Problem z jądrem

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Problem z jądrem

Postprzez troll » 04 Wrz 2017, 23:10

Nie ma tu o czym nawet rozmawiać. Jest to guz jądra i trzeba zajęte jądro jak najszybciej usunąć. USG jest wykonane dokładnie, rzetelnie i profesjonalnie a interpretacja opisu jest jednoznaczna. Teraz markery, RTG klatki, ew. USG brzucha i oczywiście orchidektomia pachwinowa. Zmiany nie są nadzwyczajnie duże, dlatego warto walczyć o każdy dzień do usunięcia jądra z guzem.

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3625
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Problem z jądrem

Postprzez jerry » 04 Wrz 2017, 23:51

Dzięki Panowie za Waszą pomoc,

Lekarz, który robił mi USG jąder nie jest urologiem... chciałem zrobić badanie jak najszybciej więc wziąłem pierwszy wolny termin dowolnego lekarza. Doktor po badaniach kazał mi umówic wizyte u onkologa.
Na jutro mam wizytę u urologa, któremu pokażę zdjęcia z USG i pewnie dostanę odpowiednie skierowania...

Pozdrawiam.. jeszcze raz dzięki za Wasze odpowiedzi.
jerry
 
Posty: 16
Rejestracja: 28 Sie 2017, 18:58

Re: Problem z jądrem

Postprzez tobson85 » 05 Wrz 2017, 06:48

Hej,
Wysłałem Ci wiadomosc na priv.

A co do onkologa to już myślałem że Cię tam urolog wysłał, a to byłoby wrecz zadziwiające i chyba bym się sam do niego wybrał żeby go wyedukować.

Trzymam kciuki za dzisiejsza wizytę i za pomyślne wyniki pozostałych badań.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 202
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Problem z jądrem

Postprzez jerry » 05 Wrz 2017, 12:29

Chyba nie jest ze mna najlepiej...
Urolog stwierdził ze prawdopodobnie mam jakiś bardzo rzadki rodzaj nowotworu.
Brak produkcji hormonów LH i FSH prawodpobonie świadczą o bezpłodności. Nie mam dzieci. Brak jadra bym przebolał, ale to jest zad uzo ...
Mam skierowanie na markery i na usuniecia...Nie dostałem skierowania na RTG ani na Tomografię..
nie wiem czy badac teraz nasienie..
jerry
 
Posty: 16
Rejestracja: 28 Sie 2017, 18:58

Re: Problem z jądrem

Postprzez tobson85 » 05 Wrz 2017, 14:03

Czesc

a urolog mowil Ci skąd takie wnioski z tym rzadkim rodzajem nowotworu? Podal jakies konkrety?
Wydaje mi sie, ze nie powiniennes sie przejmowac na zapas. Zrob jak najszybciej markery i umow sie na zabieg. To teraz najwazniejsze.

Jesli zdazysz zalatwic sprawe z badaniem i ewentualnym zabezpieczeniem nasienia to jak najbardziej. Jednak pamietaj priorytetem teraz jest jak najszybsze usuniecie jadra.

Trzymam kciuki i pozdrawiam
Tobiasz

EDIT:
Jeszcze na pocieszenie, zebys sie niepotrzebnie nie zalamywal to to, ze cos co jest rzadkie nie koniecznie przesadza, ze jest gorsze.
Oprocz najczestszych nowotworow zarodkowych, ktore sa zlosliwe, sa tez takie nowotwory jak np. guzy z komorek Leydiga czy Sertoliego. Te guzy zazwyczaj maja przebieg lagodny i usuniecie jadra zwykle konczy sprawę.
Obydwa w/w typy guza moga produkowac testosteron i estrogeny, co by tlumaczylo wzrost tych hormonow u Ciebie. Jednak wszystko sie okaze po badaniu histopatologicznym.
Glowa do gory!
pozdrawiam
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 202
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Problem z jądrem

Postprzez mardeb76 » 05 Wrz 2017, 14:52

Cześć,
Ja raczej nie łączyłbym Twoich problemów hormonalnych z tym guzem na jądrze. Uważąm, że zbadanie nasienia i ewentualne jego zabezpiecznie (jeśli będzie odpowiedniej jakości) jest w Twoim przypadku bardzo uzasadnione. Usuń guza, zakończ sprawę z rj jak najszybciej i będziesz się wtedy martwił gospodarką hormonalną. Trzymam kciuki. Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1005
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Problem z jądrem

Postprzez jerry » 06 Wrz 2017, 09:03

Dzisiaj robie jeszcze markery i bede umawiał termin w szpitalu. Nie wiem tylko do ktorego szpitala isc..

Chyba wykonam raz jeszcze USG bo lewe jądro wydaje sie obrzmiałe i czuje w nim dyskomfort.

Panowie,

Dość szybko przyszły wyniki markerów. Podaję poniżej:

HCG: 16,85 mlU/ml ; (norma: 0-2) - bardzo mocno podwyższone.....:(
AFP: 2,8 mlU/ml (norma: 0 - 5,8)
LDH: 150 U/l (norma: 0-250).


Jak widać, bardzo mocno podwyższony mam jeden marker. Czy jest szansa że po operacji ten wskaźnik się zmniejszy?
Jade jutro do 4WSK we Wrocławiu w celu umówienia terminu.

Pozdrawiam
jerry
 
Posty: 16
Rejestracja: 28 Sie 2017, 18:58

Re: Problem z jądrem

Postprzez tobson85 » 06 Wrz 2017, 18:09

Hej,
Bhcg jest podwyzszone, ale nieznacznie. Jednak wynik dodatkowo potwierdza wcześniejsze przypuszczenia.
Umów jak najszybciej termin operacji.
Jeśli w 4WSK terminy będą odległe to szukaj gdzie indziej. Optymalnie byłoby gdybys miał operację max w przyszłym tygodniu.
Ja mogę polecić Dolnośląski Szpital Specjalistyczny na Fieldorfa - wszystko było w jak najlepszym porządku, ale nie wiem jakie tam mają teraz terminy.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 202
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Problem z jądrem

Postprzez mardeb76 » 06 Wrz 2017, 18:19

Raka masz na 100%. Priorytet pozbyć się jak najszybciej chorego jajka. Jeśli choroba jest ograniczona tylko do jądra to po operacji BHCG wróci do normy. Jeśli dziad się zdążył rozprzestrzenić to wartość pozostanie podwyższona lub dalej będzie rosła. Trzymam kciuki z opcję pierwsza. Trzymaj się. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1005
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Problem z jądrem

Postprzez jerry » 06 Wrz 2017, 19:03

Dzięki Panowie,

Tobson85,
Chyba skorzystam z Twojej porady i pojde na Fieldorfa... w sumie to bliżej mojego miejsca zamieszkania. Oby terminy były nieodległe.

Pozdrawiam i dzięki za Wasze wsparcie !
jerry
 
Posty: 16
Rejestracja: 28 Sie 2017, 18:58

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości