Rozpoznanie: D41.7, Guz jądra prawego cT1NxMx

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Rozpoznanie: D41.7, Guz jądra prawego cT1NxMx

Postprzez slowdive » 09 Lis 2011, 15:27

Witajcie!
Nieco ponad miesiąc temu przeszedłem operację usunięcia prawego jądra - rak, nie wiadomo jaki dokładnie. Jądro gwałtownie się powiększyło, było twarde, przez umiarkowany ból przy nacisku pachwiny musiałem uważać przy siadaniu i chodzeniu. W szpitalu mnie uspokajano, że po usunięciu powinno być dobrze, możliwe, że nie ma żadnych powikłań. Teraz nic mnie nie boli i jest fajnie - choć bardzo nieciekawie przeżyłem cewnik, po zdjęciu go paskudnie boleśnie się sikało przez kilka dni.
Jutro jadę po odbiór wyniku badania histopatologicznego usuniętego jądra, a dziś dostałem wyniki badań markerów krwi, które zrobiłem miesiąc po zabiegu. Tutaj je podam (w nawiasach kwadratowych jest, o ile się nie mylę, norma):

b-HCG <0,100 mlU/mL [0-3]
AFP 10,95 ng/mL [0-7]
LDH 293 IU/L [240-480]

Jak widać, poza AFP wszystko jest dobrze. AFP nie jest chyba jednak powiększone jakoś drastycznie, mogę już się cieszyć?

Pozdrawiam!
slowdive
 
Posty: 20
Rejestracja: 09 Lis 2011, 15:01

Re: Rozpoznanie: D41.7, Guz jądra prawego cT1NxMx

Postprzez thinkpositive » 09 Lis 2011, 15:47

Hej,
Trafiłeś w dobre miejsce.
Na razie nie martw się za dużo. Jeden marker jest podwyższony. Pozostałe są w normie. Nie znając wyniku pozostałych badań jest to dobry czynnik rokowniczy, aczkolwiek może sugerować potrzebę dalszego leczenia. Jutrzejszy wynik powie więcej.
Jak Troll zawita(pewnie wieczorkiem) to Ci napisze więcej, ale na początek podstawowe pytania, których już nie będzie musiał zadawać:

- skąd w Twoim temacie cT1? Jest to oznaczenie zaawansowania guza pierwotnego, a napisałeś że wyniku badania hist-pat jeszcze nie masz?
- czy jądro usunięto metodą pachwinową(cięcie przy pachwinie)?
- czy określono poziom markerów przed samym zabiegiem i w ciągu kilku dni po?
- gdzie mieszkasz? (pomoże to nakierować Cie na kompetentny ośrodek)
- czy posiadasz wyniki dodatkowych badań(USG, TK, etc.). Jeżeli tak to wklej opisy. Pomogą ocenić.
- czy dostałeś skierowanie na badania obrazowe po zabiegu (TK jamy brzusznej, miednicy mniejszej, płuc(ewentualnie RTG))?
- czy masz już umówioną wizytę u onkologa(gdzie)?

Co jest pewne to, że musisz zgłosić się bez zwłoki do onkologa z wynikiem hist-pat.
Na podstawie tego co opisałeś widać pewne braki w procedurze(brak markerów przed i po operacji).
Jeżeli chcesz, aby Cię nakierować na miejsce w którym takiej sytuacji nie będzie, trafiłeś w idealne miejsce.

Czekamy na więcej info.
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum
 
Posty: 194
Rejestracja: 21 Paź 2011, 08:51

Re: Rozpoznanie: D41.7, Guz jądra prawego cT1NxMx

Postprzez slowdive » 09 Lis 2011, 16:18

Dzięki za ciepłe przyjęcie. : -)

- skąd w Twoim temacie cT1? Jest to oznaczenie zaawansowania guza pierwotnego, a napisałeś że wyniku badania hist-pat jeszcze nie masz?

Hm, zrobiono mi od razu USG, może to wystarczyło? Albo przy wypisywaniu mnie już coś tam zdążyli stwierdzić. Przyznam, że sprawa w ogóle mnie zaskoczyła - miałem wrażenie, że niemal z dnia na dzień powiększyło mi się to jądro do dziwnych rozmiarów; ale pewnie po prostu nie byłem wcześniej dostatecznie uważny, nie badałem się zupełnie.
- czy jądro usunięto metodą pachwinową(cięcie przy pachwinie)?

Właśnie tak.
- czy określono poziom markerów przed samym zabiegiem i w ciągu kilku dni po?

Przed zabiegiem na pewno tak (lekarz powiedział, że podwyższone, ale żadnych konkretów nie znam), czy po zabiegu, nie wiem. Jutro zapytam o to lekarza.
- gdzie mieszkasz? (pomoże to nakierować Cie na kompetentny ośrodek)

W Trzebiatowie (woj. Zachodniopomorskie). Właśnie się dowiedziałem z tego forum, że Szczecin nie cieszy się dobrą opinią, ale właśnie tam przeprowadzono ten zabieg.
- czy posiadasz wyniki dodatkowych badań(USG, TK, etc.). Jeżeli tak to wklej opisy. Pomogą ocenić.

Mam USG sprzed zabiegu, ale bez opisu. Co to jest TK?
- czy dostałeś skierowanie na badania obrazowe po zabiegu (TK jamy brzusznej, miednicy mniejszej, płuc(ewentualnie RTG))?

Zrobiono mi przed zabiegiem RTG klatki piersiowej, wyszło, że jest w normie.
- czy masz już umówioną wizytę u onkologa(gdzie)?

Jeszcze nie mam.
slowdive
 
Posty: 20
Rejestracja: 09 Lis 2011, 15:01

Re: Rozpoznanie: D41.7, Guz jądra prawego cT1NxMx

Postprzez mariush72 » 09 Lis 2011, 16:59

witaj :)
TK - Tomografia komputerowa

pozdrawiam serdecznie, Mariusz
Awatar użytkownika
mariush72
 
Posty: 280
Rejestracja: 18 Paź 2011, 14:35
Miejscowość: M jak miłość

Re: Rozpoznanie: D41.7, Guz jądra prawego cT1NxMx

Postprzez thinkpositive » 09 Lis 2011, 17:11

slowdive napisał(a):
- czy określono poziom markerów przed samym zabiegiem i w ciągu kilku dni po?

Przed zabiegiem na pewno tak (lekarz powiedział, że podwyższone, ale żadnych konkretów nie znam), czy po zabiegu, nie wiem. Jutro zapytam o to lekarza.


Ważna rada na początek. Wszystkie wyniki badań są Twoje! Pamiętaj żeby się o nie upominać. Nie wiesz komu w przyszłości będziesz musiał je pokazać. Każdy onkolog będzie musiał je widzieć. Jeżeli w tym samym szpitalu to pół biedy, ale jak zdecydujesz się na kosultację w innym mieście to wyniki badań w ręku są obowiązkowe. Jak na razie brakuje Ci opisów USG, RTG i badań krwi. Upomnij się o nie koniecznie.
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum
 
Posty: 194
Rejestracja: 21 Paź 2011, 08:51

Re: Rozpoznanie: D41.7, Guz jądra prawego cT1NxMx

Postprzez slowdive » 09 Lis 2011, 17:18

Dzięki, Mariusz.
Tomografii żadnej nie było.
Ważna rada na początek. Wszystkie wyniki badań są Twoje! Pamiętaj żeby się o nie upominać. Nie wiesz komu w przyszłości będziesz musiał je pokazać. Każdy onkolog będzie musiał je widzieć. Jeżeli w tym samym szpitalu to pół biedy, ale jak zdecydujesz się na kosultację w innym mieście to wyniki badań w ręku są obowiązkowe.

Dziękuję za radę. Na początku myślałem, że lekarze są na tyle myślący, że sami mi przekażą wszystkie ważne dokumenty, ale przy wychodzeniu z oddziału stwierdziłem, że jest tam trochę bałaganu. Musiałem się upominać na przykład o receptę na lekarstwa potrzebne po wyjściu (antybiotyki!).
slowdive
 
Posty: 20
Rejestracja: 09 Lis 2011, 15:01

Re: Rozpoznanie: D41.7, Guz jądra prawego cT1NxMx

Postprzez troll » 09 Lis 2011, 17:21

Witaj,
- skąd w Twoim temacie cT1? Jest to oznaczenie zaawansowania guza pierwotnego, a napisałeś że wyniku badania hist-pat jeszcze nie masz?

Hm, zrobiono mi od razu USG, może to wystarczyło? Albo przy wypisywaniu mnie już coś tam zdążyli stwierdzić. Przyznam, że sprawa w ogóle mnie zaskoczyła - miałem wrażenie, że niemal z dnia na dzień powiększyło mi się to jądro do dziwnych rozmiarów; ale pewnie po prostu nie byłem wcześniej dostatecznie uważny, nie badałem się zupełnie.

Jest to ocena zaawansowania zmiany pierwotnej za pomocą metod klinicznych (czyli np. właśnie USG) i zasadniczo może się różnić od oceny dokonanej przez patologa pT.
Dowiedz się o markery bo są one bardzo, bardzo ważne. Przed zabiegu, po zabiegu no i teraz sam zrobiłeś za co duża pochwała. Generalnie w Szczecinie onkologia dla chorych na nowotwory germinalne nie istnieje. W razie potrzeby masz namiary na ośrodki polecane no i oczywiście możesz pytać. Zawsze, nawet najbanalniejsze pytanie możesz tutaj zadać.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 2852
Rejestracja: 21 Gru 2010, 15:36

Re: Rozpoznanie: D41.7, Guz jądra prawego cT1NxMx

Postprzez slowdive » 09 Lis 2011, 17:42

troll napisał(a):Dowiedz się o markery bo są one bardzo, bardzo ważne. Przed zabiegu, po zabiegu no i teraz sam zrobiłeś za co duża pochwała.

Właściwie nie jestem pewien, czy po zabiegu zrobiono mi jakiekolwiek badania krwi. Te, które teraz zrobiłem, zlecił lekarz - na wypisie ze szpitala miałem zalecone, aby zbadać poziom markerów po trzech tygodniach od zabieg. Jednak z powodu błędu pani z laboratorium musiałem je powtórzyć, tak że minął cały miesiąc. ; )
Jutro postaram się dowiedzieć wszystkiego od oddziałowych Panów Doktorów i napiszę więcej.
Jeszcze raz dziękuję Wam za ciepłe przyjęcie.

Pozdrawiam!
Michał
slowdive
 
Posty: 20
Rejestracja: 09 Lis 2011, 15:01

Re: Rozpoznanie: D41.7, Guz jądra prawego cT1NxMx

Postprzez romi » 09 Lis 2011, 20:53

Witaj
Jeśli można to jeszcze jedna rada. Poświęć trochę czasu i przeczytaj wszystkie wypowiedzi na forum. Może Ci się wydać to dziwne, ale poświęcony na to czas będzie procentował w przyszłości, bo na wiele pytań które chcesz zadać i które będziesz chciał zadać w przyszłości są już tutaj odpowiedzi. To naprawdę nie będzie zmarnowany czas.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 1913
Rejestracja: 03 Paź 2011, 09:46

Re: Rozpoznanie: D41.7, Guz jądra prawego cT1NxMx

Postprzez slowdive » 10 Lis 2011, 15:00

Witajcie.
Właśnie wróciłem i na świeżo wrzucę tutaj wynik histopatologii:

"Jądro średnicy 7 cm. Na przekroju widoczny guz zajmujący całą objętość jądra.
Rozp.: Teratoma immaturum et cartinoma embryonale.
Nowotwór nacieka osłonkę białawą jądra i najądrze.
Powrózek nasienny wolny od utkania nowotworowego."

Jak się dowiedziałem (niech żyje Google) piękne łacińskie brzmienia kryją potworniaka niedojrzałego i rak zarodkowy. Trochę dałem ciała, bo nie wymęczyłem dostatecznie lekarzy o DOKŁADNE znaczenie tego wszystko - ale tak czy owak muszę iść do jakiegoś onkologa.
Teraz ponoć najważniejsze jest badanie tomograficzne - mam skierowanie na badanie klatki piersiowej i jamy brzucha. Udało mi się zarejestrować do szpitala w Kołobrzegu, już za tydzień w piątek mam termin.

Wyrwałem też z łapsk pań sekretarek tajemnicze wyniki badań SPRZED zabiegu:

AFP_2: >350.00 ng/mL (Range 0.40-13.40)
AFP_2: 770.11 ng/mL

IMMUNOCHEMIA:
BHCG - Beta-gonadotropina kosmówkowa: 681,8 mlU/ml
(Opis normy: mężczyźni <2 mlU/ml)

BIOCHEMIA:
Dehydrogeneza mleczanowa: 343 U/l
slowdive
 
Posty: 20
Rejestracja: 09 Lis 2011, 15:01

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 1 gość