odczytanie wyniku histopatologicznego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

odczytanie wyniku histopatologicznego

Postprzez caius » 03 Lut 2013, 11:50

witam,
Zacznę odpodstawowych informacji,
mam 24 lata, pracuję, ucze się, żyje normalnie.
w grudniu urolog zdecydował, że trzeba mi usunąć lewe jądro ze względów na guza, po paru dniach przeszedłem operacje, miałem też zrobiony tomograf komputerowy klatki piersiowej, miednicy i jamy brzusznej (czysty bez zmian) oraz markery (też w normie), w połowie stycznia otrzymałem informacje, że moje preparaty będą konsultowane z warszawą, czekam właśnie na wyniki tej konsultacji, mam jedynie wynik ze swojego miasta. Mam prośbę czy ktoś mógłby mi pomóc w wyjaśnieniu co one mówią:
Neoplasma malignum male differentiatum testis - probabiliter sex-cord gonadal stromal tumor malignus. Signa angioinvasionis neoplasmatice.
będę wdzięczny za każda informację.
Pozdrawiaim i dziękuje
caius

Re: odczytanie wyniku histopatologicznego

Postprzez kat1340 » 03 Lut 2013, 12:24

Po kolei:

Neoplasma malignum

Nowotwór złośliwy

Kod: Zaznacz wszystko
male differentiatum testis

chorobowo zmienione jądro

probabiliter sex-cord gonadal stromal tumor malignus

prawdopodobnie złośliwy guz typu sex-cord gonadal stromal (guz komórek leydiga, lub sertoliego lub oba warianty)

Signa angioinvasionis neoplasmatice.

Widoczna angioinwazja nowotworu (cellulae neoplasmatice - komórki nowotworowe)
kat1340

Postprzez troll » 03 Lut 2013, 15:08

Witam,

Nieco wyjaśnię ze swojej strony. Dokładniejsze tłumaczenie rozpoznania hist-pat powinno brzmieć:
Neoplasma malignum male differentiatum testis - probabiliter sex-cord gonadal stromal tumor malignus. Signa angioinvasionis neoplasmatice.

Złośliwy, słabo zróżnicowany nowotwór jądra - prawdopodobnie nowotwór o charakterze guza gonadalnego - guza ze sznurów płciowych - sex-cord gonadal stromal tumor. Oznaki inwazji naczyń.

Przedstawione rozpoznanie jest rozpoznaniem "ogólnym". Dlatego ponowne badanie preparatu w bardziej doświadczonym ośrodku ma sens i co więcej - jest przykładem na świadomość zlecającego ponowne badanie, że niekiedy mniejsze ośrodki nie pozwalają na zaawansowaną diagnostykę histopatologiczną i niektórymi przypadkami musi zająć się większy ośrodek.

Samo rozpoznanie histopatologa skłania się do diagnozy tzw. sex-cord gonadal stromal tumor. Guza, który jak wspomniał mój poprzedni z komórek podporowych Sertoliego lub wydzielniczych Leydiga (lub obu naraz). Jakkolwiek zwykle jest to nowotwór, którego całkowite usunięcie operacyjne załatwia problem (bardzo rzadko przerzutuje), tak wobec stwierdzonych cech złośliwości oraz angioinwazji (naciekania naczyń) usilnie sugeruję, żeby po powrocie wyniku konsultacji preparatu w CO-I także samemu skonsultować się w dużym i doświadczonym ośrodku onkologicznym. Ciekawostką jest, że jeśli CO-I ma w ciągu roku kilka przypadków chorych z takim rozpoznaniem to co powiedzieć o małych, miejskich czy nawet wojewódzkich ośrodkach onkologicznych? Pozostawiam to ku własnym rozmyślaniom.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez caius » 03 Lut 2013, 15:59

dziękuje Wam za wyjaśnienie, właśnie słyszałem, że jest to bardzo rzadki rodzaj nowotworu, złośliwy, bo złośliwy, ale nie wiedziałem, czy rzeczywiście może obyć się bez chemii bądź radioterapii. Myślę, że w tym tygodniu będzie wynik z Warszawy, wtedy udam się do onkologa, wynik był badany w mieście wojewódzkim w centrum histopatologii uniwersytetu medycznego w lublinie. Będę leczył się w centrum onkologicznym w lublinie. Jak będę coś wiedział więcej, to napisze.
Rzeczywiście może obyć się leczenie bez chemii czy naświetlań? Tylko same kontrole przez najbliższe pięć lat?
W badaniu tomograficznym w opisie mam informację, że w 9 segmencie płuca prawego mam dobrze wysączonego guza o wielkości 2 mm, słyszałem, że mam się tym nie przejmować, bo to może być guz powstały po grypie, zapaleniu płuc czy śwince. Czy rzeczywiście tak jest?
Dziękuje za informacje.

Do wyniku hispatu było dopisane w części dalszej takie informacje:
Immunohistochemicznie: CK MNF116(+), vimentyna (+), LCA (-), CD20 (-), CD3(-), CD117 (-), HMB45(-), SMA(-), aktyna mięsniowa ogólna (-), desmina (+). MiB1=54,5%.
wycinek z Najądrze - Epididymis sine laesionibus.
wycinek z osłonki jądra: fragmenta tunicarum testis cum signis oedematis.
wycinek z powrózka nasiennego: fragmentum funiculi spermatici sine laesionibus.
caius

Postprzez caius » 13 Lut 2013, 22:04

wynik z warszawy z centrum onkologii:

Desmoplastic small round cell tumor (DSRCT). Drobnokomórkowy nowotwór tworzący różnej wielkości gniazda leżące w obfitym włókienistym podścielisku. Widoczna drobnoogniskowa martwica i zwapnienia.
Nowotwór nie przekracza osłonki białawej. Nie widać angioinwazji. W jądrze poza guzem nie widać nowotworzenia wewnątrzkanalikowego (IGNC). Wykonaliśmy preparat H+E oraz barwienia dodatkowe" desmina (+), miogenina (-), CKAE1/3 (+) - reakcja punktowa ("dot-like"), WT1 (+) - reakcja punktowa cytoplazmatyczna (!), CD99 (-/+) słabo, śladowo. W barwieniach dodatkowych opisanych na skierowaniu konsultacyjnym.
Stwierdzono również ekspersję wimentyny oraz immunoprofil przemawiający przeciwko chłoniakowi (ujemne reakcje na CD45, CD20, CD3, CD30). Wykonaliśmy również badania metodą FISH, w którym stwierdzono obecność rearanżacji w obrębie genu EWSR. Krąg różnicowy obejmuje przede wszystkim mięsaka Ewinga, rhabdomyosarcoma i DSRCT. Brak ekspresji miogeniny przemawia przeciwko rhabdomyosarcoma. Ekspresja desminy i cytokreatyny nie jest widywana w mięsaku Ewinga/PNET a typowa jest silna rozlana reakcja na CD99.
Obraz mikroskopowy przemawia za DSRCT, choć typowo immunoekspresja WT1 w tych rzadkich mięsakach ma charakter jadrowy. Typowa jest rearanżacja genu EWS (podobnie jak w PNET/Ewing sarcoma).

Co mam o tym teraz sądzić? czekam na wizyte do onkologa, mam ją w piątek.
Proszę o informację.
caius

Postprzez thinkpositive » 13 Lut 2013, 23:18

Witaj Kolego.
Badanie histopatologiczne mówi o bardzo rzadkim nowotworze z grupy mięsaków.
Na tym forum niestety wiele w tym temacie nie wyczytasz, gdyż jest to bardzo rzadka sprawa.
Anglojęzyczne artykuły sugerują, aby konsultacje i ewentualne leczenie były przeprowadzane w doświadczonych ośrodkach specjalizujących się w tej grupie nowotworów.

Sugerowałbym wizytę w Centrum Onkologii w Warszawie.
Zobaczysz co powie Ci onkolog w piątek, ale ja spróbowałbym umówić się do COI, bo dalsze decyzje wymagają doświadczenia, a tylko kilka ośrodków może być porównywane z COI.

Z takim rozpoznaniem powinieneś na pewno skonsultować się w poradni poniżej:
http://www.coi.pl/index.php/struktura/k ... ich-i-koci

Wydaje mi się, że konsultacja w poradni Nowotworów Układu Moczowego też jest wskazana.
http://www.coi.pl/index.php/struktura/k ... moczowego-

Powinieneś dać radę odbyć obydwie konsultacje w ciągu jednego dnia.

Może eksperci się wypowiedzą? Figaro, czy Kolega powinien się wybrać też do Was czy powinien raczej celować tylko do Kliniki Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków?
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez Słoń » 14 Lut 2013, 09:57

hej,
1. należy udać się do CO w Warszawie - do Kliniki Nowotworów Tkanek Miękkich i Kości. Rak jądra jest względnie rzadki a taki podtyp mięsaka - mega rzadki. To powoduje, że jest ogromny niedobór danych odnośnie optymalnego sposobu leczenia. Pomijam już fakt, że mój osobisty stan wiedzy odnośnie leczenia mięsaków jest niski. Uważam, że najlepszym lekarzem do ustalenia optymalnego postępowania będzie dr S. Falkowski.
2. mamy do czynienia z drobnokomórkowym mięsakiem jądra, w pierwszym badaniu hist pat wykryto cechy angioinwazji. z powodu mojej małej wiedzy nie wypowiadam się kategorycznie, niemniej nie byłbym przeciwnikiem zaplanowania skojarzonego leczenia uzupełniającego, opartego o programy wielolekowe stosowane w drobnokomórkowych miesakach.
Słoń
Słoń
Ekspert

Postprzez troll » 14 Lut 2013, 10:42

Witam,

Moim skromnym zdaniem specjaliści zajmujący się stricte nowotworami jądra (w zamyśle nowotworami germinalnymi) niewiele będą mieli do powiedzenia w tym temacie. Rozpoznanie DSRCT to diagnoza poważna ale stopień zaawansowania guza w jądrze napawa optymizmem. Niestety w sprawie szczegółowych planów leczenia, rokowania nie jestem w stanie się wypowiedzieć - tak na prawdę stan mojej wiedzy sprowadza się do rozpoznania patomorfologicznego. Kliniki Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków CO-I w Warszawie to prawdopodobnie jedyna możliwa w Polsce opcja do polecenia. Tutaj już nie ma "wybiorę Szczecin i będę konsultował się na Forum" - tu chodzi o zrobienie wszystkiego co możliwe aby wyleczenie stało się faktem. Szczególnie, że prawdopodobieństwo włączenia chemioterapii jest spore i trzeba się z tym liczyć.

Kontakt do KNTMKiCz:
22 546-22-22.
Rejestracja telefoniczna jest czynna od poniedziałku do czwartku w godzinach: 8.00 - 18.00, a w piątki w godzinach: 8.00 - 15.30.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez figaro » 14 Lut 2013, 11:03

Witam,
Ja też sugerowałbym konsultację w Klinice Mięsaków Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaka. Wg najlepszej praktyki, leczenie mięsaków powinno się odbywać referencyjnych ośrodkach zajmujących się mięsakami, dysponujących doświadczeniem i dostępem do wszystkich metod leczenia (chirurgia, chemioterapia, radioterapia).
Mięsaki są nowotworami rzadkimi, desmoplastyczne drobnookrągłokomórkowe ? bardzo rzadkimi (najczęściej występują w jamie brzusznej, wewnątrz- lub zewnątrzotrzewnowo), a pierwotne DSRCT innych lokalizacji, w tym jądra ? bardzo, bardzo rzadkimi. Dlatego nie ma jednoznacznych standardów postępowania, bo nie jest możliwe przeprowadzenie dużych badań z losowym doborem chorych; jest ich po prostu za mało. Leczenie tych nowotworów jest podobne do inny mięsaków drobnokomórkowych, np. z grupy mięsaków Ewinga ? high dose CAV (cyklofosfamid, doksorubicyna, winkrystyna) na zmianę z ifosfamidem + etopozydem, radioterapia, przeszczepienie komórek macierzystych szpiku, nowe leki (np. trabektedyna). Nie ma danych, że w zaawansowaniu pT1 N0 M0 chemioterapia uzupełniająca ma wpływ na wyniki leczenia, ale z racji charakteru nowotworu i skłonności do rozsiewu jest to opcja sensowna.
Skupienie leczenia mięsaków w referencyjnym ośrodku ma 2 główne zalety:
1. pozwala zespołowi leczącemu zgromadzenie doświadczenia i opracowanie jakichś wytycznych.
2. daje największy dostęp do badań klinicznych nowych leków ? jest to najbardziej istotne w rzadkich rozpoznaniach.
W KNUM leczyliśmy od czasu do czasu mięsaki jądra, chociaż nie pamiętam drobnookrągłokomórkowego. Mieliśmy rhabdomyosarcoma (pęcherzykowego i zarodkowego), a ostatnio leczę angiosarcoma (mięsaka naczyniopochodnego), który ujawnił się w usuniętych zmianach zaotrzewnowych (RPLND) i najprawdopodobniej odróżnicował z raka zarodkowego. ZAWSZE jednak takie przypadki konsultujemy zespołowo z kolegami z Mięsaków.
Proponuję umówienie się na konsultację do najbardziej doświadczonych w mięsakach kolegów onkologów ? dr Sławomir Falkowski lub dr Tomasz Świtaj. Telefon do rezerwacji wizyt: (22) 546-22-22.
Nie wybieraj innego ośrodka.
Pozdrawiam i trzymam kciuki!
Figaro.
Awatar użytkownika
figaro
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez tom_sar » 14 Lut 2013, 18:16

Wpisuję się jako ostatni, ale chyba nie mam nic więcej do powiedzenia niż moi dwaj koledzy onkolodzy Słon i Figaro.
Na pewno wskazana jest konsultacja w Klinice Nowotworów Tkanek Miękkich i Kości oraz Czerniaka w Warszawskiem Instytucie Onkologii.
Trzeba też wykonać dokładną diagnostykę obrazową - czy ognisko w jądrze nie było przypadkiem przerzutem z innej lokalizacji. DSRCT nie jest nowotoworem typowym dla jądra, natomiast najczęściej rozwija pierwotnie się w obrebie jamy otrzewnej. Może nawet w tej sytuacji warto wykonać badanie PET-CT - zwłaszcza jeśli wynik TK był niejednoznaczny (guzek w płucu).
W przypadku uogólnienia takiego nowotworu rokowanie jest generalnie bardzo złe - dlatego należy zrobić wszystko, aby nie dopuścić do nawrotu.
Na pewno trzeba tu rozważyć zastosowanie chemioterapii uzupełniającej - ja bym zastosował taki schemat jak w mięsaku Ewinga czyli VAC/IE (winkrystyna, doxorubicyna, cyklofosfamid na zmianę z ifosfamidem/etopozydem). Leczenie trwa zwykle łącznie ok 48 tygodni. Ponadto roważyłbym zastosowanie radioterapii na obszar zaotrzewnowy - tak jak w przypadku nasieniaków.

Pozdrawiam,
Tomasz
Awatar użytkownika
tom_sar
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości