Adam 27.l / Śląsk

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Adam 27.l / Śląsk

Postprzez Adamero » 29 Sie 2018, 23:52

Witajcie !

31.07 mialem wykonana operacje wyciecia jadra lewego.

Badania markerów przed operacja:
AFP 9.53 ng/ml (1,09-8,04)
Beta HCG <1.2 mIU/mL (0-5)
LDH 318 U/L (125 - 220)

oraz 2 tyg po
AFP 3.17 ng/ml (1,09-8,04)
Beta HCG <1.2 mIU/mL (0-5)
LDH 268 U/L (125 - 220)

Mam zamiar wykonac kolejne przed pierwsza wizyta u onkologa.

Wyniki histopatologiczne wskazuja nastepujace
:
OPIS mikroskopowy - w obrębie jądra obecny kremowobiały guz (3x3x2cm) z wylewami krwi oraz martwica bejmującą około 40 % guza. Guz dochodzi do wnęki.

Odpowidnio w guzie ,osłonce białawej oraz wnęce jądra wykryto :

Carcinoma embryonale
Naciek nowotworowy w 40% objęty martwicą. Obecne zatory z komórek nowotworowych w świetle naczyń chłonnych i krwionośnych. Naciek nowotworowy obejmuje ogniskowo błonę białawą, nie przekraczając jej oraz nacieka ogniskowo na sieć jądra. Najędrze i tkanka tłuszczowa wnęki jądra bez nacieku nowotworowego . W otaczającym miąższu jądra obecny ogniskowo guzkowy rozrost komórek Leydiga oraz "carcinoma embryonale in situ" Germ cell neoplasia in situ

Ponadto, w jądrze poza guzem wykryto Germ cell neoplasia in situ(GCNIS). Hyperplasia cellularum leydigiorum. Fibrius

Ogolny wynik to pT2 Nx


Wykonalem również TK miednicy oraz JB we wnioskach zaznaczono jedynieze wykryto podejrzane powiekszone hypodensyjne wezly chlonne w okolicy okoloaortalnej na wysokosci naczyn nerkowych o wymiarze w osi krotkiej do 16 mm. Cala reszta ok.

Wczoraj odbylo sie konsylium w mojej sprawie w klinice urologii gdzie wykonana byla operacja oraz skierowanie na chemioterapie (do ustalenia na miejscu w klinie onkologii). Termin wizyty na onkologii w Gliwicach mam na 5.09 ale przegladajac posty zastanawiam sie czy nie sprobowac podzwonic gdzies indziej np. Czestochowa. Tylko jak wiadomo liczy sie czas i to kiedy mnie przyjeli ;/

Poradzilby ktos czy probowac sie zapisac gdzies indziej oraz czy wykonac jakies dodatkowe badania ? No i przedewszystkim jakie mogloby byc przewidziane leczenie i rokowania oraz jakie kolwiek rady.

Z góry dzieki za odpowiedz!!

P.S w miedzy czasie napisalem rozwniez do Dr. Sarosieka o opinie przesylajac rowniez cala dokumentacje.

Pozdrawiam
Adam
Adamero
 
Posty: 7
Rejestracja: 29 Sie 2018, 22:40

Re: Adam 27.l / Śląsk

Postprzez Adamero » 30 Sie 2018, 08:58

Witam,

Pan doktor wlasnie odpisal na maila i bardzo mile zaskoczenie gdyz bylby wstanie mnie nawet juz w przyszlym tyg przyjac na oddzial. Kawalek mam niestety do Warszawy ale z opinii uzytkowinkow forum jeden z najlepszych lekarzy ktory zajmuje sie tymi sprawami.

Pozdrawiam
Adam
Adamero
 
Posty: 7
Rejestracja: 29 Sie 2018, 22:40

Re: Adam 27.l / Śląsk

Postprzez romi » 30 Sie 2018, 12:20

I koniecznie skorzystaj z tej propozycji. Nigdzie nie będziesz miał takich warunków i komfortu leczenia jak w Magodencie. Na pewno nie będziesz żałował tej decyzji.
Odległość i problemy logistyczne w tym przypadku powinny być odsunięte na dalszy plan.
Twoim celem jest zdrowie i to w tej chwili jest najważniejsze.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3636
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Adam 27.l / Śląsk

Postprzez zona_meza » 30 Sie 2018, 20:07

Witam.
Ja ze swojej strony mogę tylko potwierdzić słowa poprzednika.
Też jesteśmy ze Śląska ale razem z Mężem wybraliśmy na leczenie Warszawę i absolutnie nie żałujemy.
Byłiśmy na wizycie w Gliwicach i niestety usłyszeliśmy że leczenie się zacznie za 1,5 mies. :(
Więc chyba warto skorzystać z propozycji dr Sarosieka :)
Pozdrawiamy
zona_meza
 
Posty: 19
Rejestracja: 22 Mar 2018, 11:21

Re: Adam 27.l / Śląsk

Postprzez Adamero » 31 Sie 2018, 13:21

Witam,
skierowanie na oddzial takze od poniedzialku bede lezal w Warszawie :)
Wielki szacunek do Pana doktora ze w momencie odpowiedzial i sam zaproponowal leczenie pod jego okiem ;)
Ulzylo mi wiedzac ze bede w dobrych rekach.

Przy okazji po badaniu markerow AFP oraz BCHG w normie jedynie LDH wzroslo z 270 dwa tyg temu do 311 teraz...

Takze cos jeszcze siedzi we mnie :/

W niedziele wyjazd pelen optymizmu :)

Pzdrawiam
Adam
Adamero
 
Posty: 7
Rejestracja: 29 Sie 2018, 22:40

Re: Adam 27.l / Śląsk

Postprzez romi » 31 Sie 2018, 13:35

Witam
Taki wzrost nie jest jeszcze niepokojący. Dopiero po przekroczeniu 1,5 x norma trzeba się niepokoić.
Życzę Ci lekkiego przejścia chemioterapii i jak najmniej skutków ubocznych.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3636
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Adam 27.l / Śląsk

Postprzez Adamero » 04 Wrz 2018, 09:50

Witajcie,

drugi dzien pobytu w Magogencie, wczoraj przebieglo wszystko sprawnie zarejestrowanie, przyjecie na oddzial, troche trzaba bylo czekac na doktora aleto zrozumiale duzo obiwiazkow na glowie :)

Po powtornej analizie wynikow stwierdzine lla ale 3-4 cykli BEP w zaleznosci od markerow bo dobijaly do 1,5 krotnosci gornych wynikow LDH reszta ok no i czekam na rtg klatki. Postatam sie wypytac o mozliwe dod. badania glowy i moze tk klatki i szczegoly choroby.

Wczoraj pierwsza dawka chemii. Znosna zobaczymy jak dzisiajsza zniesie organizm. Brak goraczki apetyt i samopoczucie dopisuje :)

Pozdrawiam
Adam
Adamero
 
Posty: 7
Rejestracja: 29 Sie 2018, 22:40

Re: Adam 27.l / Śląsk

Postprzez slepydrwal » 04 Wrz 2018, 18:22

Czesc ja do 2 kursu znosiłem chemie ,ze tak powiem jak na to leczenie w miare dobrze , ale niech Cie to nie zwodzi nawet jak bedziesz czul sie na silach oszczedzaj sie ,pij duzo sokow w przerwach miedzy cyklami szczegolnie cytryna i sok z buraka a kolejne cykle nie beda tak meczace dla organizmu
slepydrwal
 
Posty: 82
Rejestracja: 20 Lis 2017, 21:36

Re: Adam 27.l / Śląsk

Postprzez Adamero » 05 Wrz 2018, 15:22

Hej,
Dzieki za info, nie sadze zeby caly czas tak lekko szlo takze Domyslam sie ze bd slabe dni.
Pocieszajace info na dzis to to ze pkuca czyste takze pozytyw jakis jest :)

Pozdrawiam
Adam
Adamero
 
Posty: 7
Rejestracja: 29 Sie 2018, 22:40

Re: Adam 27.l / Śląsk

Postprzez tobson85 » 05 Wrz 2018, 15:32

Hej

juz pierwsze 3 dni praktycznie za Toba ;) Jeszcze 2 i pierwszy dlugi pobyt bedziesz mial za soba.
Dolewka bleo to maly, szybki drink.

pozdrawiam i lagodnego przejscia przez leczenie
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 511
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 6 gości