Nasieniak z przeżutami do wezłów chłonnych

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nasieniak z przeżutami do wezłów chłonnych

Postprzez tobson85 » 12 Mar 2018, 15:41

Hej
Zdarzały się przypadki podwyższenia poziomu w wyniku wpływu samej chemioterapii. Jeśli to właśnie chemioterapia jest powodem to z czasem poziom powinien wrócić do normy.
viewtopic.php?f=9&t=1165&p=26650&hilit=AFP+wzr#p26650

Zobaczymy co pokażą wyniki z innego laboratorium.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 475
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nasieniak z przeżutami do wezłów chłonnych

Postprzez Maciej83POZ » 12 Mar 2018, 16:29

To moze sie zgadzac wraz ze wzrostem AST wzroslo AFP. Teraz jak wyjde i dojde do siebie zrobie badanie w innym Labo. Bardzo dziekuje za wsparcie.
Maciej83POZ
 
Posty: 32
Rejestracja: 16 Lut 2018, 15:19
Miejscowość: Opalenica

Re: Nasieniak z przeżutami do wezłów chłonnych

Postprzez Maciej83POZ » 23 Mar 2018, 12:33

Witam po przerwie,
Mam chyba jakiegoś strasznego pecha z labo... wczoraj zrobilem sobie badania i mija juz 26 godzin nie mam wyniku AFP:( mam inne ktore mnie nie pokoją.

Zaznaczam że jest to labo gdzie markery robilem na poczatku.

22.03.2018

ALT 265 norma 0-45
AST 39 norma 0-35
BHCG - >0.10 norma >2
LDH - 711 norma 240- 480
CRP - 2,99 norma 0-5
OB 17 norma 0-12

Trzymam sie zaleceń nie jadam smażonych potraw, slodyczy, alko, papierosy, przez dwa tyg wypilem dziś 2 kawę. Jadam dużo owoców cytrusy, jabłka, sałatki itp.
Tutaj mam pytanie czy moge pomóc jakoś wątrobie?
Pozdrawiam
Maciek
Maciej83POZ
 
Posty: 32
Rejestracja: 16 Lut 2018, 15:19
Miejscowość: Opalenica

Re: Nasieniak z przeżutami do wezłów chłonnych

Postprzez tobson85 » 23 Mar 2018, 13:36

Hej
podniesione ALT, AST i LDH sugeruja problemy z watroba.
Jak wygladaly poprzednie wyniki ALT i AST?

Po pierwsze koniecznie skonsultuj to z lekarzem.

Oprocz diety mozesz tez stosowac Essentiale forte - wielu osobom z forum to pomoglo. Sam stosowalem po lekowym uszkodzeniu watroby ladnych kilka lat temu. Przeciwwskazaniem do stosowania tego preparatu jest uczulenie na ktorykolwiek jego skladnik oraz uczulenie na orzeszki ziemnie i soje.

Daj znac jak juz bedziesz mial wynik AFP i co powiedzial na to lekarz.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 475
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nasieniak z przeżutami do wezłów chłonnych

Postprzez Maciej83POZ » 23 Mar 2018, 14:03

Nie za kazdym razem sprawdzano mi ALT dopiero od 2 cyklu
11 styczeń -
AFP - w normie
LDH - 1640
bHCG - 24

26 styczeń - 1 cykl
AFP - 3.2
LDH - 1330
bHCG - 22

16 luty - 2 cykl
ALT -84
AFP - 15
LDH - 390
bHCG <0.3

9 marzec
ALT- 89
AFP 10.9
BHCG <0.10
LDH - brak na wypisie lekarze twierdza ze w normie (moim zdaniem nie zrobiono tego badania)
Maciej83POZ
 
Posty: 32
Rejestracja: 16 Lut 2018, 15:19
Miejscowość: Opalenica

Re: Nasieniak z przeżutami do wezłów chłonnych

Postprzez tobson85 » 23 Mar 2018, 14:21

Dziwne, ze nie miales wykonywanych prob wątrobowych przed i od samego poczatku leczenia.
Z tego co wiem, to jest to standard przy chemioterapii... No nic, teraz i tak juz na to wplywu nie ma.

Obecny wynik pokazuje, ze kondycja watroby jeszcze bardziej sie pogorszyla. Mimo, iz chemie zakonczyles dopiero 2 tyg temu i jeszcze organizm nie mial czasu na regenerację to najlepiej skonsultowac to dla pewnosci z lekarzem.

pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 475
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nasieniak z przeżutami do wezłów chłonnych

Postprzez Maciej83POZ » 27 Mar 2018, 13:19

Hej

Mam pelny wynik wraz z AFP
22.03.2018

ALT 265 norma 0-45
AST 39 norma 0-35
BHCG - >0.10 norma >2
LDH - 711 norma 240- 480
AFP - 12.49 norma 0-8
CRP - 2,99 norma 0-5
OB 17 norma 0-12

Za tydzien 4 kurs i konsultacja lekarska, mam nadzieje ze te wyniki to kwestia wątroby pocieszam sie wynikiem BHCG.
Pozdrawiam
Maciek
Maciej83POZ
 
Posty: 32
Rejestracja: 16 Lut 2018, 15:19
Miejscowość: Opalenica

Re: Nasieniak z przeżutami do wezłów chłonnych

Postprzez Krolewsky » 27 Mar 2018, 13:46

Maćku, nasieniaki nie wydzielają AFP. Zostaje zatem AFP od wątroby co potwierdzają podwyższone enzymy wątrobowe, bo jest bardzo mało prawdopodobne by wynik histopat był źle zrobiony i nie rozpoznany byłby nowotwór nienasieniakowy wydzielający AFP.

Wzrost AFP rejestruje się w:
-nowotworach zarodkowych jajników oraz jąder (nienasieniaki),
-nowotworach przewodu pokarmowego (rak trzustki, rak żołądka, rak jelita grubego),
-chorobach wątroby – WZW, pomartwicza marskość wątroby, poalkoholowa marskość wątroby, pierwotna marskość żółciowa wątroby,

-przebiegu raka płuca,
-tyrozynemii – choroba genetyczna, charakteryzująca się pojawieniem tyrozyny oraz jej metabolitów w moczu pacjenta,
-dziedzicznie uwarunkowanym utrzymywaniu się wysokiego AFP.

AFP nie występuje:
-u osób zdrowych (powyżej 1 roku życia),
-w nasieniaku jądra,
-w kosmówczaku, gruczolaku jajnika.
Ostatnio edytowany przez Krolewsky, 28 Mar 2018, 09:39, edytowano w sumie 1 raz
Krolewsky
 
Posty: 159
Rejestracja: 13 Sie 2017, 11:42
Miejscowość: Wrocław

Re: Nasieniak z przeżutami do wezłów chłonnych

Postprzez tobson85 » 27 Mar 2018, 15:33

Hej

Maciej83POZ napisał(a):Za tydzien 4 kurs i konsultacja lekarska, mam nadzieje ze te wyniki to kwestia wątroby pocieszam sie wynikiem BHCG.


Wg jakiego schematu masz chemioterapie? BEP czy EP?
Pytam dlatego, bo nie moge znalezc w watku tej informacji. Jesli masz BEP to powinienes dostac tylko i wylacznie 3 cykle, ani mniej ani wiecej!

pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 475
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nasieniak z przeżutami do wezłów chłonnych

Postprzez Maciej83POZ » 27 Mar 2018, 20:45

Hej
Wg schematu EP niestety palilem papierosy.
Pozdrawiam
Maciej
Maciej83POZ
 
Posty: 32
Rejestracja: 16 Lut 2018, 15:19
Miejscowość: Opalenica

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron