Karol, 29l / guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Karol, 29l / guz jądra prawego

Postprzez karol12 » 17 Wrz 2019, 20:32

Cześć wszystkim,

w poprzednim miesiącu dołączyłem do drużyny facetów z RJ. Po USG i wstępnej diagnozie u urologa (guz wielkości ok. 2cm) zrobiłem badania krwi, które potwierdziły obawy (lekko podwyższony marker Beta HCG). Na drugi dzień żona umówiła mnie na konsultację do dr Sarosieka, o którym dowiedzieliśmy się dzięki Wam. Od urologa w Magodencie dostaliśmy skierowanie na operację na termin 19.09, jednak udało nam się uzyskać szybszy termin w Olsztynie i 3 września miałem orchidektomię pachwinową. Tydzień po operacji miałem w Magodencie TK, dzisiaj odebrałem wyniki, opis poniżej. Zastanawia mnie opis lewej nerki. Wyniku histopatologicznego jeszcze nie mam, pewnie będzie za tydzień.

23.08.2019
Beta HCG 6,5 mIU/ml [0,0 - 5,0]
LDH - 306 U/L [225 - 450]
AFP - 2,7 ng/ml [<7]

02.09.2019 (dzień przed operacją, laboratorium szpitalne, inne zakresy)
Beta HCG 10,120 mIU/ml [0,0 - 2,6]
LDH - 283 U/L [240 - 480]
AFP - 2,0 ng/ml [0,0 - 5,8]

10.09.2019 (7 dni po operacji)
Beta HCG 0,104 mIU/ml [0,0 - 5,0]
LDH - 171,0 U/L [225 - 450]
AFP - 1,63 ng/ml [<7]

17.09.2019 (14 dni po operacji)
Beta HCG < 0,1 mIU/ml [0,0 - 5,0]
LDH - 210,0 U/L [225 - 450]
AFP - 1,83 ng/ml [<7]

OPIS TK:

Badanie TK klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy małej, wykonane w fazach przed (jb) i po podaniu śr. kontrastowego iv.
Płuca bez zagęszczeń i zmian ogniskowych. Oskrzela drożne. Bez płynu w jamach opłucnowych.
Węzły chłonne śródpiersia, wnęk płucnych i pachowe niepowiększone.
Serce i duże naczynia klp w normie.
Tarczyca niepowiększona, bez zmian ogniskowych.

Wątroba niepowiększona, prawidłowej gęstości miąższu, bez zmian ogniskowych.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez widocznych ogniskowych.
Śledziona niepowiększona, bez zmian ogniskowych.
Trzustka prawidłowej wielkości, bez zmian ogniskowych, przewód Wirsunga nieposzerzony.
Nadnercza bez zmian ogniskowych.
Nerki o typowej lokalizacji i wielkości, bez widocznych złogów, nerka prawa bez zmian ogniskowych, w lewej 7x5mm.
Szerokość ukm i moczowodów prawidłowa.
Pęcherz moczowy o gładkich zarysach ścian.
Prostata wielkości do 38x32mm w pł. aksjalnej, jednorodna.
Bez płynu w jamie otrzewnowej.
Węzły chłonne j. brzusznej i mm niepowiększone.
W kanale pachwinowym prawym podłużna hypodensyjna masa w przekroju poprzecznym do 46x33mm, na długości do 115mm, zapewne krwiak, przy wskazaniach do kontroli USG.
Struktury kostne objęte badaniem bez zmian podejrzanych.


Czy mam się bać jeśli chodzi o lewą nerkę? Przed operacją urolog robił mi USG nerek ale nic podejrzanego nie zauważył. Jeśli chodzi o kanał pachwinowy to mam taki guzek po operacji, urolog przepisał mi antybiotyk więc mam nadzieję, że to się prędzej czy później wchłonie.
karol12
 
Posty: 35
Rejestracja: 17 Wrz 2019, 19:55
Miejscowość: Olsztyn

Re: Karol, 29l / guz jądra prawego

Postprzez justyna09000 » 17 Wrz 2019, 20:59

Witaj,
Co do nerki to myślę, że to może być jakaś zwykła torbiel. Nerka nie jest standardowym miejscem przerzutu RJ. Po operacji markery znajdują się w normie. Teraz trzeba poczekać na wynik hist-pat. Istnieje duża szansa na to, że będziesz idealnym kandydatem do aktywnej obserwacji, czego Ci bardzo życzę ;)
Pozdrawiam
justyna09000
 
Posty: 372
Rejestracja: 25 Paź 2018, 13:27

Re: Karol, 29l / guz jądra prawego

Postprzez karol12 » 27 Wrz 2019, 21:41

Dzięki za słowa otuchy, urolog powiedział, że wg niego to również jest torbielka (wg. niego radiolog z rozpędu zapomniał dopisać o torbielce) ale USG mi zrobi dopiero po wynikach hist., na które wciąż czekam, już prawie 4 tydzień.
karol12
 
Posty: 35
Rejestracja: 17 Wrz 2019, 19:55
Miejscowość: Olsztyn

Re: Karol, 29l / guz jądra prawego

Postprzez Krolewsky » 28 Wrz 2019, 20:09

też mam na nerce ognisko 8mm i to jest torbiel. Bez szans by był to przerzut na wczesnym etapie choroby.
Krolewsky
 
Posty: 293
Rejestracja: 13 Sie 2017, 11:42
Miejscowość: Wrocław

Re: Karol, 29l / guz jądra prawego

Postprzez karol12 » 01 Paź 2019, 10:38

Dzisiaj otrzymałem wyniki histopatologiczne:

https://imgur.com/E3UVyjb
karol12
 
Posty: 35
Rejestracja: 17 Wrz 2019, 19:55
Miejscowość: Olsztyn

Re: Karol, 29l / guz jądra prawego

Postprzez justyna09000 » 01 Paź 2019, 10:59

Witaj,
a więc trafił Ci się mieszaniec, którego należy traktować jak nienasieniaka. W związku z tym, że TK nie wykazało żadnych przerzutów, a markery po orchidektomii wróciły do normy, będziesz miał dwie możliwości: aktywna obserwacja lub 1 kurs BEP. W związku z tym, że w jądrze nie doszło do angioinwazji, a sam guz nie był też dużych rozmiarów, obserwacja może być u Ciebie najlepszym rozwiązaniem. Jednak to Ty musisz dokonać wyboru wraz ze swoim onkologiem. Ryzyko nawrotu w Twoim przypadku przy aktywnej obserwacji to ok 20%, natomiast 1 kurs BEP zmniejszyłby to ryzyko do ok 3-5%. Musisz się jednak również liczyć z tym, że chemioterapia niesie ze sobą skutki uboczne, z drugiej jednak strony jeśli wybierzesz aktywną obserwację, a dojdzie u Ciebie do wznowy - czekają Cię wtedy 3 kursy BEP.
Tak czy inaczej, Twoja sytuacja jest wbrew pozorom bardzo dobra i z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że Twoja przygoda z RJ zakończyła się na orchidektomii :)
Pozdrawiam,
Justyna
justyna09000
 
Posty: 372
Rejestracja: 25 Paź 2018, 13:27

Re: Karol, 29l / guz jądra prawego

Postprzez karol12 » 01 Paź 2019, 11:05

Dzięki za odpowiedź, moim lekarzem prowadzącym jest dr Sarosiek więc wiem, że jestem w dobrych rękach :) Trochę mnie zmartwił ten wynik mimo pt1, takiego mieszańca to jeszcze nie widziałem. A nie jest tak, że skoro przeważa rak zarodkowy to szanse na wznowę są większe?
karol12
 
Posty: 35
Rejestracja: 17 Wrz 2019, 19:55
Miejscowość: Olsztyn

Re: Karol, 29l / guz jądra prawego

Postprzez justyna09000 » 01 Paź 2019, 11:21

Rak zarodkowy z tego względu, że jest dość agresywny i szybko przerzutuje to faktycznie zwiększa ryzyko, jednak ze względu na brak angioinwazji to ryzyko nie wzrasta mocno. Ja na forum widziałam jeszcze większe mieszanki, więc tym się nie martw. Ważne, że szybko wykryty :) Skoro jesteś pod opieką dr Sarosieka to możesz być spokojny. Też się leczyliśmy u niego i na pewno pomoże Ci podjąć dobrą decyzję.
justyna09000
 
Posty: 372
Rejestracja: 25 Paź 2018, 13:27

Re: Karol, 29l / guz jądra prawego

Postprzez Krolewsky » 01 Paź 2019, 14:31

Najważniejszy jest brak angioinwazji. To że dominuje EC to się nie przejmuj.

Późne wyniki nadzoru klinicznych guzów jąder zarodkowych w stadium I nonseminoma: 17 lat doświadczenia w krajowym badaniu w Nowej Zelandii.
WYNIKI:
Siedemdziesięciu z 248 pacjentów (28%) nawróciło; 42 z 92 (46%) z inwazją naczyniową i / lub limfatyczną (VLI) w pierwotnym guzie nawróciło, podczas gdy tylko 26 z 151 (17%) bez tej cechy nawróciło (P <0,001). VLI był jedynym możliwym do zidentyfikowania czynnikiem ryzyka nawrotu w tej serii.

Tekst z translatora dlatego może wydawać się dziwnie brzmiący*
Jeszcze może Cię interesować to:
Największe raporty dotyczące strategii nadzoru wskazują, że skumulowany wskaźnik nawrotów wynosi około 30%, przy czym 80% nawrotów występuje w pierwszych 12 miesiącach obserwacji, 12% w drugim roku i 6% w trzecim roku, zmniejszając się do 1% w czwartym i piątym roku, a czasami nawet później

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3392487/
Krolewsky
 
Posty: 293
Rejestracja: 13 Sie 2017, 11:42
Miejscowość: Wrocław

Re: Karol, 29l / guz jądra prawego

Postprzez karol12 » 01 Paź 2019, 16:50

No to będzie co przemyśleć, czyli wg. statystyki mam 17 czy 30%? Ale chyba prócz możliwej utraty płodności jakiś strasznych spustoszeń 1 BEP nie da?
karol12
 
Posty: 35
Rejestracja: 17 Wrz 2019, 19:55
Miejscowość: Olsztyn

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości

cron