Nasz przypadek- początki, nie wiemy co robić i co myśleć

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nasz przypadek- początki, nie wiemy co robić i co myśleć

Postprzez romi » 28 Wrz 2018, 11:36

Szpital to tylko dwa dni także spokojnie. Później już wszystko będzie lepiej.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3636
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nasz przypadek- początki, nie wiemy co robić i co myśleć

Postprzez ninde_ » 28 Wrz 2018, 14:30

Później czekanie na wyniki i wielka niewiedza...
ninde_
 
Posty: 16
Rejestracja: 27 Wrz 2018, 08:14

Re: Nasz przypadek- początki, nie wiemy co robić i co myśleć

Postprzez romi » 28 Wrz 2018, 15:29

Witaj
Choroba nowotworowa to nauka cierpliwości, bo czeka się ciągle- na zabieg, na wynik histopatologii, na "wyrok" co dalej, na chemioterapię, na wyniki po leczeniu itd.
Już sam fakt, że jesteś na forum oznacza, że chcesz wiedzieć i już ta wiedza pozwala na bardziej realistyczne spojrzenie na chorobę. Przestaje to być "bajka o żelaznym wilku", a jest to realna wiedza o chorobie i tym co może dalej nastąpić.
Początkowo każdy tak ma jak Wy, później staje się częścią codziennego życia i człowiek jakoś sobie to układa.
Głowa do góry i naprzód, to jest przeciwność losu którą można pokonać i tak trzeba o tym myśleć.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3636
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nasz przypadek- początki, nie wiemy co robić i co myśleć

Postprzez ninde_ » 30 Wrz 2018, 20:43

Jutro godzina 8 rano zabieg. Krew itp pobrane do badań. Czekamy na wyniki
ninde_
 
Posty: 16
Rejestracja: 27 Wrz 2018, 08:14

Re: Nasz przypadek- początki, nie wiemy co robić i co myśleć

Postprzez ninde_ » 02 Paź 2018, 17:55

Guz jądra lewego cT1 Nx Mx
Płuca czyste
Markerów nie znamy bo lekarz zabrał, ale kazał zrobić kolejne za 5 dni. Tomografia też jeszcze do zrobienia
ninde_
 
Posty: 16
Rejestracja: 27 Wrz 2018, 08:14

Re: Nasz przypadek- początki, nie wiemy co robić i co myśleć

Postprzez devilo » 02 Paź 2018, 21:05

No i git. Teraz jeszcze tomografia plus opis hist-pat i można myśleć co dalej.
Awatar użytkownika
devilo
 
Posty: 33
Rejestracja: 02 Maj 2013, 09:34

Re: Nasz przypadek- początki, nie wiemy co robić i co myśleć

Postprzez ninde_ » 02 Paź 2018, 21:16

Tylko co znaczy ten kod ?
ninde_
 
Posty: 16
Rejestracja: 27 Wrz 2018, 08:14

Re: Nasz przypadek- początki, nie wiemy co robić i co myśleć

Postprzez romi » 02 Paź 2018, 21:33

Witam
viewtopic.php?f=15&t=7
T - zaawansowanie guza pierwotnego w jądrze:
T1 - guz w jądrze nie wychodzi poza jądro, nie nacieka naczyń krwionośnych i limfatycznych w jądrze, guz nie przekracza osłonki pochwowej.
N - zaawansowanie przerzutów do regionalnych węzłów chłonnych (pachwinowych, zaotrzewnowych - poniżej przepony):
Nx - nie określono czy występują przerzuty do węzłów chłonnych (nie wykonano badań itp.)
M - zaawansowanie przerzutów do narządów odległych:
Mx - nie określono, czy występują przerzuty odległe.
To x będzie określone po wykonaniu TK
Powinno być jeszcze określone
S - poziom biologicznych markerów nowotworowych
Po wykonaniu pełnej diagnostyki zostanie określony stan zaawansowania i podjęte odpowiednie leczenie, jeśli będzie konieczne.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3636
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nasz przypadek- początki, nie wiemy co robić i co myśleć

Postprzez ninde_ » 02 Paź 2018, 21:45

Ldh 171 U/L 120-246
B-hcg 5.6 mlU/ml < 2 mlU/ml - mężczyźni
Afp < 1.3 ng/ml 0.0-8.0
To są wyniki przed zabiegiem
ninde_
 
Posty: 16
Rejestracja: 27 Wrz 2018, 08:14

Re: Nasz przypadek- początki, nie wiemy co robić i co myśleć

Postprzez FiveO » 02 Paź 2018, 21:59

Z tego samego tematu co podał romi:
Poza klasycznymi punktami TNM w nowotworach jądra wyróżnia się jeszcze dodatkową cechę S dotyczącą poziomu biologicznych markerów nowotworowych oznaczonych przed rozpoczęciem leczenia.

S - poziom biologicznych markerów nowotworowych:

Sx - nie oznaczono wartości markerów nowotworowych.
S1 - LDH nie przekracza 1,5 krotności normy, bHCG poniżej 5000 mIU/mL, AFP poniżej 1000 IU/L
S2 - LDH przekracza normę 1,5 - 10 krotnie lub bHCG 5000 - 50000 mIU/mL lub AFP 1000-10000 IU/L
S3 - LDH przekracza normę więcej niż 10 krotnie lub bHCG więcej niż 50000 mIU/mL lub AFP więcej niż 10000 IU/L

Poziom jest S1 razem z uzupełnieniem histopatu i tomografi komputerowej da pełny obraz choroby.
Moim zdaniem nie ma powodów do obaw i odbywa się wszystko tak jak należy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
FiveO
 
Posty: 156
Rejestracja: 04 Maj 2011, 18:17
Miejscowość: Śląsk

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości