Nowotwór jądra – po operacji

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez romi » 08 Lis 2019, 22:18

Taki sposób postępowania stosuje się w stanach. W Europie nie jest to praktykowane.
romi
 
Posty: 4191
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez Kylo » 09 Lis 2019, 11:39

Dzięki! :)
A co z tym Yolk sac tumor u mnie...coś poczytałem Internet i zrobiło mi się trochę gorąco - są powody do większych obaw? Czy przy zaawansowaniu guza pT1a nadal są bardzo wysokie szanse na pełne wyleczenie?
Oczywiście będę polegał na dr Sarosieku, ale do wizyty jeszcze parę dni, a trochę zjada mnie stres.

Pozdrawiam!
Mixed germ cell tumor (yolk sac 85%, ebryonal carcinoma 15%), GCNIS / pT1a / 1xBEP - Magodent 18.11.2019 - 02.12.2019
Kylo
 
Posty: 64
Rejestracja: 24 Paź 2019, 16:05

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez romi » 09 Lis 2019, 23:40

Nowotwory jądra należą do najlepiej "wyleczalnych" nowotworów. Jeśli tylko leczenie przebiega według ustalonych zasad, to nawet w zaawansowanych stanach uzyskuje się bardzo dobre rezultaty. W niskich stanach zaawansowania choroby zdrowie odzyskuje prawie 100% pacjentów.
Nie stresuj się, bo Twoja sytuacja jest dobra. Czy zrobiłeś badanie markerów? Jeśli tak, to podaj wyniki.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4191
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez Kylo » 10 Lis 2019, 12:38

Zrobiłem, wyniki z 06.11.2019r.:

LDH: 176 U/l (zakres ref. 125-220)
AFP: 6,80 ng/ml (zakres ref. 0,89 - 8,78)
B-HCG: <0,1 mlU/ml. (zakres ref. <2)

Czyli w porównaniu z wynikami z 21.10 (6 dni po operacji) LDH i AFP spadły mniej więcej dwukrotnie, bo 21.10 było tak:

LDH: 307 U/L
B-HCG: <2,3 mlU/ml
AFP: 12,06 ng/ml

Ciekawostka - przy AFP podali m też chyba normy dla ciąży :D

"AFP (ICD-9: L07)
Wynik w surowicy 6,80 ng/ml 0,89 8.78 ~
Ciaża 15-20 tydzien
15 tydzien 12,6-52,4
16 tydzien 14,5-59,1
17 tydzien 17,3-72,6
18 tydzien 19,2-91,7
19 tydzien 19,2-92,5
20 tydzien 25,5-127,1"

Pozdrawiam i dziękuję!
Mixed germ cell tumor (yolk sac 85%, ebryonal carcinoma 15%), GCNIS / pT1a / 1xBEP - Magodent 18.11.2019 - 02.12.2019
Kylo
 
Posty: 64
Rejestracja: 24 Paź 2019, 16:05

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez troll » 13 Lis 2019, 16:34

W ciąży to już byłeś, tylko takiej trochę patologicznej... ;) Markery są w normie.

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3976
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez Kylo » 13 Lis 2019, 19:14

Hehe :D

Ok forumowicze - jestem po konsultacji onkologicznej.

Otrzymałem wybór pomiędzy obserwacją i 1 kursem BEP. Wybrałem chemioterapię i zaczynam 18.11. Nie wiem, czy decyzja jest dobra, natomiast podjąłem ją głównie ze względu na strach przed ew. nawrotem, szczególnie, że jeśli dobrze wszystko zrozumiałem i Internet nie kłamie, to komponenta Yolk sac, którą mam okazję mieć zdiagnozowaną ;) jest wysoce złośliwa i może bardzo szybko się rozprzestrzeniać - chcę więc ograniczyć do minimum ryzyko wznowy.

Oczywiście mam obawy przed tym co mnie czeka, więc byłbym niezmiernie wdzięczny za wszelkie rady, "pro-tipy" i inne informacje, które mogą mi się przydać podczas leczenia. Z góry dziękuję za każdy komentarz.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich!
Mixed germ cell tumor (yolk sac 85%, ebryonal carcinoma 15%), GCNIS / pT1a / 1xBEP - Magodent 18.11.2019 - 02.12.2019
Kylo
 
Posty: 64
Rejestracja: 24 Paź 2019, 16:05

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez justyna09000 » 15 Lis 2019, 23:04

Hej,
na forum znajdziesz mnóstwo informacji i rad dotyczących chemioterapii ;)
Najważniejsze to nastawić się pozytywnie - przy odrobinie szczęścia możesz wcale nie odczuć skutków 1 BEPa (z wyjątkiem wypadania włosów). Gdybyś jednak odczuł takie objawy jak brak apetytu to warto jeść wszystko na co ma się w danym momencie ochotę (nawet gdyby miało to być śmieciowe jedzenie). Poza tym warto dużo pić i spacerować podczas pobytu w szpitalu - mojemu mężowi bardzo to pomagało. Po powrocie do domu przez pewien czas najlepiej ograniczać przebywanie w dużych skupiskach ludzi ze względu na obniżoną odporność.
Będzie dobrze! Wielce prawdopodobne, że już jesteś zdrowy, a ten jeden cykl ma tylko postawić kropkę nad "i" ;)
Pozdrawiam,
Justyna
justyna09000
 
Posty: 378
Rejestracja: 25 Paź 2018, 13:27

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez Kylo » 17 Lis 2019, 16:34

Dzięki Justyna, wierzę, że wszystko będzie dobrze. Jeśli chęci i siły pozwolą, to napiszę może w trakcie leczenia o moim samopoczuciu i odczuciach.

Pozdrawiam!
Mixed germ cell tumor (yolk sac 85%, ebryonal carcinoma 15%), GCNIS / pT1a / 1xBEP - Magodent 18.11.2019 - 02.12.2019
Kylo
 
Posty: 64
Rejestracja: 24 Paź 2019, 16:05

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez Kylo » 19 Lis 2019, 08:45

Ok, pierwszy dzień za mną. Podczas przyjmowania wszystko było ok, krew mam ponoć ok, AFP spadło jeszcze o jeden punkt do bodajże 5.
Co do moich subiektywnych odczuć, to zacząłem czuć lekkie zmęczenie, znużenie oraz jak na razie delikatny metaliczny posmak w ustach. Apetyt jeszcze dopisuje :) Warunki w Magodencie pozytywnie wpływają na całą sytuację - jestem po wrażeniem!

Przy okazji mam do Was pytanie: wytyczne przewidują TK na początku co pół roku, a potem jeszcze rzadziej. Markery, szczególnie AFP (który u mnie ponoć będzie rósł w razie wznowy) mogę robić na własną rękę nawet i co miesiąc. Ale martwi mnie ten mój Yolk sac tumor w 85% oraz jego ew. nieprzewidywalność i szybkość dawania przerzutów. Jak wytyczne mają sie do syt., gdy TK będę robił raz w roku, a przerzuty będą już sobie od dawna mocno atakować? ;) Ponadto trafiłem w jakimś zdaje się naukowym artykule na informację, że YST często daje przerzuty do OUN. Jak wykrywa się takie zmiany? Tylko tomografia i poziomy markerów czy są inne badania, które można wykonać, objawy, które można zaobserwować? Staram się trzymać lęki w ryzach, ale to akurat mnie ciekawi.
Oczywiście zadam to pytanie Doktorowi, ale pomyślałem, że może wy spotkaliście jeszcze o jakichś możliwych działaniach, metodach przy takim trochę nieodgadnionym do końca rodzaju nowotworu.

Pozdrawiam serdecznie! :)
Mixed germ cell tumor (yolk sac 85%, ebryonal carcinoma 15%), GCNIS / pT1a / 1xBEP - Magodent 18.11.2019 - 02.12.2019
Kylo
 
Posty: 64
Rejestracja: 24 Paź 2019, 16:05

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez Kylo » 26 Lis 2019, 12:16

Hej,

jestem po 8 dniach cyklu BEP. Ogólnie czułem się naprawdę nieźle, przede wszystkim odczuwałem brak apetytu, lekkie mdłości, ogólne osłabienie, ospałość...najlepiej czułem się popołudniami. W mojej subiektywnej ocenie udało mi się nie odczuć silniejszych skutków chemii, z czego jestem - odpukać - bardzo rad!
02.12 jadę na dolewkę bleo, a potem pozostaje już aktywna obserwacja i trzymanie się myśli, że już po wszystkim i choroba nie wróci :)

Mam do Was kilka pytań, może ktoś coś:

- TK w czasie obserwacji również powinno dotyczyć klatki piersiowej? Bo chyba dostałem skierowanie tylko na jamę brzuszną i miednicę.
- od wczoraj odczuwam krótkie piski w uszach kilka razy w ciągu dnia - pojawiają się i max po kilkunastu sekundach znikają - czy mimo to warto pójść do laryngologa? Wolałbym teraz unikać wychodzenia z domu, by czegoś nie złapać i planowałem ew. zapisać się na wizytę dopiero w przyszłym tygodniu, ale nie chciałbym też zbagatelizować ew. groźnego objawu...
- dostałem zastrzyki Zarzio 48 mln j 1x dziennie przez 5 dni - leukocyty mam w normie, ale Dr powiedział, że spadną na pewno (wczoraj: 5.24 tys/ul, min: 3,8 max: 10) - brać więc bez obaw? :)
- czy jeśli morfologia po ostatniej dolewce i po zastrzykach będzie w normie to można zacząć ryzykować spacery i odwiedziny zdrowych gości? ;)

Z góry dziękuję, pozdrawiam!
Mixed germ cell tumor (yolk sac 85%, ebryonal carcinoma 15%), GCNIS / pT1a / 1xBEP - Magodent 18.11.2019 - 02.12.2019
Kylo
 
Posty: 64
Rejestracja: 24 Paź 2019, 16:05

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości

cron