Kraków, nasieniak pT2 R0

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Kraków, nasieniak pT2 R0

Postprzez Janek_123 » 05 Paź 2018, 17:00

Dzięki Tobson. Byłem i dostałem skierowanie na PET (klatka, brzuch, miednica, moszna - to samo co było przed leczeniem) + markery + morfologia + testosteron (na prośbę, bo nie badałem nigdy). PET dlatego, bo na TK przed rozpoczęciem leczenia nie było widać zmian, bo wielkościowo były na granicy normy (do 10 mm), ale były aktywne. Na PET muszę odczekać min. 6 tygodni po zakończeniu naświetlań.

Póki co czuje się normalnie, jakbym był zdrowy, żadnych dolegliwości po radioterapii nie mam, może troszkę słabsza kondycja.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Janek_123
 
Posty: 51
Rejestracja: 23 Lip 2018, 19:44

Re: Kraków, nasieniak pT2 R0

Postprzez tobson85 » 06 Paź 2018, 15:27

W takim razie dobrych wyników! ;)
Trzymaj się
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 704
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Kraków, nasieniak pT2 R0

Postprzez Janek_123 » 12 Paź 2018, 13:28

Dzisiaj się dowiedziałem, że na PET trzeba odczekać 3 miesiące po zakończonej radioterapii (10.09). Kierownik zakładu uwaza, że lepiej zaczekać i nie mieć problemów przy interpretacji wyniku potem bo po radioterapii przez pewien czas wychodzi odczyn, który może fałszować wyniki. Powiedzieli, że to nie kwestia kolejki bo nie jest za długa, tylko jakości badania. Czyli czekam do 10 grudnia... W międzyczasie zrobię badania krwi które mi zlecono (markery + morfologia + TS).

Czy jest sens, żeby coś kontrolować na własną rękę oprócz zleconych markerów - jakies USG jamy brzusznej miednicy i moszny? Nic mnie nie boli, może dzisiaj i wczoraj trochę głowa z lewej strony, ale zakładam, że skoro przed napromienianiem miałem tylko jeden nieznacznie powiększony węzeł chłonny zaotrzewnowy, to w głowie powinno być OK...?
Awatar użytkownika
Janek_123
 
Posty: 51
Rejestracja: 23 Lip 2018, 19:44

Re: Kraków, nasieniak pT2 R0

Postprzez tobson85 » 12 Paź 2018, 21:10

Hej
Janek_123 napisał(a):Nic mnie nie boli, może dzisiaj i wczoraj trochę głowa z lewej strony, ale zakładam, że skoro przed napromienianiem miałem tylko jeden nieznacznie powiększony węzeł chłonny zaotrzewnowy, to w głowie powinno być OK...?

Bole głowy to nic zwiazanego z rj.

PET po 3 miesiacach od zakonczenia radioterapii jest ok - ale nie pozniej!
Jednak wg mnie wystarczyłaby mimo wszystko sama TK z kontrastem, gdyż w pierwszym roku obserwacji i tak powinienes miec TK w 3, 6 i 12 miesiacu.
W razie nieskuteczności radioterapii to trzeba by zastosowac takie samo leczenie (3xBEP) niezaleznie od tego czy zostałyby wykryte drobne zmiany w PET-CT po 3 miesiacach czy troche wieksze w przypadku kolejnej TK, gdyby w tej pierwszej zmiany byłby jeszcze nieuchwytne.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 704
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Kraków, nasieniak pT2 R0

Postprzez andy89 » 29 Paź 2018, 11:36

TK po 3 miesiącach? Mi dr Sarosiek napisał, że po pół roku po radioterapii wystarczy, a po 3 miesiącach markery tylko. Ale nie śledziłem wątku od początku więc może kolega ma inny przypadek i TK jest zalecane już po 3 miesiącach :)
andy89
 
Posty: 82
Rejestracja: 05 Lip 2018, 21:13

Re: Kraków, nasieniak pT2 R0

Postprzez tobson85 » 29 Paź 2018, 12:11

Hej andy89
Twoja sytuacja jest trochę inna, ponieważ miałeś I stadium zaawansowania. U Ciebie TK po pół roku jest ok.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 704
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Kraków, nasieniak pT2 R0

Postprzez Janek_123 » 01 Lis 2018, 23:22

Załączam wyniki morfologii z ostatniego dnia radioterapii (10.09). Jutro robie kolejne (ponad 1,5 miesiąca minęło) na porównanie.
Załączniki
morfologia.jpg
10.09 morfologia
morfologia.jpg (169.14 KiB) Obejrzany 1702 razy
Awatar użytkownika
Janek_123
 
