Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez zona_meza » 22 Mar 2018, 11:46

Witam,
U męża 21.02 (notabene tydzień po narodzinach pierwszego dziecka - psikus losu ) po USG postawiono diagnozę - nowotwór jądra.
Udało się szybko wszystko ogarnąć i 28.02 był już operowany.
Markery przed zabiegiem:
AFP - 21,75 IU/ml (norma =<5,8)
beta HCG - 7,89 mIU/ml (norma <2)
LDH 149 U/l (norma 135-225)

Wykonaliśmy też TK jamy brzusznej i miednicy małej oraz RTG klatki piersiowej.
RTG:
Płuca bez zagęszczeń miąższowych. Jamy opłucnowe wolne. Wielkość serca i duże naczynia w normie.

TK - wnioski:
Pojedyncze podejrzane onkologicznie węzły chłonne aortalno-kawalny największy wielkości 14x17mm na wysokości trzonu L3, powyżej pojedyncze, mniejsze węzły aortalno- kawalne do 10mm.
Pozostałe narządy bez zmian.

Wynik H-P:
Carcinoma embryonale. Guz śr. 2,5cm z ogniskami martwicy.
Cl (+) PLAP (+) CD30(+) AFP (-)
Nacieki nowotworowe w osłonce białawej (ale jej nie przekraczają). W utkaniu raka liczne komórki syncytialne HCG (+). W pojedynczych naczyniach zatory z komórek nowotworowych.
Prawidłowe utkanie jądra.
Prawidłowe utkanie najądrza bez ognisk nowotworowych.
Osłonka biaława i margines odcięcia powrózka bez ognisk nowotworowych.
TNM pT2 NX

Markery z wczoraj (bo nikt nam nie powiedział że powinny być zrobione tydzień po zabiegu - dopiero tutaj to wyczytałam)
beta HCG - 1,2 mIU/ml (norma 0-2)
LDH - 136 U/l (norma 135-225)
AFP - 16,18 IU/ml (norma 0-5,8)

W poniedziałek wizyta u onkologa w Gliwicach. Ale stres już zżera:
-czemu to AFP podwyższone?
-czy te węzły to koniecznie do usunięcia?
-bez chemii się nie obejdzie??

Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie informacje.
zona_meza
 
Posty: 19
Rejestracja: 22 Mar 2018, 11:21

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez tobson85 » 22 Mar 2018, 13:30

Cześć
witamy na forum. Dobrze, ze udało się szybko ogarnąć zabieg.
Badanie histopatologiczne wskazuje na nienasieniaka i dalsze postępowanie będzie podporządkowane pod ten typ nowotworu.
AFP po 3 tygodniach od orchidektomii nie spadło w prawidłowym tempie, jednoczenie badanie TK brzucha i miednicy wykazało powiększony węzeł chłonny w typowej lokalizacji.
Co prawda węzeł nie jest zbyt duży (wartość graniczna) jednak stwierdzenie radiologa „podejrzany onkologicznie” oznacza, ze jest to raczej przerzut. Potwierdza to jednoczenie nadal podwyższony poziom AFP. Dobrze by było oznaczyć go jeszcze raz, żeby zobaczyć tendencję czy spada czy rośnie, jednak gdyby jądro było jedynym ogniskiem choroby to AFP powinno po takim czasie powrócić w granice normy. Wszystko wskazuje na stan zaawansowania CS IIA, a to oznacza, ze czekają Was 3 cykle chemioterapii w schemacie BEP lub 4 EP.

Gliwice nie są polecanym ośrodkiem w leczeniu raka jądra, dlatego dobrze jest przyglądać się uważnie, czy wszystko będzie przebiegało zgodnie z wytycznymi.
Węzły nie będą teraz usuwane. Ewentualnie jeśli coś po chemioterapii by zostało, to wtedy taka operacja będzie rozważana.

Opcjonalnie możecie umówić się na konsultację do Czestochowy do polecanej na forum dr Barbary Huras. Kontakt znajdziecie tutaj:
viewtopic.php?f=5&t=1362&p=28764&hilit=Barbara+Huras#p28764

Głowa do góry, pierwsze kroki już wykonaliście, a szanse na pełne zdrowie są bardzo duże!
W razie pytań piszcie śmiało.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 475
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez zona_meza » 22 Mar 2018, 15:33

Dziękuje za szybką odpowiedź.
Czy dobrze rozumiem że jako ten węzeł jest przerzutem to od niego to podwyższone AFP? Czy mamy gdzieś jeszcze indziej szukać ogniska nowotworowego?? :( czy badanie robić w jakimś konkretnym odstępie czasowym?? Czy na wynik może wpłynąć laboratorium? Teraz robiliśmy w innym niż za pierwszym razem.
Co do Gliwic to właśnie doczytałam tu na forum że nie najlepsze miejsce, ale jako że mamy najbliżej i udało się w miarę szybko ogarną termin to pojedziemy i zobaczymy co będzie. W razie czego będziemy się konsultować i gdzie indziej.
A gdzie znajdziemy najnowsze wytyczne wg których mąż powinien być prowadzony??żeby wszystko było tak jak powinno?i żeby niczego nie przeoczyć??
Zapomniałam dodać że mąż ma rozpoznane wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Czy to w jakiś sposób wpływa na wyniki badań i leczenie??
Pozdrawiam
zona_meza
 
Posty: 19
Rejestracja: 22 Mar 2018, 11:21

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez tobson85 » 22 Mar 2018, 16:06

Hej
1.
zona_meza napisał(a):Czy dobrze rozumiem że jako ten węzeł jest przerzutem to od niego to podwyższone AFP? Czy mamy gdzieś jeszcze indziej szukać ogniska nowotworowego??

Najprawdopodobniej właśnie ten węzeł produkuje AFP. Do pełnej diagnostyki i określenia ostatecznego stanu zaawansowania powinno być jeszcze wykonane badanie TK klatki piersiowej. RTG jest w nienasieniakach badaniem niewystarczającym, szczególnie przy stwierdzeniu powiększonego węzła w przestrzeni zaotrzewnowej.
Jednak ten węzeł nie jest jakoś bardzo duży więc duże prawdopodobieństwo, ze płuca wyjdą w badaniu TK czyste, tak jak to wyszło w RTG.

2.
zona_meza napisał(a):czy badanie robić w jakimś konkretnym odstępie czasowym?? Czy na wynik może wpłynąć laboratorium? Teraz robiliśmy w innym niż za pierwszym razem.

Najlepiej markery oznaczyć tydzień po poprzednim badaniu, w tym samym laboratorium. Wtedy wynik będzie najbardziej miarodajny.

3.
zona_meza napisał(a):A gdzie znajdziemy najnowsze wytyczne wg których mąż powinien być prowadzony??żeby wszystko było tak jak powinno?i żeby niczego nie przeoczyć??

Najnowsze wytyczne znajdziecie tutaj (niestety tylko w języku angielskim): testicular2017.pdf

4.
zona_meza napisał(a):Zapomniałam dodać że mąż ma rozpoznane wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Czy to w jakiś sposób wpływa na wyniki badań i leczenie??

Rzadko się zdarza (wg poniższego badania było to 9% przypadkow), że osoby z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego moga miec lekko podwyzdzony poziom AFP. Jednak ze wzgledu na stwierdzenie u Twojego męza raka jądra to myślę, że to jest wlasnie przyczyna podwyższonego poziomu AFP. Tu jeszcze link do krotkiego opisu przypadkow nieznacznie podwyższonego poziomu AFP we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4825147
Co do wplywu stwierdzonego wrzodziejącego zapalenia jelita grubego na przebieg leczenia to już zadecyduje o tym lekarz i najlepiej gdyby był to specjalista w leczeniu raka jądra. Gdyby więc Gliwice proponowały z tego powodu modyfikacje schematu leczenia to koniecznie skonsultujcie to np wlasnie z dr Huras.
Raka jądra w zdecydowanej większości przypadkow dobrze się leczy, pod warunkiem, ze leczenie przebiega zgodnie z wytycznymi, a wszelkie jego modyfikacje podejmuje doświadczony w tej dziedzinie lekarz.
pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 475
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez zona_meza » 22 Mar 2018, 16:33

Bardzo dziękuję za tak wyczerpujące informacje. Jestem trochę spokojniejsza przed wizytą u onkologa bo wiem mniej więcej czego się możemy spodziewać i czego powinniśmy się ewentualnie domagać.
Mam nadzieję że trafimy na odpowiedniego lekarza w Gliwicach.
Odezwiemy się po wizycie w celu konsultacji :)
Pozdrawiam.
zona_meza
 
Posty: 19
Rejestracja: 22 Mar 2018, 11:21

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez zona_meza » 27 Mar 2018, 08:06

Wczoraj mąż był na konsultacji w Gliwicach. lekarz przyjmujący zlecil wykonanie badania PET CT, nastepnie 7.05 wizyta z wynikiem tego badania. Wtedy też mąż ma pobrać krew (nie wiemy jakie badania, lek. nic nie powiedzial). Natomiast 11.05 ma byc przyjęty do szpitala celem podania chemii.
Od wyniku PET jest uzależnione czy to beda 3 czy 4 cykle( nie wiemy jaki rodzaj). Wiem powinniśmy sami dopytywać ale miejsce nie wpływa pozytywnie na myślenie :(
Zaniepokoiło Nas jednak to czekanie, bo gdzie tam maj..a przecież czas gra tu chyba największą rolę... zdecydowaliśmy się więc napisać do dr Sarosieka. Dr odpisał w tempie ekspresowym i zaproponował rozpoczęcie chemii już po świętach...także załatwiamy resZtę formalności i przenosimy leczenie do Warszawy.
A miałam nadzieję że te Gliwice Nas nie zawiodą..
zona_meza
 
Posty: 19
Rejestracja: 22 Mar 2018, 11:21

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez tobson85 » 27 Mar 2018, 08:31

Hej,
Co tu dużo komentować, czyli nic się niestety w Gliwicach nie zmieniło...
Z decyzji o leczeniu u dra Sarosieka na pewno będziecie zadowoleni.
Trzymajcie się i dawajcie znać!
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 475
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez troll » 28 Mar 2018, 21:37

Witaj,

Współczuję i zarazem gratuluję dobrej, acz trudnej decyzji. Najbardziej boli, że mieszkam niedaleko gliwickiego ośrodka, jakże rozreklamowanego jako nowoczesny i światowy a standardy... Z Afryki lat 90...

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3757
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez zona_meza » 30 Mar 2018, 17:51

Witam
My też mieszkamy blisko. Ijak już dopadło Nas to „dziadostwo” to sugerując się tym co wszędzie słychać o gliwickiej onkologii myślałam że będę męża wspierać siedząc przy jego łózku i trzymając za ręke.
Ale niestety zawiodła Nas strasznie.
Natomiast bardzo się cieszę że w tym wszystkim trafiliśmy tutaj..że tak dobry ośrodek chce Nas przyjąć tak szybko. Mąż 3.04 jedzie już do Warszawy :) mimo wszystko się cieszymy,że już zaraz,niedługo będzie po wszystkim (taką mamy OGROMNĄ nadzieję).
I teraz moje pytanie brzmi, czego możemy się spodziewać przy 1 cyklu ?
Ile trwa cykl EP??też 21dni??
Pozdrawiam
zona_meza
 
Posty: 19
Rejestracja: 22 Mar 2018, 11:21

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez romi » 30 Mar 2018, 20:11

Witam
Trudno powiedzieć na co trzeba się przygotować, bo to jest sprawa bardzo indywidualna. Każdy inaczej odczuwa skutki chemioterapii. Krótko rzecz ujmując trzeba być przygotowanym na wszystko, a jak skutki uboczne nie będą zbyt doskwierać to będzie dobrze.
Wszystkie niezbędne leki zmniejszające te skutki pacjent otrzymuje w szpitalu, także od tej strony możecie być spokojni. Do szpitala należy zabrać luźne obranie (dres), kilka zmian bielizny, dużo wody do picia (im więcej dziennie tym lepiej) coś do czytania lub oglądania, jakieś słodycze i pozytywne nastawienie. Podczas chemioterapii występuje często brak łaknienia, ale mimo to należy jeść, nawet jedzenie śmieciowe jeśli na to jest ochota.
Cykl chemioterapii BEP trwa 21 dni, przy czym pierwsze 3 lub 5 to pobyt w szpitalu i wiele godzin kroplówek. W EP nie ma dolewek tak jak w BEP, także przez kolejne dni do następnego cyklu pacjent odpoczywa w domu. Jeśli potrzebne jest zwolnienie lekarskie należy poprosić lekarza o jego wystawienie.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3619
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości