[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
Rak jądra - www.RJForum.pl - polskie forum • Zobacz temat - Guz jądra lewego - rak, nowotwór, jądra, rokowania, przerzuty, chemioterapia, BEP, leczenie

Guz jądra lewego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guz jądra lewego

Postprzez Pawel79 » 08 Sty 2020, 15:10

Witam wszystkich serdecznie.
Znalazłem to forum przypadkowo podczas szukania informacji na temat raka jąder oraz przebiegu leczenia.Jest to początek nazwijmy to „przygody” z tą choroba i chciałbym opisać moją historię:

05.12 zgłosiłem się do lekarza rodzinnego - zauważyłem ze lewe jadro jest znacznie większe od prawego, lekarz stwierdził ze to zapalenie jądra i przepisał antybiotyki na 10 dni. Po 7 dniach kuracji postanowiłem zapisać się na wizytę u urologa.
18.12 wizyta do urologa który stwierdził po badaniu USG podejrzenie guza, zlecił mi również badania na markery i wyznaczył termin zabiegu orchidektomi.
30.12 zabieg usunięcia jadra lewego, przed zabiegiem jeszcze rozmowa z lekarzem który stwierdził ze jest to prawdopodobnie nasieniak.
07.01 wizyta kontrolna pooperacyjna u urologa-badanie USG i wszystko ok. Dostałem skierowanie na TK + badanie kreatyniny (na wypisie ze szpitala mam podwyższony stan).Lekarz powiedział ze założył mi kartę DILO oraz ze mam czekać na telefon od onkologa który ustali termin konsultacji w sprawie dalszego postępowania.

Dzisiaj 08.01 zarejestrowałem się na TK , oraz oddałem krew do badania

Markery z 19.12.2019 (przed zabiegiem usunięcia jądra)
Alfa-fetoproteina: 2,3 IU/mL, wartość ref<5,8
Beta HCG: 1,3 mIU/ml, wartość ref Mężczyźni <2,6
Badania wykonano na aparacie Cobas E411

Na wypisie ze szpitala – Badania RTG
Miąższ płuc bez zagęszczeń
Sylwetka serca prawidłowa.
Krążenie płucne znormalizowane
Nie stwierdza się płynu w jamach opłucnej
Kontrola urologiczna ambulatoryjna z wynikiem badania hist.pat za 2-3 tyg.

Wiem ze najważniejsze teraz to czekać na wyniki hist.pat oraz TK.
Jednak zastanawiające jest dla mnie dlaczego zostały u mnie wykonane badania na 2 markery,I czy nie powinienem mieć dodatkowych badań na te markery po zabiegu?
Póki co jestem pozytywnie nastawiony i brak jednego jajka w niczym mi nie przeszkadza.
Pawel79
 
Posty: 5
Rejestracja: 24 Gru 2019, 22:51

Re: Guz jądra lewego

Postprzez Karolas0611 » 08 Sty 2020, 16:12

Witaj.
Podaj opis USG usuniętego jądra.
Karolas0611
 
Posty: 53
Rejestracja: 04 Wrz 2013, 11:38

Re: Guz jądra lewego

Postprzez romi » 08 Sty 2020, 22:40

Powinieneś mieć badania markerów po zabiegu, wszystkich trzech. Jeśli nie masz skierowania zrób prywatnie, nie jest to duży koszt.
Często zdarza się, że lekarze nie zlecają badania markera LDH, pewnie wynika to z niewiedzy, dlatego trzeba tego pilnować. Marker LDH nie jest markerem charakterystycznym dla nowotworów jądra, niesie wartość diagnostyczną przydatną dla określenia stanu zaawansowania, dlatego powinien być badany.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4197
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz jądra lewego

Postprzez Pawel79 » 09 Sty 2020, 22:32

Opisu USG usuniętego jądra nie posiadam przy sobie a markery zrobię jutro.

Dzisiaj otrzymałem rozpoznanie histopatologiczne wyciętego jądra i trochę mnie to przygnębiło.

Rozpoznanie wstępne:
Jądro w całości o wymiarach 7x5x4 cm.
Na przekroju miąższ jądra o wymiarach: 6x4x3,5 cm, prawie w całości zajęty przez guz barwy jasno-beżowej,twardawy o wymiarach 6x3,5x3 cm.
Na obwodzie widoczny ocalały miąższ jądra w kształcie półksiężyca szerokości 0,5 cm.
Powrózek nasienny długości 5,5 cm i średnicy 1,5 cm.
Powierzchnię materiału otuszowano.
Mikroskopowo: Nasieniak (semionoma).
Obecne zatory nowotworowe w naczyniach chłonnych
Powrózek nasienny oraz linia odcięcia chirurgicznego w krojeniu seryjnym.
Nowotwór ogniskowo przerasta osłonki jądra i nacieka otoczenie.
Najądrze bez zmian nowotworowych,
TNM: pT2 Nx

Wyniki z TK będę miał w przyszłym tygodniu.Rozumiem ze wyniki tych badań będą miały wpływ na przebieg leczenia.
Pawel79
 
Posty: 5
Rejestracja: 24 Gru 2019, 22:51

Re: Guz jądra lewego

Postprzez tobson85 » 10 Sty 2020, 01:23

Hej
Wynik hispat nie jest wcale taka zła informacją. Masz nasieniaka czyli mniej inwazyjna postać nowotworu zarodkowego jądra, która nie ma nigdy złego rokowania.
Tak jak piszesz, trzeba teraz czekać na wynik TK, żeby móc ocenić stan zaawansowania i tym samym dalsze postępowanie.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 879
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Guz jądra lewego

Postprzez Pawel79 » 13 Sty 2020, 15:42

Hej odebrałem dziś wyniki markerów, tak nawiasem to załatwiłem sobie skierowanie na to badanie od lekarza rodzinnego.

LDH - 179 IU/L ,wartość refer. 135-225
AFP - 2,4 IU/mL, wartość refer. <5,8
Beta HCG - <0,1 mIU/mL, wartość refer. dla mężczyzn poniżej 2,6

Otrzymałem również wyniki TK

TK_1.PNG
TK_1.PNG (251.1 KiB) Obejrzany 1752 razy


Czy to oznacza ze mój nasieniak jest w stadium IB - pT2N0M0S0, I że mogę spodziewać się tego, że leczenie zakończy się na jednym kursie karboplatyny?
Pawel79
 
Posty: 5
Rejestracja: 24 Gru 2019, 22:51

Re: Guz jądra lewego

Postprzez tobson85 » 13 Sty 2020, 19:28

Hej
Dokładnie - stadium 1B.
Do wyboru aktywna obserwacja lub karboplatyna (wykazano że 2 cykle bardziej redukują ryzyko wznowy niż jeden cykl).
Kiedy wizyta u onkologa?
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 879
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Guz jądra lewego

Postprzez Pawel79 » 13 Sty 2020, 20:46

Hej
Rozmowę z onkologiem mam mieć pod koniec tygodnia,dzisiejsze wyniki z TK naprawdę mnie uspokoiły.
Na tę chwilę bardziej jestem za karboplatyną dla większego spokoju.Jeszcze zobaczę co powie lekarz.

Po otrzymaniu wyniku histopat... z wiadomością o nasieniaku nie wytrzymałem stresu i poszedłem do lekarza po antydepresanty.

Uważam ze takie wyniki+wyniki TK oraz inne mające wpływ na dalsze leczenie powinny być zbierane razem przez lekarza i przedstawiane pacjentowi na wizycie z przedstawieniem potencjalnych możliwości leczenia.
Nie w taki sposób ze człowiek otrzymuje wynik i jest sam na korytarzu z karteczką na której jest napisane ze jest gorzej niż zakładał i ze teraz trzeba czekać na kolejne wyniki które będą miały decydujący wpływ na dalsze postępowanie, każde kłucie,ból w tym czasie sprawiają ze w głowie rodzą się najczarniejsze scenariusze.
Pawel79
 
Posty: 5
Rejestracja: 24 Gru 2019, 22:51

Re: Guz jądra lewego

Postprzez romi » 13 Sty 2020, 21:33

romi
 
Posty: 4197
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz jądra lewego

Postprzez domap » 14 Sty 2020, 08:19

domap
 
Posty: 13
Rejestracja: 10 Gru 2019, 17:49

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości