Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez romi » 04 Sty 2019, 01:46

Witam
Nie jest to zapewne związane z chorobą nowotworową. Lekarz pierwszego kontaktu powinien pomóc, lub pokierować do specjalisty.
Spokojnie poczekajcie na TK.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4181
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez zona_meza » 04 Sty 2019, 21:58

Dziękuję za odpowiedź. Czyli rozumiem że nie ma możliwości żeby takie objawy dawały np powiększone węzły chłonne?? Fakt że na ostatnim TK było czysto ale zawsze gdzieś tam z tyłu głowy siedzi..tymbardziej że te plecy już nie bolały a teraz znów się odezwały..
zona_meza
 
Posty: 29
Rejestracja: 22 Mar 2018, 11:21

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez romi » 05 Sty 2019, 00:23

Witam
Musiałby to być bardzo nieszczęśliwy zbieg okoliczności, żeby 8 miesięcy po zakończeniu chemioterapii nastąpił nawrót choroby.
Teraz pewnie mąż prowadzi bardziej intensywne życie i pojawiły się problemy np. z kręgosłupem i być może stąd te bóle. Może być również przeziębienie, o tej porze roku to nic niezwykłego.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4181
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez zona_meza » 26 Lut 2019, 23:49

Witam.
Dziś Mąż był na kontroli u dr Sarosieka. Zarówno markery jak i TK j.brzusznej i miednicy oraz Rtg płuc są w porządku. Ostatnia akcja z bólami brzucha najprawdopodobniej miała związek z jelitami.
Następne markery za 3 miesiące a TK za pół roku.
Pozdrawiamy :)
zona_meza
 
Posty: 29
Rejestracja: 22 Mar 2018, 11:21

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez tobson85 » 27 Lut 2019, 08:55

Super wieści, gratulacje :)
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 879
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez zona_meza » 04 Mar 2020, 23:46

Witam,
U Nas generalnie wszystko w porządku, wyniki markerów męża w normie, w TK czysto :) .
Natomiast mam problem z badanie bhcg, badanie cały czas wykonujemy w Katowicach w Diagnostyce. Jednak od końca zeszłego roku po "przeprowadzce" laboratorium w inne miejsce zmienili sposób wykonywania tego badania u mężczyzn. Mianowicie wysyłają do Wrocławia i wykonują zamiast L46 badanie o kodzie L47. Jako że jestem pielęgniarką jestem w stanie póki co wnioskować u nich o wykonanie jednak badanie L46. Co w sytuacji kiedy nie będą chcieli już tego badania wykonywać? Zmieniać całkiem laboratorium?
zona_meza
 
Posty: 29
Rejestracja: 22 Mar 2018, 11:21

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez troll » 13 Mar 2020, 01:17

Cześć,

Skąd macie zlecenia na badanie? Diagnostyka jest ok, natomiast są też inne laboratoria wykonujące analizy. Może dałoby się zmienić? Z drugiej strony badanie bHCG z natury jest bardzo czułe i czy będzie to L46 czy L47, pozwoli wykryć wznowę na wczesnym etapie.

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3976
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez zona_meza » 14 Mar 2020, 23:19

Badanie wykonujemy przez Lux Med. I zlecenie wystawiane jest albo przez dr Sarosieka albo przez internistę z Lux Medu właśnie. Na ostatniej wizycie u doktora dopisał nawet że ma być badanie L46 no i już zgłupieliśmy.
Od początku badania robiliśmy w Diagnostyce i myślałam żeby się trzymać jednego laboratorium ale teraz to już nie wiem.
Teraz normy podaja od 0-5 nasz wynik <2,3
Wcześniej było 0-2 wynik <0.1

Pozdrawiam
zona_meza
 
Posty: 29
Rejestracja: 22 Mar 2018, 11:21

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez romi » 14 Mar 2020, 23:28

Witam
Badanie bHCG w diagnostyce nowotworów jądra powinno być wykonywane według procedury L46. Być może badanie było wykonane według procedury L47 i dlatego lekarz wyraźnie zaznaczył o jakie badanie bHCG chodzi.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4181
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Carcinoma embryonale/ pT2 NX

Postprzez zona_meza » 02 Maj 2020, 21:41

Witam.
Jesteśmy po kolejnych badaniach kontrolnych, markery;
LDH 208 U/l n:125-220
B-Hcg mIU/ml <2,3 n: 0-5
Afp 3,51 ng/ml n: 0,89 - 8,78
Robiliśmy też badanie testosteronu, 918,67 ng/dl przy normach 240,24-870,68, bez suplementacji.
Skonsultowaliśmy z endokrynologiem i mamy powtórzyć badanie za miesiąc.
O czym może świadczyć taki wynik?? Ktoś tak mial?
Pisaliśmy też do dr Sarosieka- i tu moje pytanie czy dr odpisuje na maile swoim „stałym” pacjentom? Czy musimy się umawiać zgodnie ze zwrotką którą dostaliśmy??
Pozdrawiam
zona_meza
 
Posty: 29
Rejestracja: 22 Mar 2018, 11:21

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 8 gości