Seminoma Testis -neo mój przypadek

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Seminoma Testis -neo mój przypadek

Postprzez junior » 27 Sty 2011, 10:56

Witam wszystkich :)
Mariusz - lat 27
oto mój przypadek:

27 listopada 2010r poczułem ból lewego jądra, myślałem, że może je przeziębiłem i postanowiłem poczkekać. Po 2tygdniach skonsultowałem to z przyjacielem i zalecił mi natychmiastowe pójście z tym na ostry dyżur - bo ból nie ustępował i rosło.

Tym sposobem 13 grudnia 2010, znalazłem się w Szpitalnym Oddziale Ratunkowym WIM MON, gdzie zrobiono mi badanie USG jąder.
opis badania:
Oba jądra położone typowo, prawidłowej wielkości. W dolnym biegunie JL nieregularna hypoechogeniczna strefa z hypoechogenicznymi guzkami satelitarnymi, z cechami patologicznego unaczynienia - guz o wym: 16x28x25mm. Mikrozwapnienia w JL. JP prawidłowej echogeniczności miąższu, czterema mikrozwapnieniami do 2mm. Najądrza symetryczne, prawidłowej echogeniczności, z torbielikami, więcej po stronie lewej do 7mm. Nie stwierdzono nadmiernej ilości płynu między osłonkami jąder. Nie znaleziono cech żylaków powrózków nasiennych. Powiększone pojedyńcze węzły pachinowe lewe do 24mm, z zachowaną wnęką. Prawe węzły chłonne pachwinowe niepowiększone.

13 grudnia 2010r, po konsultacji Kliniki Urologii, pobrano mi krwe na poziom AFP, CEA, B-HCG, LDH oraz skierowano do leczenia operacyjnego - datę hospitalizacji w Klinice Urologii WIM wyznaczono na 16grudnia 2010r.
-------------------------------------------------------------------------------
Klinika Urologii Wojskowego Instytutu Medycznego
Rozpoznanie - guz jądra lewego. Zmiany ogniskowe w wątrobie - diagnostyka nieukończona.
Przebywał w Klinice w dniach 16-20.12.2010r.
Badania pracowniane:
Grupa krwi A dodatni
Morfologia: E-5,6T/l, L-7,5G/l, Ht-49%, Hb16g%, PLT277G/l
Biochemia: Na-137 mmol/l, K5,1 mmol/l, kreat-0.9mg&, mocznik 35mg/dł, glukoza 86mg.dl, LDH 256U/l
APTT 30s
AFP 1,68ng/ml
B-hcg 5,56 U/lł
Empiryza wypisowa i wskazówki do dalszego leczenia:
17 grudnia 2010 wykonano orchidektomie lewostronną. Przebieg pooperacyjny niepowikłany. W USG jamy brzusznej podejrzenie zmian ogiskowych w wątrobie - do diagnostyki TK jb. W stanie ogólnym i miejscowym dobrym wypisany z zaleceniami.
1. oszczędzający tryb życia przez 6tyg,
2. płyny 2l/dzień
3. Ambulatoryjna kontrola urologiczna, zgłoszenie się do Poradni Urologicznej celem TK jb.
4. Zgłoszenie się za 14 dni po wynik badania hist-pat
5. Z wynikiem konsultacja urologiczna i onkologiczna
6. szwy skórne do zdjęcia za 4 dni
7. badanie markerów neo za m-c.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Wynik badania histopatologicznego
Rozpoznanie makroskopowe:
Jądro z osłonkami i porózkiem nasiennym. Jądro o wymiarach 4,2x2, 8x2, 8cm. Powrózek nasienny dł 16cm. Na przekroju w jądrze biały lity guz o wym 2,8x2, 3x2cm. Makroskopowo guz ograniczony do jądra, nie nacieka najądrza. Być może nacieka okolicę sieci jądra.
Rozpoznanie mikroskopowe:
Jądro lewe:
-Margines odcięcia powrózka nasiennego:
linia odcięcia powrózka nasiennego bez zmian ogniskowych i nacieku nowotworowego,
-Powrózek nasienny
funiculus spermaticus normalis
-Guz:
seminoma testis. Nowotwór ogniskowo nacieka błonę białawą jądra, w sąsiedztwie masy guza: Emboliae neoplasmaticae vasorum parvorum testis /L1,V1/. Stwierdzono także naciekanie przez ciągłość vete testis.
-Guz+najądrze:
epididymis sine infiltratione neoplsmatis
-Najądrze:
epidydymis sine infiltratione neoplasmatis
-Jądro poza guzem:
w wycinkach dominuje obraz ang. : Lutratubulow Germ Cell neoplasia /ITGCN/ z mikroogniskami naciekania w podścielisku jądra
Guz wg WHO/UICC pT2 pNx Sx R0, V1, L1

-------------------------------------------------------------
7.01.2011r
Wynik Badania TK jamy brzusznej
Wątroba prawidłowej wielkości, o prawidłowym współczynniku osłabienia promieniowania. W płacie lewym ognisko 13x9mm ulegające wzmocnieniu kontrastowemu - obraz przemawia raczej za naczyniakiem. Kolejne niespecyficzne w segm 4 przy więzadle obłym śr. 2mm
Dość liczne powiększone węzły chłonne przyaortalne największe po stroni lewej poniżej tętnicy i żyły nerkowej wielkości 30x23mm i 32x25mm, krezkowe do 14mm, pachwinowe do 21mm.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zwenątrzwątrobowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy prawidłowej wielkości, bez uwapnionych złogów.
Śledziona prawidłowej wielkości, jednorodna, Nadnercza bez zmian. Trzustka prawidłowej wielkości, jednorodnie wzmocnia się po podaniu kontrastu. Nerki prawidłowej wielkości bez litych zmian ogniskowych. Torbiel korowa NL śr 3mm. Ukm-y nieposzerzone, bez złogów.
Ostatnio edytowany przez junior 27 Sty 2011, 15:23, edytowano w sumie 2 razy
28 lat; guz seminoma testis; pT2 pNx Sx R0, V1, L1; 3xBEP styczeń-marzec 2011
junior

Miejscowość: Warszawa

Re: Seminoma Testis -neo mój przypadek

Postprzez junior » 27 Sty 2011, 11:05

10 stycznia 2011 konsultacjia z dr n.med. Tomaszem Sarosiek, w Centrum Medyczne Ostrobramska NZOZ Magodent.
Rozpoznanie:
Nasieniak jądra lewego w stadium IIB(przeżuty w węzłach chłonnych okołoaortalnych) stan po lewostronnej orchidektomii 17.12.2010r, Wyjściowe markery AFP 1,68 ng/ml, beta-HCG=5,56mIu/ml.

11 stycznia zostałem przyjęty celem rozpoczecia chemioterapii. Zakwalifikowany do leczenia wg programu BEP
Zastosowano lecznie:
I kurs chemioterapii BEP
-cisplatyna 39mg i.v. D1-D5
-etopozyd 200mg i.v. D1-D5
-bleomycyna 30mg i.v. D1,D8,D15
junior

Postprzez junior » 27 Sty 2011, 11:13

W chwili obecnej jestem po I kursie chemioterapii, wczesna tolerancja chemioterapii dobra, szczerze powiem, że nie zauważyłem większych zmian w organiźmie, troche spadł mi apetyt i chodziłem zmęczony, jednak nie przeszkodziła mi w życiu codziennym.
W trakcie leczenia przyjmowałem przeciwwymiotnie Zofran w czopku oraz zastrzyki Zarzio 30mu.
31 stycznia zaczynam II kurs chmemipterapii.

Pozdrawiam wszystkich, życząc dużo zdrowia.
junior

Postprzez troll » 27 Sty 2011, 12:58

Witam,

Jesteś w dobrych rękach. Założono podanie trzech kursów. Po zakończeniu chemioterapii ocena jego skuteczności w badaniu TK, ale to pewnie już wiesz :) Odnośnie chemioterapii trochę do poczytania w naszej bazie forum - szczególnie o jej skutkach ubocznych. Na moje oko, pomimo długiego, uciążliwego no i nie do końca przyjemnego leczenia to rokowanie jest bardzo dobre a wyleczenie stanie się faktem. Dobrze słyszeć takie dobre wieści.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez junior » 27 Sty 2011, 15:00

dr n.med. Tomasz Sarosiek poinformował mnie o wszystkich skutkach ubocznych, na które miałem czas się przygotować.
Chemioterapia- pomimo że nie należy do dość miłych metod leczenia ale to nie taki diabeł straszny jak go malują.
Moim zdaniem najważniejsze jest pozytywne nastawienie do wszystkiego, trzeba troche "pocierpieć", żeby powstać jak "Feniks z popiołów" :)

Najbardziej ubolewam nad tym, ze nie jest prowadzona profilaktyka na temat raka jądra, mój przypadek był wcześnie wykryty, jednak ilu mężczyzn trafia już w dość zaawansowanym stanie nowotworu.
junior

Postprzez junior » 10 Mar 2011, 13:00

31.01.2011r
beta HCG- 0,0
AFP- 5,15ng/ml <10,0ng/ml

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

20.02.2011r
beta HCG- 0.0
AFP- 5,91 ng/ml <10,0ng/ml

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

TK jamy brzusznej i miednicy małej z dnia 4.03.2011

Poprzednie badanie TK jamy brzusznej i miednicy z kontrastem po 65 sec uwidoczniło:
-dostępny w badaniu miąższ płucny bez zagęszczeń, czy zmian ogniskowych; jamy opłucnowe bez płynu

-wątroba powiększona do 19cm w osi cc, drobna 5mm hipodensyjna zmiana ogniskowa w segm VI; poza tym bez zdeklatowanych zmian ogniskowych (opisywane poprzednio zmiany mogły być widoczne w fazie tętniczej - do obserwacji w USG; przy badaniu kontrolnym wskazana faza tętnicza i żylno-wrotna)
-drogi zółciowe wewnątrz i zewnątrz wątrobowe nieposzerzone
-pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez cech kamicy w bad. TK
-śledziona nieco powiększona, 14cm w osi dł, bez zmian ogniskowych;
-trzustka bez zmian; przewód Wirsunga nieposzerzony
-nadnercza bez zmian
-nerki bez cech zastoju, bez cech złogów, bez zmian ogniskowych, pojedyńcza drobna torbielka korowa
-węzły chłonne: portowo-kawalny 14x22mm
-węzłychłonne zaotrzewnowe
okołoaortalny lewy poniżej naczyń nerkowych 14mm,
pozostałe wezły chłonne niepowiększone
-pojedyńczy pachwinowy lewy 11x6mm z zachowaną zatoką tłuszczową, udowy wsp L 11x18mm
-jama otrzewnowa bez płynu
-struktury kostne bez zmian pojedyńczych

- W PORÓWNANIU DO DOKUMENTACJI ZDJĘCIOWEJ ZE STYCZNIA 2011 STWIERDZA SIĘ PRAWIE CAŁKOWITĄ REGRESJĘ ZMIAN WĘZŁOWYCH.

-----------------------------------------------------------------------

Życzę każdemu takiego wyniku, moje wyleczenie stało się faktem.
Największe podziękowania dla dr n.med. Tomasza Sarosiek oraz Centrum Medycznego "Ostrobramska" NZOZ Magodent w Warszawie.
junior

Postprzez troll » 10 Mar 2011, 18:51

Witam,

Liczymy na całkowitą regresję tych zmian węzłowych wraz z upływem czasu. I przede wszystkim kontrola - w razie czego!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez junior » 18 Maj 2011, 15:36

Witam.
Po 3 miesiącach, tak wyglądaja moja Tomografia.

TK jamy brzusznej i miednicy po podaniu środka cieniującegoe i.v.
Porównano z badaniem z 4.03.2011r
Obraz jest identyczny.
Narządy miąższowe jamy brzusznej i miednicy bez zmian meta.
Nie stwierdza się obecności powiększonych węzłów chłonnych w obszarze badanym.
Węzeł chłonny portocavalny do 12mm w osi krótkiej
Węzły chłonne w otoczeniu aorty do 8mm w osi krótkiej
Bez obecności nowych zmian
junior

Postprzez troll » 18 Maj 2011, 22:47

Witam,

Wniosek - stabilizacja. Kolejne badanie zgodnie z harmonogramem i będzie tylko dobrze :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez junior » 19 Maj 2011, 08:43

bardzo się ciesze, nie było łatwo ale... :)
mam pytanie dotyczące implantu jądra - mianowicie - czy jest to refundowane, czy nie? wiesz może jak wyglądają procedury? którędy wprowadzają implant do moszny? bo szczerze nie mam pojęcia od czego mam zacząć :)
Pozdrawiam
Mariusz.
junior

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości