Prezent na święta (Rak Embrionalny pT1N2M0S0)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Prezent na święta (Rak Embrionalny pT1N2M0S0)

Postprzez Niemen » 13 Lut 2019, 16:00

Aga39 napisał(a):Czytam Twój wątek i zbieram informacje pisz jak Ci idzie - bardzo trzymam kciuki za Twoje zdrowie. U nas w Rodzinie guza ma kochany Młodziak. Wszędzie szukamy pomocy
Aga39

Posty: 1
Rejestracja: 11 Lut 2019, 23:46

Jakoś zaczałem wracać do normalnego zycia i nie myśleć o tym, że mam raka ;) Wchodzenie na forum przypomina o tym ;)

Po 8 dniowym pobycie w Magodencie czułem się całkiem dobrze. Ogolne zmęczenie organizmu i jedyny większy skutek uboczny chemii to były piski w uszach. Umowilem się do laryngologa i ten zapisał betaserc oraz preductal. Po około tygodniu wszystko się poprawiło, pisk cały czas jest ale już praktycznie jest nieslyszalny.
Dr Sarosiek zapisuje zastrzyki Zarzio każdemu, kto nie mieszka w Warszawie, zeby zmniejszyc ryzkyko gorączki neutropenicznej, więc i te zastrzyki mnie nie omineły. Pierwsze 4 zastrzyki okej, dopiero po ostatnim pojawiły się bole kosci, głownie w dolnej parti kręgosłupa. Trwały około 1,5 dnia i ketonal pomogł.
Ponadto pojawiły się stany podgorączkowe w 4 dniu brania Zarzio i trwały jakies 2 dni.
W poniedziałek zakończyłem pierwszy cykl. Po blemycenie odrazu dostałem gorączke, którą szybko zbiłem ketonalem i wszystko wrócilo do normy.
Wczoraj żona zgoliła mnie na łyso. Broda wypada i zauwazylem ze włosy na klacie też.
Aktualnie czuje się bardzo dobrze, tylko troche w łeb zimno :)

Vaporwavedream napisał(a):Jak oceniasz ogólnie leczenie w Magodencie? Zapewne mnie również nie ominą cykle BEP i również się tam wybieram.

Najważniejsze, że pierwsza część za Tobą. Trzymaj się!

Magodent to bardziej hotel albo sanatorium :) W kazdym pokoju są 2 łozka osobna ubikacja, klimatyzacja. Niestety nie ma telewizorów w pokojach. Łóżka bardzo wygodne. Czysto, schludnie, pokoje są codziennie sprzatane. Personel interesuje się kazdym pacjentem. Jak tylko na oddziale pojawia się chemia pacjent odrazu jest informowany i zapraszany to pokoju zabiegowego.
Jeden wielki minus jaki zauważyłem to brak WIFI dla pacjentów. Netflix troche ciągnie gigabajtów :P
Niemen
 
Posty: 43
Rejestracja: 04 Sty 2019, 01:39

Re: Prezent na święta (Rak Embrionalny pT1N2M0S0)

Postprzez JurekO » 14 Lut 2019, 00:33

Hej,

tylko zapytam, ten nowy Magodent, to jest na NFZ, czy raczej dla pacientow LUXMEDu? Bo z tego co czytalem, to jest to prywatna inwestycja luxmedu. Dzieki i powodzenia!

Pozdrawiam serdecznie

J.
Awatar użytkownika
JurekO
Przyjaciel Forum
 
Posty: 268
Rejestracja: 16 Cze 2014, 13:38

Re: Prezent na święta (Rak Embrionalny pT1N2M0S0)

Postprzez tobson85 » 14 Lut 2019, 00:46

Hej
Leczenie jest na NFZ ;)
Pozdro
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 836
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Prezent na święta (Rak Embrionalny pT1N2M0S0)

Postprzez Niemen » 26 Lut 2019, 00:33

Melduje się po 2 dolewce Bleo. Tym razem brak apetytu od podania pierwszej chemii. Zapach pieczywa podczas śniadania i kolacji prawie doprowadzał mnie do wymiotów ... psychicznie i fizycznie przeszedłem ten cykl gorzej, ale można powiedzieć ze 2/3 za mną ;)
Markery wszystkie w normie. Przed chemia miałem lekko AFP powiększone ale po chemi wróciło do normy. Wyniki wątrobowe w końcu pierwszy raz w normie ;)
pozdrawiam i odezwę się po 3 dolewce
Niemen
 
Posty: 43
Rejestracja: 04 Sty 2019, 01:39

Re: Prezent na święta (Rak Embrionalny pT1N2M0S0)

Postprzez Niemen » 05 Mar 2019, 09:34

Melduje się po 3 dolewce bleo. Wyniki wszystkie okej. AFP trochę podwyższone do 11, ale doktor mowi żeby się nie przejmować.
Od 2 tygodni meczy mnie problem strupów i krwawienia z nosa. Kupiłem sobie na to taki lek jak EMOFIX, ale jakoś nie pomaga. Wolałbym zadziałać od środka. Dr Sarosiek powiedział żeby używać Rutinoskorbinu, macie może jakieś inne pomysły?
Niemen
 
Posty: 43
Rejestracja: 04 Sty 2019, 01:39

Re: Prezent na święta (Rak Embrionalny pT1N2M0S0)

Postprzez tobson85 » 05 Mar 2019, 09:46

Hej
Na pewno to nic miłego, ale z czasem wszystko wróci do normy.
Mnie lekarz jeszcze zaleciła stosowanie aerozolu do nosa z witaminą a i e. Możesz spróbować.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 836
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Prezent na święta (Rak Embrionalny pT1N2M0S0)

Postprzez justyna09000 » 05 Mar 2019, 10:48

Hej,
Mój mąż w trakcie chemii też miał chwilowy wzrost AFP. Po zakończeniu leczenia wszystko się unormowało, więc możesz być spokojny :)
justyna09000
 
Posty: 306
Rejestracja: 25 Paź 2018, 13:27

Re: Prezent na święta (Rak Embrionalny pT1N2M0S0)

Postprzez Niemen » 12 Kwi 2019, 14:24

Hej, dawno mnie tu nie bylo. Z Magodentu wyszedłem 18 marca a ostatnią dolewkę bleo miałem 27 marca. W międzyczasie 22 marca urodziła się moją córka i udało mi się być na porodzie. Młoda była taka kochana, że nawet dała mi czas na zebranie sił po 3 cyklu i akurat w dzien jej narodzin byłem na siłach :) Aktualnie z żoną toniemy w pieluchach a ja staram się umówić na tomograf i wrócić do pracy.

Markery 27 marca:
LDH 445 (135-225)
BHCG <0.1
AFP 9,22 (0-7)

Markery 10 kwietnia:
LDH 171 (<250)
BHCG <0.1
AFP 8,96 (0-7)

Troszkę martwi mnie tak mały spadek AFP. Podczas chemi AFP wędrowało nawet do 11.

Ponadto jeszcze w trakcie chemii mialem badany testosteron, oraz sam zbadałem jego poziom przed orchidektomią i był zawsze poniżej normy. Wynik z 27 marca wskazuja na poziom 437ng/dl (249-836), co jest bardzo dobrym wynikiem i wychodzi na to, że mniejsze jajko jest w stanie pracować za dwóch :)
Niemen
 
Posty: 43
Rejestracja: 04 Sty 2019, 01:39

Re: Prezent na święta (Rak Embrionalny pT1N2M0S0)

Postprzez romi » 12 Kwi 2019, 17:01

Nie przejmuj się poziomem AFP, bo mimo, że jest nieco ponad normę to nie oznacza niczego niepokojącego. Szczególnie, że inne badania są ok. Niedawno zakończyłeś leczenie i teraz trzeba dać organizmowi czas na dojście do siebie. To może trochę potrwać (nawet kilka miesięcy) i dlatego nie należy przejmować się drobnymi odchyleniami wyników badań od normy.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4030
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Prezent na święta (Rak Embrionalny pT1N2M0S0)

Postprzez Niemen » 13 Maj 2019, 09:40

Właśnie odebrałem wynik tomografu:
Regresja zmian węzłowych - w miejscu widocznym w badaniu poprzednim węzłów na wysokości szypuly naczyniowej nerek po lewej stronie widoczny częściowo zwloknialy węzeł chłonny wielkości 10 mm w miejscu większego węzła oraz 3 mm w miejscu mniejszego.
Węzły krezkowe jak poprzednio.
Wnioski w porównaniu z badaniem poprzednim z dnia 15.01.2019 regresja zmian węzłowych, poza tym obraz KT stabilny.

Do tego robiłem ostatnio badania markerów:
BHCG <1
AFP 6.75 (<7)

Czyli wyglada jak na sukces ? ;)
Powinienem przejmować się węzłami krezkowymi?
Co to Za Zwloknialy węzeł?

Czeka mnie jeszcze rtg klatki piersiowej ale tam nie było patologicznych zmian.
Niemen
 
Posty: 43
Rejestracja: 04 Sty 2019, 01:39

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości