Niesprawna nerka a potencjalne leczenie po orchidektomii

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Niesprawna nerka a potencjalne leczenie po orchidektomii

Postprzez tobson85 » 17 Cze 2019, 21:23

Hej
gratulacje, ciesze się że już jestes po :)

Zycze jak najlepszego wyniku hispat!
Trzymaj sie i dawaj znac

pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 879
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Niesprawna nerka a potencjalne leczenie po orchidektomii

Postprzez m34 » 28 Cze 2019, 21:17

Hej,

Wycięto mi fragment tkankowy o wymiarach 7x2x1,5 cm, z dwoma cienkościennymi torbielami o gładkiej wyściółce, wypełnionych klarownym płynem. Poza tym, trzy węzły chłonne, szarawe o śr. od 0,7 do 1,3 cm. W jednym z nich widoczne ognisko dojrzałego potworniaka - obraz odpowiadał "dojrzewającemu" przerzutowi guza gonocytarnego.
Markery przed operacją były w normie.
Opis badania histopatologicznego jak widać bardzo lakoniczny i kompletnie dla mnie niejasny, ale dr Sarosiek powiedział, że wszystko jest ok i na tym etapie żadnej dodatkowej chemioterapii przechodzić nie muszę :D
18 lipca jeszcze kontrolny Tk, który na pewno wyjdzie pozytywnie. Nie może być inaczej :)

Pozdrawiam
carcinoma embryonale, yolk sac tumor, pt2 / 2xBEP - Krotoszyn / RPLND - Warszawa
m34
 
Posty: 49
Rejestracja: 24 Lip 2018, 15:38

Re: Niesprawna nerka a potencjalne leczenie po orchidektomii

Postprzez m34 » 11 Lip 2019, 21:50

Cześć,

18 lipca mam mieć kontrolny TK brzucha i miednicy. Czy jednak takie badanie ma sens nieco ponad miesiąc od RPLND? Po rozmowie z urologiem, który zdecydowanie odradza mi badanie, zastanawiam się czy nie odpuścić. Miesiąc po operacji żadnych podejrzanych węzłów raczej nie będzie widać. Czy jest sens przyjmować dawkę promieniowania w takiej sytuacji. Kolejny TK mam już umówiony na 18 października, a na początku września jeszcze TK (z kontrastem) głowy z powodów niezwiązanych z rakiem jądra. Od lipca 2018 miałem już 4 TK brzuch i miednicy, z tego trzy badania obejmowały jeszcze klatkę piersiową. Ponadto 5 razy RTG jamy brzusznej.

Moje ostatnie markery z 28 czerwca:
AFP 7,28 (<7)
bHCG <0,100 (<2)
LDH 152 (135-225)

Pozdrawiam
carcinoma embryonale, yolk sac tumor, pt2 / 2xBEP - Krotoszyn / RPLND - Warszawa
m34
 
Posty: 49
Rejestracja: 24 Lip 2018, 15:38

Re: Niesprawna nerka a potencjalne leczenie po orchidektomii

Postprzez romi » 12 Lip 2019, 14:03

Witam
4 TK w ciągu roku nie jest jeszcze groźne, także to nie jest argument. Dawka RTG jest pomijalnie mała. Skonsultuj jeszcze to z onkologiem.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4137
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Niesprawna nerka a potencjalne leczenie po orchidektomii

Postprzez m34 » 12 Lip 2019, 21:14

Skonsultowałem to z onkologiem. W moim przypadku TK co 3 miesiące w najbliższym czasie jest uzasadnione, ale miesiąc po RPLND nie ma większego sensu. Powinienem zrobić je 3 miesiące po operacji. Lipcowy tomograf odwołałem, październikowy trochę przyspieszyłem. Badanie będę miał 1.10, a więc 3.5 miesiąca po zabiegu.

Pozdrawiam
carcinoma embryonale, yolk sac tumor, pt2 / 2xBEP - Krotoszyn / RPLND - Warszawa
m34
 
Posty: 49
Rejestracja: 24 Lip 2018, 15:38

Re: Niesprawna nerka a potencjalne leczenie po orchidektomii

Postprzez m34 » 17 Sty 2020, 15:10

Cześć.

Dzisiaj odebrałem wynik kolejnego TK. Węzły chłonne niepowiększone, niestety w porównaniu z ostatnim badaniem obejmującym klatkę piersiową z 12.02.2019 pojawił się guzek 6mm podejrzewany o meta. W październiku 2019 miałem TK brzucha i miednicy oraz RTG klatki piersiowej - w obu przypadkach czysto. Treść opisu najnowszego badania poniżej:

Badanie KT klatki piersiowej - dwufazowe: Na pograniczu PS2 i 3 widoczny guzek śr 6mm - nieobecny w badaniu poprzednim (12.02.2019),podejrzany o meta. Poza tym miąższ płucny bez innych zmian podejrzanych o meta. Drobne zwłóknienia w szczytach płuc i podopłucnowo obustronnie w seg. 6 i 10. W PS 1 drobna zmiana guzkowo-włóknista na opłucnej o charakterze utrwalonym . Wariant w postaci szczeliny dodatkowej płuca prawego. Węzły chłonne wnęk płucnych i śródpiersia nieposzerzone. Jamy opłucnowe i osierdzie wolne od płynu. Dyskretne zagęszczenie struktury kostnej żebra 8 po stronie prawej; objęte badaniem struktury kostne bez cech destrukcji.

Badanie KT jamy brzusznej i miednicy - trójfazowe: Wątroba niepowiększona, o prawidłowej densyjności, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy niepowiększony, bez uwapnionych złogów. Trzustka niepowiększona, jednorodna, bez uchwytnych zmian ogniskowych; przewód Wirsunga nieposzerzony. Nadnercza prawidłowe. Śledziona niepowiększona, jednorodna, bez zmian ogniskowych. Nerki położone prawidłowo, prawidłowej wielkości. Nerka prawa czynnościowo i morfologicznie prawidłowa. Nerka lewa wodonerczowa, o nieco zwężonym miąższu .W porównaniu z badaniem z 01.10.2019 układ zbiorczy nieco mniej poszerzony, moczowód lewy bardzo wąski - cechy zwężenia podmiedniczkowego. Węzły chłonne trzewne i zaotrzewnowe niepowiększone. Aorta brzuszna nieposzerzona. Odbytnica, pęcherzyki nasienne i prostata - bez uchwytnych zmian w KT. Pęcherz moczowy słabo wypełniony -w widocznym zakresie prawidłowy. Wolnego płynu w jamie brzusznej i miednicy nie stwierdza się. Objęte badaniem struktury kostne bez cech destrukcji.


Ostatnie markery w normie:
13.12.2019
AFP 5,52 (<7)
bHCG 0,2 (<2,6)
LDH 168 (135-225)

11.01.2020
AFP 5,58
bHCG <0,1
LDH 158

Jak powinno wyglądać w tej sytuacji dalsze postępowanie?

Pozdrawiam
carcinoma embryonale, yolk sac tumor, pt2 / 2xBEP - Krotoszyn / RPLND - Warszawa
m34
 
Posty: 49
Rejestracja: 24 Lip 2018, 15:38

Re: Niesprawna nerka a potencjalne leczenie po orchidektomii

Postprzez tobson85 » 17 Sty 2020, 19:42

Hej
Znów niestety radiologiczna rozkmina u Ciebie. Musi to ocenić jakiś dobry radiolog.
Zmiany w płucach poniżej 1 cm są trudne do oceny pod kątem przerzutów. Jeśli radiolog i onkolog potwierdza przerzutowy charakter tej zmiany to przy prawidłowych wartościach markerów w pierwszej kolejności będzie zapewne brany pod uwagę potworniak i trzeba będzie go wyciąć.
Być może lekarze zdecydują się na wykonanie TK za miesiac, dwa i ocenia dynamikę wzrostu i wtedy zadecydują.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 879
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Niesprawna nerka a potencjalne leczenie po orchidektomii

Postprzez m34 » 17 Sty 2020, 20:12

Hej.

Czyli przy markerach w normie w takiej sytuacji raczej nie jest rozważana chemioterapia? Cóż, perspektywa kolejnej operacji wydaje mi się czymś lżejszym niż chemioterapia 4xTIP:) Tak jak napisałeś dr AJ zaleciła obserwację i kolejne badanie za 2,5-3 miesiące. Szczerze mówiąc chętnie odpuściłbym sobie dalsze działania na ten czas, ale różne myśli przychodzą do głowy.
carcinoma embryonale, yolk sac tumor, pt2 / 2xBEP - Krotoszyn / RPLND - Warszawa
m34
 
Posty: 49
Rejestracja: 24 Lip 2018, 15:38

Re: Niesprawna nerka a potencjalne leczenie po orchidektomii

Postprzez tobson85 » 18 Sty 2020, 13:41

W hispacie w wezlach zaotrzewnowych miales potworniaka, wiec w przypadku, gdyby ta zmiana w plucach okazala sie przerzutem to przy prawidlowych markerach podejrzenie padnie wlasnie na potworniaka.
A jak wiadomo, potworniaki na chemie nie chca za bardzo reagowac, dlatego wyciecie chirurgiczne zazwyczaj zalatwia sprawe.
pozdr
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 879
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Niesprawna nerka a potencjalne leczenie po orchidektomii

Postprzez m34 » 23 Sty 2020, 17:34

Cześć.
Dostałem skierowanie na TK klatki piersiowej. Niestety nie rozmawiałem z żadnym lekarzem, a samo skierowanie po prostu czekało na mnie w pokoju pielęgniarek. Niestety z jakiegoś powodu komunikacja z onkologiem nie funkcjonuje ostatnio najlepiej. Mogę jedynie się domyślać, że mam je zrobić za 2,5-3 miesiące, bo ostatnia informacja jaką otrzymałem mailem to, że trzeba powtórzyć badania po tym czasie. Byłem jednak przekonany, że chodzi o całościowy tomograf obejmujący też jamę brzuszną i miednice mniejszą. Stąd moje wątpliwości i pytania: Czy w przypadku wykrycia guza na płucach podejrzanego o meta taki termin kolejnych badań nie jest ryzykownie odległy? No i czy pominięcie brzucha i miednicy nie jest błędem? Nie wiem nawet czy jest sens kontrolować markery z większą częstotliwością?

Wiem, guzek jest tylko podejrzany o meta i nie jest duży, a markery w normie. Ale przecież nie było go wcześniej, a ja od zakończenia chemioterapii nie miałem żadnych problemów z infekcjami dróg oddechowych, więc nie może być on pozostałością po chorobie. Poza tym na kontrolnym RTG płuc 17.10.19 nie wykryto żadnych zmian ( Nie znam się, być może RTG nie jest w stanie wykryć guzków <6mm?).

Będę wdzięczny za odpowiedź, być może ktoś z Was był w podobnej sytuacji

Pozdrawiam
carcinoma embryonale, yolk sac tumor, pt2 / 2xBEP - Krotoszyn / RPLND - Warszawa
m34
 
Posty: 49
Rejestracja: 24 Lip 2018, 15:38

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości