Paweł 26l, Nasieniak pT2N0M0S1

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Paweł 26l, Nasieniak pT2N0M0S1

Postprzez Herbik » 29 Sie 2018, 15:25

Witam,

W tej chwili jestem niecałą DOBĘ od otrzymania diagnozy, mimo to postanowiłem już założyć swój temat i rozpocząć opisywanie mojej walki z chorobą. Niestety ogrom informacji i sam fakt obecności nowotworu zdążył mnie przytłoczyć i nie jestem w stanie ocenić swoich wyników.
Wiem, że nic nie zastąpi kilku lat studiów medycznych, specjalizacji i doświadczenia lekarza, ale może ktoś jest w stanie powiedzieć coś więcej ? Strasznie obawiam się ewentualnej chemioterapii i jej ewentualnego wpływu na mój stan zdrowia, a dodam tylko, że jestem żołnierzem i obawiam się o moją dalszą służbę :( .


W dniu 28.08.2018 zdiagnozowano w moim prawym jądrze guz, który lekarz w czasie pierwszej wizyty opisał w USG moszny:
"po stronie prawej: w centralnej części jądra - guz o bogatym unaczynieniu, o wymiarach ok. 61x43x45mm, spychający obwodowo prawidłowy miąższ jądra - warstwie do 5mm grubości, guz o niejednorodnym charakterze".

29.08.2018 wykonałem markery, a wyniku prezentują się następująco:

LDH (ICD-9: K33) 134,00 U/l (135,00 - 225,00)
beta-HCG (ICD-9: L46) 6 362,00 mIU/ml (0,00 - 1,00) (strasznie zastanawia mnie aż tak wysoki poziom !)
AFP(ICD-9: L07) 1,97 ng/ml (0,00 - 7,00)

05.09.2018 przyjęcie do szpitala na oddział.
06.09.2018 wykonanie TK klatki piersiowej + j.brz. + miednica - "bez i z kontrastem wielofazowo" jeszcze tego samego dnia otrzymałem opis:

"TK klatki piersiowej z podaniem środka cieniującego iv:

Miąższ płucny bez innych zmian pęcherzykowych i śródmiąższowych.
Jamy opłucnej bez cech płynu.
Węzły chłonne śródpiersiowe niepowiększone.
Struktury śródpiersia oraz duże naczynia klp prawidłowe.
Drzewo oskrzelowe prawidłowo drożne.
Części kostne bez zmian osteolitycznych.

Wielofazowe badanie TK jamy brzusznej:

Wątroba bez zmian ogniskowych.
Drogi żółciowe nieposzerzone, pęcherzyk żółciowy bez uwapnionych złogów.
Śledziona, trzustka, nadnercza niepowiększone, jednorodne, bez zmian ogniskowych. Przewód Wirsunga nie jest poszerzony.
Nerki prawidłowego położenia i wielkości, bez zmian ogniskowych. UKM i moczowody obustronnie nieposzerzone. Pęcherz moczowy o gładkich zarysach ścian zewnętrznych, bez ewidentnych zmian przyściennych.
Nie stwierdzono uwapnionych złogów w UKM.
Węzły chłonne trzewne i zaotrzewnowe niepowiększone.
Nie stwierdzam wolnego płynu w jamie otrzewnej.
Aorta nieposzerzona.
Pętle jelitowe nieposzerzone, bez poziomów płynu.
Części kostne bez zmian osteolitycznych.

07.09.2018 Orchidektomia, zabieg wykonany w znieczuleniu ogólnym, po zabiegu przebywałem w sali pooperacyjnej i po 4h od rozpoczęcia zabiegu wróciłem do sali. W trakcie zabiegu założono łuskę z powodu podejrzenia krwawienia ze ściany moszny.
08.09.2018 Usunięcie łuski.
09.09.2018 Wypis ze szpitala.

17.09.2018 Ponowne wykonanie markerów nowotworowych.

LDH (ICD-9: K33) 139,26 U/l (135,00 - 225,00)
beta-HCG (ICD-9: L46) 145,80 mIU/ml (0,00 - 1,00)
AFP(ICD-9: L07) 2,04 ng/ml (0,00 - 7,00)

01.10.2018 Wyniki badania histopatologicznego:
Mikroskopowo: Jadro o wymiarach 6x5,5x4x5 cm z powrózkiem nasiennym długości 6 cm i średnicy 1,5 cm. Na przekrojach jądra biało-szary guz średnicy 5 cm ograniczony do jądra.

Mikroskopowo: Guz ograniczony do jądra zbudowany z płatów dość monomorficznych komórek. Komórki okrągłe, większe od otaczającego miąższu jądra, z jasną cytoplazmą i jądrem komórkowym z jąderkami. Płaty i grupy komórek otoczone cienkąsiarkową włóknistą, w części pasm obecne nieliczne limfocyty. Obecne również pojedyncze komórki olbrzymie syncytiotrofoblastyczne. W jądrze tuż przy guzie obecne cewki z cechami seminoma in situ czy intratubal germ cell neoplastia-ITGCN.
Obecne również komórki guza w naczyniach krwionośnych.
Immunohistochemicznie: CKAE1/E3-, CD30-,CD20-,PAS-/+.
Linia cięcia przez powrózek nasienny bez utkania nowotworu.
Obraz mikroskopowy, dodatkowe barwienia przemawiają za utkaniem seminoma. pT2.

02.10.2018 Badanie poziomu markerów w szpitalu przed konsultacją z onkologiem

beta-HCG 26,61 mIU/ml (0,00 - 1,06)
AFP <2 (0,9 - 8,8)

05.10.2018 Kolejne badanie poziomu markerów

beta-HCG 5,72 mIU/ml (0,00 - 1,06)
08.10.2018 Kolejne badanie poziomu markerów

Beta-HCG 3,93 mIU/ml (0,00 - 1,06)

11.10.2018 Dostałem skierowanie do szpitala, poziom Beta-HCG 3,260 mIU/ml po rozmowie z dr Sarosiek doszedłem do wniosku, że powinienem rozpocząć leczenie 3xBEP i tak się stało.
Ostatnio edytowany przez Herbik 11 Paź 2018, 20:59, edytowano w sumie 5 razy
Herbik
 
Posty: 17
Rejestracja: 28 Sie 2018, 18:34

Re: Paweł 26l. Warszawa

Postprzez tobson85 » 29 Sie 2018, 17:02

Hej Pawel

dobrze, ze napisales.

Teraz najawzniejsze jest jak najszybsze usuniecie jadra. Bezposrednio przed operacja nalezy powtorzyc badanie markerow.

bHCG jest w tym momencie sporo podwyzszone, co tylko potwierdza diagnoze urologa, ale na razie nie mozna po tym wyniku stwierdzic zaawansowania choroby.
7 dni po operacji nalezy znow oznaczyc markery. I oznaczac je najlepiej co tydzien do uzyskania norm.

Do tego wykonac badania obrazowe:
- TK brzucha i miednicy malej (skierowanie uzyskasz od onkologa, moze tez wystawic je urolog),
- RTG klatki w 2 plaszczyznach (prawdopodobnie zostanie wykonane w szpitalu przez zabiegiem)

Z kompletem powyzszych wynikow + z wynikiem histopatologicznym trzeba udac sie do onkologa.

W razie jakichkolwiek pytan pisz smialo. Daj tez znac o przebiegu daleszego postepowania.

Trzymam kciuki za dobre wyniki
pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 576
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Paweł 26l. Warszawa

Postprzez romi » 29 Sie 2018, 22:30

Witam
Podwyższony marker bHCG sugeruje nasieniaka. Ze względu na dość wysoki poziom tego markera zabieg powinien odbyć się jak najszybciej, jeśli to ma być przyszły tydzień to początek tygodnia.
Jesteś żołnierzem to potraktuj tą sytuację zadaniowo, będzie Ci łatwiej przez to przebrnąć.
Gdyby była potrzeba chemioterapii, to nie obawiaj się tego leczenia. Wielu pacjentów przez to przeszło i dzisiaj żyją tak jak każdy inny człowiek, uprawiają sporty - również ekstremalne, mają rodziny, dzieci i nic nie wskazuje na to, że byli chorzy na raka.
Głowa do góry i walcz.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3718
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Paweł 26l. Warszawa

Postprzez troll » 29 Sie 2018, 23:24

Witajcie,

Delikatna sugestia - wynik bHCG wskazuje na choriocarcinomę a więc nienasieniaka. To już bardzo duża wartość jak na nasieniaka i bardzo mało prawdopodobna.

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3821
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Paweł 26l. Warszawa

Postprzez romi » 29 Sie 2018, 23:34

Dobrze, że czuwasz Trollu, teraz dopiero zauważyłem że to 6362, a nie 362.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3718
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Paweł 26l. Warszawa

Postprzez LEONIDAS77 » 29 Sie 2018, 23:34

Witaj pracą sie nie przejmuj zdrowie ważniejsze ;)
Jeszcze w swoim życiu sie napracujesz ;)
Awatar użytkownika
LEONIDAS77
 
Posty: 19
Rejestracja: 08 Maj 2018, 17:06

Re: Paweł 26l. Warszawa

Postprzez Herbik » 30 Sie 2018, 08:31

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Problem jest taki że ja KOCHAM swoją pracę, a właściwie to nie pracę tylko służbę bo tego nie robi się dla pieniędzy ;). Tak czytam o chemii i widzę, że strasznie wykańcza organizm i zastanawiam się ile czasu będę potrzebował do powrotu do pełni sił. Wiem, że jeszcze chemia jeszcze nie została zalecona przez lekarza, ale jest wysoce prawdopodobna, a jak to mówimy:

"Żołnierz spodziewa się najgorszego, liczy na najlepsze, ale przygotowany jest na wszystko".


Tobson85 właśnie czytam Twoją stronkę i te posty są świetne, takie "z jajem" ;).
Herbik
 
Posty: 17
Rejestracja: 28 Sie 2018, 18:34

Re: Paweł 26l. Warszawa

Postprzez tobson85 » 30 Sie 2018, 12:00

Herbik napisał(a):Tak czytam o chemii i widzę, że strasznie wykańcza organizm i zastanawiam się ile czasu będę potrzebował do powrotu do pełni sił.

Chemioterapia jest dosyć agresywnym leczeniem, ale jest wiele osob, które nie odczuwają jakoś bardzo skutków ubocznych. U jednych są bardziej dotkliwe, u innych mniej. No i tak jak piszesz jeszcze nie jest przesadzone czy będzie konieczna ;) A jak tak to bierzesz na klatę i do przodu.

Herbik napisał(a):zastanawiam się ile czasu będę potrzebował do powrotu do pełni sił.

Wiekszosc osób już po kilku tygodniach od zakończenia leczenia wraca do pełni sił, uprawia sport, a często nawet są sprawniejsi niż przed leczeniem, bo bardziej dbają o siebie.

I dzięki za miłe słowa dotyczące stronki. Cieszę się że dobrze się czyta ;)

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 576
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Paweł 26l. Warszawa

Postprzez Herbik » 01 Wrz 2018, 11:44

Mam pytanie, może głupie bo nigdy nie byłem leczony w szpitalu, a cały czas głowę mam czymś zajętą i do momentu otrzymania wyników TK, RTG i histopatologicznych nie chcę angażować rodziny.
Cały proces leczenia tzn. chemioterapii jest refundowany przez NFZ czy musimy ponieść jakieś koszty ?
Czy wybór kliniki onkologicznej jak np. Magodent i leczenie tam jest refundowane ? Jeśli nie to jakiego rzędu są to koszta itd. ?
Herbik
 
Posty: 17
Rejestracja: 28 Sie 2018, 18:34

Re: Paweł 26l. Warszawa

Postprzez norbert121 » 01 Wrz 2018, 16:22

Jeżeli pracujesz jestes ubezpieczony odprowadzane są składki to cały koszt leczenia pokrywa NFZ.
norbert121
 
Posty: 14
Rejestracja: 22 Lut 2018, 19:45

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: majka307 oraz 5 gości