Paweł, Warszawa - nienasieniak 4x BEP

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Paweł, Warszawa - nienasieniak 4x BEP

Postprzez mardeb76 » 20 Lip 2018, 12:39

Witajcie,
W chwili obecnej należy skoncentrować sie na bieżącym leczeniu i monitorowaniu jego wpływu na pecjenta. Chemioterapia spowoduje zmniejszanie się zmian i nacieków nowotoworowych, a to z pewnością poprawi obecna sytuację i wyeliminuje wiele obserwowanyhch teraz komplikacji. Najważniejsze, że leczenie prowadzone jest pod kontrolą specjalisty w leczeniu nowotworów jądra i przebiega zgodnie ze standardami oraz to, że Paweł znosi je bardzo dobrze. To dopiero początek, a dalsze kroki zostaną podjęte po ocenie wyników chemioterapii lub ewentualnie w jej trakcie, gdyby była taka konieczność. Z pewnością po kolejnych kursach Pawel będzie monitorowany biochemicznie i obrazowo, co umożliwi Wam i lekarzom właściwa ocenę stanu pacjenta. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1250
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Paweł, Warszawa - nienasieniak 4x BEP

Postprzez olaa » 06 Sie 2018, 11:30

Witajcie

Mała aktualizacja co u nas :)

Paweł jest już po pierwszym kursie BEP (dziś rozpoczął drugi). Przez te trzy tygodnie czuł się dobrze, nie odczuwał żadnych silnych skutków ubocznych chemioterapii. Przed drugą dolewką(31.07) okazało się jednak, że morfologia nie jest zbyt dobra:

Morfologia krwi 30.07 (w nawiasach normy)
WBC ↓ 1,58 K/µL (4,0 — 10,0)
• NEUT ↓ 0,3 K/µL (1,8 — 7,0)
• NEUT% ↓ 19,0 % (45,0 — 70,0)
• LYM 1,01 K/µL (1,0 — 4,5)
• LYM% ↑ 64,1 % (20,0 — 45,0)
• MONO 0,15 K/µL (0,1 — 0,9)
• MONO% ↑ 9,6 % (2,0 — 8,0)
• EOS 0,02 K/µL (0,02 — 0,7)
• EOS% 1,6 % (1,0 — 5,0)
• BASO 0,01 K/µL (0,001 — 0,20)
• BASO% 0,5 % (0,0 — 1,0)
• LUC 0,08 K/µL (0,0 — 0,4)
• LUC% ↑ 5,1 %( 0,0 — 4,0)
RBC 4,88 M/µL (4,5 — 5,5)
HGB ↓ 13,4 g/dL (14,0 — 18,0)
HCT 40,9 % (40,0 — 54,0)
MCV 83,7 fL (80,0 — 97,0)
MCH 27,5 pg (27,0 — 34,0)
MCHC ↓ 32,9 g/dL (33,0 — 36,0)
RDW 13,1 % (11,0 — 15,0)
HDW 2,4 g/dL (2,2 — 3,2)
PLT ↓ 149,0 K/µL (150,0 — 450,0)
MPV 7,3 fL (6,1 — 11,0)
PCT ↓ 0,11 % (0,12 — 0,36)
PDW 51,3 % (47,7 — 59,3)

Ze względu na małą ilość białych krwinek, przez 3 kolejne dni Paweł przyjmował zastrzyk ZARZIO, po którym okropnie bolały go kości (głównie kręgosłup)

W piątek(3.08) badania wykonano ponownie:
WBC ↑ 13,58 K/µL (4,0 — 10,0)
• NEUT ↑ 9,41 K/µL (1,8 — 7,0)
• NEUT% 69,3 % (45,0 — 70,0)
• LYM 2,05 K/µL (1,0 — 4,5)
• LYM% ↓ 15,1 % (20,0 — 45,0)
• MONO ↑ 1,32 K/µL (0,1 — 0,9)
• MONO% ↑ 9,7 % (2,0 — 8,0)
• EOS 0,06 K/µL (0,02 — 0,7)
• EOS% ↓ 0,5 % (1,0 — 5,0)
• BASO ↑ 0,25 K/µL (0,001 — 0,20)
• BASO% ↑ 1,8 % (0,0 — 1,0)
• LUC ↑ 0,48 K/µL (0,0 — 0,4)
• LUC% 3,5 % (0,0 — 4,0)
RBC 4,93 M/µL (4,5 — 5,5)
HGB 14,3 g/dL (14,0 — 18,0)
HCT 42,3 % (40,0 — 54,0)
MCV 85,8 fL (80,0 — 97,0)
MCH 29,0 pg (27,0 — 34,0)
MCHC 33,7 g/dL (33,0 — 36,0)
RDW 14,1 % (11,0 — 15,0)
HDW 2,5 g/dL (2,2 — 3,2)
PLT 190,0 K/µL (150,0 — 450,0)
MPV 7,1 fL (6,1 — 11,0)
PCT 0,14 % (0,12 — 0,36)
PDW 49,3 % (47,7 — 59,3)

Po pierwszym kursie (3.08) oznaczono też markery, AFP jest już w normie :)

LDH ↑ 680 IU/l (120 — 246)
Gonadotropina kosmówkowa ↑ 8,5 mIU/ml ( < 2,0 )
Alfa - fetoproteina (AFP) 7,8 ng/ml (0,0 — 8,0)

Z tego co wyczytałam już na forum ( a dziś potwierdziła to pani doktor) poziom LDH mógł się podnieść od zastrzyków, które Paweł otrzymał w zeszłym tygodniu. Na razie skupiamy się na tym, że pozostałe markery spadły i leczymy się dalej :)

Pozdrawiam wszystkich!

Ola
olaa
 
Posty: 6
Rejestracja: 06 Lip 2018, 11:09

Re: Paweł, Warszawa - nienasieniak 4x BEP

Postprzez mardeb76 » 06 Sie 2018, 11:45

Witajcie,
Super wiadomości. Leczenie przynosi oczekiwany skutek. Życzymy łagodnego, dalszego przebiegu chemioterapii. Pozdrowienia, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1250
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Paweł, Warszawa - nienasieniak 4x BEP

Postprzez tobson85 » 06 Sie 2018, 12:50

Hej
Przyłączam się - super wiadomości :) i powodzenia na następnych cyklach ;)

Pozdr
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 438
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Paweł, Warszawa - nienasieniak 4x BEP

Postprzez troll » 07 Sie 2018, 17:25

Pamiętaj, że od kolejnego cyklu lek Zarzio musi być przepisywany i podawany rutynowo, od około 3-4 dnia po "dużym" kursie.

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3730
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości