Carcinoma embrionale pT2/Nx/Mx

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Carcinoma embrionale pT2/Nx/Mx

Postprzez jjin » 02 Cze 2018, 09:53

Witam wszystkich,

26/04/2018 wykryto u mnie rak jądra (jak się okazało). Całą historię opisałem poniżej (kolejność wizyt u lekarzy, badań itp).

W skrócie:
26/04 - urolog podejrzenie raka, skierowanie do szpitala
30/04 - ustalenie terminu zabiegu na 10/05
10/05 - operacja
29/05 - wynik badania histopatologicznego

07/06 - kontrola z wynikami dotychczasowych badań w przyszpitalnej poradni urologicznej.

I właśnie o tę kontrolę mi chodzi. Na co powinienem zwracać uwagę? Jakie pytania zadawać? Jakie badania powinni mi zlecić? Jak powinno wyglądać dalsze leczenie?

I jeśli ktoś jest w stanie odpowiedzieć czy na podstawie poniższych danych jest się czego bać?

Przepraszam z góry, jeśli opis jest zbyt długi.

I z góry dziękuję za pomoc.

---

UROLOG 26/04/2018

ROZPOZNANIE:
- D41 - Nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze narządów moczowych.

WYWIAD:
Zgłasza powiększenie się lewego jądra. Dolegliwości bólowe podbrzusza. Jądro niebolesne.

OPIS ŚWIADCZENIA (OBEJMUJE BADANIE):
Brzuch miękki, niebolesny, bez oporów patologicznych. Perystaltyka prawidłowa, objawy otrzewnowe ujemne. Wątroba i śledziona niepowiększone. Objaw Goldflamma obustronnie ujemny. Objawy otrzewnowe ujemne. Jądro lewe powiększone, twarde, niebolesne. Prącie prawidłowe. Ujście cewki niezmienione.
DRE: Prostata elastyczna, gładka, średniej wielkości.

ROZPOZNANIE OPISOWE:
Guz jądra lewego.

ZALECENIA:
LDH, AFP, Beta HCG, PSA.
Skierowany do szpitala celem usunięcia jądra.
Xyvelam 500, Diclac 50 czopki 1 op 1x1
Kontrola z wynikami po leczeniu.

BADANIA OBRAZOWE:
USG JĄDER - Jądro prawe prawidłowej wielkości i echogeniczności. W jądrze lewym guz zajmujący większości jądra Wlk. 37x31 mm.

SKIEROWANIA:
Skierowanie do szpitala.

---

BADANIA 27/04/2018

LDH (ICD-9: K33) 334,00 U/l [135 - 225] H
AFP (ICD-9: L07) 5,48 IU/ml [ 0 - 5] H
beta-HCG (ICD-9: L46) 1,13 mIU/ml [ 0 - 2]
PSA całkowity (ICD-9: I61) 0,987 ng/ml [ 0 - 2]

---

SZPITAL 30/04/2018

Ustalenie terminu zabiegu na 10/05/2018 (Być może byłby wcześniej, ale długi weekend itp - ale to tylko moje przypuszczenia).
Konieczne badania:
Internista - kwalifikację do zabiegu.
Badania krwi, RTG klatki.
Anestezjolog.

---

INTERNISTA 30/04/2018

Badania do wykonania: EKG spoczynkowe, Antygen HBs, Morfologia krwi (pełna), Sód, Potas, Kreatynina, eGFR, Glukoza na czczo.
L4 01-09/05/2018. Numer statystyczny choroby N50.

---

BADANIA 02/05/2018:

Antygen HBs (ICD-9: V39) ujemny
Sód (ICD-9: O35) 141,00 mmol/l [136,00 - 145,00]
Potas (ICD-9: N45) 4,63 mmol/l [ 3,50 - 5,50]
Kreatynina (ICD-9: M37) 118,00 μmol/l [ 62,00 - 106,00] H
eGFR (ICD-9: M37) 58,20 ml/min/1,73m2 [ > 60,00] H
Glukoza (ICD-9: L43) 6,50 mmol/l [ 3,90 - 5,50] H

