Nowotwór jądra – po operacji

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez tobson85 » 22 Lut 2020, 23:08

Hej
Po 1 BEPie nie jesteś traktowany jako osoba z czynna choroba nowotworową, więc nawet jeśli miałyby być jakieś przeciwwskazania w tym zakresie, to one Cię nie dotyczą.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 879
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nowotwór jądra – po operacji

Postprzez Kylo » 20 Mar 2020, 10:34

Hej, kolejne markery za mną, wszystkie w normie:

Wyniki z 12.03.2020r.:

LDH: 143 U/l (zakres ref. 125-220)
AFP: 4,36 ng/ml (zakres ref. 0,89 - 8,78)
HCG + beta (L46): <0,100 mlU/ml. (zakres ref. <2,00 mlU/ml)

Markery wykonuję dla własnego spokoju co 2 miesiące.

RTG klatki piersiowej miałem wykonane w projekcji PA 03.02.2020:
Pola płucne bez zmian ogniskowych. Wnęki nieposzerzone. Sylwetka serca niepowiększona. Przepona wolna.
Uwidocznione struktury kostne żeber rtg bez zmian ogniskowych.


Pierwszy kontrolny tomograf jamy brzusznej i miednicy zaplanowany na 25.03.2020 (ok 5 miesięcy po operacji i poprzednim badaniu).

Wizyta u onkologa zaplanowana na 21.04.2020.

Pytanie:trochę się zrobiło zamieszanie z tymi terminami badań i zastanawiam się, czy warto powtórzyć markery tuż przed wizytą kontrolną u onkologa, by miał on pełny obraz, czy to będzie zbyt duża nadgorliwość? Jakie następne skierowania powinien mi wystawić onkolog - tomograf jamy brzusznej i miednicy za kolejne 6 msc i rtg klatki (projekcja PA i boczna?) 6 msc od ostatniego badania? Czy może tym razem warto poprosić o tomograf jamy brzusznej i miednicy oraz klatki piersiowej, by przynajmniej raz w roku zrobić dokładne badanie całego ciała? Warto dodać gdzieś w międzyczasie USG jamy brzusznej?

Pozdrawiam!
Mixed germ cell tumor (yolk sac 85%, ebryonal carcinoma 15%), GCNIS / pT1a / 1xBEP - Magodent 18.11.2019 - 02.12.2019
Kylo
 
Posty: 53
Rejestracja: 24 Paź 2019, 16:05

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości