Nasieniak PT3

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Nasieniak PT3

Postprzez SylwiaXD » 25 Sty 2022, 23:08

Witam wszystkich, jestem tutaj nowa. U męża wykryto nowotwór jądra. Jest juz po operacji.
Odebraliśmy dzisiaj wyniki TK oraz histopatologie.
Wizyta u onkologa już umówiona.
Czego możemy się spodziewać po tych wynikach?

Markery 1 dzień przed operacją
AFP 4,47 norma 0,89-8.79
beta HCG <1,2 norma 0-5
LDH 269 norma 0-248

Markery 12 dni po zabiegu
AFP 4,52 norma 0,89-8.79
beta HCG <1,2 norma 0-5
LDH 228 norma 0-248

i teraz ciekawostka markery zrobione w całkiem innym laboratorium:

Markery 6 dni przed operacją:
AFP 7,8 norma <7,0
beta HCG <0,454 norma 0-2
LDH 208 norma 135-225

6 dni po zabiegu:
AFP 6,8 norma <7,0
beta HCG <0,1 norma 0-2
LDH 196 norma 135-225

Nie wiem czemu taka różnica w AFP względem tych dwóch laboratoriów?


Wyninik histopatologi:
ROZPOZNANIE
OP.I. (1-10) JĄDRO PRAWE Z GUZEM

Pure seminoma, classic type.
Nasieniak, typ klasyczny.
Guz złożony w całości wyłącznie z utkania nasieniaka, typ klasyczny, naciekający całe jądro.
Struktur odpowiadających utkaniu choriocarcinoma ani syncytio- i trofoblastu nie stwierdza się.
Martwica w obrębie guza: (+) obecna, ok. 5% objętości guza.
Włóknienie w obrębie guza: (+) obecne.
Inwazja naczyń krwionośnych i/lub limfatycznych: (+) obecna wieloogniskowa inwazja.
Naciekanie sieci jądra: (+) obecne.
Naciekanie okołownękowej tkanki tłuszczowej: (+) obecne. (P6)
Naciekanie osłonki białawej: (+) obecne, wieloogniskowe, bez jej przekraczania.
Naciekanie osłonki pochwowej: (-) nieobecne.
Najądrze: (-) wolne od nacieku guza.
Germ cell neoplasia in situ/GCNIS (wcześniejsza nomenklatura: intratubular germ cell neoplasia/IGCN): (-) nie stwierdza się
Powrózek nasienny, w tym w obrębie marginesu chirurgicznego: (+) tj. w obrębie tkanek miękkich guza stwierdza się rozproszone i w skupiskach utkanie nasieniaka.
Jądro poza guzem: obecna niepełna atrofia kanalików nasiennych.

GUZ JĄDRA - PURE SEMINOMA
pTNM (8. Edycja AJCC): pT3NxMx.

JGPato: 3
ICD-10: C62.90
ICD-O-3: 9061/3


OPIS Tomografii:
TECHNIKA BADANIA:
Badanie TK klatki piersiowej wykonano po dożylnym podaniu środka kontrastowego.
Badanie TK jamy brzusznej i miednicy małej wykonano przed oraz po dożylnym podaniu środka kontrastowego w protokole wielofazowym.
OPIS:
TK klatki piersiowej
Podopłucnowe zagęszczenie drobnoguzkowe o średnicy 0,4cm w segm. 8 płuca lewego, zwapnienie o średnicy 0,3cm w segm. 6 płuca lewego - prawdopodobnie pozapalne.
Poza tym obraz płuc w granicach normy.
Obraz narządów śródpiersia w granicach normy.
Nie uwidoczniono znamiennie powiększonych węzłów chłonnych w obrębie śródpiersia oraz wnęk płucnych. TK jamy brzusznej i miednicy małej
Wątroba prawidłowej wielkości i kształtu, prawidłowej densyjności, bez zmian ogniskowych.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy niepowiększony, bez widocznych w TK uwapnionych złogów w świetle.
Trzustka o prawidłowej wielkości i jednorodnym pochłanianiu miąższu, dobrze odgraniczona od otoczenia.
Śledziona o prawidłowym położeniu, niepowiększona, bez zmian ogniskowych.
Nerki bez zmian ogniskowych, cech kamicy oraz zastoju moczu.
Nadnercza o prawidłowej wielkości i kształcie.
Duże struktury naczyniowe jamy brzusznej o morfologii w granicach normy.
Pęcherz moczowy o dobrze wypełniony, o gładkich, niepogrubiałych ścianach.
W prawej okolicy pachwinowej oraz okolicy worka mosznowego po stronie prawej, widoczne są hiperdensyjne pasma - najpewniej zmiany pooperacyjne.
Prostata o wymiarach 3,5x4,1cm, ze zwapnieniami.
Nie wykazano obecności znamiennie powiększonych węzłów chłonnych w obszarze badania.
W prawej okolicy pachwinowej widoczne są poj. owalne węzły chłonne wielkości do 1,1cm w osi krótkiej. Wzdłuż naczyń prawej osi biodrowej węzły chłonne granicznej wielkości do 1cm, w przestrzeni zaotrzewnowej okołoaortalnej węzły chłonne wielkości do 0,4cm w osi krótkiej.
Cechy dyskopatii na poziomie L4/L5 oraz L5/S1.
W obu kościach udowych oraz strukturach kostnych miednicy widocznych jest kilka ognisk sklerotycznych o średnicy do 0,7cm - prawdopodobnie wysp kostnych.
Przypodstawne części płuc bez zmian ogniskowych.
WNIOSKI:
Obraz TK klatki piersiowej jamy brzusznej i miednicy małej bez zmian podejrzanych o meta.

Nie bardzo wiem jak rozumieć te wszystkie uwidocznione (max1,1cm) zmiany, bo we wniosku końcowych jest brak zmian meta, więc co to jest?
SylwiaXD
 
Posty: 4
Rejestracja: 25 Sty 2022, 17:08

Re: Nasieniak PT3

Postprzez Zbyszek_Krk » 26 Sty 2022, 13:46

Cześć, guz wygląda z opisu na dość zaawansowany, to co może cieszyć to brak przezutow w tk.
Z niewiadomych było podwyższone AFP, które nie wystepuje przy nasieniaku dlatego sprawdź markery przed wizytą u onkologa na swiezo i zapytaj o to czy nie warto dac materiał do oceny drugiemu histopatologowi czy to na pewno nasieniak.
Druga sprawa: z całości przedstawionych wyników wychodzi T3M0N0S0 wasze szanse na powrót do zdrowia za bardzo wysokie ale potrzebujecie prawdopodobnie leczenia uzupełniającego (ryzyko wznowy jest duże i trzeba je zredukowac)
Prawdopodobnie dostaniecie 2xkarbo lub radioterapie.
Nie jestem ekspertem ale nawet na linii cięcia były komórki nowotworu więc rozważał bym obie opcję.

Napiszcie do doktora Tomasza pomoże znaleźć optymalną terapię.
I pamiętajcie wasze szanse to ponad 90% nawet przy wznowie, ale nie lekcewazcie problemu.
Zbyszek_Krk
 
Posty: 12
Rejestracja: 03 Lis 2021, 23:30

Re: Nasieniak PT3

Postprzez SylwiaXD » 26 Sty 2022, 21:48

Witam, dziękuje za odpowiedz.
Umówiliśmy się na piątek do dr.Sarosieka.

Z tym AFP jest dziwna sprawa bo miałem robione badania w dwóch różnych laboratoriach
I tylko w jednym laboratorium wychodzą takie wysokie.
W drugim wychodzą zawsze mniej więcej po środku normy.

Dzisiaj zrobiliśmy ponownie markery żeby mieć na świeżo przed wizyta u onkologa (robiliśmy w tym labie co za każdym razem wynik był wyższy) równo 3 tygodnie od zabiegu.
I mamy już wyniki
AFP 5,8 norma <7
Beta HCG <0,1 norma < 2
LDH 200 norma 135-225
SylwiaXD
 
Posty: 4
Rejestracja: 25 Sty 2022, 17:08

Re: Nasieniak PT3

Postprzez tobson85 » 26 Sty 2022, 22:29

Hejka

Różne laby, różne maszyny, różne normy. Ja bym się tym AFP nie przejmował. Nawet jak w tym drugim labie wynik był przekroczony to bardzo niewiele.

Do rozważenia obserwacja, chemioterapia karboplatyna (2x) lub radio, jak już kolega wspomniał. Wytyczne mówią niby ze do pT3 zalecana jest obserwacja, ale naciek powrózka szczególnie w lini cięcia raczej będzie przemawiał za karboplatyna lub radio (radio rzadziej stosowane).

Dajcie znać co powie wam dr Sarosiek.

Trzymajcie się i zdrowia
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1011
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nasieniak PT3

Postprzez SylwiaXD » 28 Sty 2022, 18:05

Witam wszystkich,
jestem po wizycie o dr.Tomasza.

Nie spodobały się te powiekszone węzły i zlecił PET-CT.
I wtedy ostatecznie podejmiemy leczenie
2 x karboplatyna
Radioterapia
badz 3 x BEP wszystko zależy od tego wyniku.

Także jeszcze 3 tygodnie niepewności
SylwiaXD
 
Posty: 4
Rejestracja: 25 Sty 2022, 17:08

Re: Nasieniak PT3

Postprzez tobson85 » 28 Sty 2022, 18:44

To trzymamy kciuki za dobre wyniki!
Tak czy inaczej sytuacja jest dobra jak na to wszystko i niezależnie od wyników rokowania praktycznie takie same. Jedynie co to kwestia przemęczenia się z leczeniem - mniej lub bardziej agresywnym.
Trzymajcie się
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1011
Rejestracja: 06 Lip 2016, 21:52
Miejscowość: Wrocław

Re: Nasieniak PT3

Postprzez SylwiaXD » 18 Lut 2022, 19:17

Witam wszystkich ponownie, trochę to trwało ale mamy już wynik badania PET i kompletnie nic z niego nie rozumiem, czy może coś odrosnąć w miejscu cięcia?

Dodaje opis badania.
Załączniki
F9B4AECB-7221-4348-8EB2-0F430A7E0348.jpeg
F9B4AECB-7221-4348-8EB2-0F430A7E0348.jpeg (26.5 KiB) Obejrzany 999 razy
SylwiaXD
 
Posty: 4
Rejestracja: 25 Sty 2022, 17:08


Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości