Długotrwała suplementacja testosteronem a wyniki morfologii

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Długotrwała suplementacja testosteronem a wyniki morfologii

Postprzez Lukaszzz » 12 Sty 2022, 22:22

Witam, po dłuższej przerwie ;)
Mam pytanie zwłaszcza do osób które stosują hormonalną terapię zastępczą. Otrzymuje zastrzyki z Omnadrenu 250 już od ok 4-5 lat co dwa tygodnie zastrzyk.
W tym tygodniu zrobiłem sobie kontrolne badania i z morfologi wyszły mi trzy zawyżone wyniki (w zeszłym roku oscylowały w granicach dopuszczalnego max lub były minimalnie podniesione) Chodzi dokładnie o trzy parametry tj:

Erytrocyty - 6,27mln/ul norma 4,63-6,8
Hemoglobina - 18,5 g/dl norma 13,7-17,5
Hematokryt - 55,8 % norma 40,1-50,0

Badanie zrobiłem również na drugi dzień w innym laboratorium dla pewności (wyniki różnią się trochę bo wiadomo lepszy/gorszy sprzęt i w erytrocytach podane w innej wielkości :roll: )

RBC - 6,57 T/l norma 4,3-5,75
HGB - 18,9 g/dl norma 14,0-17,5
HCT - 56 % norma 39,5-50,5

Jestem zaniepokojony wynikami bo jak przeglądałem internet to może być początek np czerwienicy.
Bardzo proszę zatem osoby które również stosują od dłuższego czasu terapię hormonalną lub posiadają wiedzę na ten temat o info czy u Was te wyniki również rosną z uwagi na suplementację testosteronem i jest to normalna sprawa czy jednak trzeba się tym bardziej zainteresować i szukać hematologa.

Ps.pozostałe wyniki morfologii są w normie
Lukaszzz
 
Posty: 50
Rejestracja: 27 Kwi 2016, 09:54

Re: Długotrwała suplementacja testosteronem a wyniki morfolo

Postprzez tobson85 » 13 Sty 2022, 01:09

Hej
Skonsultuj wyniki koniecznie z endokrynologiem/lekarzem prowadzacym. Być może konieczne będzie dostosowanie dawki testosteronu.

A jak wygląda poziom testosteronu we krwi?

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 987
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Długotrwała suplementacja testosteronem a wyniki morfolo

Postprzez Lukaszzz » 14 Sty 2022, 10:07

Po ponad trzech tygodniach od ostatniego zastrzyku wynik 333,69 (norma 240 -870)
Lukaszzz
 
Posty: 50
Rejestracja: 27 Kwi 2016, 09:54

Re: Długotrwała suplementacja testosteronem a wyniki morfolo

Postprzez tobson85 » 14 Sty 2022, 12:51

Hejka
Czyli teraz po 3 tyg testosteron masz nadal w normie, a normalnie chyba wspominales ze bierzesz zastrzyk co dwa tyg. Przegadaj koniecznie z lekarzem. Moze trzeba bedzie wydluzyc odstep pomiedzy zastrzykami albo zmienic na inny lek.
Pozdr
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 987
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław


Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości