Pominięcie w opisie CT powiększonych węzłów chłonnych

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Pominięcie w opisie CT powiększonych węzłów chłonnych

Postprzez martin81 » 07 Paź 2017, 16:21

Witam

Mam na imię Marcin, 36 lat

Zacznę od pytań

Czy nie opisanie w pierwszym CT informacji odnośnie węzłów chłonnych które umieszczono w trzecim CT nie spowodowało błędnego rozpoznania zawansowania choroby a co za tym idzie złym leczeniu?

Co z tą zmianą ogniskową na głowie kości udowej, bo temat przez onkologa jakby zostawiony? Czy ma związek z guzem jądra? Co z tym robić?

A tu chronologia zdarzeń

Pod koniec listopada 2016 zauważyłem że coś jest nie tak z moim jądrem,
powiększało się z każdym dniem
W grudniu wizyta u urologa
szybkie badania markerów
06.12.2016
Beat HCG 363,4 mIU/ml <2,5
AFP (ICD9:L07) 71,9 IU/ml do 5,8 IU/ml

USG
Lewe jądro znacznie powiększone wymiary ok. 51mm x 54mm x 58 mm
Niejednorodne hypo- hyperechogeniczne z licznymi przestrzeniami płynowymi i zmianami litymi – Tu testis sin.

Skierowanie do szpitala
12.12. 2016 Orchidectomia lewostronna
13.12. 2016
CT Klatki Piersiowej
Płuca bez zagęszczeń ogniskowych. Węzły chłonne śródpiersia niepowiększone.
CT Jamy Brzusznej
Pęcherzyki powietrza oraz dren w tkance podskórnej lewego podbrzusza-pooperacyjne.
Wątroba miernie powiększona o obniżonej gęstości (stłuszczona), jednorodna.
Przewody Żółciowe nieposzerzone.
Trzustka bez zmian w badaniu CT.
Nerki Prawidłowe w Badaniu CT.
Śledziona niepowiększona, jednorodna.
Nie stwierdza się powiększonych węzłów chłonnych w przestrzeni zaotrzewnowej.
Aorta brzuszna nieposzerzona.
Pęcherz moczowy gładkościenny.
Gruczoł krokowy w normie

LDH zrobione w szpitalu przed operacją 258 125-220 U/L


Wyniki badania histopatologicznego
Rozpoznanie patomorfologiczne
-cytokeratyna AE1/AE3 (+) w gniazdach komórkowych
-cytokeratyna 7 (+) w pojedynczych układach drobnocewkowych
-PLAP (+)
-CD 117 (+) w niektórych kanalikach nasiennych poza Głowna masą nowotworu
Do Badania nadesłano jądro z najądrzem o wym 8 x 6,6 x 5,6 cm. Najądrze miało wymiary 0,7 x 4,5 x 2,5 cm.
Mikroskopowo ustalono, że jest to: mixed germ cell tumor z przewagą utkania embryonal carcinoma. Nowotwór nacieka najądrze i osłonkę białawą jądra oraz naczynia (pT2).
W Pozostałości jądra na obrzeżu guza wykryto także ogniska intratubular germ cell neoplasia. Linia cięcia chirurgicznego w powrózku wolna jest od nacieku nowotworowego

12.01.2017 Badanie markerów
Beat HCG <0,1 mIU/ml <2,5
AFP (ICD9:L07) 2,9 IU/ml do 5,8 IU/ml
LDH 155 IU 125-450


Następnie onkolog
Rozpoznanie
Nienasienniak jądra lewego, pT2 cN0 iM0, CS IB. Chemioterapia radykalna BEP (1cz.1.kursu)
Chemioterapia rozpoczęta 25.01.2017
najpierw 5 dni potem do domu
po 3 dniach powrót do szpitala na jeden dzień
po tygodniu znów 1 dzień chemii

23.03.2017
CT Klatki Piersiowej
Płuca bez zagęszczeń ogniskowych. Węzły chłonne śródpiersia niepowiększone.
CT Jamy Brzusznej
Wątroba miernie powiększona o obniżonej gęstości (stłuszczona), jednorodna. Przewody Żółciowe nieposzerzone. Trzustka bez zmian w badaniu CT. Wielkość i zarys nerek prawidłowe .Warstaw miąższowa nerek z cechami prawidłowego wzmocnienia kontrastowego, bez zmian ogniskowych . Po stronie lewej na pograniczu miedniczki nerkowej i początkowego odcinka moczowodu złóg długości 4 mm. Układy kielichowo – miedniczkowe obustronnie nie poszerzone. Śledziona niepowiększona, jednorodna. Nie stwierdza się powiększonych węzłów chłonych w przestrzeni zaotrzewnowej. Aorta brzuszna nieposzerzona. Pęcherz moczowy słabo wypełniony. Gruczoł krokowy w normie

markery z 03.04.2017
Beat HCG <0,1 mIU/ml <2,6
AFP (ICD9:L07) 2,9 IU/ml do 5,8 IU/ml
LDH 199 IU 125-450

Ze względu na ciągły ból w dolnej cześci pleców (ból od około 2 lat) skierowanie na rezonans miednicy
MR z 08.06. 2017-10-07
Pęcherz moczowy słabo wypełniony
Węzły chłonne w obrębie miednicy niepowiększone
Wolnego płynu w miednicy nie stwierdza się
Mięsnie miednicy symetryczne, bez zmian naciekowych
W zakresie objętym badaniem duże naczynie bez zmian
W przedniej dolnej cześci głowy udowej prawej drobna , niespecyficzna zmiana ogniskowa śr. Ok. 8 mm, (hypointensywna w T1, izointensywna w T2, hyperintensywna w sekwencji STIR, DWI) dość dobrze ograniczona , z cechami umiarkowanego wzmocnienia kontrastowego- celem zróżnicowania pomiędzy zmianą łagodną a Ewen. Zmianą meta-wzkazane badanie PET. Sygnał pozostałych struktur kostnych miednicy prawidłowy, bez ognisk patologicznego wzmocnienia

Konsultacja z onkologiem
Skierowanie na scyntygrafie kości
24.07.2017
Opis: Scyntygram bez ewidentnych zmian o charakterze meta

markery z 26.09.2017
Beat HCG <0,1 mIU/ml <2,6
AFP (ICD9:L07) 2,3 IU/ml do 5,8 IU/ml
LDH 203IU 125-450
05.10.2017
CT Klatki Piersiowej
Płuca bez zagęszczeń ogniskowych. Węzły chłonne śródpiersia niepowiększone.
CT Jamy Brzusznej
Wątroba miernie powiększona o obniżonej gęstości (stłuszczona), jednorodna.
Przewody Żółciowe nieposzerzone.
Trzustka bez zmian w badaniu CT.
Wielkość i zarys nerek prawidłowe .Warstaw miąższowa nerek z cechami prawidłowego wzmocnienia kontrastowego, bez zmian ogniskowych .
Po stronie lewej na pograniczu miedniczki nerkowej i początkowego odcinka moczowodu złóg długości 4 mm.
Układy kielichowo – miedniczkowe obustronnie nie poszerzone.
Śledziona niepowiększona, jednorodna.
Wokół aorty na wysokości nerek kilka drobnych węzłów chłonnych w osi krótkiej do 6 mm podobnie jak w badaniach z 13.12.20016 i 23.03.2017 .
Aorta brzuszna nieposzerzona. Pęcherz moczowy słabo wypełniony. Gruczoł krokowy w normie.
martin81
 
Posty: 1
Rejestracja: 07 Paź 2017, 16:06

Re: Pominięcie w opisie CT powiększonych węzłów chłonnych

Postprzez tobson85 » 07 Paź 2017, 17:46

Hej,
Wszystko jest w porządku.
Węzły chłonne do 10 mm są uważane za węzły niepodejrzane onkologicznie i przez wielu radiologów pomijane w opisach.
Obraz TK u Ciebie jest stabilny względem poprzedniego badania, wiec tym bardziej jest to dobra wiadomość.
Pilnuj teraz terminów badań kontrolnych.
Zmiana w kości udowej wyszła też jako niepodejrzana onkologicznie. Przy każdym następnym badaniu TK radiolodzy pewnie dalej będą na nią zwracać uwagę i ją kontrolować.
Pozdr
Tobiasz
teratoma immaturum (carcinoma embryonale 80%; seminoma; IGCN) / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 374
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Pominięcie w opisie CT powiększonych węzłów chłonnych

Postprzez mardeb76 » 07 Paź 2017, 21:47

Hej,
Nie masz się czym martwić. Wszystko jest w porządku i na pewno tak zostanie. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1164
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26


Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości