rak jądra mojego męża

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: rak jądra mojego męża

Postprzez edyta12345 » 19 Lip 2013, 17:34

Mąż po trzecim dniu chemii nie czuje się najgorzej tylko mdli go i ma zgagę co można mu podać na zgagę?
edyta12345
 
Posty: 63
Rejestracja: 06 Lis 2012, 00:05

Re: rak jądra mojego męża

Postprzez troll » 19 Lip 2013, 19:49

Witaj,

Zgaga to konsekwencja:
- spożywanych pokarmów ciężkostrawnych i/lub
- uszkodzenia nabłonka przewodu pokarmowego przez cytostatyki
Środkiem zaradczym może być zmiana diety i przyjmowanie omeprazolu (Polprazol etc.).

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3981
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: rak jądra mojego męża

Postprzez romi » 19 Lip 2013, 23:50

Witam
Z kolei omeprazol może spowodować zmniejszone łaknienie i mdłości, a w czasie chemii jeść coś trzeba. Tak było u mojego syna i po odstawieniu polprazolu problem zniknął, ale to może indywidualny przypadek. Wiem, że polprazol jest zalecany w czasie chemioterapii i ma udowodnione korzystne działanie, także spróbować można.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4207
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: rak jądra mojego męża

Postprzez edyta12345 » 22 Lip 2013, 15:42

mąż już kilka dni po pierwszej chemii ma się nie najgorzej dużo śpi, trochę je kisielek, bułeczki z dzemem i biały ser to podstawa jego jedzenia czasem jakąś zupkę zje więc chyba dobrze się mamy, trochę jakiejś chrypki dostał
edyta12345
 
Posty: 63
Rejestracja: 06 Lis 2012, 00:05

Re: rak jądra mojego męża

Postprzez Adrian1975 » 22 Lip 2013, 15:44

chrypka powiadasz,

a dostał czynniki wzrostu w zastrzykach podskórnych (naupogen itp.)?

po tym mogą byc objawy grypopodobne

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1009
Rejestracja: 01 Paź 2012, 19:00
Miejscowość: Trzebnica,DLN

Re: rak jądra mojego męża

Postprzez romi » 22 Lip 2013, 16:54

Witam
To dopiero pierwszy kurs jeszcze przed dolewkami, także na czynnik wzrostu za wcześnie i chyba za wcześnie na neutropenię, ale można sprawdzić, trzeba zrobić morfologię. Natomiast zwracać na takie sprawy szczególną uwagę. Jeśli to Cię niepokoi to należy skontaktować się z lekarzem POZ, lub z lekarzem prowadzącym (nawet przez telefon). W czasie chemii trzeba być wyczulonym na wszelkie objawy wzbudzające niepokój i odpowiednio szybko reagować.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4207
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: rak jądra mojego męża

Postprzez edyta12345 » 23 Lip 2013, 07:32

czynnika wzrostu jeszcze nie dostał a dziś robimy morfologię przed jutrzejszą bleomycyną
edyta12345
 
Posty: 63
Rejestracja: 06 Lis 2012, 00:05

Re: rak jądra mojego męża

Postprzez romi » 23 Lip 2013, 11:41

Witam
Oby morfologia była ok, bo czynnik wzrostu to lek który dodatkowo obciąża organizm i tak osłabiony chemią.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 4207
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: rak jądra mojego męża

Postprzez edyta12345 » 23 Lip 2013, 15:21

LEUKOCYTY 7.34 10^3 /ul wart. ref.: 4.23 - 9.07 10^3/ul
NEUTROCYTY 5.86 ­ 10^3 / ul wart. ref.: 1.78-5.38 10^3 / ul
LIMFOCYTY 1.37 10^3 / ul wart. ref.: 1.32-3.57 10^3 / ul
MONOCYTY 0.06 ? 10^3 / ul wart. ref.: 0.30-0.82 10^3 /ul
EOZYNOCYTY 0.04 10^3 / ul wart. ref.: 0.04-0.54 10^3 /ul
BAZOCYTY 0.01 10^3 / ul wart. ref.: 0.01-0.08 10^3 /ul
.
% NEUTROCYTÓW 79.9 ­ % wart. ref.: 34.0-67.9 %
% LIMFOCYTÓW 18.7 ? % wart. ref.: 21.8-53.1 %
% MONOCYTÓW 0.8 ? % wart. ref.: 5.3-12.2%
% EOZYNOCYTÓW 0.5 % wart. ref.: 0.8-7.0 %
% BAZOCYTÓW 0.1 % wart. ref.: 0.1-1.2 %
.
ERYTROCYTY 6.11 ­ 10^6 / ul wart. ref.: 4.63-6.08 10^6/ul
HEMOGLOBINA 18.0 ­ g/dl wart. ref.: 13.7 - 17.5 g/dl
HEMATOKRYT 49.4 % wart. ref.: 40.1-51.0 %
MCV 80.9 fl wart. ref.: 79.0-92.2 fl
MCH 29.5 pg wart. ref.: 25.6 - 32.2 pg
MCHC 36.4 g/dl wart. ref.: 32.3-36.5 g/dl
RDW-CV 12.4 % wart. ref.: 11.6 - 14.4 %
.
PŁYTKI 153 ? 10^3 / ul wart.ref.: 163-337 10^3 / ul
MPV 11.5 fl wart. ref.: 9.4-12.6 fl
PDW 15.1 fl wart. ref.: 9.8-16.2 fl
P-LCR 37.0 % wart. ref.: 19-47
PCT 0.18 % wart. ref.: 0.16-0.38 %
KREATYNINA (s) wyk.: MRAB
KREATYNINA 0.98 mg/dl wart. ref. : 0,6 - 1,20 mg/dl
GFR wg MDRD -Powy?ej 60 ml/min
AST wyk.: MRAB
AST 30 U/l wart. ref. 5 - 40 U/l
ALT wyk.: MRAB
ALT 68 ­ U/l wart. ref.: 5 - 37 U/l
JONOGRAM wyk.: MRAB
SÓD 134.3 ? mmol/l wart. ref. 135 - 148 mmol/l
POTAS 4.53 mmol/l wart. ref. 3.5 - 4.9 mmol/l
CHLORKI 98.2 mmol/l wart. ref. 98-107 mmol/l
Data/godzina wydania : 23.07.2013/09:11 Sprawozdanie z badań autoryzował(a) (*): mgr Aleksandra Brudnicka
Diagnosta laboratoryjny
edyta12345
 
Posty: 63
Rejestracja: 06 Lis 2012, 00:05

Re: rak jądra mojego męża

Postprzez edyta12345 » 23 Lip 2013, 15:22

proszę o interpretację za mało ma monocytów i za duży alt czy mimo tego jest ok
edyta12345
 
Posty: 63
Rejestracja: 06 Lis 2012, 00:05

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości