Guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego

Postprzez marcin41 » 17 Gru 2019, 13:13

Cześć,

zdecydowałem się na obserwację. Zrobiłem pierwsze wyniki badań krwi:
AFP 2,74 IU/ml [<7,28]
betaHCG <1,1 U/l
LDH 178 U/l [125-220]

Byłem właśnie na wizycie kontrolnej( ~3 miesiące po orchidektomii, TK, markerach) i w dalszym ciągu onkolog nie zlecił mi badania TK, które według mojej wiedzy trzeba robić 3msc, 6msc, 12msc, 18msc, 24msc ... po orchidektomii. Zlecił jedynie markery mówiąc, że nie ma co robić TK za często. Niestety nie zapytałem kiedy według niego będzie czas na badanie TK.

Skierowanie na TK, które wykonałem 10.12.2019 dostałem od innego lekarza.
Na wynik tomografii jeszcze czekam,bo okazało się, że moja karta DILO już nie obowiązuje i czas oczekiwania na wynik wynosi 21 dni.

1. Czy mam się martwić brakiem wartości referencyjnej przy betaHCG ? (pierwszy raz robiłem w tym laboratorium - laboratorium UCK)
2. Czy polecicie jakiegoś onkologa w Gdańsku lub okolicach, który stosuje się do wytycznych ? Nie chce kolejny raz kombinować z TK lub robić tego prywatnie.
3. Może przesadzam i powinienem stosować się do zaleceń lekarza ?

Pozdrawiam,
Marcin
marcin41
 
Posty: 12
Rejestracja: 12 Sie 2019, 10:45

Re: Guz jądra prawego

Postprzez romi » 17 Gru 2019, 23:07

Zalecenia są wyraźne i badania powinny być nie rzadziej niż w wytycznych. Może lekarz ich nie zna i trzeba mu pokazać. Ewentualny argument, że ryzyko z powodu zbyt częstego naświetlania jest nietrafiony, bo na pewno autorzy zaleceń wzięli pod uwagę korzyści z powodu częstszych badań i ryzyka badań inwazyjnych.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4180
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz jądra prawego

Postprzez marcin41 » 20 Gru 2019, 09:55

Dziękuję romi za odpowiedź.

Mam już wyniki TK:

TK: badanie dwóch okolic anatomicznych bez i ze wzmocnieniem kontrastowym

Badanie TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej przed i po dożylnym podaniu kontrastu, Omnipaque 80ml, bez następstw.

Dane ze skierowania: stan po orchidektomii prawostronnej z powodu seminoma.

Badanie porównano z badaniem wcześniejszym z 9 09 br.

W wątrobie obecne drobne, niskiej gęstości, umiarkowanie liczne, rozproszone zmiany ogniskowe do max. 5mm, najprawdopodobniej odpowiadające torbielom prostym. Wątroba niepowiększona, jednorodna, bez cholestazy. Pęcherzyk żółciowy, trzustka, śledziona w normie.
Nerki zwykłego położenia, kształtu, wielkości, z zachowanym zróżnicowaniem korowo-rdzeniowym, bez zmian ogniskowych litych i torbieli. Nerki bez złogów i zastoju moczu.
Pęcherz moczowy w normie.
Gruczoł krokowy niepowiększony wielk.: 29x31 mm.
Nie wykazano limfadenopatii w jamie brzusznej i miednicy. Okolice pachwinowe wolne. Lewe jądro niepowiększone.
Wolnego płynu w jamie brzusznej i miednicy nie widać.
Aorta nieposzerzona.
Koście bez cech destrukcji.


Wynik poprzedniego badania na poprzedniej stronie.
marcin41
 
Posty: 12
Rejestracja: 12 Sie 2019, 10:45

Re: Guz jądra prawego

Postprzez romi » 20 Gru 2019, 15:35

W badaniu wszystko jest w porządku.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4180
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz jądra prawego

Postprzez marcin41 » 20 Kwi 2020, 12:21

Cześć,

jestem po kolejnych badaniach krwi i TK i wydaje mi się, że wszystko jest w normie, ale proszę o Waszą pomoc przy interpretacji, bo o wizytę u onkologa dzisiaj nie jest łatwo :)

AFP 2,54 IU/ml [<5,81]
betaHCG <0,1 U/l [<2,6]
LDH 153 U/l [<250]


Rozpoznanie ze skierowania
C62.0 Nowotwór złośliwy(jądro niezstąpione)

Dane kliniczne ze skierowania
stan po leczeniu radykalnym z powodu nasieniaka jądra prawego

Opis badania radiologicznego
Porównano z badaniami poprzednimi z dn. 09.09.2019r. oraz 10.12.2020r.

Jamy opłucnowe wolne od płynu.
Na przebiegu szczeliny międzypłatowej po stronie lewej widoczny owalny guzek wym 5x3mm, mogący odpowiadać śródpłucnemu węzłowi chłonnemu lub odcinkowemu zgrubieniu opłucnej- jak w badaniu z dn. 09/09.2020r.
Poza tym płuca bez widocznych zagęszczeń miąższowych.
Tchawica i drzewo oskrzelowe drożne.
Powiększonych węzłów chłonnych w zakresie śródpiersia i wnęk nie widać.
Wątroba niepowiększona, z obecnością rozproszonych drobnych ognisk hypodensyjnych śr. do 6mm, najprawdopodobniej odpowiadających drobnym torbielom- jak w badaniach poprzednich.
Drogi żółciowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez uwapnionych złogów.
W obrębie ogona trzustki, jak poprzednio widoczna zmiana hypodensyjna śr. 5mm-może odpowiadać drobnemu IPMNz przewodów bocznych, do ewentualnej weryfikacji w MRCP.
Śledziona niepowiększona, jednorodna.
Nerki prawidłowo zlokalizowane, o prawidłowym zróżnicowaniu korowo-rdzeniowym, wydzieliły zakontrastowany mocz symetrycznie. UKM-y i moczowody obustronnie nieposzerzone, bez złogów.
Nadnercza kształtne, bez wydzielających się zmian ogniskowych.
Aorta brzuszna i tętnice biodrowe wspólne nieposzerzone.
Pęcherz moczowy miernie wypełniony, bez widocznych zmian patologicznych.
Gruczoł krokowy wym. 37x25mm w płaszczyźnie poprzecznej.
Stan po orchidektomii prawostronnej,
Wolnego płynu ani powiększonych węzłów chłonnych w jamie brzusznej i miednicy mniejszej nie widać.
Struktury kostne bez cech destrukcji.

Wnioski
Podejrzenie drobnych torbieli w wątrobie oraz drobnego IPMN w ogonie trzustki (do ewentualnej weryfikacjiw MRCP)- obraz jak w badaniach poprzednich.
Poza tym obraz narządów klatki piersiowej i jamy brzusznej w normie.
marcin41
 
Posty: 12
Rejestracja: 12 Sie 2019, 10:45

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości

cron