Seminoma testis. Mój przypadek.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Seminoma testis. Mój przypadek.

Postprzez rafalk » 03 Sty 2017, 18:39

Witam ponownie po kilku latach. Mam pewien niepokojący problem. Od połowy grudnia czuję silne bóle w okolicy lędźwiowej. Najbardziej boli podczas siedzenia, czy stania. Nie mogę się schylić, a jak się już schylę, to nie mogę się wyprostować. Ból nie promieniuje, jak w przypadku rwy kulszowej, do nóg. Bardziej boli po lewej stronie kręgosłupa. W Wigilię, kiedy przez ból nie mogłem wstać od stołu, pojechałem na SOR do Czarnkowa. Lekarz zapisał Olfen 75, Neutrovit i Mydocalm. Dostałem też jakieś 2 zastrzyki. 27.12. lekarz rodzinny kazał zaprzestania brania Neutovitu, a dopisał: Anapran, Sirdalud i Poltram Combo. Leki wg. mnie nie działają, nadal mam silne bóle. Co więcej, po tych lekach czuję się jakiś totalnie pijany i śpiący.
Ulgą jest leżenie, ale i w pozycji leżącej zaczyna trochę boleć.
02.01.2017 (wczoraj) wybrałem się do WCO w Poznaniu na kontrolę, chcąc wykluczyć wznowę. Wykonano morfologię z markerami, USG jamy brzusznej oraz RTG klatki piersiowej. Markery w normie, USG jamy brzusznej oraz RTG klatki również ok. Dostałem skierowanie na cito na KT jamy brzusznej z miednicą mniejszą z kontrastem.
W morfologii mam kilka przekroczonych pozycji:
Leukocyty: 10,70 G/L (4,20 - 10,00)
Neutrocyty: 6,33 G/L (1,8 - 5,4)
monocyty: 0,970 g/l (0,3 - 0,8)
Niedojrzałe granulocyty: 1,2% (0,0 - 0,5)
Niedojrzałe granulocyty: 0,13 G/L (0 - 0,03)

Pozostałe w normie, czyli: lomfocyty, eozynocyty, bazocyty, hemoglobina, hematokryt, śr. obj. krwinki, śr. masa hemoglobiny, stężenie hemoglobiny, wskaźnik anozocytozy, płytki krwi, śr. obj. krwi, kreatynina w surowicy, transaminaza alaninowa, transaminaza asparaginowa, LDH, AFP, b-HCG.
W dniu badania miałem silny ból gardła i katar.

Czy mam się obiektywnie czego obawiać? Czy może to być wznowa w kościach lub gdzieś w okolicy?
rafalk
 
Posty: 12
Rejestracja: 22 Gru 2010, 00:38
Miejscowość: Wronki

Re: Seminoma testis. Mój przypadek.

Postprzez mardeb76 » 03 Sty 2017, 19:45

Witam,
Jak gdzies przeczytałem bóle pleców w okolicy lędźwiowej to najczęstsze skargi pacjentów w praktyce medycyny ogólnej. Przyczyn tego rodzaju schorzeń jest mnóstwo. Nie upatrywałbym w Twoim przypadku przyczyny we wznowie. W przypadku nsieniaków przerzut do kości to tylko w bardzo zaawansowanych przypadkach. Co prawda na Forum opisane były przypadki, że powiększone węzłych chłonne powodowały ból w plecach. Jednak prawdopodobieństwo, że tak będzie w Twoim przypadku jest raczej niewielkie. Nie martw się na zapas. Opis TK wszytsko wyjasni. Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1257
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Seminoma testis. Mój przypadek.

Postprzez rafalk » 07 Gru 2020, 11:02

Witam ponownie po kilku latach. W ubiegłym roku zakończyłem 10-letnie kontrole w WCO w Poznaniu (Seminoma testis po orchidectomii prawostronnej w 2009 roku i 3xBEP w roku 2010 z powodu meta w węzłach zaotrzewnowych). Od 2010 roku wszystkie wyniki w normie.

Chcąc jednak nadal się kontrolować, zrobiłem w ubiegłym tygodniu badanie krwi. Niestety 1 z markerów przekracza normę: LDH.

Wyniki:
AFP: 5,28 ng/ml (<7)
b-HCG: <01 mlU/ml (<2,6)
LDH: 266 U/l (135 - 225) !!!!!!!!
Cholesterol całkowity: 224,6 mg/dl (140 - 190) !!!

Pozostałe wyniki w normie, czyli:
Glukoza, Chol. HDL, nie-HDL, LDL, triglicerydy, WBC, RBC, hematokryt, hemoglobina, MCV, MCH, MCHC, płytki krwi, RDW-SD, RDW-CV, PDW, MPV, P-LCR, PCT, %neurocytów, %limfocytów, %monocytów, %eozynocytów, %bazocytów, testosteron).

Co powinienem teraz zrobić? Lekarz rodzinny i skierowanie do WCO?

dziękuję za radę i pozdrawiam
rafalk
rafalk
 
Posty: 12
Rejestracja: 22 Gru 2010, 00:38
Miejscowość: Wronki

Re: Seminoma testis. Mój przypadek.

Postprzez karol12 » 07 Gru 2020, 16:30

Pierwsze co powinieneś to spojrzeć na wynik chłodną głową i się niepotrzebnie nie stresować. Wynik nie jest mocno przekroczony, być może kilka dni przed badaniem biegałeś, ćwiczyłeś, zjadłeś coś ciężkiego? To wszystko ma wpływ na LDH ale jak mówię, on nie jest mocno przekroczony i jest na granicy błędu. Pójdź raz jeszcze do laboratorium (ale przed badaniem nie wykonuj żadne ciężkiej pracy fizycznej, nie przemęczaj się i zrób badanie najlepiej na czczo) i powtórz samo LDH. Najważniejsze markery tj. AFP i bHCG są w normie, gdyby one były podwyższone to wtedy powinna zapalić się czerwona lampka - ale teraz wg. mnie jest wszystko w porządku.
karol12
 
Posty: 38
Rejestracja: 17 Wrz 2019, 19:55
Miejscowość: Olsztyn

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 6 gości