumiem też, że nie zmienia to zaproponowanego schematu leczenia, ale czy można było tego uniknąć szybciej podając chemioterapię?
Z dobrych wieści - największy węzeł chłonny zmniejszył się chyba, bo nie jest on już ujęty w opisie (miał 16x23mm).

Czy mógłbym tutaj poprosić o słowo komentarza? Czy to bardzo źle że te węzły powiększyły się w okolicy pachwiny?

Ponieważ właśnie otrzymuję ostatnią wlewkę chemii (piąty dzień cyklu BEP) otrzymałem także wypis i skierowanie na ambulatoryjną dolewkę Bleomycyny na piątek.

Najważniejsze informacje z wypisu (jeśli nie wymieniam jakiejś wartości znaczy że mieści się w normie):

KARTA INFORMACYJNA:
Rozpoznanie końcowe opisowe:
Rak jądra prawego IIB (pT2N2S1)

(wyniki badań z przed podania pierwszej dawki chemii - 21.07.2017)
AFP 8.12 U/ml norma: 0-5.8
ALT 53 U/I norma: <41
AST 31 U/I norma: <38
D-dimer 1.12 ug/ml FEU norma: <0.5
Kwas moczowy 8.3 mg/dl norma: 3.4 - 7.0
LDH 274 U/I norma: 135-225
MCHC 36.7 g/dl norma: 32.6-36.2
Liczba monocytów 0.81 x10`3/ul norma: 0.2-0.8
IG 0.06 x10^3/ul norma: 0.00-0.04

(czy to możliwe, że aż tyle parametrów mam poza normą jeszcze przed podaniem chemii? Na co zwracać uwagę? Czy mogę poprawić coś w swojej diecie?)

Badania diagnostyczne
2017-07-21 RTG KL PIERSIOWA /2/
Stan po implantacji portu do chemioterapii, koniec cewnika w ujściu lewej żyły ramienno-głowowej.
Pola płucne bez zmian ogniskowych.
Serce niepowiększone.
PRzepona gładka, kąty przeponowo-żebrowe wolne.

Dane wypisowe:
LECZENIE
zlecono 1 cykl BEP.
EPIKRYZA
(...) zgłosił się do leczenia uzupełniającego z powodu raka jądra prawego (w stopniu zzaawansowania IIB). Chorego zakwalifikowano do chemioterapii wg. schematu BEP - zaplanowano 3 cykle. Ze względu na ryzyko gorączki neutropenicznej oraz leczenie o charakterze radykalnym (konieczność zachowania gęstości dawek) chorego zakwalifikowano do proilaktyki pierwotnej czynnikami wzrostu G-CSF. Zlecono Ip.I cyklu. Wlewy bez powikłań. W stanie optymalnym wypisano do domu z zaleceniami:
ZALECENIA
PRoszę zgłosić się na kolejne podanie chemioterapii w dniu 28.07.2017 - przyjęcie ambulatoryjne.
W razie gorączki powyżej 38'C proszę przyjąć paracetamol, wykonać morologię krwi z rozmazem i kontaktować się z ... (tu adres, telefon)
Proszę pić około 2l płynów dziennie.

Rp. Pabi Dexamethason 1mg, in tabl. No 100, S. Przez 3 dni po chemioterapii 1xdz. 4 tabl.
Metoclopramid, op.1,S. W razie nudności i wymiotów 3x2 tabl.


Pytania:
1. G-CSF - co to takiego i w jakim celu mnie tak zakwalifikowano?
2. Czy przed podaniem bleomycyny w najbliższy piątek powinienem mieć zrobione jakieś badania krwi?
3. Czy powinienem przed wyjściem ze szpitala spytać jeszcze o coś?
4. Czy zwracać na coś dodatkowego uwagę?
5. Dowiedziałem się że piątkowa dolewka Bleomycyny nie będzie "przepłukana" NaCl - czy nie byłoby wskazane aby tą Bleomycynę przepłukać po podaniu?

Przyznaję, że od dwu ostatnich dni czuje się trochę słabo - dużo jem i piję, ale też dużo przesypiam... dlatego jeśli dziś napisałem coś nieskładnie - z góry za to przepraszam :)

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie sugestie/odpowiedzi!!
AnoCancer
AnoCancer
 
Posty: 30
Rejestracja: 03 Lip 2017, 18:56

Re: rak jądra - mój przypadek

Postprzez mardeb76 » 26 Lip 2017, 19:33

Hej,
Dobrze, że pierwsz pięciodniówka już za Tobą. Trzymam kciuki za dalsze łagodne skutki leczenia. Co do Twoich wątpliwości:
AnoCancer napisał(a):(czy to możliwe, że aż tyle parametrów mam poza normą jeszcze przed podaniem chemii? Na co zwracać uwagę? Czy mogę poprawić coś w swojej diecie?)

Wyniki nie są złe w zasadzie oscylują w pobliżu norm, więc na razie nie ma się czym przejmować. W zasadzie to lekarz ma obowiązek zwracania uwagi na Twoje wyniki, ale skoro się pytasz to najważniejsze są ilość leukocytów (neutrofili) w związku z ryzykiem leukopenii i neutropenii oraz wyniki z panelu wątrobowego ALT, AST, LDH no i oczywiście markery nowotoworowe.
Teraz daj spokój z dietą jedz na co masz ochotę. Organizm sam Ci podpowie co powinieneś jeść. Oczywiście jeśli zaczną się mdłości lub zaparcia to dieta dostosowana do tego stanu.
AnoCancer napisał(a):Wg. formuły DuBois posiadam dokładnie 2.24 m^2 powierzchni ciała Coś mi się wydaje, że jednak zaokrąglają to jakoś...

Wszystkie z tych metod obliczania powierzchni ciała w kalkulatorze, który zamieścił Troll dają bardzo zbliżone wartości. Różnica na trzecim miejscu po przecinku.
AnoCancer napisał(a):...rozumiem, że w mojej pachwinie pojawiły się nowe, zaatakowane węzły chłonne.Rozumiem też, że nie zmienia to zaproponowanego schematu leczenia, ale czy można było tego uniknąć szybciej podając chemioterapię?Z dobrych wieści - największy węzeł chłonny zmniejszył się chyba, bo nie jest on już ujęty w opisie (miał 16x23mm).Czy mógłbym tutaj poprosić o słowo komentarza? Czy to bardzo źle że te węzły powiększyły się w okolicy pachwiny?

Węzły chłonne do o wielkości do 15 mm nie są zwykle podejrzane onkologicznie. Na ich powiększenie mogą mieć wpływ również inne czynniki. W Twoim przypadku mogą to być zarówno węzły odczynowe, niekoniecznie związane z chorobą podstawową. Jeśli nawet są to przerzuty to w żadnym stopniu nie zmienia Twojego rokowania. Zmiany zostaną skutecznie usunięte poprzez obecne leczenie.
Odniesienie do tego znacznie powiększonego węzła chłonnego powinno być zaznaczone w opisie, bo tak to w sumie nie wiadomo co się z nim stało.
AnoCancer napisał(a):G-CSF - co to takiego i w jakim celu mnie tak zakwalifikowano?

GCS-F czynnik stymulujący tworzenie kolonii granulocytów otrzymałeś prewencyjnie w celu utrzymania tego rodzaju białych krwinek na odpowiednim poziomie. Ten medykament stymuluje produkcję białych krwinek w szpiku kostnym, która to produkcja jest mocno upośledzana podczas chemioterapii.
AnoCancer napisał(a):Czy przed podaniem bleomycyny w najbliższy piątek powinienem mieć zrobione jakieś badania krwi?

W zasadzie bleomycyna nie jest mielotoksyczna zatem nie ma wpływu na pogarszanie się wyników krwi, spadku liczby leukocytów/granulocytów. Morfologia powinna być jednak wykonana przed podaniem bleomycyny.
AnoCancer napisał(a):Czy powinienem przed wyjściem ze szpitala spytać jeszcze o coś?

Spytaj o badanie krwi przed dolewkami bleomycyny.
AnoCancer napisał(a):. Czy zwracać na coś dodatkowego uwagę?

Na własne zdrowie, samopoczucie. Nie bagatelizuj stanów gorączkowych. Minimalizuj ryzyko infekcji. Unikaj skupisk ludzi. Bądź aktywny - spacery.
AnoCancer napisał(a):Dowiedziałem się że piątkowa dolewka Bleomycyny nie będzie "przepłukana" NaCl - czy nie byłoby wskazane aby tą Bleomycynę przepłukać po podaniu?

Nie ma takiej potrzeby.
Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: rak jądra - mój przypadek

Postprzez romi » 26 Lip 2017, 23:01

Witam
Morfologia przed podaniem bleomycyny powinna być zrobiona obowiązkowo ponieważ jest wtedy informacja czy jest konieczność włączenia czynnika wzrostu granulocytów G-CSF. Ponieważ nadir (minimum) ilości białych krwinek występuje około połowy cyklu (15 dzień), to jeśli jest konieczność podania G-CSF, jest to akurat po drugiej dolewce. Trzeba pamiętać, żeby G-CSF podać nie wcześniej niż 24 godziny po dolewce i nie później niż 24 godziny przed kolejnym kursem chemioterapii.
Taka prewencja jest wyrazem troski o pacjenta, chociaż jest to dodatkowe spore obciążenie organizmu osłabionego leczeniem cytostatykami. W zasadzie jeśli nie ma typowych objawów neutropenii, oraz poziom białych krwinek nie spada poniżej poziomu krytycznego nie ma powodu włączania profilaktyki G-CSF.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3198
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 5 gości