Morfologi krwi (pełna) (ICD-9: C55)
Leukocyty 10,39 tys/μl [ 4,23 - 9,07] H
Erytrocyty 5,58 mln/μl [ 4,63 - 6,08]
Hemoglobina 16,60 g/dl [ 13,70 - 17,50]
Hematokryt 47,70 % [ 40,10 - 51,00]
MCV 85,50 fl [ 79,00 - 92,20]
MCH 29,70 pg [ 25,70 - 32,20]
MCHC 34,80 g/dl [ 32,30 - 36,50]
Płytki krwi 334,00 tys/μl [150,00 - 400,00]
RDW-SD 37,00 fl [ 35,10 - 43,90]
RDW-CV 11,90 % [ 11,60 - 14,40]
PDW 11,30 fl [ 9,80 - 16,10]
MPV 9,90 fl [ 9,40 - 12,60]
P-LCR 24,10 % [ 19,20 - 47,00]
PCT 0,30 % [ 0,20 - 0,40]
Neutrofile 7,10 tys/μl [ 2,00 - 7,00] H
Limfocyty 2,10 tys/μl [ 1,00 - 3,00]
Monocyty 0,90 tys/μl [ 0,20 - 1,00]
Eozynofile 0,29 tys/μl [ 0,02 - 0,50]
Bazofile 0,05 tys/μl [ 0,02 - 0,10]
Neutrofile 68,40 % [ 40,00 - 80,00]
Limfocyty 20,00 % [ 20,00 - 40,00] L
Monocyty 8,00 % [ 2,00 - 10,00]
Eozynofile 3,00 % [ 1,00 - 6,00]
Bazofile 0,00 % [ 0,00 - 2,00]

---

INTERNISTA 04/05/2018

Badania do wykonania: Morfologia krwi (pełna), Kreatynina, eGFR, Glukoza na czczo, Test obciążenia glukozą, Lipidogram, TSH, FT3, FT4, Insulina.

---

BADANIA 05/05/2018:

Kreatynina (ICD-9: M37) 112,00 μmol/l [ 62,00 - 106,00] H
eGFR (ICD-9: M37) 61,80 ml/min/1,73m2 [ > 60,00]
TSH (ICD-9: L69) 1,99 μIU/ml [ 0,27 - 4,20]
FT3 (ICD-9: O55) 2,84 pg/ml [ 2,04 - 4,40]
FT4 (ICD-9: O69) 1,51 ng/dl [ 0,93 - 1,71]
Insulina (ICD-9: L97) 36,20 μIU/ml [ 2,60 - 24,90] H

Test obciążenia glukozą (75g) (ICD-9: L43)
Glukoza na czczo (pkt 0) 6,39 mmol/l [ 3,90 - 5,50] H
Glukoza po 2h (pkt 1) 6,48 mmol/l [ - 7,80]

Hemoglobina glikowana (ICD-9: L55) 5,60 % [ 4,00 - 6,00]
Hemoglobina glikowana (IFCC) (ICD-9: L55) 37,00 mmol/mol [ 20,00 - 42,00]

Morfologi krwi (pełna) (ICD-9: C55)
Leukocyty 7,13 tys/μl [ 4,23 - 9,07]
Erytrocyty 5,60 mln/μl [ 4,63 - 6,08]
Hemoglobina 16,40 g/dl [ 13,70 - 17,50]
Hematokryt 48,10 % [ 40,10 - 51,00]
MCV 85,90 fl [ 79,00 - 92,20]
MCH 29,30 pg [ 25,70 - 32,20]
MCHC 34,10 g/dl [ 32,30 - 36,50]
Płytki krwi 369,00 tys/μl [150,00 - 400,00]
RDW-SD 37,50 fl [ 35,10 - 43,90]
RDW-CV 11,90 % [ 11,60 - 14,40]
PDW 10,00 fl [ 9,80 - 16,10]
MPV 9,70 fl [ 9,40 - 12,60]
P-LCR 22,30 % [ 19,20 - 47,00]
PCT 0,40 % [ 0,20 - 0,40] H
Neutrofile 4,20 tys/μl [ 2,00 - 7,00]
Limfocyty 1,90 tys/μl [ 1,00 - 3,00]
Monocyty 0,70 tys/μl [ 0,20 - 1,00]
Eozynofile 0,30 tys/μl [ 0,02 - 0,50]
Bazofile 0,06 tys/μl [ 0,02 - 0,10]
Neutrofile 58,40 % [ 40,00 - 80,00]
Limfocyty 26,00 % [ 20,00 - 40,00]
Monocyty 10,00 % [ 2,00 - 10,00]
Eozynofile 4,00 % [ 1,00 - 6,00]
Bazofile 1,00 % [ 0,00 - 2,00]

Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG) (ICD-9: M71)
Cholesterol całkowity 6,48 mmol/l [3,00 - 5,00] H
Cholesterol nie-HDL 5,19 mmol/l [ < 3,80] H
Cholesterol HDL 1,21 mmol/l [ ≥ 1,00]
Cholesterol LDL 4,56 mmol/l [ < 3,00] H
Trójglicerydy 1,38 mmol/l [ ≤ 1,70]

---

INTERNISTA 07/05/2018

Zaświadczenie lekarskie (kwalifikacja do zabiegu):
Pacjent dotychczas nie chorujący na choroby przewlekłe, nie bierze na stałe leków. W aktualnych badaniach lab podwyższona glukoza na czczo - zweryfikowana testem OGGT 75g (nieprawidłowa glikemia na czczo, wynik po 2h prawidłowy), podwyższony cholesterol LDL, nieznacznie podwyższona kreatynina.
W badaniu fizykalnym bez odchyleń - ct 120/90, as miarowa, tony czyste, osłuchowo szmer pęcherzykowy symetryczny. W EKG normogram, rzm o częst 75/min, zapis w granicy normy.

---

BADANIA W SZPITALU (PRZED PRZYJĘCIEM) 08/05/2018:

Analityka 520-33-05
Badanie ogólne moczu - Test paskowy
Ciężar właściwy: 1,020 []
Odczyn pH: 5,0 []
Białko: neg []
Glukoza: norm []
Urobilinogen: norm []
Bilirubina: neg []
Ciała ketonowe: neg []
Azotyny: neg []
Erytrocyty: neg []
Leukocyty: neg []
Ocena mikroskopowa osadu moczu
Nabłonki wielokątne: nieliczne w p.w. []
Leukocyty: 5-10 w p.w. []
ErytrocyȚświeżei wyługowane: 0-2 w p.w. []
Śluz: dość obfity []

Biochemia 520-33-03
Glukoza (Osocze heparynowe) 6,50 mmol/l [ 3,30 - 5,60]
Sód (Osocze heparynowe) 139,00 mmol/l [136,00 - 146,00]
Potas (Osocze heparynowe) 4,64 mmol/l [ 3,50 - 5,10]
Chlorki (Osocze heparynowe) 103,00 mmol/l [ 98,00 - 106,00]
Mocznik (Osoae heparynowe) 6,60 mmol/l [ 2,50 - 6,50]
Kreatynina (Osoae heparynowe) 114,00 μmol/l [ 74,00 - 110,00]
EGFR wyliczone z uproszczonego wzóru MDRD 64,33 ml/min/1,73m2 []

INNE BADANIA:
Antygen HBs niereaktywny [niereaktywny]
Przeciwciała anty-HCV niereaktywne [niereaktywne]
APTT 29,3 sek [25,4 - 36,9]
Wskaźnik protrombinowy 97,5 % [80,0 — 120,0]
INR 1,0 [Zdrowi: 0,8-1,3 Leczeni:2-4]
Czas protrombinowy 12,0 sek [9,4 — 12,5]

Morfologi krwi
Leukocyty 7,68 tys/μl [ 4,00 - 10,00]
Erytrocyty 5,79 mln/μl [ 3,90 - 5,70] H
Hemoglobina 16,80 g/dl [ 12,00 - 17,00]
Hematokryt 49,40 % [ 40,00 - 51,00]
MCV 85,30 fl [ 80,00 - 96,00]
MCH 29,00 pg [ 27,00 - 34,60]
MCHC 34,00 g/dl [ 32,00 - 36,00]
Płytki krwi 371,00 tys/μl [150,00 - 400,00]
RDW-SD 37,10 fl [ 35,10 - 46,30]
RDW-CV 11,90 % [ 11,50 - 14,50]
PDW 10,60 fl [ 9,80 - 16,20]
MPV 9,50 fl [ 9,40 - 12,60]
P-LCR 21,00 % [ 19,10 - 47,00]
PCT 0,35 % [ 0,16 - 0,38]
NRBC 0,00 mln/l [ 0,00 - 0,014]
NRBC 0,00 % [ 0,00 - 0,026]

---

ANESTEZJOLOG 09/05/2018

Wynik po przekazaniu wszystkich badań - narkoza

---

SZPITAL

Przyjęcie 10/05/2018

Badanie USG 10/05/2018
Obie nerki w położeniu prawidłowym, bez zastoju i bez cech kamicy. Pęcherz moczowy pusty - nie do oceny. Jądro lewe powiększone, w całości niejednorodne echogenicznie - przebudowa npl? Jądro prawe prawidłowego połozenia i k.=tałtu, echogeniczność prawidłowa.

Orchidektomia lewostronna 10/05/2018
Wypisanie 11/05/2018

---

KARTA INFORMACYJNA

Szpital [...]
Oddział Urologii

DANE PACJENTA
[...]

OKRES POBYTU
Data przyjęcia: 10.05.2018 Data wypisu: 11.05.2018

ROZPOZNANIE:
D40.1 JĄDRO
Guz jądra lewego
Tachykardia zatokowa
Nieprawidłowa glikemia na czczo

ROZPOZNANIE ZASADNICZE:
D40.1 - JĄDRO

ZASTOSOWANE LECZENIE:
Bisacodyl, Dobroson, OxyNorm, Fraxiparine, Bioprazol, Metamizole, Biofazolin, Dormicum, Okołozabiegowo Biofazolin 2,0 g i.v.
Zabiegi operacyjne: 10.05.2018 Usunięcie jądra lewego z dostępu pachwinowego

INNE BADANIA:
[opisane powyżej]

EPIKRYZA
Pacjent został przyjęty do Oddziału z powodu guza jądra lewego, celem leczenia zabiegowego. Po przygotowaniu wykonano orchidektomię lewostronną. Przebieg zabiegu, znieczulenia i okres pooperacyjny niepowikłane. W stanie dobrym, prawidłowo gojącą się raną, sprawnie oddający czysty mocz wypisany do domu z zaleceniami.

ZALECENIA
Proszę zgłosić się po wynik badania histopatolgicznego za 2-3 tygodnie.
Kontrola w por. urologicznej z wynikem badania hist - pat. - wydano skierowanie
Usunięcie szwów w poradni urologicznej w wyznaczonym terminie
Oszczędzający tryb życia, zakaz wzmożonego wysiłku fizycznego przez 4-6 tyg.
W razie gorączki, dreszczy, zaburzeń gojenia rany, innych niepokojących dolegliwości - proszę pilnie zgłosić się do najbliższego SOR
Codzienna wymiana opatrunku (Octenisept)
Oznaczenie AFP, b-HCG, LDH w 7 dobie po zabiegu operacyjnym.
Pouczono o postępowaniu
Zalecono dietę podstawową

ADNOTACJE O LEKACH PRZEPISANYCH NA RECEPTACH
Levoxa 500 mg (1 op.), S: 1x1
Lacidofil, kaps, 1 op. S: 1x1

DIETA
Dieta podstawowa;

WYMAGA ORZECZENIA NIEZDOLNOŚCI DO PRACY: NIE

Zwolnienie od: 10.05.2018
Zwolnienie do: 10.06.2018
zwolnienie dni 32

---

BADANIA 17/05/2018

LDH (ICD-9: K33) 326,00 U/l [135 - 225] H
AFP (ICD-9: L07) 5,42 IU/ml [ 0 - 5] H
beta-HCG (ICD-9: L46) 0,72 mIU/ml [ 0 - 2]

---

PORADNIA UROLOGICZNA 18/05/2018

Zdjęcie szwów.

---

WYNIK BADANIA HISTOPATOLOGICZNEGO 29/05/2018

Charakter zmiany: pierwotna
Rozpoznanie kliniczne Guz jądra lewego.

OPIS MAKROSKOPOWY
"Jądro lewe"
Jądro o wymiarach 5 x 4,5 x 4,5 cm z fragmentem powrózka nasiennego do 6 cm. Jądro w całości zajęte przez białawy, krwotocznie zmieniony naciek, dość dobrze odgraniczony.

ROZPOZNANIE MIKROSKOPOWE
Rak zarodkowy jądra (embryonal carcinoma), pT2 Nx MX (wg 8 ed AJCC).
Widoczne cechy limfangioinwazji (LVI 1).
IHC: CD30+/CD117-/podoplanina-/+(słaba, ogniskowa)/AFP-.
Powrózek nasienny, osłonki jądra oraz otaczające tkanki wolne od nacieku nowotworu.
W jądrze poza naciekiem widoczne obszary zaniku i neoplazji śródkanalikowej (IGCN,U) z pagetoidnym szerzeniem się w obrębie sieci jądra (CDI 17+/podoplanina+/CD30-). Linia odcięcia powrózka nasiennego wolna od nacieku nowotworu.

---

BADANIA 01/06/2018

LDH (ICD-9: K33) 218,00 U/l [135 - 225]
AFP (ICD-9: L07) 5,85 IU/ml [ 0 - 5] H
beta-HCG (ICD-9: L46) ?,?? mIU/ml [ 0 - 2]
PSA całkowity (ICD-9: I61) 1,100 ng/ml [ 0 - 2]

Nie wiem czemu nie zrobili beta-HCG.

------------

Pozdrawiam

jjin
Pozdrawiam jjin
jjin
 
Posty: 9
Rejestracja: 02 Cze 2018, 05:11
Miejscowość: Kraków

Re: Carcinoma embrionale pT2/Nx/Mx

Postprzez romi » 02 Cze 2018, 18:09

Witam
Do tej pory wygląda, że wszystko jest zgodnie z zaleceniami. Na wizycie powinieneś otrzymać skierowanie na TK brzucha i miednicy oraz płuc i badanie markerów. PSA który uparcie zlecają nie niesie żadnej informacji o nowotworze jądra, jest niepotrzebny. Dopiero po zgromadzeniu wszystkich badań będzie można cokolwiek powiedzieć co dalej Cię czeka. Stan zaawansowania miejscowego pT2 nie determinuje jeszcze konieczności dalszego leczenia, ale niewielkie stałe przekroczenie może sugerować wdrożenie leczenia, choć taki poziom AFP może to być w Twoim przypadku zupełnie normalny, szczególnie, że nie maleje i co najważniejsze nie rośnie.
Ja zgromadzisz wszystkie badania możesz zwrócić się o konsultację do jednego z polecanych na forum ośrodków/ lekarzy. Będziesz miał wtedy więcej przesłanek do podejmowania decyzji.
W zasadzie o nic nie musisz się pytać, bo bez kompletu badań nikt nie powie Ci co dalej należy robić. Wszystko czego się dowiesz to będą przypuszczenia.
Napisz gdzie się leczysz.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3512
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Carcinoma embrionale pT2/Nx/Mx

Postprzez jjin » 02 Cze 2018, 19:26

romi napisał(a):Napisz gdzie się leczysz.

Szpital Specjalistyczny im. Ludwika Rydygiera w Krakowie
Pozdrawiam jjin
jjin
 
Posty: 9
Rejestracja: 02 Cze 2018, 05:11
Miejscowość: Kraków

Re: Carcinoma embrionale pT2/Nx/Mx

Postprzez romi » 02 Cze 2018, 19:36

Witam
Poczekajmy jaki będzie dalszy ciąg ich działań. Jeśli coś nie będzie szło jak trzeba, to zawsze możesz przenieść się z leczeniem do innego ośrodka. Jeśli odległość nie stanowi dla Ciebie problemu to polecamy Warszawę Magodent
viewtopic.php?f=5&t=160
Ogólnie rzecz biorą decyzja o dalszym postępowaniu powinna być podjęta do 8 tygodni od zabiegu.
Zapoznaj się z tematami w dziale "Ważne informacje forum" i "Bazie wiedzy", to pomoże Ci "ogarnąć" temat.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3512
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Carcinoma embrionale pT2/Nx/Mx

Postprzez jjin » 02 Cze 2018, 19:54

Dzięki za odpowiedzi.

Mam zamiar zrobić tak jak sugerujesz: iść na wizytę kontrolną i zobaczyć w jakim kierunku to pójdzie.
W-wa generalnie nie jest problemem, także nie wykluczam.
A w międzyczasie czytam niniejsze forum dość uważnie ;)
Pozdrawiam jjin
jjin
 
Posty: 9
Rejestracja: 02 Cze 2018, 05:11
Miejscowość: Kraków

Re: Carcinoma embrionale pT2/Nx/Mx

Postprzez jjin » 02 Cze 2018, 21:55

romi napisał(a): Jeśli odległość nie stanowi dla Ciebie problemu to polecamy Warszawę Magodent

Jeszcze pytanie czy ewentualny kontakt z dr Tomaszem Sarosiekiem nawiązać po najbliższej kontroli (07/06/2018 - urolog, który pewnie wyśle mnie do onkologa?), ewentualnych badaniach TK czy lepiej jak najszybciej?
Tak z Waszego doświadczenia co w mailu do w/w dr należałoby wysłać?
jjin
Pozdrawiam jjin
jjin
 
Posty: 9
Rejestracja: 02 Cze 2018, 05:11
Miejscowość: Kraków

Re: Carcinoma embrionale pT2/Nx/Mx

Postprzez jjin » 05 Cze 2018, 20:54

Dorobili mi brakujace beta-HCG. Także wyniki badań 3 tygodnie po operacji są następujące:

LDH (ICD-9: K33) 218,00 U/l [135 - 225] H
AFP (ICD-9: L07) 5,85 IU/ml [ 0 - 5] H
beta-HCG (ICD-9: L46) 0,52 mIU/ml [ 0 - 2]

LDH wróciło do normy, beta-HCG cały czas było w normie. Natomiast AFP wzrosło w stosunku do wartości sprzed operacji (przed 5,48 obecnie 5,85). Nie ukrywam, że mocno mnie to zaniepokoiło.
Pozdrawiam jjin
jjin
 
Posty: 9
Rejestracja: 02 Cze 2018, 05:11
Miejscowość: Kraków

Re: Carcinoma embrionale pT2/Nx/Mx

Postprzez romi » 05 Cze 2018, 23:20

Witam
Na razie nie przejmuj się tym. Niewielkie zmiany w wartościach markerów są normalne, u Ciebie jest nieco ponad normą, ale dopiero mając komplet badań będzie można powiedzieć co dalej.
Jeśli chodzi o konsultacje z dr Sarosiekiem to najlepiej wysłać skany wszystkich wyników badań z prośbą o interpretację. Ponieważ jeszcze nie masz TK to poczekaj na wyniki i mając komplet badań skontaktuj się z doktorem. Nie dysponując wszystkimi wynikami trudno jednoznacznie dać odpowiedź.
Poproś żeby lekarz na skierowaniu na TK dopisał PILNE, bo terminy na tomografię są bardzo długie.
Poproś również o wystawienie karty DILO, to może przyspieszyć diagnostykę.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3512
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Carcinoma embrionale pT2/Nx/Mx

Postprzez jjin » 08 Cze 2018, 20:35

Byłem na kontroli u urologa (który zajmuje się przypadkami onkologicznymi).
Wystawili mi kartę DILO. Wystawił mi skierowania na TK brzucha, klatki i miednicy z kontrastem (wszystko podczas jednego badania).
Badania mam mieć 11/06, wyniki 18/06, wizytę u w/w urologa 19/06 oraz następnego dnia u onkologa (jeślibym się zdecydował na kontynuacje leczenia w tym szpitalu).
I tu mam pytania: Karta DILO (jak mówią) jest tylko u nich w systemie szpitalnym. Ja dostałem tylko numer tej karty. Czy na pewno tak to się powinno odbywać?
Drugie pytanie dotyczy badań TK. Twierdzą, że wyniki zostają u nich a ja mogę dostać odpis wyników, ale ponoć trwa to kilka - kilkanaście dni. Nic tu nie mogę zrobić żeby dostać wyniki np na płycie lub coś w tym rodzaju? Jest to ważne w sytuacji gdybym chciał leczyć się dalej w innym miejscu.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam jjin
jjin
 
Posty: 9
Rejestracja: 02 Cze 2018, 05:11
Miejscowość: Kraków

Re: Carcinoma embrionale pT2/Nx/Mx

Postprzez romi » 08 Cze 2018, 21:26

Witam
Wyniki badań są Twoją własnością i nikt Ci łaski nie robi. Mają wydać razem z płytą i już. Nie daj się spławić.
Do onkologa oczywiście idź na wizytę i zobaczysz co powie. Nikt nie może rozpocząć leczenia bez Twojej zgody, a Ty możesz powiedzieć, że chcesz skonsultować się z innym lekarzem. To jest Twoje prawo i nikt Ci tego nie może uniemożliwić.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3512
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości