Nasieniak lewego jądra (rejestracja nie działa!)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Nasieniak lewego jądra (rejestracja nie działa!)

Postprzez uniball » 14 Lip 2020, 19:32

Hej, jako że rejestracja na forum nie działa otwieram wątek w imieniu kolegi.
--

Witam
Rejestracja na forum nie działa więc post przez konto znajomego ;)
Napiszę w punktach mój przypadek, a potem moje wątpliwości:

1) Styczeń 2020, wymacanie guza na lewym jądrze. Niestety zaniechanie tematu ze względu na inne dolegliwości bólowe, które nie dawały normalnie funkcjonować, potem covid19 itp.
2) Maj 2020 wizyta u urologa, USG, diagnoza guz, najprawdopodobniej nowotwór jądra. Skierowanie na orchidektomie w trybie pilnym, czekałem ok 10 dni
3) Markery zrobione zaraz po wizycie u urologa. AFP i LDH w normie. bHCG 13 przy normie do <2.6
4) Czerwiec 2020 wykonana orchidektomia radykalna z dostępu pachwinowego. Dzień przed orchidektomią wykonane TK: brzucha, miednicy i klatki piersiowej.
5) W międzyczasie intensywne czytanie forum i rejestracja do Magodentu do dr Sarosieka
6) tydzień po orchidektomii wszystkie markery w normie. bHCG 0.2
7) Lipiec 2020 wynik hist-pat. Wizyta w Magodencie. W dniu wizyty zrobione markery. Wszystkie w normie. bHCG < 0.1
8) Konsylium lekarskie u mnie w mieście.

Teraz suche dane:

1) Opis TK przed orchidektomią:

Badanie wykonano technika spiralna,bez i po kontrascie(Ultravist-bez obj.nietolerancji)w cieciach co 5mm.
Nie wykazano zmian ogniskowych w płucach.Oskrzela główne prawidłowo drozne.
Nie stwierdzono powiekszonych wezłów chłonnych we wnekach i w sródpiersiu.
Watroba prawidłowej wielkosci, o gładkich obrysach, jednorodna, bez zmian ogniskowych.
Drogi zółciowe wewnatrzwatrobowe, PZW i zyła wrotna nieposzerzone.
Pecherzyk zółciowy usuniety.
Trzustka niepowiekszona, ostro konturowana, jednorodna, bez zmian ogniskowych.
Kształt, wielkosc, połozenie i typ zakontrastowania w kolejnych fazach badania obu nerek prawidłowe.
Funkcja obu nerek zachowana.
Oba nadnercza niepowiekszone, jednorodne.
Sledziona prawidłowej wielkosci, homogenna.Sledziona dodatkowa 11mm.
Widoczne naczynia przestrzeni zaotrzewnowej zmian nie wykazuja.
Nie uwidoczniono powiekszonych wezłów chłonnych sród- i pozaotrzewnowych.
Pecherz moczowy gładkoscienny.Gruczoł krokowy niepowiekszony.

2) Wynik hist-pat

Makroskopowo:
Jądro w osłonkach o wym. do 8.5x5x38 cm. z powróżkiem nasiennym dł. ok 4 cm. Na przekrojach kremowy, nieregularnego kształtu guz o wym. ok 7.6x4.6x3.5cm. Guz makroskopowo nie nacieka osłonek ani najądrza.

Rozpoznanie histopatologiczne:
W wycinkach z makroskopowo opisanego guza stwierdza się utkanie: seminoma testis.
Na obrzeżach zmiany obecne są zatory z komórek nowotworowych w świetle naczyń chłonnych oraz cechy GCNIS.
Naciek nowotworowy ograniczony jest do gonady. Najądrze oraz powróżek nacienny w linii cięcia chirurgicznego preparatu są czyste onkologicznie.
pt2nxMx

3) Markery przed orchidektomią:

LDH 445 U/l 240-480
HCG + BETA ilościowo
BHCG 13 mlU/ml <2.6
AFP 3.77 IU/ml <5.8

4) Markery tydzień po orchidektomii

LDH 306 U/l 240-480
HCG + BETA ilościowo
BHCG 0.205 mlU/ml <2.6
AFP 2.24 IU/ml <5.8

5) Markery 2 tyg. po orchidektomii w dniu wizyty w Magodencie

LDH 290 U/l 240-480
HCG + BETA ilościowo
BHCG < 0.1 mlU/ml <2.6
AFP 2.55 IU/ml <5.8

Tyle suchych faktów.

Przebieg wizyty u dr Sarosieka:
Określenie stopia zaawansowania: pt2n0m0 - Ib
Zalecnia: aktywna obserwacja, ryzyko nawrotu 20% lub 2x karboplatyna auc7. Z czego doktor sugeruje aktywną obserwacje ze względu na możliwośc drugiej fali covid19 i skutków które mogą wystąpić po podaniu karboplatyny. Do tego jesli wybiorę karboplatynę to z krótką hospitalziacją 1-2 dni.

Przebieg konsylium u mnie w mieście:
Ogólnie wszystko to co już wiedziałem wcześniej. Tu jednak zalecili 1 kurs karboplatyny ze względu na komórki w świetle naczyń chłonnych i wielkość guza.

Teraz co myśle ja i moje pytania/wątpliwości

1) Ze względu na raczej słabą psychikę wybieram karboplatynę. Tylko teraz jest rozbieżność pomiędzy ilością kursów. Czy mogę poprosić o dwa kursy u siebie zamiast jednego? I czy mogę poprosić o jednodniową hospitalziacje, żeby na noc mnie tam zostawili na wszelki wypadek?
2) Mam schorzenia dodatkowe: Nadciśnienie, w zeszłym roku przebyłem TIA z nagłym skokiem ciśnienia do 200/?nie pamiętam. Do tego miesiąc temu przeszedłem zabieg usunięcia pęcherzyka żółciowego, oraz posiadam zespół Gilberta.
Dlatego chciałbym zostać na tą 1 noc w szpitalu, żebym nie miał jakiegoś przełomu ciśnieniowego jak wpompują we mnie tyle chemii.
3) Moja główna wątpliwość którą rozwiewa każdy z lekarzy ale prosiłbym jeszcze co o tym sądzi szanowne grono na forum:

W opisie TK jest: śledziona dodatkowa 11mm. Czy jest możliwość pomylenia tej śledziony z powieszonym węzłem zaotrzewnowym przez radiologa? Czemu taka wątpliwość? Z racji przebytych kolek żółciowych w ostatnim roku miałem robione 4 usg
brzucha i przestrzeni zaotrzewnowej i nigdy nie było w opisie dodatkowej śledziony. Poprosiłem dr Sarosieka o skierowanie na badanie PET-CT. Czy rozwieje to moje wątpliwości? Dodatkowo czasem mam kłujące bóle (nie intensywne, czasowe) pod lewym żebrem czyli tam gdzie śledziona.

4) Jakbyście mogli obliczyć jaką dawkę karboplatyny powinienem dostać? Waga 102kg, wzrost 194cm, ostatnia kreatynina 1.2 (nie pamiętam jednostki)
5) Chciałbym przyjąć tą chemię jak najszybciej, żeby mieć pewność że zrobiłem wszystko co mogłem nawet kosztem nieprzyjemności w postaci skutków ubocznych. Mam termin na 20.07 co będzie równo 4 tyg po orchidektomii. Boje się tylko, żeby
nie wziąć teraz tej karboplatyny a za 3miesiące się jednak okaże ze ta śledziona to był węzeł i trzeba będzie dać BEP-a.
6) Do jakiej wielkości mniej więcej resztki nowotworu niszczy karboplatyna? Jeśli jest węzeł, który ma np 5mm i nie został odnaleziony na tk jako podejrzany ale coś już do niego się przylepiło do takie zmiany karboplatyna ubija?
7) Jaka jest róznica w % wznowy przy 1 kursie karboplatyny vs 2 kursach?

Także podsumowując. Jestem zdecydowany na karboplatynę. Nie wiem tylko czy w ilośći 1 czy 2 kursów. Głównie ze względu na wielkość guza i obecność komórek nowotworowych w świetle naczyń chłonnych, dodatkowo dochodzi czas, który minął od
momentu wykrycia guza (pół roku a nie wiadomo ile więcej dodatkowo?) i słaba forma forma psychiczna. Nie dam sobie spokoju jak się okaże że nastąpi wznowa a ja nie zrobiłem wszystkiego co mogłem.

Proszę szanowne grono forum o komentarz do mojego przypadku :)
uniball
 
Posty: 11
Rejestracja: 15 Sty 2018, 17:36

Re: Nasieniak lewego jądra (rejestracja nie działa!)

Postprzez deejaay » 14 Lip 2020, 22:10

Hej,

Chociaż zostałem zdiagnozowany z tym samym stadium nasieniaka co Ty, to niestety nie pomogę w kwestii karboplatyny. Ja zdecydowałem się na obserwację, głównie ze względu na to, że nie mam jeszcze potomstwa.

Jakakolwiek decyzję byś nie podjął to będzie ona dobra, bo będzie twoja.

Zdrówka życzę!
deejaay
 
Posty: 23
Rejestracja: 20 Kwi 2020, 12:17


Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości

cron