Radek 29 lat\ Seminoma IA Pt1N0M0S0

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Radek 29 lat\ Seminoma IA Pt1N0M0S0

Postprzez Radqu29 » 22 Lis 2019, 16:55

Cześć,

Jestem na początku drogi z rakiem jądra. Na wstępie chciałem powiedzieć, że cieszę się, że takie forum istnieje. To duże kompedium wiedzy i robicie świetną robotę.
Moja historia jest na razie dosyć krótka:
15.11.19r.- wykrycie guzka i umówienie się do urologa
19.11.19r.- wizyta u urologa i USG. Wynik:
Oba jądra położone w mosznie, prawidłowej wielkości: jądro prawe 17 ml, jądro lewe 20 ml mm. Jądro lewe o prawidłowej echogeniczności. Oba jądra o symetrycznym przepływie naczyniowym. W jądrze prawym wydzielająca się zmiana hypoechogenna, z mieszanymi obszarami hiperechogenicznymi, o wzmożonym przepływie naczyniowym o wymiarach 21x15x15 mm, z brzeżnymi mikrozwapnieniami oraz pojedynczym makrozwapnieniem, ponadto towarzysząca zmiana satelitarna hypoechogenna 4x2 mm. Unaczynienie jąder symetryczne. Najądrza niepowiększone. Bez wydzielających się zmian ogniskowych, bez cech wzmożonego przepływu. Ilość płynu między osłonkami prawidłowa. Naczynia żylne powrózków nasiennych nieposzerzone.
20.11.19r.- zlecenie badań krwi (AFP, LDH, beta-hCG) - wyniki będą w poniedziałek/wtorek. I wizyta w Klinice Urologii UCK w Gdańsku, by zapisać się na zabieg.
Zabieg orchidektomii zaplanowany na 1.12.19r.

Mam kochającą żonę, która bardzo mnie wspiera oraz miesięczną córeczkę, która daje mi motywację.
Na tą chwilę jestem przerażony a w głowie mam milion myśli. Wiem, że to za szybko żeby stawiać jakieś diagnozy, ale chciałem napisać w nadziei, że może mi to ulży. Mimo pocieszeń profesora z kliniki, który mówił, że to wczesne stadium i rokowania są dobre to cały drżę na samą myśl o guzie.

Kiedy dostanę wyniki to napiszę, w nadziei, że pozwolą mi zmniejszyć moje niepewności co do typu guza i stopnia zaawansowania choroby.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie,
Radek
Ostatnio edytowany przez Radqu29, 07 Sty 2020, 19:04, edytowano w sumie 1 raz
Radqu29
 
Posty: 5
Rejestracja: 22 Lis 2019, 09:19

Re: Guz prawego jądra, Radek, 29 lat

Postprzez justyna09000 » 22 Lis 2019, 18:06

Witaj,
Rok temu też to przechodzilismy. Mąż usłyszał diagnozę w dzień pierwszych urodzin naszej córki. Po pierwsze: będzie dobrze ☺️
Póki co można tylko stwierdzić że guz jest stosunkowo mały, więc istnieje duża szansa na to że choroba nie jest jeszcze zaawansowana. Tak czy inaczej rak jądra leczy się bardzo dobrze i możliwe jest wyleczenie nawet w zaawansowanych stadiach.
Daj znać jak będziesz miał wyniki. Zadbaj również o wykonanie TK. Może uda Ci się to załatwić w szpitalu w którym będziesz miał wykonywany zabieg.
Pozdrawiam,
Justyna
justyna09000
 
Posty: 384
Rejestracja: 25 Paź 2018, 13:27

Re: Guz prawego jądra, Radek, 29 lat

Postprzez Radqu29 » 20 Gru 2019, 11:25

Witajcie,
Dziś odebrałem wynik TK, a więc mam wszysto co jest potrzebne do diagnozy. Poniżej znajdziecie wszystkie szczegóły.

26.11.2019r.
Markery przed operacją (w normie):
LDH 168 (135-225)
AFP 3,0 (0,0-7,0)
b-HCG <2 (zdrowi mężczyźni <2)

2.12.2019r.
Orchidektomia prawostronna

9.12.2019r.
Markery po operacji (w normie):
LDH 178 (135-225)
AFP 3,3 (0,0-7,0)
b-HCG <2 (zdrowi mężczyźni <2)

Wynik histopatologiczny:
Makroskopowo:
A1-3 - guz wraz z najądrzem i osłonkami (3), B- wnęka jądra (1), C1-2 - pozostały miąższ jądra wraz z najądrzem (2), D- powrózek nasienny w odległosci 1,0 cm od jądra (1), E- linia cięcia powrózka.
A-E jądro wym. 5,7x4,7x3,2 cm odjęte wraz z osłonką białawą i pochwową i powrózkiem nasiennym o dł. 10 cm, śr. do 2 cm oraz najądrzem dł. 6cm. Na przekroju jądra widoczny jest kremowy, lity, miękki, rozpływający się przy przekrawaniu guz o wym. 2,2x1,8x1,5 cm, który nie nacieka osłonek jądra i od struktur wnęki jądra jest oddalony o ok. 0,2 cm. Pozostały miąższ jądra jest beżowo-pomarańczowy, gąbczasty. Najądrze makroskopowo o zwykłym wyglądzie.
Mikroskopowo:
Seminoma,
Nowotwór immunofenotypie PLAP+, CD117+, CD30- (A). Nowotwór nacieka sieć jądra, ale nie wnika w obręb tkanki tłuszczowej wnęki jądra (B). Nie stwierdzono inwazji naczyniowej (LVI-0), naciekania najądrza oraz osłonek jądra (A). W kanalikach nasiennych wokół utkania nasieniaka obecne są wykładniki germ cell neoplasia in situ (GCNIS). Pozostały miąższ jądra, najądrze oraz powrózek nasienny wolne od utkania nowotworowego (C-D). Linia odcięcia powrózka jest wolna od utkania nasieniaka.

pT1aNx wg TMN Classification of Malignant Tumors

Wynik TK:

Jamy opłucnowe wolne. Płuca prawiodłowo powietrzna, bez zmian miąższowych i śródmiąższowych, bez cech wysiewu wtórnego. Drzewo oskrzelowe drożne. Nie ma limfodenopatii wnękowej ani śródpiersiowej, zamostkowo w śródp. przednim przetrwała tkanka grasiczna wlk. 18x11 mm. Serce nie powiększone, worek osierdzowy wolny.

Wątroba normodensyjna, o wydłużonym pr płacie Riedla do 18 cm, bez cech cholestazy i zmian ogniskowych. W nerce lewej torbielka korowa wlk. 11 mm, poza tym nerki, nadnercza, trzustka, pęcherzyk żółciowy i śledziona bez zmian. Nie ma limfodenopatii wtórnej zaotrzewnowej i biodrowej. Nie ma płynu w j. brz. i miednicy. PM cieńkoscienny, gr. krokowy niepowiększony. Loża po orchidektomii prawostronnej w worku mosznowym wolna od wznowy miejscowej i bez cech wodniaka.

Kości bez ognisk lizy/destrukcji wtórnej.

WN. Obraz narządów kl p., jamy brzusznej i miednicy prawidłowy. Nie wykazano ognisk wtórnych.

Czy zgodnie z powyższymi mój nasieniak jest w stadium IA?

Dziękuję z góry za opinie,
Pozdrawiam,
Radek
Radqu29
 
Posty: 5
Rejestracja: 22 Lis 2019, 09:19

Re: Guz prawego jądra, Radek, 29 lat

Postprzez Vaporwavedream » 20 Gru 2019, 13:24

Hej,
dokładnie, stan zaawansowania to seminoma 1A. Jesteś najlepszym kandydatem do aktywnej obserwacji. Guz zauważony szybko, o małym rozmiarze. Oczywiście możesz wybrać chemioterapię uzupełniającą, ale w twoim przypadku mogło by to być niepotrzebne nadleczenie.
Jeśli wybierzesz obserwację pamiętaj o terminach badań.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vaporwavedream
 
Posty: 175
Rejestracja: 04 Sty 2019, 13:51
Miejscowość: Poznań

Re: Radek 29 lat\ Seminoma IA Pt1N0M0S0

Postprzez Radqu29 » 07 Sty 2020, 19:13

Cześć, dzięki za odpowiedź.

Jestem juz po konsylium, na którym przedstawiono mi opcję chemioterapii uzupełniającej i obserwacji. Po długich namyśleniach wybrałem obserwację, chociaż boję się bardzo nawrotu i mocniejszej chemii. Mam nadzieję, że w miarę upływu czasu obawa przed tym, czy to dobra decyzja trochę minie. Ryzyko nawrotu lekarze określili na około 20%, być może mniej. Następna wizyta 2 marca w poradni onkologicznej (na której mam nadzieję dostać skierowania na wszystkie badania).

Mam tylko pytanie o kartę DILO. Czy zostaje ona zamknięta po diagnostyce, czy w czasie obserwacji nadal można z niej korzystać? Czy dostałbym informację, jeżeli zostałaby zamknięta?

Pozdrawiam,
Radek
Radqu29
 
Posty: 5
Rejestracja: 22 Lis 2019, 09:19

Re: Radek 29 lat\ Seminoma IA Pt1N0M0S0

Postprzez romi » 07 Sty 2020, 23:52

Dobry wybór. Z biegiem czasu ryzyko nawrotu maleje bardzo szybko, tak samo jak obawa przed kolejnymi badaniami.
Karta DILO jest cały czas "ważna".
Trzymamy kciuki i powodzenia.
romi
 
Posty: 4205
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Radek 29 lat\ Seminoma IA Pt1N0M0S0

Postprzez Radqu29 » 30 Gru 2020, 19:19

Witam,
Chciałbym uaktualnić mój wątek. Minął rok odkąd zdecydowałem się na obserwację. W czerwcu miałem pierwsze TK, które niczego nie wykazało. Niestety po pół roku i następnym TK okazało się że pojawiła się spora masa w węzłach (43×78×110 mm). Markery b-hcg i ldh wyszły podwyższone. Po kontakcie z dr Sarosiekiem zacząłem chemioterapię (3 cykle BEP) w szpitalu na Szamockiej w Warszawie.
Jestem po 3 dniu 1 cyklu, samopoczucie na razie dobre, z niewielkimi dolegliwościami.
Nastawienie pozytywne, aczkolwiek z tyłu głowy są myśli o tym co będzie.
Dzięki forum trafiłem pod opiekę szpitala, w którym czuję się bezpiecznie. Dzięki forum dowiedziałem się wielu pożytecznych rzeczy o chorobie, chemii i jak ją przetrwać.
Warto je wspomóc by dalej pozwalało spełniać swoją rolę. Dziękuję za to, że jesteście.
Lecę dalej regenerować siły przed kolejnym dniem.
Dużo zdrowia dla Was wszystkich.
Radqu29
 
Posty: 5
Rejestracja: 22 Lis 2019, 09:19

Re: Radek 29 lat\ Seminoma IA Pt1N0M0S0

Postprzez Radqu29 » 22 Lut 2021, 20:44

Witam ponownie,
Dzisiaj wróciłem z ostatniej dolewki bleo 3-go, ostatniego, zaplanowanego cyklu BEP. Przy przyjęciu miałem badane także b-hcg i afp. Niestety afp wyszło podwyższone (pierwszy raz od początku mojej historii).
Dla przypomnienia w badaniu histo wyszedł czysty nasieniak.
Ostatnie badania markerów (to samo laboratorium):

28.12.2020r. Przy przyjęciu na 1 cykl
b-hcg 43,38 (0-2)
Afp 3,96 (0-7)
LDH 497 (135-225)

8.02.2021r. Przy przyjęciu na 3 cykl
b-hcg <0,100 (0-2)
Afp 5,24 (0-7)
LDH - nie było badane

22.02.2021r. Przy przyjęciu na ostatnią dolewkę bleo
b-hcg <0,100 (0-2)
Afp 9,78 (0-7)
LDH -nie było badane

Sugestie dr Sarosieka to albo działanie chemii, albo występowanie nienasieniaka w przerzutach do węzłów. Zalecił kontrolę markerów za miesiąc (przy okazji badania TK, zaplanowanego na 26 marca) i podjęcie decyzji na podstawie wyników.

Ja oczywiście nie wytrzymam miesiąca i powtórzę wyniki prywatnie wcześniej, ale chciałem zapytać, czy ktoś na forum miał podobny przypadek. Czy komuś po chemii "uaktywnił" (nie wiem jak dobrać słowo) się nienasieniak (dr wspominał coś o potworniaku dojrzałym)? Czy raczej większe prawdopodobieństwo, że to działanie chemii?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Radek
Radqu29
 
Posty: 5
Rejestracja: 22 Lis 2019, 09:19

Re: Radek 29 lat\ Seminoma IA Pt1N0M0S0

Postprzez justyna09000 » 22 Lut 2021, 22:37

Hej,
mój mąż co prawda miał nienasieniaka, ale też po drugim (z tego co pamiętam) cyklu wzrósł u niego poziom AFP. Przyczyną była obciążona przez chemię wątroba (próby wątrobowe też przy okazji wyszły słabe). Wszystko szybko wróciło do normy. Nie masz powodu do zmartwień, ale oczywiście markery trzeba kontrolować.
Pozdrawiam,
Justyna
justyna09000
 
Posty: 384
Rejestracja: 25 Paź 2018, 13:27

Re: Radek 29 lat\ Seminoma IA Pt1N0M0S0

Postprzez miszcz » 22 Lut 2021, 23:05

Również miałem nieznacznie podwyższone AFP po chemii i panikowałem. Powinno wrócić do normy w ciągu miesiąca-dwóch. Na razie nie ma powodu do niepokoju.
miszcz
 
Posty: 170
Rejestracja: 17 Kwi 2015, 20:37


Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości

cron