Guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego

Postprzez marcin41 » 29 Sie 2019, 13:07

Cześć,

już po orchidektomii. Na szczęście udało się bardzo szybko zrobić zabieg. W związku z dalszym leczeniem mam do Was kilka pytań (oznaczyłem je numerami).

historia:
10/12.08.2019 badanie krwi w laboratorium Diagnostyka
AFP 2,8 ng/ml [<7,0]
betaHCG 2,79 mIU/ml [0,0-2,0]
LDH 208 U/L [135-225]


aktualizacja:

20.08.2019 Badanie krwi w laboratorium przy Miejskim Szpitalu Zespolonym w Olsztynie dzień przed zabiegiem:
AFP 3,1 ng/ml [<7,0]
betaHCG 0,9 mIU/ml [0,0-5,0]
LDH 490 U/L [225-450]

LDH wzrósł powyżej normy, a betaHCG spadł w granice normy.
1) Czy LDH mógł wzrosnąć przez nadmierne spożycie alkoholu 17/18.08.2019?
2) Dlaczego betaHCG spadł przed zabiegiem? Badania robiłem w różnych laboratoriach.

21.08.2019 orchidektomia. Histopatologia ma być po 2-3 tygodniach. Zabieg przebiegł pomyślnie i już dochodzę do siebie.

29.08.2019 (dziś) zrobiłem badanie krwi:
AFP 2,5 ng/ml [<7,0]
betaHCG <0,20 mIU/ml [0,0-2,0]
LDH 170 U/L [135-225]

30.08.2019(jutro) mam wizytę u onkologa. Pani doktor Goszczyńska COPERNICUS al. zwycięstwa 31/32 w Gdańsku.
3) Jak powinna wyglądać wizyta ? Co powinienem oczekiwać ? Jakie kolejne kroki Pani doktor powinna zaproponować ?
4) Czy Pani doktor powinna zlecić mi wykonanie RTG klatki i tomografię komputerową ? Czy te badanie zleca ktoś inny ? Czy na skierowaniu powinien być dokładny opis "tomografia komputerowa jamy brzusznej i miednicy mniejszej", czy wystarczy tomografia komputerowa ? To samo pytanie do RTG.
5) Jak długo czeka się na RTG i TK ? Czy powinienem już się umawiać ? Czy ewentualnie mogę uzyskać jakieś dokumenty, żeby umówić się na badania szybciej ?

17.09.2019 mam wizytę w Magodent u doktora Sarosieka. Chciałbym do niego pojechać już z kompletem badań.
6) Czy histopatologia, badania krwi (wszystkie, które do tej pory wykonałem), RTG i TK to są wszystkie badania, które są niezbędne na tę wizytę? Czy powinienem jeszcze zrobić jakieś inne badania ?


Pozdrawiam,
Marcin
Ostatnio edytowany przez marcin41, 29 Sie 2019, 15:14, edytowano w sumie 1 raz
marcin41
 
Posty: 8
Rejestracja: 12 Sie 2019, 10:45

Re: Guz jądra prawego

Postprzez Vaporwavedream » 29 Sie 2019, 13:21

Cześć,
po kolei. Na wizycie onkolog powinien wystawić ci skierowanie na TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej. Dodatkowo na TK płuc lub rtg w DWÓCH płaszczyznach. Najlepiej jakby TK było na jednym skierowaniu, żeby badanie zostało wykonane razem.
Na tomografię w tym momencie nie czeka się długo, w zależności od ośrodka (radzę skorzystać ze strony kolejkomat). Nie możesz umówić się wcześniej ponieważ będziesz potrzebował skierowanie.
Jak będziesz miał badania markerów dzisiaj to skontroluj czy są w normie. Jeśli tak kolejne wykonaj przed wizytą u doktora Sarosieka.
Awatar użytkownika
Vaporwavedream
 
Posty: 134
Rejestracja: 04 Sty 2019, 13:51
Miejscowość: Poznań

Re: Guz jądra prawego

Postprzez Vaporwavedream » 29 Sie 2019, 13:25

Co do kompletu badań to jest tak jak piszesz, histopatologia, świeże markery, TK klatki, brzucha i miednicy (z kontrastem).
Poziom LDH może być związany z alkoholem ponieważ uszkadza on wątrobę. Najważniejsze jest teraz jakie wyniki markerów będziesz miał po orchidektomii.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vaporwavedream
 
Posty: 134
Rejestracja: 04 Sty 2019, 13:51
Miejscowość: Poznań

Re: Guz jądra prawego

Postprzez marcin41 » 30 Sie 2019, 15:03

Byłem dziś u onkologa i Pani doktor mówi, że musimy czekać na histopatologię, zanim wyda mi DiLO i skieruje mnie na RTG i TK.

Czy to normalne, czy raczej powinienem szukać pomocy u innego onkologa ?
marcin41
 
Posty: 8
Rejestracja: 12 Sie 2019, 10:45

Re: Guz jądra prawego

Postprzez marcin41 » 12 Wrz 2019, 17:58

Cześć,

Mam już wynik badania TK, na które dostałem skierowanie od innego onkologa. Powiedzcie proszę jaki Nx i Mx wynika z tego opisu.

Badanie TK kl.piersiowej, wielofazowe jamy brzusznej i miednicy mniejszej. przed i po dożylnym podaniu kontrastu, lomeron 80ml, bez następstw.

Dane ze skierowania: rak jądra prawego.

Doły nadobojczykowe, pachowe, śródpiersie, wnęki płuc bez cech limfadenopatii.
Płuca prawidłowo powietrzne, bez zmian ogniskowych i zgęszczeń miąższowych.
Jamy opłucnowe wolne.

W wątrobie obecne drobne, niskiej gęstości zmiany ogniskowe do 5mm, obrazem mogące odpowiadać torbielom, do ewentualnej weryfikacji w TK.
Pozostałe części narządu jednorodnej gęstości bez cech cholestazy.
Żyły układu wrotnego uległy jednorodnemu wzmocnieniu po CM.
Pęcherzyk żółciowy, trzustka, śledziona w normie.
Nerki z zachowanym zróżnicowaniem korowo-rdzeniowym z torbiel do 14mm w biegunie górnym
NP.
Kamieni i poszczerzenia UKM-ów nie wykryto.
Pęcherz moczowy w normie.
Gruczoł krokowy wielk.: 29x31 mm.
Nieliczne drobne węzły chłonne w części przykątniczej do 6mm w osi krótkiej, następny 20x7mm, pozostałe drobniejsze.
W poziomie badania bez płynu.
Aorta nieposzerzona.
Kości bez cech destukcji.


Jutro odbieram wynik histopatologii.

Pozdrawiam,
Marcin
marcin41
 
Posty: 8
Rejestracja: 12 Sie 2019, 10:45

Re: Guz jądra prawego

Postprzez romi » 12 Wrz 2019, 21:16

Witam
N0M0. Nie ma powiększonych węzłów chłonnych i guzów w płucach. Opisane w TK węzły mieszczą się w normie.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3967
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz jądra prawego

Postprzez marcin41 » 14 Wrz 2019, 17:41

Uspokoiłeś mnie. Martwiłem się tą wątrobą.
Z histopatologii wyszło, że jest to nasieniak pT1.

Dziękuję Wam bardzo za pomoc!
Marcin
marcin41
 
Posty: 8
Rejestracja: 12 Sie 2019, 10:45

Re: Guz jądra prawego

Postprzez romi » 14 Wrz 2019, 20:29

Witam
Jeśli chodzi o wątrobę to jest sugestia, że to torbiele i najpewniej tak właśnie jest. Przy następnym badaniu trzeba to zweryfikować.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3967
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości

cron