Marcin - rak jądra prawego, 33l.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Marcin - rak jądra prawego, 33l.

Postprzez marmar » 20 Sty 2018, 17:03

Witam,
mam na imię Marcin, mieszkam na podkarpaciu, w grudniu 2017 zaraz po świętach po badanu usg urolog stwierdził podejrzenie nowotworu jądra, tydzień później zostało ono usunięte w szpitalu w Mielcu. Zalecił mi także wykonanie badania markerów nowotworowcyh (AFP i B-HCG). Dzień przed orchidektomią wykonano mi TK jamy brzusznej i miednicy. Tydzień po orchidektomii wykonałem kolejne badania markerów (AFP, B-HCG i LDH). 2 dni temu otrzymałem wyniki badania histopatologicznego. We wtorek mam mieć konsylium w Mielcu.

A teraz wyniki:
Markery przed orchidektomią:
AFP (ICD-9: L07) 236,00 IU/ml
HCG wolna podjednostka beta (ICD-9: L46) <2,00 ng/ml

Orchidektomia prawostronna wykonana 04.01.2018

Markery wykonane tydzień po orchidektomii
AFP (ICD-9: L07) 229,00 (norma 0-5 IU/ml)
beta-HCG (ICD-9: L46) 9 mlU/ml (norma 0-5)
LDH (ICD-9: K33) 311 U/l (norma 135-225)

Wyniki TK jamy brzusznej i miednicy:
Wątroba niepowiększona, jednorodnej gęstości, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy niepowiększony o niepogrubiałej ścianie, bez uwapnionych złogów świetle. Drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrzwątrobowe, przewód trzustkowy nieposzerzony. Śledziona, trzustka wielkości i struktury prawidłowej, bez zmian ogniskowych. Nadnercza bez zmian. Nerki położenia, wielkości i struktury prawidłowej, bez uwapnionych złogów, wydzielają mocz kontrastowy, bez zastoju. Moczowody w widocznych odcinkach o prawidłowym świetle i przebiegu. Przyaortalnie od przodu i od strony prawej na poziomie dalszej części aorty dwa powiększone węzły chłonne śr ax. 16 i 17 mm, kolejny niżej na poziomie podziału aorty od przodu śr ax do 19 mm. Poza tym nie uwidoczniono w obrębie jamy brzusznej powiększonych węzłów chłonnych. Jądro prawe powiększenie wym ax 41x52 mm, z niejednorodnym wzmocnieniem po kontraście - w łączności ze skierowaniem guz jądra prawego. Wolnego płynu w jamie otrzewnej nie stwierdza się. Narządy miednicy małej bez zmian destrukcyjnych. Miąższ nadprzeponowych partii płuc bez zmian ogniskowych. Płynu w jakach opłucnej nie stwierdza się.

Wynik badania histopatologicznego:
Badanie makroskopowe
jądro o wym 6x3,5x3,5 cm z powrózkiem nasiennym dł 8cm. Na przekroju jądra guz 5,5x3,5,5x3cm, guz lity, kremowo-szaryy z obecnością martwicy oraz wylewów krwawych. Makroskopowo guz ograniczony do jądra. Nie nacieka osłonki pochwowej i najądrza.
412409:granica cięcia powrózka nasiennego
412410:powrózek nasienny
412411:guz + osłona pochwowa
412412-3:guz + najądrze
412414-5:guz + sieć jądra
412416:guz + jądro

Badanie mikroskopowe:
Mieszany nowotwór germinalny (Mixed germcell tumor) jądra prawego ICD-O 9085/3. Nowotwór zbudowany w 80% z raka zarodkowego, 15% nasieniaka i 5% guza zatoki endodermalnej. Nowotwór nie nacieka najądrza, powrózka nasiennego i osłonek jądra. Na obwodzie guza obecne zatory z komórek nowotworowych w światłach naczyń krwionośnych. Granice cięcia powrózka bez nacieku nowotworowego. pT2

Ponadto zrobiłem morfologię krwi, wszystko wyszło w normie.

Czy mógłbym prosić o zerknięcie na te wyniki i podpowiedź co robić dalej. Szczerze mówiąc nie mam za bardzo pojęcia gdzie powinienem się kierować i co robić, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Zerknąłem na mapę ośrodków onkologicznych i zastanawiam się nad Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie ale nie wiem jak wygląda cały etap dostania się do tego miejsca i jakie są terminy, ponieważ zależy mi na jak najszybszym rozpoczęciu leczenia. Zastanawiam się także, czy nie byłoby dobrym wyjściem rozpoczęcie leczenia tutaj na Podkarpaciu lub okolicach (rozważam Brzozów, Rzeszów lub Kraków) i jeżdżenie na konsultacje do Warszawy ? Jak myślicie, czy to dobre wyjście ? Co byście mi doradzili ?

Pozdrawiam
marmar
 
Posty: 2
Rejestracja: 20 Sty 2018, 13:41

Re: Marcin - rak jądra prawego, 33l.

Postprzez Krolewsky » 20 Sty 2018, 18:21

Cześć Marcin, witaj w gronie jednojajowców ;)

EDIT: Teraz zauważyłem że TK już miałeś.

Będzie dobrze, zdrowia życzę!
Ostatnio edytowany przez Krolewsky, 20 Sty 2018, 19:11, edytowano w sumie 1 raz
Krolewsky
 
Posty: 63
Rejestracja: 13 Sie 2017, 11:42
Miejscowość: Wrocław

Re: Marcin - rak jądra prawego, 33l.

Postprzez troll » 20 Sty 2018, 19:02

Witaj,

Dobrze, że piszesz. Postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości i odpowiedzieć na nurtujące pytania.
Rozpoznano u Ciebie nienasieniaka - wszystkie kolejne decyzje będą podejmowane więc jak dla tego typu nowotworu zarodkowego. W jądrze rozpoznano tzw. mixed germ cell tumor - mieszankę różnych rodzajów nowotworów zarodkowych, które stanowią o chorobie na którą zachorowałeś. Najważniejszym przed podjęciem jakichkolwiek decyzji jest skompletowanie pełnej diagnostyki. Słusznie oznaczono markery przed i po operacji. Od tego czasu markery powinny być oznaczane mniej więcej co tydzień, aby sprawdzić dynamikę ich zmiany. Powinny być zrobione w okolicach 12.01 i 19.01 - w poniedziałek jest 22.01, powinieneś więc jak najszybciej je oznaczyć, nawet na własną rękę. To kluczowe dla podjęcia decyzji leczyć/nie leczyć, jeśli leczyć to jak. Pozwoli też ocenić skuteczność ewentualnego leczenia. Widzę TK jamy brzusznej i miednicy została wykonana przed operacją - bardzo dobrze. Brakuje TK klatki piersiowej.

Na tę chwilę prawdopodobnie będzie można rozpoznać względnie wczesny nowotwór jądra z przerzutem do węzłów chłonnych zaotrzewnowych. Brak TK klatki piersiowej i świeżych markerów uniemożliwia jednak postawienia rozpoznania. Najprawdopodobniej musisz się przygotować na chemioterapię - 3 kursy wg BEP lub 4 kursy EP dla II stopnia zaawansowania nienasieniaka. Leczenie jest bardzo skuteczne, być może zakończy się pełnym i trwałym wyleczeniem już po zakończeniu pierwszego rzutu chemioterapii.

Ze względu na specyfikę diagnostyki i leczenia nowotworów jądra w Polsce, powinien zająć się Tobą doświadczony onkolog kliniczny. Na Podkarpaciu tacy są nam nieznani. Wybór CO-I w Warszawie jest więc bardzo dobrym wyborem i tego bym się trzymał.

Pozdrawiam!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3663
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Marcin - rak jądra prawego, 33l.

Postprzez romi » 20 Sty 2018, 23:39

Witam
Ja dodam, że pacjenci z nowotworem jądra w CO-I są traktowani priorytetowo i terminy wyznaczane są bardzo szybko. Jeśli miałbyś problemy napisz na forum.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3346
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Marcin - rak jądra prawego, 33l.

Postprzez marmar » 23 Sty 2018, 11:02

Witajcie,
Dziękuję Wam za wszystkie cenne informacje, których nie uzyskałem od lekarzy. Dobrze, że jest takie miejsce jak to forum.
Dzwoniłem wczoraj rano do CO-I i kazali mi czekać na telefon od nich, niestety od wczoraj nikt nie zadzwonił. Nie wiem, czy do końca tak to ma wyglądać, czy powinienem czekać dalej na ten telefon, czy robić coś więcej w tym kierunku. Chciałbym jak najszybciej zacząć leczenie. Co radzicie ?
Tak jak napisałeś trollu zrobiłem wczoraj markery i niestety wszystkie wzrosły:

Oto wyniki:
AFP 357 IU/ml (norma 0-5 IU/ml)
beta-HCG 15 mlU/ml (norma 0-5)
LDH 366 U/l (norma 135-225)

Mam dzisiaj konsylium w Mielcu, więc zobaczymy co mi powiedzą. Będę też starał się o dostanie skierowania na TK klaki piersiowej.

Pozdrawiam
marmar
 
Posty: 2
Rejestracja: 20 Sty 2018, 13:41

Re: Marcin - rak jądra prawego, 33l.

Postprzez romi » 23 Sty 2018, 13:47

Witam
Dzwoń jeszcze raz, trzeba się przypominać.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3346
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Marcin - rak jądra prawego, 33l.

Postprzez troll » 23 Sty 2018, 17:10

Witaj,

Moim zdaniem należy rozpocząć od dzisiaj chemioterapię i dokończyć diagnostykę w warunkach szpitalnych. Nie ma innej opcji na tę chwilę!

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3663
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36


Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości