Jajożerca NIENASIENIAK CE 3xBEP

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Jajożerca NIENASIENIAK CE 3xBEP

Postprzez LEONIDAS77 » 26 Sie 2018, 22:33

Witam wszystkich na forum .
Zaglądam tutaj już jakiś czas, obecnie jestem po leczeniu w schemacie BEP 3 kursy ale pomału zacznę od początku.

05.02.2018 r wyczuwam guza na jądrze

06.02.2018 r wizyta u lekarza rodzinnego lekarz mówi mi że może być to zapalenie jądra ale też nalega na wykonanie tego dnia usg. Tym bardziej że tego dnia w przychodni będzie lekarz co wykonuje usg.
Pani co wykonuje usg ( zresztą sam to wywnioskowałem po jej minie że nie jest dobrze ) mówi że to guz najprawdopodobniej rak.
Tego samego dnia znowu do rodzinnego ale już z usg. Rodzinny wypisał skierowanie do szpitala na urologie.

07.02.2018 wizyta Wejherowo urologia , usg i potwierdzenie że to guz i do wycięcia pilnie powinno być około tygodnia lekarz powiedział i dał karteczkę aby wykonać markery i czekać na telefon z urologi .
B-hcg 9 mlu/nl. ( 5 )
Afp 1.2u/ml . (9,6)
LDH 132 iu/ml. (100-248)

15.02.2018 usunięcie jądra z dostępu pachwinowego znieczulenie w kręgosłup i coś w żyłę przez welfrom chwilunia czekania w tym czasie rozmowa o jakiś pierdołach z lekarzem anestezjologiem , nacinają mnie i..... podnoszę głowę i mówię panie doktorze ale ja to czuje ! . Chirurg tylko kiwnął do anestezjologa i dostałem drugą dawkę w żyłę . Obudziłem już się bez jądra na sali pooperacyjnej .

Dołączyłem do plemiona jednojajowych ;)

16.02.2018 rejestracja do poradni onkologicznej Wejherowo na 19.03.2018 , czekanie na wynik histopatologiczny min 3 tygodnie , wypis i do domu ;)

15.03.2018 odbiór histopatu
mikroskopowo :
carcinoma embryonale obok raka naciekajacego ogniska raka wewnatrztubularnego (IGCN) . Nowotwór nacieka drobne naczynia żylne i chłonne oraz sieć jądra. Utkanie raka nie przekracza osłonki białawej. Naciekania najadrza nie ma. Linia ciecia chirurgicznego i wycinek z czesci srodkowej podwrózka nasiennego wolne od nowotworu.
OCT4(+) , CAM5,2(+) , PAN CK (+\-) ' CD117(-) , CD30(+) , GLYPICAN3 (-) , P.A.S (-)
makroskopowo :
Jądro 5,8x3 , 3x3,5 cm z najądrzem osłonkami i powrózkiem nasiennym dł 10 cm . na przekroju jadra guz 3,5x2,5 ,5x2,5 cm z beżowo szarej tkanki z niewielkimi torbielowatymi przestrzeniami. guz dochodzi do osłonki białawej ale jej nie przekracza.
19.03.2018 wizyta onkkolog szpital Wejherowo ( niestety panie w rejestracji zle mnie zarejestrowały zamiast do onkologa od chemii to zarejestrowały mnie do onkologa chirurga !!!! pierwszy raz widziałem i słyszałem jak lekarz gani personel i słusznie ) . Wizyta następna juz u własciwego lekarza za 3 dni umówiona.

21.03.2018 wizyta u pani doktor onkolog w Wejherowie jak najbardziej pozytywna wszystko mi wytłumaczyło co i jak zapytała czy miałem robione markery po operacji niestety ich nie miałem może doktor z urologii mi o nich mówił ale z głowy mi wyleciało reki nie dał bym sobie za to uciąć czy mówił . Zleca mi TK jamy brzusznej i miednicy małej i klatki piersiowej + markery afp ldh bhcg

30.03.2018 markery
bhcg - 1 mlu\ml (0-5
ldh - 79 - (100-248)
afp - 2 u/ml <9,6
tego dnia wykonuje tk
odbiór wyników 02.04.2018

02.04.2018

Tk klatki piersiowej czyste
Tk jamy brzusznej i miednicy
Wzdłuż aorty poniżej tętni nerkowej widoczne są 3 węzły chłonne po prawej stronie powiększone 14×14 mm po lewej stronie węzeł z hypodensyjnym mogącym odpowiadać rozpadowi mierzy 22×15 oraz węzeł 18X15 mm najprawdopodobniej mają charakter metastatyczny.

09.04.2018 wizyta w poradni onkologicznej Wejherowo.
Dowiaduję sie co i jak
W tym czasie na onko w Wejherowie jakis remont a ze pani doktor tez jest w Gdyni w szpitalu PCK to tam decyduję sie na chemie 3x BEP



Pt2n2mo s1 bII
17 - 21.04.2018 BEP 1 Gdynia
pierwszy cykl chemii
rano pobranie krwi wyniki można podawać
smacznego jajożerco ;) udław sie
ogólnie cykl zniosłem ok dobrze wiadomo osłabienie rano kawa do sklepiku po lody ogórki kiszone , drożdżówki i cole chodziłem codziennie
dolewki bleomecyny też zniosłem ok ( paracetamol ) na dolewki dojeżdżałem sobie samochodem około 100km

24.05 1 dolewka
01.06 2 dolewka

08.05.2018
miałem rozpocząć drugi kurs bep niestety przesunięty o tydzień zła morfologia

15 - 19 .05.2018 BEP 2 szpital
rano wyniki ok mozna podawac
samopoczucie lepsze niz podczas 1 BEP-a
do domu dostałem zastrzyki TREVAGRASTRIM 48 mln przez siedem dni podskórnie 24 godziny po chemi i nie podawac w dniu przyjmowania bleomecyny
powiem tak zastrzyki ok czasami przyjąłem paracetamol tak zapobiegawczo nic mnie nie łupało i nie bolało po nich
na dolewki bleomecyny samochodem........ całe szczęście tym razem był ze mną 2 kierowca mój tata po przejechaniu 30 kilometrów przesiadłem sie nie dałem rady juz jechać słabo jakoś sie zrobiło .
Samopoczucie miedzy dolewkami ok w dniach podania blomecyny lekkie osłabienie .

22.06 3 dolewka
29.06 4 dolewka

05 - 09 .06.2018 BEP 3 szpital
miałem dodatkowo wykonane markery
ldh 97
afp 3,52
bhcg 0,1
tak samo jak wyżej tylko już nie wsiadałem za kierownice na dolewki Bleomecyny
do domu dostałem zastrzyki TREVAGRASTRIM 48 mln przez siedem dni podskórnie 24 godziny po chemii i nie podawać w dniu przyjmowania bleomecyny

tu przed tą dolewką przez dwa dni czułem sie źle

12.06 5 dolewka
19.06 6 dolewka


skierowanie na TK i markery

markery 16.07.2018
ldh 96 < 250
afp 3.39 ( 0 - 5,8 )
bhcg 0,1 <5

TK w Gdyni 19.07.2018
odbiór wyniku 13.08.2018
Najlepszy wynik jaki można odczytać wszystko wróciło do normy wyżej wymienionych nie widać ;) widoczne pojedyncze do 6 mm

Dwa miesiące po chemii jest coraz lepiej samopoczucie ok kondycja coraz lepsza , jedynie czasami stopy i ręce bolą i takie dziwne mrowienie czasami nic sie nie chce zastanawiam sie czy to ma związek z niskim testosteronem .
TST 11,85 ( 8,64 - 29 )
Koniec listopada kolejna tomografia ,miedzy czasie markery około 30 września i 30 listopada . 10 grudnia wizyta kontrolna
Awatar użytkownika
LEONIDAS77
 
Posty: 64
Rejestracja: 08 Maj 2018, 17:06

Re: Jajożerca NIENASIENIAK CE 3xBEP

Postprzez romi » 26 Sie 2018, 23:26

Witam
Z Twojego postu wynika że markery miałeś po zabiegu zawsze w normie, dlatego zastanawiam się nad kwalifikacją stanu zaawansowania S1. Może nie podałeś jakiegoś istotnego szczegółu.
W każdym bądź razie przebyłeś z powodzeniem leczenie, które spowodowało remisję i teraz czekają Cię regularne kontrole. Mrowienia o których piszesz to wynik działania chemioterapii, pewnie ustąpi po jakimś czasie. Gdyby się nasilały to wskazana będzie wizyta u neurologa.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4084
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Jajożerca NIENASIENIAK CE 3xBEP

Postprzez LEONIDAS77 » 27 Sie 2018, 00:09

Romi dziękuje za odpowiedz ;) tak markery po usunięciu jądra były cały czas w normie ....
Awatar użytkownika
LEONIDAS77
 
Posty: 64
Rejestracja: 08 Maj 2018, 17:06

Re: Jajożerca NIENASIENIAK CE 3xBEP

Postprzez LEONIDAS77 » 06 Sty 2019, 21:55

Mała aktualizacja
Markery z 15 września wszystkie w normie
TK Z 30 października czysto
Markery z 10 grudnia norma wizyta i Wejherowie sama przyjemność .

Dalszy plan w marcu usg jamy brzusznej i markery
1 kwiecień kontrola w Wejherowie
Z tego co pamiętam w lipcu TK
Pytanko czy to właściwy plan obserwacji po chemi.
Awatar użytkownika
LEONIDAS77
 
Posty: 64
Rejestracja: 08 Maj 2018, 17:06

Re: Jajożerca NIENASIENIAK CE 3xBEP

Postprzez romi » 06 Sty 2019, 22:27

Witam
Markery w pierwszym roku co 2 miesiące, no u Ciebie pewnie można by rzadziej, ze względu na utrzymywanie się cały czas w normie, ale w sumie co szkodzi robić częściej. Tomografia w pierwszym roku według zaleceń NCCN co 6 miesięcy, ale moim zdaniem ze względu na ilość przerzutów w przestrzeni zaotrzewnowej co 3-4 miesiąc - o tym powinien zadecydować lekarz. USG to trochę mało dokładne badanie i nie tak wcześnie po zakończeniu leczenia, w dalszych latach ok, pod warunkiem że będzie to robić dobry radiolog. Może lekarz uznał, że nie warto narażać Cię na zbyt częste TK, ale trzeba rozważyć ryzyko nawrotu i ryzyko badań i wtedy podjąć właściwą decyzję.
RTG płuc co 6 miesięcy.
Aktualne wytyczne NCCN znajdziesz pod tym adresem:
http://qfs.yuntsg.com/qianfoshan/medica ... do?id=7923
można ściągnąć PDF
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4084
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Jajożerca NIENASIENIAK CE 3xBEP

Postprzez LEONIDAS77 » 06 Sty 2019, 23:42

Dzieki Romi za odpowiedź.
Pani doktor mówiła że nie chce mnie narażać na zbyt częste TK szczególnie że pierwsze TK miałem miesiąc czasu po chemii następne było po kolejnych 3 miesiącach no i z tym na początek lipca to mój błąd źle się zarejestrowałem ale spokojnie zmienię na koniec kwietnia akurat wyjdzie mi 6 miesięcy.
Markery i tak robię je prywatnie w laboratorium w którym robię je od początku do Wejherowa nie opłaca mi się jechać z samymi markerami więc tam robię je przy okazji wizyt poza tym nie można odebrać ich on-line.
RTG płuc muszę ogarnąć.
Wytyczne przeczytać.
Pozdrawiam Leo
Awatar użytkownika
LEONIDAS77
 
Posty: 64
Rejestracja: 08 Maj 2018, 17:06

Re: Jajożerca NIENASIENIAK CE 3xBEP

Postprzez romi » 07 Sty 2019, 00:14

Ja jednak w pierwszym roku TK robiłbym częściej, w drugim też częściej niż zalecenia. Chodzi o to, że w pierwszych latach obserwacji przy nienasieniaku ryzyko wznowy jest większe. Później drastycznie maleje i wtedy można rozważać USG naprzemiennie z TK. Myślę, że rozmowa z lekarzem powinna wyjaśnić wszelkie wątpliwości.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4084
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Jajożerca NIENASIENIAK CE 3xBEP

Postprzez LEONIDAS77 » 11 Lut 2019, 22:46

Markery z 14.12.2018
LDH (S) [K33]
LDH 84 U/l 125-220

AFP (S) [L07]
AFP 2,86 IU/ml <7.29

BETA HCG (S) [L47]

BETA HCG <0.1 mIU/ml poniżej 5.00 mIU/ml


Markery z 11.02.2019
LDH (S) [K33]
LDH 92 U/l 125-220

AFP (S) [L07]
AFP 2,23 IU/ml <7.29

BETA HCG (S) [L47]

BETA HCG <2.30 mIU/ml poniżej 5.00 mIU/ml


te samo laboratorium a bhcg wzrosło :evil: nie wiem co robic strach zaczyna mózg pracować za tydzień powtórzę samo bhcg
dwa tygodnie temu miałem robione usg prawego jądra wszystko ok w nim było zaniepokoiło mnie po prawej stronie pomiędzy biodrem a żebrami dziwny ból ......
Awatar użytkownika
LEONIDAS77
 
Posty: 64
Rejestracja: 08 Maj 2018, 17:06

Re: Jajożerca NIENASIENIAK CE 3xBEP

Postprzez romi » 11 Lut 2019, 22:56

Witam
A dlaczego robią w tym laboratorium badanie według procedury ICD-9: L47, a nie L46.
To może być powód takiego a nie innego wyniku.
Mało prawdopodobny nawrót w tak krótkim okresie po chemioterapii. A jak z Twoim kręgosłupem, może te bóle są z tym związane.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4084
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Jajożerca NIENASIENIAK CE 3xBEP

Postprzez LEONIDAS77 » 11 Lut 2019, 23:10

Witaj Romi jak zwykle dzieki za odpowiedz .
Sprawdziłem wszystkie badania z tego laboratorium i są według procedury ICD-9: L47 wiec wszystkie od poczatku miałem zle robione :( jednak jutro z rana bedę w tym laboratorium nie odpuszcze im tego. Kręgosłup no cóż praca którą kiedyś wykonywałem na pewno na nim się odbiła ( rybak ) teraz jako marynarz wiec lekko nie miałem po chemii troszke sie przytyło niz normalnie zresztą to był dziwny ból bo tak troszkę pobolewało jądro prawe i pulsowało az do tego boku .
Awatar użytkownika
LEONIDAS77
 
Posty: 64
Rejestracja: 08 Maj 2018, 17:06

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości

cron