Nowotwór jądra – po operacji

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez Kylo » 20 Gru 2019, 08:56

To wiem i też planuje sprawdzać markery co 2 miesiące, żeby nie przesadzać.
Chodziło mi bardziej o to, od kiedy można je zacząć robić po zakończeniu leczenia, bo czytałem gdzieś, że chemioterapia może wpływać na wyniki z racji np. obciążenia wątroby.
Czy jeśli chemioterapię zakończyłem 2 grudnia to np. 2 lutego nie będzie już ona miała wpływu na wyniki markerów?
Mixed germ cell tumor (yolk sac 85%, ebryonal carcinoma 15%), GCNIS / pT1a / 1xBEP - Magodent 18.11.2019 - 02.12.2019
Kylo
 
Posty: 63
Rejestracja: 24 Paź 2019, 16:05

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez romi » 20 Gru 2019, 15:34

Może mieć wpływ na AFP, ale nie zawsze i nie u każdego. Natomiast na bHCG nie ma wpływu, a LDH nie jest markerem charakterystycznym dla nowotworów jądra i ma znaczenie prognostyczne.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4181
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez Kylo » 20 Gru 2019, 20:12

U mnie przede wszystkim właśnie AFP było podwyższone.

Co w takim razie robić? Wykonać mimo to po 2 miesiącach od zakończenia chemioterapii? Czy lepiej dopiero po 3 miesiącach? Czy jest jakiś termin, po którym chemia już nie wpływa na markery, czy jest to rozpatrywane indywidualnie, zależnie od np. pracy wątroby? Co jeśli jednak wynik okaże się wyższy od normy - wtedy onkolog indywidualnie rozpatruje sytuację?
Sorry że tak drążę, ale nie chciałbym niepotrzebnie najeść się stresu, np. zbytnio pospieszając się z pierwszym wykonaniem markerów...
Mixed germ cell tumor (yolk sac 85%, ebryonal carcinoma 15%), GCNIS / pT1a / 1xBEP - Magodent 18.11.2019 - 02.12.2019
Kylo
 
Posty: 63
Rejestracja: 24 Paź 2019, 16:05

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez romi » 20 Gru 2019, 21:25

Witam
Czasem bywa tak, że AFP jest naturalnie ponad ustaloną normę u danego osobnika i nie jest to powód do niepokoju. Może też wynikać z podrażnienia wątroby lekami i można wykonać odpowiednie badania (tzw. panel wątrobowy) żeby się o tym przekonać. Trzy miesiące od zakończenia chemioterapii organizm może jeszcze odczuwać skutki leczenia.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4181
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez Kylo » 20 Gru 2019, 22:56

Pisząc że u mnie AFP było podwyższone miałem na myśli wyniki sprzed operacji. Po wycięciu guza oraz w trakcie chemioterapii AFP było w normie.
Czyli rozumiem, że markery należy wykonać zgodnie z wytycznymi, czyli pierwsze ich oznaczenie maksymalnie 3 msc po zakończeniu chemioterapii, a jeśli AFP wyjdzie podwyższone, to powód może być dwojaki - wznowa lub podrażnienia wątroby i oczywiście wtedy pilna konsultacja onkologiczna? Nic nie przeinaczyłem?
Pozdrawiam!
Mixed germ cell tumor (yolk sac 85%, ebryonal carcinoma 15%), GCNIS / pT1a / 1xBEP - Magodent 18.11.2019 - 02.12.2019
Kylo
 
Posty: 63
Rejestracja: 24 Paź 2019, 16:05

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez Kylo » 29 Gru 2019, 14:44

Hej,

mam do Was pytanie ws. wyników mojej morfologii.

Jeden cykl chemii BEP zakończyłem 2 grudnia i zdaje sobie sprawę, że nie minął jeszcze nawet miesiąc, ogólnie morfologia się normowała, szczególnie białe krwinki, ale zastanawia mnie teraz kierunek, w jakim zmierza wynik płytek krwi:

02.12: 120 tys/ul (150-400)
13.12: 346 tys/ul
23.12: 492 tys/ul

Dodatkowo z 23.12:
Płytkokryt: 0,34% (0,12-0,3) H
MPV: 6,9 fl (7,4-10,4) L
Erytrocyty, hemoglobina, hematokryt i neutrocyty(%) nieco poniżej normy.


Czy to normalne, że płytki odbudowują się po chemii i przekraczają normy aż w takim tempie? Kiedy mniej więcej powinny się "zatrzymać" i wracać do normy? Zgaduję, że nie ma powodów do niepokoju, ale wolę jednak dmuchać na zimne. Oczywiście widząc się z lekarzem skonsultuję te wyniki, ale to będzie pewnie dopiero za jakieś 2 tygodnie i nie wiem, czy warto ew zareagować wcześniej...

Pozdrawiam!
Mixed germ cell tumor (yolk sac 85%, ebryonal carcinoma 15%), GCNIS / pT1a / 1xBEP - Magodent 18.11.2019 - 02.12.2019
Kylo
 
Posty: 63
Rejestracja: 24 Paź 2019, 16:05

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez tobson85 » 29 Gru 2019, 15:32

Hej
Jesteś jeszcze na świeżo po chemioterapii. Morfologia może wariować. Powtórz sobie badanie za tydzień, dwa.
Wizyta u lekarza za dwa tygodnie jest ok.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 879
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez Kylo » 18 Sty 2020, 12:04

Hej.

Morfologia mi się raczej unormowała.

Jestem po pierwszym badaniu markerów i jest ok. Ostatnie wyniki były robione 8 dnia chemii, czyli 25.11 i też były w normie.

Wyniki z 16.01.2020r.:

LDH: 143 U/l (zakres ref. 125-220)
AFP: 3,95 ng/ml (zakres ref. 0,89 - 8,78)
HCG wolna podjednostka beta: <2 ng/ml. (zakres ref. <2)

Przy okazji mam pytanie:

Leczyłem się w Warszawie i tam chcę pozostawać pod kontrolą, TK jamy brzusznej i miednicy oraz RTG mam zaplanowane na drugą połowę marca. Poszedłem jednak w swojej miejscowości do onkologa, by prosić o skierowania na markery, żeby nie płacić za ich wykonywanie co 2-3 miesiące. No i ten onkolog również chce niejako mieć mnie pod swoją opieką i obserwacją i skierował mnie na markery i USG jamy brzusznej (ok) ale również na RTG klatki. Informowałem go, że jestem też pod opieką poradni w Warszawie i że chce niejako upec dwie pieczenie na jednym ogniu prosząc tu o markery, a tam o pozostałą diagnostykę i dr nie czepiał się tego jakoś specjalnie (mówiąc tylko, ze w razie wznowy będę musiał wybrać, co jest oczywiste), odpuścił też kierowanie mnie na TK słysząc, że mam je zaplanowane w Warszawie, ale pozostałe badania kazał zrobić.
Nie chce w przeciągu dwóch miesięcy wykonywać RTG klatki 2 razy (to chyba niezbyt zdrowe co?), więc czy kończąc 1 cykl leczenia adjuwantowego BEP 02.12.2019 mogę wykonać RTG klatki pod koniec stycznia 2020 w moim mieście, a TK pod koniec marca 2020 w Warszawie? Czy może te badania powinny być wykonywanie w podobnym czasie, by mieć spójny obraz klatki i jamy brzusznej z tego samego czasu?

Pozdrawiam serdecznie!
Mixed germ cell tumor (yolk sac 85%, ebryonal carcinoma 15%), GCNIS / pT1a / 1xBEP - Magodent 18.11.2019 - 02.12.2019
Kylo
 
Posty: 63
Rejestracja: 24 Paź 2019, 16:05

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez tobson85 » 18 Sty 2020, 13:33

Hej
wystarczy tak jak zalecili lekarze z Warszawy,
Nie mniej jednak wykonanie 2 zdjec RTG klatki w przeciagu 2 miesiecy nie bedzie mialo praktycznie zadnego wplywu na Twoje zdrowie.
Dla porownania wykonanie jednego badania TK klatki piersiowej to dawka porownywalna nawet ze 150 zdjeciami RTG klatki (oczywiscie w przyblizeniu i w zaleznosci od urzadzenia).
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 879
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez Kylo » 18 Lut 2020, 19:52

Pytanie. 1 cykl BEP zakończyłem 02.12.2019. Od jakiegoś czasu mam pewne problemy z kręgosłupem, choć są one do zniesienia. Ortopeda zlecił mi 10 masaży całościowych kręgosłupa oraz zabiegi lampą sollux x10 na kręgosłup piersiowy i x10 na lędźwiowy.
Czy są jakieś przeciwwskazania do wykonania tych zabiegów? Czytałem gdzieś kiedyś, że masaże są niewskazane i kontrowersyjne przy przebyciu choroby nowotworowej, ale ortopeda stwierdził, że nie ma jego zdaniem przeciwwskazań. Planuję zapytać onkologa, ale wizyta w Magodencie zaplanowana na II połowę kwietnia, więc pomyślałem, że w międzyczasie zapytam Was o zdanie.
Mixed germ cell tumor (yolk sac 85%, ebryonal carcinoma 15%), GCNIS / pT1a / 1xBEP - Magodent 18.11.2019 - 02.12.2019
Kylo
 
Posty: 63
Rejestracja: 24 Paź 2019, 16:05

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 15 gości