rak jądra - mój przypadek - broski

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: rak jądra - mój przypadek - broski

Postprzez broski » 21 Sie 2017, 20:09

mardeb76 napisał(a):Witaj,
Tak ta wysoka wartość AFP jest powodem do zmartwienia. Niestety nie wiemy na jakim poziomie kształtowało się jego stężenie przed operacją. Nie wiemy czy obecnie wartość tego markera spada, rośnie czy jest na stałym poziomie. Koniecznie wykonajcie poniżanie markery za tydzień wtedy będzie można określić kierunek i dynamikę zmian. Jeśli AFP będzie rosło lub spadało znacznie wolniej od okresu połowicznego rozpadu to będzie wskazywało na uogólniony charakter choroby i konieczność chemioterapii. Jeśli marker będzie spadał i osiągnie normę to super. Pozdrawiam, Marcin.



Hej,
dziękuje za informacje.
Chciałabym jeszcze wiedzieć, co oznacza tak wysoką zawartość AFP. Jest bardzo duże prawdopodobiestwo , że jest niższe. Usłyszałam , że wcześniej było około 100 aczkolwiek nie pamięta osoba, która widziała wyniki ( niestety wniki znajdują się u Pani dr.) . Jeśli chodzi o LDH i BeHCG są okej? czy powinny być niższe?
Robiliśmy również morfologię - wyniki w 100% lepsze.

Broski
broski
 
Posty: 16
Rejestracja: 18 Sie 2017, 19:05

Re: rak jądra - mój przypadek - broski

Postprzez mardeb76 » 21 Sie 2017, 20:26

Hej,
Ta wartość AFP oznacza, że we krwi są jeszcze markery produkowane prze nowotwór. Nie wiemy jednak czy przez ten guz, który został już usunięty czy może przez coś co jest jeszcze. Dowiedz się jeśli możesz jaka była wartość przed operacją i ile dni przed zabiegiem badanie było robione. To by nam dało większe pole do analizy. Wszystkie wyniki to Twoja własność i powinieneś je otrzymać przy wypisie ze szpitala. Pozostałe markery wzorcowe. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1116
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: rak jądra - mój przypadek - broski

Postprzez romi » 21 Sie 2017, 20:28

Witam
Wartość wyższa niż norma oznacza aktywny proces nowotworowy, ale jeśli spada i w określonym czasie spadnie do normy to będzie bardzo dobrze, bo jest duże prawdopodobieństwo, że choroba była ograniczona do usuniętego guza. Okres półrozpadu AFP to około 7 dni, czyli po każdych 7 dniach wartość powinna zmniejszać się o połowę. Sami widzicie jak ważne jest systematyczne badanie markerów.
Podniesiony poziom AFP sugeruje z dużym prawdopodobieństwem nienasieniaka, co znalazło potwierdzenie w wyniku badania histopatologicznego.
I jeszcze uwaga techniczna - odpowiadając nie musisz używać zawsze przycisku "CYTUJ", możesz użyć przycisku "ODPOWIEDZ", który jest umieszczony pod ostatnim wpisem na dole po lewej stronie.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3265
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: rak jądra - mój przypadek - broski

Postprzez broski » 25 Sie 2017, 14:57

Witam. Udało mi się zdobyć wynik markerów przed operacją.

23.06.2017
Beta HCG 1,39 mlU/ml <2,6
AFP 137 u/ML 0-5,8
LDH 381 U/l 135-225

ZABIEG OPERACYJNY 04.08.17

WYKONANE MARKERY PO OPERACJI DN. 21.08.17
Beta HCG <0,1 <2,6
AFP 57,95 0-5,8
LDH 216 135-225

Tomograf w poniedziałek.
I jak waszym zdaniem wygląda sytuacja teraz? Bo nie ukrywam, że się bardzo martwie i nawet choćby nie sypiam. AFP się zmniejszyło, ale czy wystarczająco, czy taka kolej rzeczy jest normalna? Czy duże prawdopodobieństwo, że czeka nas kolejna niespodzianka?
Z góry dziękuje za wyjaśnienie.
Broski
broski
 
Posty: 16
Rejestracja: 18 Sie 2017, 19:05

Re: rak jądra - mój przypadek - broski

Postprzez tobson85 » 25 Sie 2017, 15:26

Hej
ciezko jednoznacznie stwierdzić, czy spadek AFP jest proporcjonalny do okresu jego pol-rozpadu.
Zbyt długi był okres pomiędzy pierwszym oznaczeniem markerow (czerwiec) a samą operacją (sierpien).
Nie wiadomo o ile w tym czasie poziom mogl wzrosnąć i z jakiego poziomu schodzi. Najlepiej wykonac oznaczenie markerow ponownie w poniedzialek i wtedy bedzie wiadomo jak się zachowuja.

Z tym stresem to wiadomo jak jest, każdy na swoj sposób to przechodzi. A jest to sytuacja z pewnością bardzo stresująca.
Najlepiej nie stresować się na zapas i pamiętać, ze nowotwór jądra, nawet w stadium rozsiania (a wcale na razie u Was nie mozna tego stwierdzić) w zdecydowanej wiekszosci przypadkow bardzo dobrze reaguje na leczenie.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za wyniki tk!
Tobiasz
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 246
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: rak jądra - mój przypadek - broski

Postprzez pusher1983 » 25 Sie 2017, 18:56

Cześć, też stresowałem się wyjściowym przedoperacyjnym AFP, bo badania markerów miałem 3 tygodnie przed operacją.

To oczywiście czysta spekulacja, ale można przypuszczać, że AFP przedoperacyjne miałeś prawdopodobnie powyżej 200, więc ten ostatni wynik na pewno nie jest dowodem na to, że coś idzie nie tak...

Tak jak napisał kolega poniżej, trzymam kciuki za czyste TK i unormowanie markerów!
pusher1983
 
Posty: 13
Rejestracja: 29 Maj 2017, 17:25

Re: rak jądra - mój przypadek - broski

Postprzez broski » 26 Sie 2017, 10:50

Dziękuje bardzo!
Miejmy nadzieję, że właśnie tak jest i z kolejnym badaniem markerów będą się zmniejszały,a teraz czekamy cierpliwie na TK...

Broski
broski
 
Posty: 16
Rejestracja: 18 Sie 2017, 19:05

Re: rak jądra - mój przypadek - broski

Postprzez romi » 26 Sie 2017, 12:49

Witam
Żeby potwierdzić właściwy, lub niewłaściwy spadek AFP należy wykonać kolejne badanie markerów 28.08.2017.
Zróbcie to koniecznie, to ważne.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3265
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: rak jądra - mój przypadek - broski

Postprzez broski » 26 Sie 2017, 13:03

Witam,
tak właśnie mamy zamiar zrobić.
Mam pytanie trochę z innej dziedziny. Czy po diagnozie próbowaliście wykupić polisę lub ubezpieczenie zdrowotne?
Broski
broski
 
Posty: 16
Rejestracja: 18 Sie 2017, 19:05

Re: rak jądra - mój przypadek - broski

Postprzez romi » 26 Sie 2017, 13:24

Witam
Z zasady wykupuje się polisę przed zdarzeniem, a nie po. To tak jakbyś chciała wykupić polisę po wypadku.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3265
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości

cron