Tomek rj - guz jądra lewego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Tomek rj - guz jądra lewego

Postprzez Justa71 » 06 Gru 2019, 09:26

Cześć, Tomek po naświetlaniach śródpiersia, ze skutków ubocznych: osłabienie, wymioty, nieco podwyższona temperatura, ból w okolicach naświetlania, kaszel. Bierze przepisane leki. W środę byliśmy u dr Sarosieka, który po przejrzeniu dokumentacji stwierdził, że wszystko idzie dobrze. W styczniu Tomek będzie miał jeszcze naświetlania węzłów chłonnych podprzeponowych, przez 3 tygodnie, w Tomaszowie Mazowieckim. Następnie w marcu ma wykonać TK i wyniki mamy przesłać mailem dr, jak wszystko będzie ok, to kontrolna wizyta u dr we wrześniu (takie już są w tej chwili terminy). W międzyczasie, gdzieś w czerwcu kontrolne USG jądra i oczywiście kontrola markerów. Mam nadzieję, że będzie dobrze.
Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia w leczeniu.
Justyna
Justa71
 
Posty: 48
Rejestracja: 21 Sie 2019, 14:48

Re: Tomek rj - guz jądra lewego

Postprzez Justa71 » 09 Sty 2020, 12:08

Witam, piszę co u nas, bo może kiedyś się komuś przydać.
Przed Tomkiem dalszy etap leczenia. Od 13.01 w Tomaszowie Mazowieckim kolejne naświetlania, tym razem węzłów pod przeponowych - chyba 20 cykli.
Z objawów ubocznych, po dotychczasowym leczeniu: lekkie duszności, osłabienie, czasem wymioty, objawy neurologiczne - drętwienie rąk; dodatkowo paznokcie mu dosłownie same odpadają, mocno doskwiera świąd całego ciała (może dlatego, że odrastają włosy ;)
Po zakończonych naświetlaniach, robimy TK i okaże się, czy obserwacja, czy dalej leczenie.
Pozdrawiam wszystkich i życzę w Nowym Roku pomyślności, zdrowia, zdrowia, zdrowia.
Justyna
Justa71
 
Posty: 48
Rejestracja: 21 Sie 2019, 14:48

Re: Tomek rj - guz jądra lewego

Postprzez Justa71 » 10 Lut 2020, 13:47

Dzień dobry, Tomek w piątek wrócił z Tomaszowa. Leczenie - radioterapia na obszar spływu chłonnego zaotrzewnowo, biodrowo-zasłonowego po stronie lewej i prawej 1,8Gy do dawki całkowitej 36Gy w 20 frakcjach. 10.03 kontrola w Tomaszowie. 12.03 kontrolna TK klp. jb i miednicy. Dolegliwości głównie ze strony układu pokarmowego (nudności, biegunki, ostre bóle żołądka). Cały czas na diecie. Włosy powoli odrastają. Dzisiaj przyznano zasiłek rehabilitacyjny na 8 miesięcy.
Pozdrawiam wszystkich leczących się i ich bliskich. Trzymajcie kciuki, aby to był koniec leczenia i obserwacja.
Justyna
Justa71
 
Posty: 48
Rejestracja: 21 Sie 2019, 14:48

Re: Tomek rj - guz jądra lewego

Postprzez Vaporwavedream » 11 Lut 2020, 23:37

Hej,
pamiętajcie - skutki ubocze najczęściej ustają. Życie jest najważniejsze. Trzymam za was kciuki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vaporwavedream
 
Posty: 174
Rejestracja: 04 Sty 2019, 13:51
Miejscowość: Poznań

Re: Tomek rj - guz jądra lewego

Postprzez Justa71 » 25 Mar 2020, 11:50

Witam.
Czekamy na wyniki TK, więc jest nerwowo. Niepokoją mnie ostatnie wyniki krwi, głównie spadek leukocytów. Wiem, że to efekt radioterapii, ale pytanie, czy wymaga pilnej konsultacji z lekarzem.
Morfologia: Leukocyty 2,6tyś/ul (4,23-9,07); Erytrocyty 3,05mln/ul (4,63-6,08); Hemoglogina 10,8g/dl (13,7-17,5); Hematokryt 30,6% (40,1-51,0); MCV 100,3fl (79,0-92,2); RDW-CV 17,1% (11,6-14,4); MCH 35,4pg (25,7-32,2); MCHC 35,3g/dl (32,3-36,5); płytki krwi 168tyś/ul (150-400); PDW 11,1fj (9,8-16,1); MPV 10,1fl (9,4-12,6); RDW-SD 61fl (35-44); P-LCR 26,6% (19,2-47,0); NRBC% 0,40% (0,00-0,00); NRBC 0,01tyś/ul (0,03-0,11) - badanie wykonano metodą automatyczną na analizatorze Sysmex; LDH (ICD-9: K33) 212U/l (125-220) - metoda spektrofotometryczna. Instrukcja producenta zestawu odczynników firmy Abbott 02-2018 i aparatu Alinity; AFP (ICD-9: L07) <2.00ng/ml (0,89-8,78) - wyniki uzyskane przy użyciu testów innych producentów nie są równoznaczne z wynikami uzyskanymi za pomocą tego testu. Metoda chemiluminescencyjna (CMIA). Instrukcja producenta zestawu odczynników firmy Abbott 03-2018 i aparatu Alinity.
Proszę o opinie i wskazówki.
Pozdrawiam
Justyna i Tomek
Justa71
 
Posty: 48
Rejestracja: 21 Sie 2019, 14:48

Re: Tomek rj - guz jądra lewego

Postprzez Justa71 » 10 Kwi 2020, 10:25

Witam, Tomek po TK.
W porównaniu z poprzednim badaniem regresja zmian naciekowych/resztkowych w obrębie śródpiersia tylnego. Zmiana nadal obejmuje przełyk z jego przemieszczeniem na stronę prawą, dochodzi do rozwidlenia tchawicy oraz obejmuje poniżej 50% obwodu aorty. Poza tym w obrębie śródpiersia oraz wnęk płucnych powiększonych węzłów chłonnych nie uwidoczniono. Regresja węzła chłonnego w okolicy aorty piersiowej, obecnie o wymiarach do ok. 4mm, w badaniu poprzednim ok. 6mm. Wycofały się zagęszczenia segmentu 6 płuca lewego, co może przemawiać za ich zapalnym charakterem. Zagęszczenia włókniste/grawitacyjne przy tylnej ścianie klatki piersiowej. Poza tym miąższ płucny bez uchwytnych zmian ogniskowych. Tchawica i drzewo oskrzelowe w normie, o niepogrubionych ścianach i nieposzerzonym świetle. Serce niepowiększone. Aorta, pień płucny nieposzerzone.
Wnioski: regresja zmian naciekowych/resztkowych w zakresie śródpiersia tylnego w zakresie zagęszczeń segmenty 6 płuca lewego. Poza tym obraz porównywalny.
Wynik przesłałam mailem do dr. Sarosieka. Za 3 miesiące Tomek ma zrobić kolejne TK.
Co o tym myślicie? Bo, jak dla mnie, to leczenie działa, ale na wyleczenie chyba szans nie ma.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Justa71
 
Posty: 48
Rejestracja: 21 Sie 2019, 14:48

Re: Tomek rj - guz jądra lewego

Postprzez justyna09000 » 11 Kwi 2020, 12:43

Witaj,
Leczenie działa i pamiętajcie, że nowotwór jądra jest jednym z najlepiej leczących się nowotworów nawet w zaawansowanym stadium. Leczenie jest zawsze radykalne, z myślą o pełnym wyleczeniu, więc trzeba być dobrej myśli. Jesteście pod najlepszą opieką dr Sarosieka.
Pozdrawiam,
Justyna
justyna09000
 
Posty: 377
Rejestracja: 25 Paź 2018, 13:27

Re: Tomek rj - guz jądra lewego

Postprzez Justa71 » 20 Kwi 2020, 10:33

Witajcie, wczoraj był ciężki dzień, Tomek po południu miał bardzo silny ból całej jamy brzusznej. Już myślałam, że będę musiała go zawieść do szpitala lub wezwać pogotowie. To tego bardzo głośno "burczało" mu w brzuchu. Po 2 godzinach ból sam ustąpił. Teraz nie wiem, czy to należałoby skonsultować z lekarzem, czy uznać, że to był incydent, który się już nie powtórzy - mam nadzieję.
Mam jeszcze jedno pytanie - czy jeśli na TK, które Tomek ma wykonać w czerwcu (tak zalecił dr Sarosiek) zmiana w śródpiersiu się nie zmniejszy lub, co gorsza się powiększy, to co z dalszym leczeniem? co jeszcze będzie można zrobić? Dalsze naświetlania chyba nie wchodzą w grę; operacja?; kolejna chemia?
Piszcie coś proszę, bo widzę, że w innych wątkach ktoś ciągle pisze, a naszym "cicho"
pozdrawiam
Justyna
Justa71
 
Posty: 48
Rejestracja: 21 Sie 2019, 14:48

Re: Tomek rj - guz jądra lewego

Postprzez justyna09000 » 20 Kwi 2020, 12:20

Witaj,
co do ewentualnego, dalszego leczenia to ciężko nam powiedzieć jakie mogą być następne kroki. Natomiast trzeba być dobrej myśli, że zmiany ulegną zmniejszeniu. Jesteście pod opieką dr Sarosieka, więc lepiej trafić nie mogliście.
Co do bólu w jamie brzusznej to można byłoby to skonsultować i wykonać np. badanie usg, choć biorąc pod uwagę obecną sytuację epidemiczną może to być utrudnione. Kiedy macie kolejną wizytę u onkologa?
justyna09000
 
Posty: 377
Rejestracja: 25 Paź 2018, 13:27

Re: Tomek rj - guz jądra lewego

Postprzez Justa71 » 20 Kwi 2020, 13:40

Justyno, planowaną wizytę u dr Sarosieka to my mamy dopiero w październiku. W czerwcu ma być TK, wynik przesłać mailem do dr i wtedy zobaczymy, jaka decyzja. Myślałm o wizycie u urologa, który operował Tomka, ale przychodnia w której przyjmuje jest obecnie zamknięta do odwołania. Do szpitala w którym ten dr pracuje nie mogę się dodzwonić.
Dziękują za wiadomość, na Ciebie zawsze można liczyć :)
Justa71
 
Posty: 48
Rejestracja: 21 Sie 2019, 14:48

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości