Witam wszystkich
Zwracam się do was o poradę i pomoc. Niżej opiszę mój przypadek, jeżeli ktoś byłby w stanie pomóc, powiedzieć kilka słów na co muszę się przygotować oraz mniej więcej sklasyfikować mój nowotwór byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ moje życie ostatnio bardzo się zmieniło
i wiem że już nigdy nie będę żył tak jak wcześniej.
A więc do meritum, mam 20 lat, 3 tygodnie temu został u mnie zdiagnozowany nieokreślony guz w prawym jądrze, po prawostronnej orchidektomii i badaniu histp. okazało się, że jest to Rak Zarodkowy embryonal carcinoma pT2 LV1 R0.
Opis histp:
Wynik mikroskopowy:
Rak Zarodkowy embryonal carcinoma pT2 LV1 R0.
Komórki nowotworowe wykazują ekspresję CD30 i ogniskowo glypcian-3. Odczyny w kierunku CD117 i beta hCG ujemne.
Nowotwór w części centralnej rozlegle martwiczo zmieniony, nacieka jądro i osłonkę białawą. Najądrze i sieć jądra bez utkania nowotworu.
Widoczne cechy angioinwazji.
Linie cięcia operacyjnego bez utkania nowotworu.
Opis makroskopowy:
Jądro prawe wraz z powrózkiem nasiennym.
Jądro z osłonkami o wymiarach 4,5 x 3,2 x 2,5 i fragmentem powrózka nasiennego długości 5cm. Na przekroju w obrębie jądra dł, 33mm pod osłonką nieregularny, biały obszar do 9mm z wylewami krwi, makroskopowo nie przekracza osłonki białawej i nie nacieka najądrza.
Markery nowotworowe przed operacją:
AFP: 2,52 IU/ml
B-HCG: < 0,20 mIU/ml
LDH: 158 U/l
Markery nowotworowe tydzien po operacji:
AFP: 1,26 IU/ml
B-HCG: < 1,20 mIU/ml
LDH: 117 U/l
Posiadam również płytkę z TK. klatki piersiowej bez i z kontrastem, aczkolwiek niemam do danej płytki opisu, opis został w szpitalu. Lekarz prowadzący urolog twierdzi, że z TK nie wyszło nic niepokojącego. Dostałem skierwanie do zaufanego onkologa i najprawdopodobniej będę się leczył w Suchej Beskidzkiej. Pytanie co dalej? Czego się spodziewać? Jaka jest szansa na wyleczenie a później na nawrót choroby?
Czy ewentualny nawrót zabija? Pytań multum a odpowiedzi brak, głowa pęka od samego istnienia nowotworu nie myśląc nawet że trzeba będzie z nim życ i może powrócić a nawet zabić ...