Guz mieszany pT2 - Piotr (34 lata)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guz mieszany pT2 - Piotr (34 lata)

Postprzez ptrowski » 07 Cze 2020, 19:26

Cześć wszystkim, mam na imię Piotr ( 34 lata).
Czytam forum od początku kiedy tylko zaczęła się moja historia z nowotworem czyli od 20.04.2020r. kiedy byłem na wizycie u urologa. Natomiast około 4 tyg. wcześniej zacząłem wyczuwać zmiany na jądrze. Te długie 4 tyg jakie minęły od zauważenia zmian do wizyty u urologa wynikają po części z tego że był to przełom marca i kwietnia ( moment chyba największego paraliżu wielu miejsc) i w tym okresie z powodu koronawirusa temat załatwienia wizyty nawet prywatnej nie było prostą sprawą .A też w pierwszym tygodniu sądziłem (jak też kilku innych chłopaków w swoich przypadkach z tego co czytałem :D ) że to pewnie dziecko w trakcie wygłupów naskoczyło tu i tam więc pewnie za parę dni wróci wszystko wróci do normy.
Ale ok , już koniec tłumaczeń :)
Tego samego dnia ( 20.04.2020) co wizyta u urologa zrobiłem markery:
LDH ( ICD-9: K33) : 178 U/l ( norma 125-243)
Beta-HCG ( ICD-9: L46) :2884,80 mIU/ml ( norma 0,00 – 5,00 )
AFP ( ICD-9: L07) : 458,91 ng/ml ( norma 0,89-8,78)

Przyjęcie do szpitala 27.04.2020
28.04.2020 wykonano tomograf

TK Klatki piersiowej
Prawidłowy obraz TK struktur śródpiersia
Węzły Chłonne śródpiersia i wnęk niepowiększone
Pola płucne bez zmian ogniskowych
TK miednicy mniejszej
Patrz opis KT jamy brzusznej
TK jamy brzusznej
Badanie KT jamy brzusznej i miednicy bez oraz z podadniem SC ( dwie fazy po SC )
Wątroba niepowiększona , bez zmian ogniskowych.
Pęcherzyk żółciowy prawidłowy w obrazie KT
Drogi żółciowe nieposzerzone.
Trzustka niepowiększona, jednorodna.
Przewód trzustkowy niepowiększony.
Śledziona niepowiększona jednorodna.
Nadnercza i nerki w obrazie TK bez zmian.
W przestrzeni okołoaortalnej tuż poniżej odejścia lewej t. nerkowej widoczne nieliczne węzły chłonne wielkości do 14x8 mm.
Aorta brzuszna prawidłowa.
Pęcherz moczowy o gładkich obrysach , symetryczny.
Gruczoł krokowy niepowiększony.
Wolnego płynu w jamie brzusznej nie stwierdza się.
Zwężone przestrzenie międzykręgowe L4/5 i L5/S1 z centralno-tylnymi uwypukleniami krążków międzykręgowych na tych poziomach L4-5 o ok. 10 mm, na poziomie L5/S1 o ok. 8mm.
Torbiel kostna 16 mm prawej kości biodrowej.

Orchidektomia 29.04.2020
Wypis do domu 30.04.2020

Pierwsze markery po usunięciu 08.05.2020
LDH ( ICD-9: K33) : 121 U/l ( norma 125-243)
Beta-HCG ( ICD-9: L46) : 65,64 mIU/ml ( norma 0,00 – 5,00 )
AFP ( ICD-9: L07) : 125,55 ng/ml ( norma 0,89-8,78)

Kolejne markery 27.05.2020 :
LDH ( ICD-9: K33) : 147 U/l ( norma 125-243)
Beta-HCG ( ICD-9: L46) : 3,98 mIU/ml ( norma 0,00 – 5,00 )
AFP ( ICD-9: L07) : 12,53 ng/ml ( norma 0,89-8,78)

Dopiero 05.06.2020 gotowy do odbioru był wynik histopatologiczny .
Rozpoznanie histopatologiczne:
Mieszany guz germinalny jądra lewego,
pT2
Opis makroskopowy :
Jądro o wym. 6 x 4 x 5 cm z powrózkiem nasiennym o dł. 8cm , na przekroju guz o wym. 4,3 x 2,5 x 3,8 cm
Opis mikroskopowy:
Mieszany guz germinalny jądra.
Guz zbudowany z komponentów:
Choriocarcinoma – około 70% utkania
Rak zarodkowy – około 20 % utkania
Yolk sac tumor - < 5 % utkania
Seminoma < 5% utkania
W utkaniu obecne ogniska GCNIS
Guz o maksymalnym wymiarze 4,3 cm ograniczony do jądra.
Nowotwór nie nacieka powróżka nasiennego, najądrza , sieci jądra ani osłonek.
Cechy inwazji naczyń krwionośnych.
Wykonano odczyny immunohistochemiczne: CD117 , p63, GATA3 , beta-hcg , AFP , CD30 , Glypican3, OCT-4.

Tego samego dnia tj. 05.06.2020 wykonałem kolejne badania markerów.
LDH ( ICD-9: K33) : 119 U/l ( norma 125-243)
Beta-HCG ( ICD-9: L46) : 1,20 mIU/ml ( norma 0,00 – 5,00 )
AFP ( ICD-9: L07) : 5,16 ng/ml ( norma 0,89-8,78)

09.06.2020 jestem umówiony na wizytę u doktora Tomasza Sarosieka w Magodent.
Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek opinie i informację o ewentualnie możliwym dalszym leczeniu jeśli takowe będzie w ogóle zalecane. Dodam tylko że mam 3 małych dzieci więc temat potomków mam odhaczony :)

ps. jest chyba jakiś problem z forum z założeniem tematu bo próbowałem założyć swój od 3 dni i niestety nie dawałem rady.
Po kliknięciu WYŚLIJ otrzymywałem informację że " Twoja wiadomość zawiera za mało znaków." A jeśli chodzi o ilość znaków to jest ich jak widać raczej sporo stąd nie wiem w czym problem. Próbowałem napisać wiadomość do moderatorów ale miałem ten sam błąd że jest za mała ilość znaków. Dopiero przeczytałem post innej osoby która radziła zaznaczyć na dole wszystkie 5 okienek "ptaszkiem" i wtedy dopiero zadziałało.
ptrowski
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 Kwi 2020, 21:42

Re: Guz mieszany pT2 - Piotr (34 lata)

Postprzez ptrowski » 11 Cze 2020, 15:02

Chyba przez problemy na forum ( trzeba zaznaczyć wszystkie 5 kwadratów na dole aby nie pojawiał się błąd ) w założeniu tematu i odpowiedzi na inne wątki nie doczekałem się odpowiedzi przed wizytą u doktora , więc odpowiem samemu sobie :)

Także jestem już po wizycie u doktora Sarosieka. Ocena IB w związku ze spadkiem markerów do właściwego poziomu. Gdyby ich poziom był poza normą byłoby IS . Węzły chłonne w granicach normy więc póki co nie ma ich tematu. Szansa wznowy w graniach 40 % w przeciągu 2 lat. Doktor zaproponował 2 możliwości. Ścisła obserwacja lub 1 x BEP . Spodziewałem się takich opcji i już wcześniej przemyślałem że wybiorę chemię i taką też dałem odpowiedź doktorowi. Zaczynam w najbliższy poniedziałek tj. 15.06.2020 i pobyt w szpitalu na 8 dni.
Zdziwiło mnie tylko to że będzie to 1 x BEP a nie 2 x BEP ( nie żebym był z tego tytułu rozczarowany - wręcz przeciwnie ) jak jest podane w przypadku nienasieniaków w stopniu IB w temacie http://rjforum.pl/viewtopic.php?f=5&t=192 . Jest tam też jednak napisane że bardzo rzadko ale jednak mogą nastąpić modyfikacje tych wytycznych i jak rozumiem w moim przypadku 1 x BEP będzie wystarczające i taką też mam nadzieję :)
ptrowski
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 Kwi 2020, 21:42

Re: Guz mieszany pT2 - Piotr (34 lata)

Postprzez Mageage » 11 Cze 2020, 16:44

W sieci można znaleźć badania pokazujące, że w pierwszym stadium jeden BEP miał skuteczność porównywalną z dwoma kursami, później ryzyko wznowy jest minimalne.

Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka :)
Mageage
 
Posty: 28
Rejestracja: 22 Maj 2020, 09:06

Re: Guz mieszany pT2 - Piotr (34 lata)

Postprzez justyna09000 » 14 Cze 2020, 18:45

Według wytycznych w Twoim przypadku 1 BEP jest dobrym postępowaniem. Ryzyko wznowy w takim przypadku jest minimalne. Trzymam kciuki :)
justyna09000
 
Posty: 379
Rejestracja: 25 Paź 2018, 13:27


Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości