Witam. Mój przypadek- guz jądra lewego, markery w chwili diagnozy: LDH 679 (0-250), bHCG 18,4 (0-2,0), AFP- w normie 1,8 (0-5,0). Po diagnozie bezzwłocznie orchidektomia lewostronna w dostępie pachwinowym. Badanie histopatologiczne jądra- " jądro z guzem nowotworowym o śr. 5,3x4x2,7 cm, mikroskopowo- nasieniak (seminoma) bez domieszki innych guzów gremialnych. Nowotwór nie nacieka powrózka nasiennego, osłonek ani najądrza. Nowotwór zajmuje część sieci jądra, nie stwierdzono angioinwazji". Badanie TK przed chemioterapią- nie będę opisywał całego, ponieważ organy- płuca, wątroba ok, wnioski z badania- "rozległa masa węzłowa w przestrzeni zaotrzewnowej otaczająca ściśle aortę , przylegająca do żyły głównej dolnej i żył biodrowych, przemieszczająca lewy moczowód ( 128x115x165mm APxRLxCC)- duży konglomerat węzłów".
Seminoma T1bN3M0S1 IIC, w rokowaniu korzystnym. Zastosowane leczenie- chemioterapia 3x BEP. Na wejściu w chemioterapię markery pozostawały na poziomie jak z dnia diagnozy. Po pierwszym cylku spadły o połowę, następnie badane przy pierwszej dolewce po drugim 5 dniowym cyklu- wróciły do normy i takie pozostały do końca chemioterapii. Badanie TK po chemioterapii- w opisie: " płuca bez zmian meta, wątroba niepowiększona bez zmian meta. W lewej pachwinie pasmowate zmiany pooperacyjne bez cech wznowy. Masa węzłowa w przestrzeni zaotrzewnowej , poniżej odejścia naczyń nerkowych 5,8x3,1 (TR) i ok. 9 cm (CC), obejmuje aortę na połowie obwodu, wnika między aortę i VCI, otacza początkowy odcinek IMA oraz lewą t biodrową wspólną na niemal całym obwodzie. Lewy moczowód pociągany w kierunku zmiany, przylega do niej odcinkowo. Poniżej, między lewymi naczyniami biodrowymi i mięśniem lędźwiowym kolejna zmiana węzłowa 2,2x1,6cm (TR)i 2,7 cm (CC). Przy prawych naczyniach biodrowych węzeł chłonny 1,1x0,8 cm. Poza tym struktury klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy bez zmian patologicznych". Widać odpowiedź na chemioterapię, lecz pozostałości niestety znaczne, ale się z tym liczyłem, ponieważ startowałem z pokaźnym konglomeratem. Za kilka dni badanie PET CT. I teraz nasuwa mi się pytanie - co dalej, jeżeli po badaniu okaże się, że zmiana dalej jest "aktywna".