[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
Rak jądra - www.RJForum.pl - polskie forum • Zobacz temat - Nowotwór jądra_Artur - rak, nowotwór, jądra, rokowania, przerzuty, chemioterapia, BEP, leczenie

Nowotwór jądra_Artur

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nowotwór jądra_Artur

Postprzez romi » 24 Lut 2020, 22:13

Witam
Reasumując to co zostało wcześniej napisane.
Musisz wykonać badanie TK. Ponieważ zdecydowałeś, że wykonasz to prywatnie to pewnie i opis będzie szybciej. Miej tylko świadomość, że kosztuje to kilkaset zł, a należy Ci się badanie na NFZ za darmo, ale trzeba znaleźć ośrodek gdzie zrobią to szybko. I jeszcze pamiętaj, że badanie ma być z kontrastem.
Umówienie się na wizytę w celu konsultacji bez kompletu badań jest niepotrzebną stratą czasu. Dowiesz się wtedy jakie badania musisz mieć zrobione, a to już wiesz, natomiast jak będziesz miał w garści wyniki wszystkich badań, wtedy wyjazd do Warszawy jest jak najbardziej celowy i w zależności od terminu do COI lub Magodentu. Jeśli chodzi o Magodent to do dr Sarosieka możesz wysłać wszystkie swoje wyniki mailem i być może dostaniesz od razu propozycję terminu leczenia. Unikniesz wtedy kilkukrotnego jeżdżenia w tą i z powrotem.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4189
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nowotwór jądra_Artur

Postprzez dejmien » 25 Lut 2020, 12:27

Tak jak Romi mówi. Z tym, że leczenie trzeba podjąć jak najszybciej jeśli markery rosną, ciekawi mnie czy np. mogą podjąć chemię już na tej podstawie (samych markerów) np. w Magodencie i od razu przed jej rozpoczęciem wykonać TK (w dniu przyjęcia) to nawet jak już będziesz czekać na opis to przynajmniej będziesz w trakcie leczenia, ale to do dr Sarosieka byś musiał napisać i zapytać.
dejmien
 
Posty: 118
Rejestracja: 05 Wrz 2019, 22:53

Re: Nowotwór jądra_Artur

Postprzez romi » 25 Lut 2020, 18:37

romi
 
Posty: 4189
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nowotwór jądra_Artur

Postprzez benny2001 » 25 Lut 2020, 19:34

Cześć,
Dziękuje wszystkim za rady. Co do TK miałem mieć robiony jutro prywatnie i opis do 7 dni, ale udało się załatwić dojście do poradni onkologicznej i szpitalu w Katowicach.Teczka od razu założona, TK na NFZ w piątek i opis 3 dni, szybciej jak lekarz zadzwoni. Czyli termin znośny myślę.
Ogólnie rozmawiałem chwile z onkologiem, wydawał się sensowny, tłumaczył co i jak. Powiedział, że prowadzą na tą chwilę 5 przypadków RJ na oddziale i mają z kimś jeszcze współpracę. Trochę mi klina zabił bo się od razu nastawiłem na Warszawę.
Reasumując, powiedział zdobyć wszystkie wyniki i moge wbijać do niego,a także równolegle konsultować w Wawie. Kuszące, bo jednak blisko i logistyka trochę odpada.
Byłem też dziś na urologi, żeby sprawdzili ranę po operacyjną bo wydawała sie trochę zbyt opuchnięta i jeszcze trochę rwie - po szybkim badaniu goi się bardzo dobrze.
Dla pewności w piatek umówiłem wizyte prywatnie z lekarzem co mnie ciał, wole kasy trochę spuścić a mieć spokój ducha.
Jak będę miał pozostały pakiet danych wrzucę i potem pewnie będę się zastanawiał, która ścieżkę wybrać.
benny2001
 
Posty: 22
Rejestracja: 08 Lut 2020, 14:31

Re: Nowotwór jądra_Artur

Postprzez romi » 26 Lut 2020, 00:48

Jeśli masz taką propozycję to oczywiście skorzystaj. Bliskość domu jest bardzo ważna. Bardzo dobre podejście lekarza, który sugeruje konsultację w innym ośrodku. Nieczęsto zdarza się, żeby sam lekarz to zaproponował. Z reguły mają za złe, jeśli ktoś zasięga tzw. second opinion, mimo że to jest prawo każdego pacjenta.
Możesz konsultować się z ośrodkiem w Warszawie i wtedy będziesz miał pewność, że wszystko idzie jak należy.
Chemioterapia wszędzie jest taka sama, a Twoja sytuacja wygląda na taką, w której postępowanie zgodnie z zaleceniami da oczekiwany rezultat.
I jeszcze jedna ważna rzecz, badanie bHCG dla celów diagnostyki nowotworów jądra powinno być robione według procedury L46. Procedura L47 nie jest miarodajnym badaniem w tym przypadku i może dawać zafałszowany obraz.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4189
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nowotwór jądra_Artur

Postprzez benny2001 » 02 Mar 2020, 20:54

Cześć Wam,

Mały update, na histopatologie jeszcze czekam, ale jest też dobra wiadomość w RJ. Przy dzisiejszym badaniu nastąpił spadek AFP z 220 na 90. Mam nadzieję, że w następnym badaniu też poleci ;]
W tym tygodniu będzie już komplet danych, a w przyszłym uderzam na konsultację do prof. Wiechno
Dehydrogenaza mleczanowa LDH (K33) (4,3,2) 121 U/L 0 - 248
AFP alfafetoproteina (L07) (7,3,2) 88,6 ng/ml 0 - 9 H
Beta HCG wolna podjednostka (L46) (9,3,2) <2,00 ng/mL 0 - 2

Przy okazji dzięki Romi dziś wykonałem badanie i prosiłem o metodę L46
benny2001
 
Posty: 22
Rejestracja: 08 Lut 2020, 14:31

Re: Nowotwór jądra_Artur

Postprzez benny2001 » 06 Mar 2020, 15:28

Kolejny Update, odebrałem badanie Tk, pokusi się może ktoś o analizę ?

W segm 3 płuca prawego niecharakterystyczny mikroguzek o sr. 4 mm
Podopłucnowe zwłóknienie w płacie dolnym płuca prawego
Poza tym płuca bez zmian ogniskowych, o prawidłowej powietrzności
Duże naczynia śródpiersia, górne drogi oddechowe bez zmian w Tk
W sródpiersiu przednim tkankowa zmiana o wielkości ok. 10 mm- przetrwała grasica?zmiana ogniskowa wychodząca z grasicy? Węzeł chłonny? Poza tym węzły chłonne śródpiersia i wnęk nie są powiększone.

Wątroba niepowiększona, jednorodna bez zmian ogniskowych ogniskowych. reszta ok
Nie stwierdzono obecności powiększonych węzłów chłonnych
Drobne zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa. Cech rozsiewu w kościu nie uwidoczniono. Lumbalizacja S1
W lewej pachwinie włókniste zmiany pozabiegowe.
benny2001
 
Posty: 22
Rejestracja: 08 Lut 2020, 14:31

Re: Nowotwór jądra_Artur

Postprzez romi » 06 Mar 2020, 18:53

Wszystko jest w porządku, z punktu widzenia onkologicznego nie ma widocznych oznak rozsiewu, co nie znaczy, że nie ma mokroognisk nowotworowych których jeszcze nie wykrywają badania obrazowe, ale widać to po podwyższonym AFP. Kolejne badanie może coś wyjaśnić.
Zmiany w płucach mogą mieć charakter pozapalny.
Tą wątpliwość czy to przetrwała grasica czy coś innego może wyjaśni inny radiolog.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4189
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Nowotwór jądra_Artur

Postprzez benny2001 » 07 Mar 2020, 18:57

Dzięki Romi za interpretacje, miałem nadzieję ze w TK nic nie wyjdzie, aczkolwiek ten guzek trochę niepokoi. W poniedziałek idę robić krew, aby mieć wyniki co tydzień i patrzeć jak wygląda zmiana.
Pozostały do skomplementowania tylko wyniki z histopatologii, tutaj szpital niestety się ociąga, miałobyć 14 dni a będzie conajmniej 21.
Tak czy siak mam nadzieję w końcu wiedzieć w przyszłym tygodniu jakie leczenie zostanie zastosowane. Jednak oczekiwanie na wyniki jest ciulowe, wolałbym od razu wiedzieć.
Jedna dobra rzecz z RJ i bankowaniem, zrobiłem w końcu pakiet na choroby weneryczne ;D
benny2001
 
Posty: 22
Rejestracja: 08 Lut 2020, 14:31

Re: Nowotwór jądra_Artur

Postprzez benny2001 » 09 Mar 2020, 18:31

Kolejny update markerów. AFP spada, ale chyba za wolno ?
Domyślam się, że skoro nie wyzerowało się, czekają mnie min 3 kursy?

Dehydrogenaza mleczanowa LDH (K33) (4,3,2) 112 U/L 0 - 248
AFP alfafetoproteina (L07) (7,3,2) 39,3 ng/ml 0 - 9 H
Beta HCG wolna podjednostka (L46) (4,3,2) <2,00 ng/mL 0 - 2
benny2001
 
Posty: 22
Rejestracja: 08 Lut 2020, 14:31

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości