Guz jądra, wielkie wątpliwości

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra, wielkie wątpliwości

Postprzez romi » 31 Maj 2019, 14:27

Witam
To wszystko zależy od Ciebie. Jeśli czujesz się na siłach to nie ma żadnych przeciwwskazań.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3954
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz jądra, wielkie wątpliwości

Postprzez rjwd88 » 01 Cze 2019, 12:56

Dzięki romi:)
PS wszystkie dolegliwości mi przeszły... poza mega zatwardzeniem. Jak sobie z tym radzić? Są jakieś przeciwwskazania?
rjwd88
 
Posty: 22
Rejestracja: 24 Kwi 2019, 14:13

Re: Guz jądra, wielkie wątpliwości

Postprzez romi » 01 Cze 2019, 18:19

Witam
Wiesz, najskuteczniejsze są metody najprostsze, lewatywa, ale możesz próbować w sposób naturalny - dojrzałe banany, kiszona kapusta jeśli na Ciebie działa, spora dawka witaminy C, zioła itd. Wybór naturalnych metod jest duży, jeśli chodzi o farmakologiczne to coś na pewno poradzi lekarz.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3954
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz jądra, wielkie wątpliwości

Postprzez rjwd88 » 05 Cze 2019, 10:45

Hej.
Dzięki romi. Pomogło rozpuszczone siemie lniane (może komuś przyda się taka informacja;p).
Dzisiaj rano wyskoczyła mi malutka opryszczka na dolnej wardze. Czy mogę to czymś smarować czy po karboplatynie nie można? (Wlew miałem 27 maja). Dodam, że przed chmeioterapią też czasem mi wyskakiwała (bardzo rzadko) i wtedy radziłem sobie maściami dostępnymi w aptece.
Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczny za odpowiedź jeśli ktoś taką wiedzę posiada:)
rjwd88
 
Posty: 22
Rejestracja: 24 Kwi 2019, 14:13

Re: Guz jądra, wielkie wątpliwości

Postprzez rjwd88 » 05 Cze 2019, 10:53

Dr Sarosiek jest niesamowity. Wysłałem maila 3 minuty temu i mam odpowiedź... Na opryszczkę Zovirax lub acyklovir. Może komuś ta wiedza się jeszcze przyda:)
rjwd88
 
Posty: 22
Rejestracja: 24 Kwi 2019, 14:13

Re: Guz jądra, wielkie wątpliwości

Postprzez troll » 05 Cze 2019, 19:39

Witaj,

Jak widać, cuda się zdarzają! Acyklowir (Zovirax i preparaty o innych nazwach handlowych) są skutecznymi lekami ograniczającymi nawracające objawy opryszczki.

Pozdrawiam!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3910
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Guz jądra, wielkie wątpliwości

Postprzez rjwd88 » 17 Lip 2019, 20:48

Witam.
Jestem miesiąc po drugim i ostatnim wlewie karboplatyny. Czuję się już bardzo dobrze. Przybrałem 5kg (niestety:P), kondycja słabsza, ale biegam ćwiczę i z dnia na dzień jest coraz lepiej. Dzisiaj zrobiłem morfologię i lekko niepokoją mnie niektóre wyniki. Jaby ktoś je zinterpretował to byłbym bardzo wdzięczny... Wiem że to niecały miesiąc od drugiego wlewu ale odstępstwa od normy zawsze niepokoją.
Krwinki białe (WBC) ↓ 3,83 x10^3/µl (4,40 — 11,30)
Krwinki czerwone (RBC) ↓ 4,31 x10^6/µl (4,50 — 5,70)
Hematokryt ↓ 0,38 (0,40 — 0,52)
RDW-CV ↑ 17,7 % (11,5 — 14,5)
neutrocytów ↓ 42,4 % (45 — 70 )
monocytów ↑ 13,1 % (4,0 — 12,0)
Liczba neutrocytów ↓ 1,63 G/l (1,80 — 7,70 )

Cała reszta w normie.
Dodam że jem dużo witamin (FLAVON)i staram się dobrze odżywiać. W dniu pobierania lekko rano drapało mnie gardło.
Z góry dzięki za odpowiedź
rjwd88
 
Posty: 22
Rejestracja: 24 Kwi 2019, 14:13

Re: Guz jądra, wielkie wątpliwości

Postprzez tobson85 » 17 Lip 2019, 21:01

Hej
Tragedii nie ma. Lekka neutropenia i niewielkie odchylenia niektórych innych składowych.
Daj sobie trochę czasu, jesteś jeszcze na swiezo po leczeniu.
Jak Cię to uspokoi to powtórz sobie badanie za miesiąc - powinno już być ciut lepiej.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 762
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Guz jądra, wielkie wątpliwości

Postprzez Vaporwavedream » 17 Lip 2019, 21:54

Hej,
moje wyniki po karboplatynie były bardzo podobne. Odchylenia nie są duże, więc nie masz się czym martwić. Masz zapewne od doktora zlecenie na badania po 3 miesiącach od wlewu, zobaczysz poprawę :)
Awatar użytkownika
Vaporwavedream
 
Posty: 120
Rejestracja: 04 Sty 2019, 13:51
Miejscowość: Poznań

Re: Guz jądra, wielkie wątpliwości

Postprzez rjwd88 » 17 Lip 2019, 23:37

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź:)
Martwić się nie martwię, bo czuję się dobrze. Co więcej wszyscy w domu chorzy a ja zdrowy:) Rozumiem że w koszykówkę mogę już normalnie grać? Czy te wyniki krwi są jakimś przeciwwskazaniem.
Pozdr:)
rjwd88
 
Posty: 22
Rejestracja: 24 Kwi 2019, 14:13

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości

cron