Rak jądra - nienasieniak

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Rak jądra - nienasieniak

Postprzez Dawid22 » 09 Wrz 2017, 13:11

Witam, chciałbym opisać krótko swój przypadek:

Wrzesień 2016r.(40 lat odkryłem guz, wizyta u urologa, usg i operacja) radykalne wycięcie lewego jądra
Badanie histopatologiczne : carcinoma embryonale 95% + teratoma immaturum 5%

Badanie TK: przyaortalnie pakiet patologicznych węzłów chłonnych o wym. 33x26mm
w śródpiersiu i nadobojczu patologiczne węzły chłonne o wym. 20x15 i 23x17, wszystkie pozostałe organy w normie

Markery przed operacją HCG+ b 38mIU/ml [0-7], pozostałe w normie
Markery po operacji i przed zastosowaniem leczenia: HCG 275 mIU/ml [0-7], pozostałe w normie

Zastosowano leczenie 3xBEP
Po drugim cyklu BEP, marker hcg i pozostałe w normie(po pierwszym cyklu markery nie zostały przebadane)

Po 3 cyklu BEP(badanie TK grudzień) nastąpiła regresja wielkości i gęstości węzłów chłonnych przyaortalnie 14x11, w śródpiersiu 16x11 i 17x11, markery w normie

Zastosowano 4 cykl chemioterapii BEP

Po 4 cyklu w TK stagnacja węzłów chłonnych(badanie TK marzec), markery w normie

Mediastinoskopia w maju 2017 r. pokazała, że w węzłach śródpiersia nie ma zmian nowotworowych, a obraz morfologiczny materiału może wskazywać na sarkoidozę węzłów chłonnych
Markery hcg i pozostałe w normie

Limfadenektomia zaotrzewnowa lewostronna w lipcu 2017r. badanie histopatologiczne węzłów chłonnych przestrzeni zaotrzewnowej pokazało:
5 węzłów chłonnych, w tym w 1 z nich przerzut potworniaka niedojrzałego
9 drobnych węzłów chłonnych bez cech nowotworowych złośliwych
tkanka tłuszczowa i przekroje licznych grubościennych naczyń krwionośnych bez cech nowotworowych złośliwych

Wrzesień 2017r.- zastanawiam się czy wycięcie węzłów w połączeniu z tym, że markery znajdują się cały czas w normie, może stanowić zakończenie mojego dotychczasowego leczenia i dalszą obserwację, czy należy zastosować chemioterapię ze względu na ten 1 węzeł z przerzutem(czy taki węzeł można poddać jeszcze dodatkowemu badaniu histopatologicznemu, żeby stwierdzić czy może dawać przerzuty)?

Bardzo trudno podjąć mi decyzję odnośnie dalszego leczenia, tj. zastosowania kolejnej chemioterapii, zwłaszcza że w styczniu 2017r. zakończyłem 4xBEP.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek informację
Dawid22
 
Posty: 4
Rejestracja: 09 Wrz 2017, 11:40

Re: Rak jądra - nienasieniak

Postprzez mardeb76 » 09 Wrz 2017, 14:57

Witaj,
Twoje leczenie przebiegało poprawnie. Gdzie się leczyłeś? Ze względu na fakt, iż wynik histopatologiczny potwierdził obecność tylko potworniaka niedojrzałego to w chwili obecnej pozostaje obserwacja. Ten typ nowotworu jest często oporny na leczenie systemowe i podstawowym sposobem postępowania są zabiegi chirurgiczne. Dotychczasowa chemioterapia przyniosła oczekiwane efekty związane ze zmniejszeniem zmian oraz stabilizacją markerów. Prawdopodobnie usunięty został głównie komponent carcinoma embryonale i to bardzo dobrze. Obecnie leczenie jest zakończone. Teraz regularne kontrole markerów i okresowe badania obrazowe. Podsumowując należy liczyć, że carcinoma embryonale został zniszczony przez chemioterapię, a potworniak chemioterapią i zabiegami chirurgicznymi. W chwili obecnej jesteś zdrowy, regularne kontrole pozwolą w razie czego na szybką i skuteczną reakcję. Oczywiście ostateczna decyzja w rękach lekarza. Dużo przeszedłeś. Będzie dobrze. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak jądra - nienasieniak

Postprzez romi » 09 Wrz 2017, 19:16

Witam
A mnie nie do końca podoba się Twoje leczenie. Jaki stan zaawansowania został określony przed rozpoczęciem chemioterapii? Czy coś Ci na ten temat wiadomo?
Otrzymałeś 4 kursy BEP co w zasadzie kwalifikowałoby stan IIIB lub IIIC, a z tego co opisałeś to raczej takiego stanu zaawansowania nie było, poza tym czwarty kurs został dołożony, domyślam się po badaniach po trzecim kursie, co nie do końca jest zgodne z wytycznymi, chyba że były po temu jakieś wskazania o których nie napisałeś.
W ten sposób zostałeś nadleczony, czego konsekwencją mogą być odległe skutki uboczne.
Poza tym podajesz wartość markera HCG, później HCG+b. Markerem charakterystycznym dla nowotworów jądra jest bHCG - kod badania ICD:L-46 i taki należy badać.
Reasumując - wygląda na to, że zostałeś wyleczony, może "nazbyt dobrze" i usunięto wszystkie przerzuty.
Tak jak napisał mardeb76 zabieg chirurgiczny zakończył leczenie i obecnie pozostaje tylko przestrzeganie terminów kontroli.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3198
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Rak jądra - nienasieniak

Postprzez mardeb76 » 10 Wrz 2017, 00:14

Najprawdopodobniej było to lecznie zindywidualizowane. Lekarze zapewne liczyli na dalszą regresję zmian, co mogłoby uchrojić pacjenta przed zabiegami chirurgicznymi. Z tego co czytałem takie postępowanie jest stosowane w uzasadnionych przypadkach.
Czy tak było w Twoim?
Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1008
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Rak jądra - nienasieniak

Postprzez troll » 10 Wrz 2017, 11:22

4 kursy BEP nie były prawdopodobnie rozwiązaniem właściwym. Natomiast dalsze postępowanie naprawa optymizmem. Na tę chwilę wygląda, że wszystko będzie ok!

Pozdrawiam!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3625
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Rak jądra - nienasieniak

Postprzez Dawid22 » 10 Wrz 2017, 17:11

Dziękuję za odpowiedź, to dla mnie bardzo ważne.
Do czwartej chemioterapii włącznie leczyłem się w CO w Opolu, później w Poradni Onkologicznej w Krotoszynie.W Opolu właśnie zdecydowałem się na 4 kurs. Lekarz stwierdził, że węzły w śròdpiersiu są nadal znacznie powiększone, mimo że się zmniejszyły, nikt wtedy nie pomyślał w Opolu, że w śròdpiersiu mogę mieć zmiany sarkoidalne, a nie nowotworowe.Tak więc dostałem więcej, niż musiałem.

Przepraszam, cały czas miałem na myśli marker Hcg+b
Dawid22
 
Posty: 4
Rejestracja: 09 Wrz 2017, 11:40

Re: Rak jądra - nienasieniak

Postprzez Dawid22 » 10 Wrz 2017, 17:25

W rozpoznaniu na początku podano T3N2M1aS1,to rozumiem określa grupę rokowania.Z tego, co napisaliście jest dobrze i mogę trochę odetchnąć
Dawid22
 
Posty: 4
Rejestracja: 09 Wrz 2017, 11:40

Re: Rak jądra - nienasieniak

Postprzez romi » 10 Wrz 2017, 19:54

Witam
Dawid22 napisał(a):W rozpoznaniu na początku podano T3N2M1aS1,to rozumiem określa grupę rokowania.

T3N2M1aS1 jest to określenie stagingu tzn. stanu zaawansowania choroby (skala TNM) na podstawie którego określa się tzw. stopień zaawansowania klinicznego i grupę rokowniczą, co przekłada się na sposób leczenia.
viewtopic.php?f=15&t=7
viewtopic.php?f=15&t=8
W Twoim przypadku jest to IIIA i rokowanie dobre. Dla stopnia IIIA nienasieniaka przewidziano w wytycznych 3 kursy BEP lub 4 kursy EP - ani mniej ani więcej.
viewtopic.php?f=5&t=192
Opisałem to w miarę dokładnie, żebyś wiedział jak wyglądała Twoja sytuacja w momencie rozpoczęcia leczenia. Lekarz powinien Ci to wszystko wtedy wyjaśnić i tą wiedzę powinieneś mieć od samego początku.

Dawid22 napisał(a): Lekarz stwierdził, że węzły w śròdpiersiu są nadal znacznie powiększone, mimo że się zmniejszyły, nikt wtedy nie pomyślał w Opolu, że w śròdpiersiu mogę mieć zmiany sarkoidalne, a nie nowotworowe.

To nie było niestandardowe leczenie, tylko postępowanie niezgodne z wytycznymi, czyli mówiąc wprost niekompetencja lekarza, lub błąd.
Właśnie żeby uniknąć takich sytuacji zawsze zalecamy leczenie w ośrodkach gwarantujących wiedzę w zakresie leczenia nowotworów jądra.
Ale zostawmy już to ponieważ to i tak nic nie zmieni. Grunt, że dalsze postępowanie było właściwe.

Dawid22 napisał(a):Przepraszam, cały czas miałem na myśli marker Hcg+b

HCG+b inaczej total test HCG nie jest markerem charakterystycznym dla nowotworów jądra. Istotnym markerem w tej chorobie jest bHCG i o tym też powinien wiedzieć lekarz. Niestety nierzadko zdarza się, że zlecane badanie jest nie to które powinno być, albo laboratorium wykonuje błędne badanie. Poniżej krótkie wyjaśnienie i link do obszerniejszych rozważań.
Gonadotropina kosmówkowa (HCG) składa się z dwóch części (podjednostek): alfa i beta. W zależności od użytych przeciwciał, może być oznaczana cała cząsteczka HCG, wolna podjednostka alfa HCG, wolna podjednostka beta oraz całkowita beta HCG, tzw. Total test HCG (cała cząsteczka i wolna podjednostka beta).
W chorobie nowotworowej jądra istotne jest badanie wolnej podjednostki beta czyli bHCG.

viewtopic.php?f=8&t=1411
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3198
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Rak jądra - nienasieniak

Postprzez Dawid22 » 10 Wrz 2017, 22:19

Tak, tego co było, nie da się już zmienić.Liczy się tu i teraz. A teraz właśnie zastanawiam się czy leczyć, czy tylko obserwować, dlatego napisałem, szukając dodatkowego wsparcia, dziękuję i pozdrawiam
Dawid22
 
Posty: 4
Rejestracja: 09 Wrz 2017, 11:40

Re: Rak jądra - nienasieniak

Postprzez romi » 10 Wrz 2017, 22:28

Witam
Nie ma co leczyć, bo jesteś wyleczony. Teraz pozostaje tylko pilnować terminów kontroli.
Powodzenia
romi
 
Posty: 3198
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46


Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 6 gości