Nowotwór, początek walki

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nowotwór, początek walki

Postprzez romi » 30 Paź 2019, 19:59

To oczywiste, że nie będziesz jeździć do Warszawy na badanie krwi. To był tylko przykład, że może być inaczej i taniej.
romi
 
Posty: 4142
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nowotwór, początek walki

Postprzez Kai7910 » 30 Paź 2019, 21:22

Wiem, żartowałem :) szukam pozytywów w tej całej wciąż nowej dla mnie sytuacji.
Kai7910
 
Posty: 30
Rejestracja: 21 Paź 2019, 00:18

Re: Nowotwór, początek walki

Postprzez Kai7910 » 31 Paź 2019, 11:13

Wyniki markerów :

LDH - 174 U/l (0-248)
AFP - 4,28 ng/ml (max 7)
HCG-beta ilościowo - <0,5 mlU/ml (0-1,1)

Nic więcej nie ma w opisach, żadnych symboli ani informacji jaką procedurą robiona była diagnostyka.

Czy to jest ta beta hcg która powinna być robiona? Czy wyniki są ok, wskazują na coś? Pozdrawiam.
Kai7910
 
Posty: 30
Rejestracja: 21 Paź 2019, 00:18

Re: Nowotwór, początek walki

Postprzez mardeb76 » 31 Paź 2019, 12:26

Hej,
Wszystko jest w najlepszym porządku. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1257
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Nowotwór, początek walki

Postprzez Kai7910 » 31 Paź 2019, 17:43

Czyli na przyszłość, ta powyższa beta hcg jest tą, którą powinienem wykonywać? Dziś ósmy dzień po zabiegu, szwy zdjęte. Teraz czekać na wyniki histo i TK. W poniedziałek będę dzwonić i się dowiadywać.
Kai7910
 
Posty: 30
Rejestracja: 21 Paź 2019, 00:18

Re: Nowotwór, początek walki

Postprzez tobson85 » 01 Lis 2019, 00:06

Hej
Zawsze starajcie się w laboratorium mówić, żeby było bHCG (icd: 10 - L46), a nie HCG całkowite.
Wiem, że z tym jest różnie i mimo, że laboratoria operują międzynarodowymi kodami to panie w rejestracji nie zawsze się na tym znają i nie zawsze mają podane kody w ofercie badań.
W najgorszym wypadku zostanie oznaczone HCG i póki będzie w normie to jest ok.
Gorzej jeśli będzie przekroczone to wtedy trzeba to weryfikować koniecznie badaniem L46 - bHCG.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 879
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nowotwór, początek walki

Postprzez romi » 01 Lis 2019, 15:06

Gwoli ścisłości ICD: 10 to międzynarodowa klasyfikacja chorób, natomiast międzynarodowa klasyfikacja procedur medycznych gdzie właśnie jest badanie bHCG to ICD: 9
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4142
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nowotwór, początek walki

Postprzez tobson85 » 01 Lis 2019, 15:38

Słuszna uwaga romi ;)
Oczywiście miałem na myśli ICD-9: L46
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 879
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nowotwór, początek walki

Postprzez Kai7910 » 02 Lis 2019, 21:51

Po przeczytaniu paru tematów pojawiło mi się w głowie takie pytanie. Czy ewentualny wysoki poziom bilirubiny będzie przeciwwskazaniem do ewentualnej chemioterapii w moim przypadku? Lata temu staralem się o przyjęcie do wojska i pamiętam, że odrzucili mnie głównie z powodu wysokiego poziomu bilirubiny. Od tego czasu nie sprawdzalem poziomu. Czy przy kolejnym oznaczaniu markerów sprawdzić również bilirubine?
Pozdrawiam
Kai7910
 
Posty: 30
Rejestracja: 21 Paź 2019, 00:18

Re: Nowotwór, początek walki

Postprzez mardeb76 » 02 Lis 2019, 22:20

Hej,
Jeśli to było lata temu, to być może tego problemu już nie ma. Jeśli byłaby konieczność leczenia systemowego wtedy lekarze ocenią możliwość jego stosowania. Wezmą pod uwagę większe spektrum wyników. Biorąc jednak pod uwagę fakt, iż będzie to procedura medyczna ratująca życie pacjenta sądzę, że przy innych znormalizowanych wynikach nie powinno być to czynnikiem wstrzymującym leczenie. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1257
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości