Przemek 35 l./Szczecin

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Przemek 35 l./Szczecin

Postprzez Mefistofe85 » 12 Maj 2020, 20:42

Witam wszystkich Forumowiczów,
Zacznę od końca, w dniu jutrzejszym jestem umówiony na odbiór badania hist-pat., wynik już od dobrego tyg. czeka w poradni urologicznej w której miałem wykonany zabieg, jednak Pani w sekretariacie kazała najpierw umówić się na konsultację onkologiczną i w tym samym dniu pół godziny wcześniej mam odebrać wynik. 16.04.2020 trafiłem na oddział, 17.04.2020 miałem około 11:00 przeprowadzony zabieg usunięcia prawego jądra. 18.04.2020 jestem już w domu. Akcja ekspresowa biorąc pod uwagę koronę. Zasadniczo guza wyczułem w okolicach Świąt Wielkanocy, niepokój wzbudziła u mnie twardość i nieregularność jajka tak bym to określił. Moje obawy potwierdziła żona. Starałem się nie nakręcać całą sytuacją, jednak w przededniu badania hist.-pat. portki mam pełne. Chyba dopiero wczoraj pierwszy raz wszedłem w forum rj, nie chciałem googlować i dodatkowo się stresować. Jednak czytając forum widzę, że są inni którzy zmagają się z podobnym problemem co ja. Niepokoi mnie fakt że Szczecin nie ma zbyt dobrych opinii odnośnie leczenia. Co do badań, zanim trafiłem do szpitala, udało mi się wykonać usg jąder: : lewe ok, jednak w prawym zmiany o mieszanej echogeniczności, głównie hypoechogene, obraz niejednoznaczny-seminoma? inne tło? Przed szpitalem lekarka kazała zrobić markery:
fosfataza zasadowa 75 (n.40-130)
LDH 211 (n.135-225)
beta HCG 2,16 (n,0,00-2,00)
AFP 3,01(n.0,00-5,80)
W szpitalu zanim trafiłem na oddział miałem zrobione rtg klatki i jamy brzusznej i kolejne usg. Jeśli chodzi o klatkę lekarz który mnie wypisał powiedział że prześwietlenia są ok(i tyle), usg robiła Pani rezydent wg. mnie bardzo sumiennie i dokładnie na wypisie: widoczna jest zmiana o niejednorodnej echogeniczności , obfite unaczynienie w obrębie zmiany, budzi podejrzenie zmiany o charakterze npl, Najądrze symetryczne bez uchwytnych zmian, węzły chłonne zwłókniałe do 5 mm, lewe jądro ok.
Sam zabieg wspominam dobrze, spać poszedłem dopiero wieczorem, po zabiegu miałem założony cewnik, ściągneli mi go następnego dnia niedługo przed wypisem.
Dostałem zwolnienie na 2 tyg. , od 4.05 wróciłem do pracy.
Po około 10 dniach ponownie oznaczyłem markery:
fosfataza zasadowa 58(n.40-130)
LDH 135 (n.135-225)
beta HCG <0,20 (n,0,00-2,00)
AFP 2,95 (n.0,00-5,80)
i póki co tyle,
coś podpowiecie?? wiem że po odebraniu wyniku muszę zrobić TK klatki i jamy z miednicą
pozdrawiam
Mefistofe85
 
Posty: 6
Rejestracja: 12 Maj 2020, 19:53

Re: Przemek 35 l./Szczecin

Postprzez romi » 12 Maj 2020, 22:41

Niewiele da się powiedzieć, bo niewiele jest danych. Można domniemywać, że jest to nasieniak po minimalnie podwyższonym bHCG, oraz Twoim wieku. Na pewno będzie wiadomo jak zamieścisz opis histopatologiczny. W każdym bądź razie jest to wczesny etap rozwoju i dzięki temu Twoje szanse na wyleczenie są bliskie 1 (100%).
Masz rację, że Szczecin nie jest polecanym przez nas miejscem, ale jeśli będziesz miał wybór i zdecydujesz się na obserwację, to wybierając lekarza który będzie stosował się do zaleceń możesz nie szukać innych miejsc. Natomiast niezależnie od wszystkiego jak będziesz miał wszystkie wyniki badań - markery bHCG (wg procedury L46), AFP, LDH, TK oraz wyniki badania histopatologicznego, możesz skonsultować swój przypadek w jednym z polecanych przez nas ośrodków. Masz prawo do tzw. drugiej opinii, żeby potwierdzić to co zalecą Ci na konsylium o którym wspomniałeś i mieć dzięki temu pewność, że Twoje dalsze leczenie będzie prowadzone zgodnie z wypracowanymi procedurami. Jeśli będziesz miał pytania to pisz, a my postaramy się na wszystko odpowiedzieć.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4181
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Przemek 35 l./Szczecin

Postprzez Mefistofe85 » 13 Maj 2020, 13:06

Witam ponownie,
Jestem już po odbiorze wyniku hist pat, i cierpliwie czekam na konsultacje onkologiczna, sekretarka powiedziała że ktoś zejdzie z oddziału więc stwierdziłem że w tym czasie napisze co stwierdzilo badanie:
Nasieniak wg ptnm8: pT1, na przekroju rozpadajacy się szary guz o wielkości 4,5 cm
W opisie nie stwierdzono obecności angioinwazji oraz naciekania najądrza i osłonek jądra. Stwierdza się naciekania sieci jadra. W otaczającym miąższu jadra widać neoplazje zarodkowa in situ (gcnis). Granica cięcia powróżka bez zmian. Po konsultacji napisze co dalej.
Pozdrawiam
Mefistofe85
 
Posty: 6
Rejestracja: 12 Maj 2020, 19:53

Re: Przemek 35 l./Szczecin

Postprzez Grrr34 » 13 Maj 2020, 20:10

Czesc tez jestem ze Szczecina i po nowotworze jadra wrazie czego to pisz, ja byłem leczony na Strzalowskiej i Dr Watrobskiej i wszystko było zgodnie z wytycznymi, jestem 3 lata po
Grrr34
 
Posty: 149
Rejestracja: 08 Lut 2017, 21:51

Re: Przemek 35 l./Szczecin

Postprzez Mefistofe85 » 13 Maj 2020, 20:30

Witam,
Ja byłem operowany na Pomorzanach, w dniu dzisiejszym odebrałem wynik i poszedłem na konsultacje onkologiczną też na Pomorzanach. Troszkę poczekałem i ostatecznie przyjęła mnie miła Pani doktor jednak w tej chwili jestem poza domem i nie pamiętam nazwiska. Przeprowadziła klasyczny wywiad, badanie, metody leczenia, dostałem skierowanie na tk płuc i tk jamy brzusznej, a przed samym wyjściem ponownie pobrali krew na markery i kreatyninę. Ponieważ było już koło 15 i rejestracja była juz zamknięta nie udało mi się ustalić terminu badania, jednak Pani pielęgniarka która była przypadkiem przy pobieraniu krwi wzięła mnie na stronę i obiecała ze mi pomoże i rano będę już miał ustalony termin tk, dałem jej swój numer i czekam cierpliwie. Pani doktor czysto teoretycznie, zakładając że tk wyjdą dobrze przewiduję w moim przypadku obserwacje albo jeden cykl karbolatyna, jeśli jednak coś wykaże tk będziemy myśleć co dalej. Jak wygląda sama obserwacja a jak kiedy jednak przyjmę ten jeden cykl?? Mam na myśli badania. Pozdr
Mefistofe85
 
Posty: 6
Rejestracja: 12 Maj 2020, 19:53

Re: Przemek 35 l./Szczecin

Postprzez Grrr34 » 15 Maj 2020, 21:08

W zależności od tego co wykaże TK będzie podejmowany plan działań, wyboru bedziesz musiał dokonać sam, ryzyko nawrotu może być w okolicach 15% zakladajac ze w Tk Będzie czysto..... Jezeli nastąpi wznowa będzie 3xBep..... Aktywna obserwacja jak sama nazwa wskazuje, będzie wiązała Się z częstym sprawdzaniem Markerow nowotworowych oraz badaniami obrazowymi

Jezeli wybrałbyś Karboplatyne, wtedy ryzyko wznowy będzie minimalne, ok 2-3%, ale to wszystko dywagacje, okaze sie po Tk

Niektórzy dla spokoju emocjonalnego wybierają chemioterapię adjuwantowa aby zminimalizować ryzyko wznowy, inni aktywna obserwacje...... Jedna i druga opcja ma zalety i wady, więc każdy musi sam zdecydować
Grrr34
 
Posty: 149
Rejestracja: 08 Lut 2017, 21:51

Re: Przemek 35 l./Szczecin

Postprzez Mefistofe85 » 19 Maj 2020, 06:46

Witam ponownie,
w dniu wczorajszym miałem robione TK płuc i jamy z miednica, odebrałem rano wyniki z krwi, poza kreatyniną potrzebną do tomografu, lekarka wskazała żeby wyznaczyć morfologie i ponownie markery:
BHCG=<0,2 mIU/ml [<2 mlU/ml]
LDS=161 U/l [123-225]
AFP=4,58 ng/ml [<7,0]
widzę że inaczej wyznaczyli AFP wcześniej w diagnostyce było robione wg.L07
Kolejną konsultację mam kiedy już będą wyniki z TK, Pani na rejestracji powiedziała, że z reguły na opis czeka się 1-2 tyg, jak z waszego doświadczenia.
Pewnie powielam pytanie ale podpowiedzcie jak z ubezpieczeniem PZU, próbowałem pokopać na forum, czy z tytułu stwierdzonego nasieniaka mogę już uderzyć do ubezpieczyciela, czy raczej po leczeniu?? Gdzieś czytałem że za ewentualny pobyt w szpitalu osobno(powyżej 4 dni), za chemie osobno, itd.
pozdrawiam serdecznie
Mefistofe85
 
Posty: 6
Rejestracja: 12 Maj 2020, 19:53

Re: Przemek 35 l./Szczecin

Postprzez Standup » 19 Maj 2020, 12:25

Cześć,
Osobno o wszystko się składa.
-ciężkie zachorowanie
-operacja
-pobyt w szpitalu
-ewentualnie chemioterapia

Wydaje mi się że możesz składać wnioski partiami a nie wszystko na raz po zakończeniu leczenia.
Standup
 
Posty: 35
Rejestracja: 27 Sie 2019, 19:11

Re: Przemek 35 l./Szczecin

Postprzez Mefistofe85 » 20 Maj 2020, 09:50

Dzięki Standup,
Wysłałem wczoraj wieczorem dwa zgłoszenia:
Jedno na ciężka chorobę drugie na operacje chirurgiczną.
Okolo 9:00 przyszły oba z akceptacją wypłaty . W przeszłości miałem dwa razy zerwany staw skokowy i wtedy pamiętam że miałem 1-2% uszczerbku na zdrowiu, jak się ma sprawa do braku jajka?? Czy jest to trwały uszczerbek na zdrowiu??
Pozdrawiam
Mefistofe85
 
Posty: 6
Rejestracja: 12 Maj 2020, 19:53

Re: Przemek 35 l./Szczecin

Postprzez Mefistofe85 » 26 Maj 2020, 09:33

Witam forumowiczów,
Zadzwoniła do mnie Pani onkolog wyniki TK prawidłowe, nie zaobserwowano żadnych zmian, w czwartek ma się zebrać konsylium i do tego czasu mam się zastanowić nad jednym cyklem karboplatyny albo obserwacją. Pani doktor powiedziała że decyzje pozostawia mi, wiem że to moja decyzja jednak może coś podpowiecie.
pozdrawiam
Mefistofe85
 
Posty: 6
Rejestracja: 12 Maj 2020, 19:53

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości

cron