Nasieniak jądro lewe

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Nasieniak jądro lewe

Postprzez Łukasz » 10 Sie 2019, 22:55

Witajcie!
Mam 35 lat, w czerwcu rozpoznano u mnie guz jadra lewego z przerzutami do węzłów chłonnych okolicy zaotrzewnowej. Po dwóch tyg.wykonano zabieg orchidektomii, wynik histopatologiczny otrzymałem po 3 tyg.choc obiecano, że będzie szybciej o to opis:
Makroskopowo:
Jądro wraz z najadrzem o wym. 11,5x10,5x6,5cm z powrozkiem nasiennym dług.3cm. Na przekrojach miąższ niemal w całości zajęty przez policykliczny kremowy guz (największy wym.9cm). Guz zlokalizowany tuz pod osłonka białawą.
Mikroskopowo:
Nasieniak jądra, typ klasyczny.
Guz ogniskowo ulega martwicy naciska najadrze wnekę oraz osłonkę bialawa lecz jej nie przekracza. Zator nowotworowy naczynia powrozka nasiennego. Angioinwazja naczyń obecna. Wg UICC(7ed) /WHO pT2 pNX R0 L/V1
Markery przed zabiegiem
AFP <1,3 ng/ml norma 0.0- 8,0 ng/ml
B-HCG 2,2 mU/ml norma <2,0 mU/ml
LDH 2692 IU/L norma <250 IU/L

Markery tydzień po zabiegu:
AFP 1.05 IU/ml norma 0.00- 5.00
B-HCG <0.500 mIU/ml norma 0-2
LDH 2400 U/l norma 0-250

3sierpnia zostałem przyjęty dopiero na konsultacje przy czym Pani dr była mocno zdziwiona , że w takim stanie w ogóle wypuszczono mnie ze szpitala i na 5 sierpnia z adnotacją bardzo pilne otrzymałem skierowanie na badania krwi, TK klatki piersiowej bo jak się okazało szpital nawet nie wykonal i zostalem przyjety na oddzial. Rozpoczeto wreszcie leczenie. Zakwalifikowany do chth BEP 3 kursy następnie CT i decyzja co do dalszego postepowania. Mam bardzo ciężki kontakt z lekarzem, który wiecznie nie ma czasu więc niewiele się od niego dowiedziałem poza tym, że leczenie będzie ciężkie. Moje pytanie czy ktoś potrafi mi dokładniej rozszyfrować te wyniki i czy zastosowano waszym zdaniem prawidłowe leczenie?

Dodam jeszcze że LDH podwyższony 4253 IU/L pozostałe markery w normie. W TK jamy b.pakiet węzłów chłonnych i wodonercze A TK klatki piersiowej wykryto guzek 3mm w segmencie 8 pluca prawego. Poza tym pluca bez zageszczen miaższowych.
Co o tym myślicie?
Ostatnio edytowany przez Łukasz, 02 Paź 2019, 17:04, edytowano w sumie 1 raz
Łukasz
 
Posty: 11
Rejestracja: 26 Lip 2019, 23:54

Re: Nasieniak jądro lewe

Postprzez LEONIDAS77 » 11 Sie 2019, 10:48

Witaj na forum dobrze by było abys umiescił całe opisy tomografu i opisu histopatologicznego najlepiej skany i napisał skad jestes i gdzie się leczysz . Ekspert tobie napewno odpisze i bedzie mu łatwiej .
Pytanie moje do Ciebie długo chodziłes z tak powiększonym jądrem ????.
Pozdrawiam Leo.
Awatar użytkownika
LEONIDAS77
 
Posty: 58
Rejestracja: 08 Maj 2018, 17:06

Re: Nasieniak jądro lewe

Postprzez Łukasz » 11 Sie 2019, 11:50

Witaj Leonidas77!
Niestety zdecydowanie za długo bo cofając się pamięcią kiedy pojawiły się pierwsze symptomy to połowa stycznia. Od razu próbowałem dostać się do urologa ale w mojej małej mieścinie niestety nie dostałem się A później praca praca wiecznie brak czasu i tak zleciało....wiem żadne usprawiedliwienie...dopiero w czerwcu kiedy doskwierały mi już bardzo bóle pod zebrami-jak się później okazało powiększonych węzłów chłonnych i nie mogłem spać po nocach poszedłem do lekarza. Jestem z woj.łodzkiego A lecze się w ECZ w Otwocku z tym ze nie ma w tej chwili prof.Szczylika do którego udało mi się dostać na pierwszą wizytę i trafiłem do dr Wrońskiego. Dodam później pełne opisy. Dzięki za zainteresowanie
Pozdrawiam Łukasz
Ostatnio edytowany przez Łukasz 02 Paź 2019, 17:06, edytowano w sumie 3 razy
Łukasz
 
Posty: 11
Rejestracja: 26 Lip 2019, 23:54

Re: Nasieniak jądro lewe

Postprzez tobson85 » 11 Sie 2019, 12:51

Hej
tak jak Leo pisał konkretniej bedziemy mogli się wypowiedzieć po wrzuceniu opisow tomografii komputerowej.

Wynik LDH jest bardzo wysoki, co wskazuje na duze zaawansowanie choroby. Szczescie w nieszcześciu dopadł Cie nasieniak, czyli mniej agresywna postać nowotworu jądra. Nawet w zaawansowanym stanie nie ma złego rokowania w tym typie nowotworu. Napisz prosze jeszcze jaki zakres referencyjny ma ostatnie badanie LDH, o ktorym wspomniales - to bardzo ważna informacja.

Jak sam przyznaleś zwlekałes bardzo długo, ale nie ma to juz znaczenia - nie zmienisz tego. Wnioski na przyszłość pewnie sam już sobie wyciągnałęś. Najważniejsze, ze zacząłes działac. Wykonałes najwazniejszy krok, zeby to dziadostwo pokonac.

Daj znac i pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 834
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nasieniak jądro lewe

Postprzez olaa » 12 Sie 2019, 09:20

Witaj,

w ECZ w Otwocku przyjmuje również dr Iwona Skoneczna, specjalista od nowotworów "urologicznych", w tym raka jądra. Jeśli kontakt z Twoim lekarzem jest utrudniony, spróbuj może skonsultować swój przypadek z panią doktor.

Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Ola
olaa
 
Posty: 32
Rejestracja: 06 Lip 2018, 11:09

Re: Nasieniak jądro lewe

Postprzez troll » 12 Sie 2019, 19:22

Witaj Łukasz,

Plan leczenia wygląda właściwie. Stopień zaawansowania choroby to prawdopodobnie IIIC - dobra grupa prognostyczna. Plan 3 BEP'ów wygląda rozsądnie. Ważne, żeby Twoim przypadkiem zajął się klinicysta z dużym doświadczeniem w leczeniu nowotworów zarodkowych jądra - wymaga tego poziom skomplikowania sytuacji oraz fakt, że nie można sobie pozwolić na tym etapie na żadne błędy oraz zaniechania.

Nie ma też się co zadręczać dość późnym rozpoznaniem - wielu facetów zmagało się z takim problemem. Przy poziomie opieki zdrowotnej w Polsce, to niestety problem wielu ludzi i często przez nich nie zawiniony. Dobrze, że jesteś pod właściwą opieką - konsultacja z dr Skoneczną - wskazana! Profesor Szczylik w tej chwili nic tu nie pomoże - autorytetem i najlepszym specjalistą będzie dr Skoneczna.

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3933
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Nasieniak jądro lewe

Postprzez Łukasz » 12 Sie 2019, 22:59

Witajcie!
Dziękuję Wam za wszelkie informacje i wsparcie to dla mnie ogromnie ważne.Wczoraj nie dałem rady wrzucić tych opisów, więc dziś to robię:
TK jamy brzusznej lub miednicy małej bez i ze wzmocnieniem kontrastowym CT jamy brzusznej i miednicy (wielofazowe) z dn.11.06.2019
Przy aorcie na wysokości wnęki nerki po stronie lewej widoczny jest konglomerat powiekszonych węzłów chłonnych wym.99x106x119mm uciskający moczowód ( z wtórnym wodonerczem po stronie lewej). Zmiana ta stapia się z mięśniem lędzwiowo-biodrowym. Widoczny jest górny zarys powiększonego jądra lewego(pozostała część nie jest objęta badaniem). Wątroba jednorodna bez widocznych zmian ogniskowych z cechami stluszczenia. Pęcherzyk zółciowy bez widocznych kamieni zawierających zwapnienia. Drogi zółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Trzustka niepowiększona jednorodna. Nerka prawa bez widocznych zmian. Nadnercza nie są powiększone. Śledziona jednorodna niepowìększona. Pęcherz moczowy o gładkiej ścianie bez widocznych zmian. Struktury kostne bez cech patologicznej przebudowy.

USG gruczołu krokowego z dn.11.06.2019
Jądro lewe powiększone niejednorodne z widoczną niejednorodną masą guzowatą o wym. 71x44mm. Po stronie lewej widoczna jest zwìększona ilość płynu w worku mosznowym. Jądro prawe prawidłowej wielkości o jednorodnej prawidłowej echostrukturze. Fizjologiczna ilość płynu między osłonkami jądra.
Dokładnie przepisalem z karty wypisu ze szpitala. Nastąpnie 25.06 mialem zabieg orchidektomii.
Po 3 tyg.wynik histopatologiczny, który dokładnie przepisalem w pierwszym poście.
Od 05.08 rozpoczęte leczenie
wynik LDH z dn. 05.08 podwyższony 4253 IU/L a zakres referencyjny to < 250
TK klatki piersiowej z kontrastem z dn.05.08
Guzek 3mm w segmencie 8 płuca prawego. Poza tym pluca bez zagęszczeń miąższowych. Tchawica, oskrzela główne, płatowe i segmentowe prawidlowe. Nie wykazano powiększonych węzłów śródpiersia ani wnęki. Duże naczynia w normie. Jamy opłucnowe cech płynu. Nadnercza prawidłowej wielkości bez zmian ogniskowych. Na granicy badania widoczna olbrzymia zmiana węzłowa w przestrzeni zaotrzewnowej po stronie lewej oraz słabsze wzmocnienie kontrastowe lewej nerki- widoczne w badaniu poprzednim z 11.06.2019r.
Dzisiaj byłem na dolewce A kolejna za tydzień...
Pozdrawiam Łukasz
Łukasz
 
Posty: 11
Rejestracja: 26 Lip 2019, 23:54

Re: Nasieniak jądro lewe

Postprzez tobson85 » 12 Sie 2019, 23:48

Hej
To już praktycznie masz pierwszy cykl za soba. Jeszcze tylko jedna dolewka.
Uważaj teraz na siebie, bo odporność najbardziej spada przed drugą dolewka.
Zmiany są duże, a LDH przekroczone o więcej niz dziesięciokrotność górnej granicy normy. To potwierdza stan zaawansowania IIIC, o którym wspomniał troll.
Ale jesteś już w trakcie leczenia i powinieneś poczuć wkrótce poprawę.
Trzymaj się tam i w razie pytań pisz śmiało.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 834
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nasieniak jądro lewe

Postprzez Łukasz » 13 Sie 2019, 22:30

Dobry wieczór!
Dziękuję za wsparcie.
Po wczorajszej dolewce czułem się w miarę dobrze zobaczymy jak będzie dalej....nadal jestem na silnych lekach przeciwbolowych i ze spaniem różnie. Słabo też z apetytem A pro po diety zapytanie czy należy coś wyeliminować bądź wprowadzić do dotychczasowej? Dowiedziałem się jedynie od lekarza, żeby absolutnie nie pić soku grejprutowego natomiast wyczytałem, że wskazane jest picie soku z buraków, ale lekarz nie potwierdził....
Martwię się ogromnie co będzie dalej??? Nagle cały świat mi się zawalił....Stan zaawansowania okreslacie jako III C czyli najgorszy z możliwych mam rozumieć?

Pozdrawiam Łukasz
Łukasz
 
Posty: 11
Rejestracja: 26 Lip 2019, 23:54

Re: Nasieniak jądro lewe

Postprzez justyna09000 » 13 Sie 2019, 22:52

Hej Łukasz,
Masz nasieniaka - i to jest szczęście w nieszczęściu. Wszystko będzie dobrze. Najważniejsze to teraz przejść całe leczenie zgodnie z wytycznymi.
Co do soku z buraków - mój mąż przez pierwszy i drugi cykl pił taki sok w dużych ilościach, podczas trzeciego cyklu już nie dał rady, bo smaki się zmieniły. Czy to coś pomaga, ciężko stwierdzić, ogólnie hemoglobina trzymała się u niego właściwie przez większość leczenia w normie. Ogólnie nie zaszkodzi spróbować ;) Ważne, aby na własną rękę, bez rozmowy z lekarzem prowadzącym nie zażywać podczas leczenia żadnych suplementów diety. Podczas chemioterapii zalecana jest dieta lekkostrawna, ale podczas leczenia mogą Ci się bardzo zmieniać smaki, a apetyt może być coraz słabsza, więc rada jest taka aby jeść wszystko na co ma się ochotę. Organizm wie, czego potrzebuje ;)
Trzymaj się,
Justyna
justyna09000
 
Posty: 302
Rejestracja: 25 Paź 2018, 13:27

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 12 gości