Jarek - Częstochowa

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Jarek - Częstochowa

Postprzez Jaroslaw1 » 20 Paź 2017, 19:25

Cześć,
i też tu trafiłem.
Mój przypadek:

Jądro usunięte 2017-10-05

Wynik badania histopatologicznego:
Seminoma testis - AB (M-9061/3)
Utkania nowotworu złośliwego nie stwierdza się - CD (M-09450)
Infiltratio neoplasmatica - E
Utkania nowotworu złośliwego nie stwierdza się - F (M-09450)
pT3
jądro 5,5 cm z powrózkiem 6cm. Na przekroju biały guz śr. 5cm obejmujący prawie całe utkanie jądra
A- z guza
B- z guza z przyległym jądrem
C- najądrze
D- osłonki
E - powrózek cz. proksymalna
F - powrózek cz. dystalna

Badania z przed usunięcia jądra 2017-09-27:
LDH 162 U/l (125-220)
AFP 0,79 IU/ml (0,74-7,29)
beta-HCG 2,46 mlU/ml (0,00-5,00)

Badania po usunięciu jądra 2017-10-16
LDH 179 U/l (125-220)
AFP 0,75 IU/ml (0,74 - 7,29)
beta-HCG <1,20 mlU/ml (0,00 - 5,00)

W RTG wykonanym przed usunięciem jądra tj. 30.09.2017 - brak zmian
w TK jamu brzusznej i miednicy mniejszej - brak zmian

Lekarz onkolog zaproponował rozważyć leczenie uzupełniające (radioterapię lub podanie karboplatyny AUC = 7). Mam szumy uszne. Obawiam się pogłębienia ich po podaniu karboplatyny. Ktoś miał podawaną kaboplatynę z szumami usznymi? Czy po podaniu jej pojawiły się u kogoś problemy ze słuchem? Karboplayny ma być podana jedna dawka.
Jaroslaw1
 
Posty: 1
Rejestracja: 20 Paź 2017, 18:18

Re: Jarek - Częstochowa

Postprzez mardeb76 » 20 Paź 2017, 22:44

Witaj,
W Twoim przypadku przyjęcie pojedynczej dawki karboplatyny jest uzasadnione, ze względu na dość wysoki stopień miejscowego zaawansowania choroby pT3. Karboplatyna należy do leków ototoksycznych i przy jej przyjmowaniu istnieje ryzyko uszkodzenia słuchu. Jednak przy pojedynczej dawcę to ryzyko jest minimalne. Szczerze mówiąc nie słyszałem o przypadku, w którym wystąpiłby taki nieporządany efekt. Nie wiem jednak, jak to jest w przypadku osoby z dolegliwościami, o których piszesz. Myślę jednak, że lepiej zminimalizować ryzyko wznowy poprzez przyjęcie karboplatyny, niż z dość dużym prawdopodobieństwem narażać się na wznowę i chemioterapię w schemacie 3 x BEP. Ten rodzaj leczenia w wielu przypadkach nieodwracalnie i znacznie uszkadza słuch. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1135
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Jarek - Częstochowa

Postprzez Kuros » 23 Paź 2017, 22:06

Hej

Ok 2 miesiące temu przyjąłem jedną karboplatynę AUC=7 (nasieniak pT2) nie mając wówczas świadomości jej ototoksyczności. Dowiedziałem się o niej później. Od kilku lat mam tinnitus (pisk w lewym uchu). Na chwilę obecną nie mam wrażenia jakiegoś pogorszenia stanu sprzed chemioterapii. Był pisk, jest dalej, nie jestem w stanie stwierdzić czy większy czy przeciwnie. Nie żałuję wyboru chemii (u dr-a Sarosieka). Jest OK i Tobie tego życzę. Pozdrawiam. Kuros
Kuros
 
Posty: 3
Rejestracja: 29 Cze 2017, 17:32

Re: Jarek - Częstochowa

Postprzez JurekO » 23 Paź 2017, 22:54

Hej,

z racji tego, ze jestesz z Czestochowy, to ja bym sie probowal umowic do Dr. Huras.

Pozdrawiam
J.
JurekO
Przyjaciel Forum
 
Posty: 236
Rejestracja: 16 Cze 2014, 13:38

Re: Jarek - Częstochowa

Postprzez Magda_J » 28 Lis 2017, 11:56

Witam
Napiszę ciąg dalszy.
Mąż konsultował się z dr. Sarosiakiem.
W końcu zdecydował się na podanie chemii AUC7 jednej dawki w Częstochowie u p. dr Huras (dziękujemy za jej polecenie - naprawdę doktor o wielkim sercu)

Samo podanie chemii i samopoczucie po niej ok. Wszystko wydawało się na dobrej drodze.

I przyszły wyniki z TK klatki piersiowej:(
"Niewielkie zwłóknienia u podstawy płuc. W segmencie 10PP guzek przyopłucnowy średnicy 4mm."

Reszta opisu wszystko w normie i bez zmian.

Oczywiście wizytę już umawiamy, ale można się łudzić że to nie przerzut?
Magda_J
 
Posty: 2
Rejestracja: 28 Lis 2017, 11:39

Re: Jarek - Częstochowa

Postprzez romi » 28 Lis 2017, 13:35

Witam
Małe prawdopodobieństwo, że jest to przerzut.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Jarek - Częstochowa

Postprzez Magda_J » 28 Lis 2017, 13:49

a jak to można sprawdzić? Co się robi? Biobsję?

A jak nie przerzut to czyli może to być coś niegroźnego?
Magda_J
 
Posty: 2
Rejestracja: 28 Lis 2017, 11:39

Re: Jarek - Częstochowa

Postprzez romi » 28 Lis 2017, 15:54

Witam
To może być pozostałość po jakiejś niedoleczonej infekcji.
Trzeba to obserwować i porównać w kolejnym badaniu. Zobaczycie co powie lekarz.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46


Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 4 gości