Posty: 51
Rejestracja: 23 Lip 2018, 19:44

Re: Kraków, nasieniak pT2 R0

Postprzez Janek_123 » 17 Gru 2018, 20:02

Badanie PET po radioterapii w Krakowie za mną:

opis: Nasieniak jądra lewgo IIA, stan po radioterapii węzłów chłonnych zaotrzewnowych.
Procedura: podano dożylnie 253 MBq 18F-FDG przy poziomie glikemii we krwi 100 mg/dl. Akwizycję wykonano 65 min od podania radioznacznika. Obrazowanie od podstawy oczodołów do połowy ud. Badanie CT wykonano bez podania dożylnych środków kontrastowych. Zakontrastowanie przewodu pokarmowego wodą.
Opis badania: porównano z badaniem z 2 sierpnia 2018 r. pobudzenie tłuszczu brunatnego - wariant fizjoogiczny normy.
Głowa i szyja: rozlane, niewielkie pobudzenie metaboliczne tarczycy, najwyraźniejsze w lewym płacie w obrębie hiperdensyjnych guzków śr. do 8 mm (SUV max 3,4). Poza tym fizjologiczny metabolizm FDG.
Klatka piersiowa: W płucach i śródpiersiu fizjologiczny metabolizm FDG.
Jama brzuszna i miednica: Stan po orchidektomii lewostronnej. Fizjologiczny metabolizm FDG. W przestrzeni zaotrzewnowej nie uwidoczniono pobudzonych metabolicznie węzów chłonnych.
Układ mięśniowo-szkieletowy: Fizjologiczny metabolizm FDG.
Punkt referencyjny: łuk aorty SUV max 2,3

WNIOSKI: W badaniu PET-CT nie uwidoczniono ognisk pobudzenia metabolicznego; całkowita regresja metaboliczna węzła chłonnego okołoaortalnego w badaniu poprzednim PET/CT z 2.8.2018 - po radioterapii.

:) :) :)

Co do tarczycy mam iść do endokrynologa na konsultację. W poprzednich PET-CT nie było nic takiego w tarczycy, ale świeciły się lekko węzły gdzieś przy tchawicy. Może to skutek uboczny RT?

Markery (2.11.2018):
AFP: 2,87 (0,00 - 15,00)
TotalHCG <0,100 U/l (0,00-5,00)

Testosteron (2.11.2018) 7,14 nmol/l (9,70-27,80) - badanie było 1,5 mesiąca po radioterapii, może jeszcze skoczy? Czy trzeba się już suplementować?

Morfologia (z 2 listopada 2018 r. - podaję wyłącznie wyniki odbiegające od normy):
Neutrocyty 75,4% (54-67%)
Limfocyty 13,4% (25-45%) - po zakończeniu radioterapii wynosiły 8,5% więc powolny wzrost
#Limfocyty 0,59 x 10^9/l (1,0-3,5) - po zakończeniu radioterapii 0,37 więc wzrost
HGB 13,9 g/dl (14-18) - tutaj bez zmian
HCT 41,1% (42-52) - tutaj bez zmian

Co do kontroli Pani doktor kazała przyjść za 3 miesiące po nowy termin.

Zgodnie z NCNN 2018 kontrola CT przy radioterapii po IIA jest w 1 roku po 3 miesiącach, potem po 6-12 miesiącacg, a w 2 i 3 roku raz do roku, potem w 4 i 5 roku "as clinically indicated". Markery w 1 roku co 3 miesiące, potem 2-5 rok co 6 miesięcy.
Awatar użytkownika
Janek_123
 
Posty: 51
Rejestracja: 23 Lip 2018, 19:44

Re: Kraków, nasieniak pT2 R0

Postprzez Janek_123 » 19 Gru 2018, 10:42

Mam pytanie - co to może być na tej tarczycy co wskazali w opisie (pół roku temu nie było tego)? Rozumiem, że nie jest to przerzut RJ tylko coś innego?
Awatar użytkownika
Janek_123
 
Posty: 51
Rejestracja: 23 Lip 2018, 19:44

Re: Kraków, nasieniak pT2 R0

Postprzez Janek_123 » 06 Sty 2019, 17:50

Pojutrze wybieram się do endokrynologa. Wynik testosteronu:
3.11.2018 - 7,14 (norma 9,8 - 27,8)
4.01.2019 - 6,68 nmol (norma: 9,9-27,9).
Oba badania były wykonywane w różnych laboratoriach. Pierwsze prawie 2 miesiące, drugie 4 miesiące po zakończeniu RT (10.09.2018).

Czy taki wynik oznacza konieczność suplementacji?
Awatar użytkownika
Janek_123
 
Posty: 51
Rejestracja: 23 Lip 2018, 19:44

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości

cron