Rak jądra z przerzutami do płuc i węzłów zaotrz. CS IIIC

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Rak jądra z przerzutami do płuc i węzłów zaotrz. CS IIIC

Postprzez Jeek » 03 Lut 2015, 00:21

Witam
Przedstawię w skrócie chorobę mojego syna 17lat.

11.08.2014 - pierwsza wizyta u urologa - rozpoznanie RAK JĄDRA

13.08 - MARKERY: B-HCG - 38 664,00 mlU/ml norma 0,00-2,00
AFP - 19,70 IU/ml 0,00-5,00

20,08 - Orchidektomia prawostronna

28,08 - Markery: B-HCG - 43 914
AFP - 3,18
LDH - 191U/L 0-250

Wynik his-pat:
Do badania otrzymano jądro z najądrzem o wym. 6x4x4cm, wraz z powrózkiem nasiennym długości 6cm.
W obrębie jądra guz 2,5cm.
Histologicznie:
Neoplazma germinale mixtum.
Ok. 60% guza stanowi martwica, 30% utkanie choriocarcinoma, 10% carcinoma embryonale, pT2 RO
Obecnie wyrażne cechy angioinwazji. Zmiana w całości objęta przez miąższ jądra, nie nacieka torebki.
Linie cięcia na powrózku bez nacieku nowotworu. Na jądrze podstawa powrózka bez nacieku nowotworu.
W jądrze poza obszarem guza:
Intratubular germ cell neoplasia - unclassified.

2,09. TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej
Wątroba niepowiększona, jednorodna. Drogi żółciowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny.
Trzustka, śledziona i nadnercza w normie.
Podejrzane nieliczne drobne ogniska hyposedyjne w nerkach (do 1cm).Poza tym miąższ nerek prawidłowy.
UKM nieposzerzone. Aorta brzuszna nieposzerzona.
Na poziomie podziału aorty owalna struktura ok. 55x35mm-najpewniej węzeł chłonny z rozpadem.
Powiększenie pęcherzyków nasiennych, poza tym w zakresie narządów miednicy mniejszej nie ujawniono patologi.

4,09. TK klatki piersiowej i głowy.
W miąższu obu płuc widoczne zmiany ogniskowe o charakterze meta - największe w seg. 6 lewego płuca ok. 18x13mm. Pakietów powiększonych węzłów chłonnych w śródpiersiu nie uwidoczniono.
Aorta piersiowa nieposzerzona. Płynu w jamach opłucnowych nie stwierdzono.

W obrębie struktur mózgu i móżdżku zmian ogniskowych nie uwidoczniono.
Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony.
Struktury lini środkowej nieprzemieszczone. Przestrzenie przymózgowe nieposzerzone.

Otrzymał 4xBEP
11.09. Cykl 1 BEP Markery przed podaniem chemi:
B-HCG - 72 932,30
AFP - 1,50
LDH - 233

2.10. Cykl 2 BEP
B-HCG - 683,40
AFP <1,100IU/ml

23.10. Cykl 3 BEP
B-HCG - 26,90
AFP <1,100
LDH - 164

13.11. Cykl 4 BEP
B-HCG - 7,70
AFP <1,100
LDH - 211

24.11. TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej.
Wątroba niepowiększona, jednorodna.Drogi żółciowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny. Trzustka, śledziona i nadnercza w normie.
Nerki o prawidłowym cieniowaniu bez zmian ogniskowych. UKM-y nieposzerzone.
Aorta brzuszna nieposzerzona. Na poziomie podziału aorty wzełchłonny z cechami rozpadu nieco mniejszy niż w badaniu poprzednim - obecnie ok. 46x28
Powiększenie pęcherzyków nasiennych, poza tym w zakresie narządów miednicy mniejszej nie ujawniono patologii.
Niewielka regresja wielkości ognisk meta w uwidocznionych fragmentach płuc - obecnie śr. ok. 11mm w płucu lewym.

25.11. TK klatki piersiowej.
Mnogie zmiany ogniskowe w płucu lewym - największa w s.6 - śr. 10mm-meta.
Mnogie drobne guzki w płucu prawym - do 5mm.
Jamy opłucnowe wolne. Węzły chłonne klatki piersiowej niepowiększone.
W porównaniu do badania poprzedniego z 4,09.2014 znaczna regresja zmian, brak nowych ognisk.

4.12. Zalecono konsultacje w COI w Warszawie, markery:
B-HCG - 4,80
AFP <1,100
LDH - 211

11.01.2015 Przyjęcie do COI-KNUM w Warszawie, markery:
B-HCG - 3,14 (<5)
AFP - 1,81 ( <5,8)
LDH - 132 (<247)

12.01.2015 Zabieg RPLND
HIS-PAT
Wynik makroskopowy ;
Wyłuszczony guz o wymiarach: 4,5x3,7x3,1cm z przerwaną pseudotorebką na obszarze o wymiarach:2,5x2,8cm.
Na przekrojach brunatny z martwicą.
Pobrano pełne przekroje.
/1-2/;/3-4/;/5-6/;/7-8/;/9-10/ -jeden przekrój
/11-12/-pełen przekrój
/13/przekrój
/14/przekrój

Wynik mikroskopowy:
Guz utworzony z martwicy ponowotworowej otoczonej włóknistą tkanką z naciekiem zapalnym.
W ocenianych preparatach "żywego" utkania nowotworu nie stwierdzono.

Następna wizyta w COI zaplanowana na 20.04. z wynikiem TK i markerów.

Proszę eksperta o ocenę dotychczasowego leczenia i radę co dalej.

Dziękuję pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jeek 03 Lip 2015, 16:37, edytowano w sumie 3 razy
Nigdy nie trać nadziei
Jeek
 
Posty: 137
Rejestracja: 24 Sty 2015, 22:46

Re: Rak jądra z przeżutami do płóc i węzłów zaotrzewnowych

Postprzez Adrian1975 » 03 Lut 2015, 10:58

cześć,

postępowanie wydaje się na moje oczy poprawne (nie jestem ekspertem), chemioterapia dała pozytywne efekty w postaci spadku B-hcg (warto powtórzyć to badanie i pozostałe markery, by zobaczyć jak się zachowują), hispat po zabiegu RPLND jest optymistyczny - martwica. Teraz wg mnie należałoby rozważyć zajęciem się pozostałościami w płucach.

pozdrawiam
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1003
Rejestracja: 01 Paź 2012, 19:00
Miejscowość: Trzebnica,DLN

Re: Rak jądra z przeżutami do płóc i węzłów zaotrzewnowych

Postprzez troll » 03 Lut 2015, 11:06

Witaj,

Cieszę się, że znalazłeś to Forum. Mam nadzieję, że uda nam się odpowiedzieć na Twoje pytania i wyjaśnić wszystkie wątpliwości. Teraz do rzeczy. Pierwsze słowa, które muszę napisać po przeczytaniu opisu historii choroby Twojego syna to - wyrazy szacunku dla lekarza, który dotychczas prowadził leczenie Twojego syna. Wszystko zostało zrobione tak jak należy. Odpowiednia, szybko włączona chemioterapia, w międzyczasie wykonano TK głowy (w takim stopniu zaawansowania jest to postępowanie bardzo rozważne i świadczy o wiedzy i doświadczeniu lekarza prowadzącego). Nie zawahano się także skierować Twojego syna do ośrodka referencyjnego (CO-I w Warszawie) w momencie, gdy zapewne możliwości w dotychczasowym ośrodku się wyczerpały. Jednym słowem dotychczasowe postępowanie jest właściwe i zgodne z przyjętym na świecie konsensusem w postaci wytycznych. Z chęcią poznam nazwisko lekarza prowadzącego i ew. ośrodek w którym dotychczas leczony był Twój syn.

Komentując przedstawione wyniki badań.
- pierwotnie CS IIIB (pT2 N3 M1a S2)
- leczenie w postaci 4 kursów BEP (właściwe dla stopnia zaawansowania klinicznego choroby) z dobrym skutkiem (zmniejszenie mas nowotworowych w retroperitoneum i płucach oraz unormowanie wartości markerów.
- RPLND - w badaniu materiału pooperacyjnego - martwica

Dalsze postępowanie powinno obejmować operacyjne usunięcie zmian przetrwałych po chemioterapii z płuc. Poza tym jesteście teraz pod pewną i znakomitą opieką specjalistów z CO-I. Jeszcze raz powtórzę - chapeau bas przed lekarzem, który dotychczas prowadził leczenie Twojego syna - uratował mu życie. To bardzo optymistyczny akcent tej nieprzyjemnej historii, która... już niedługo będzie tylko historią z pozytywnym zakończeniem.

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3678
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Rak jądra z przerzutami do płuc i węzłów zaotrzewnowych

Postprzez Jeek » 04 Lut 2015, 00:33

Cześć Troll

Dzięki za expresową odpowiedż

Syn rozpoczął leczenie w Szpitalu Specjalistycznym jm. Ludwika Rydygiera w Krakowie.
Najpierw na urologi - zabieg przeprowadzony szybko i prawidłowo w dniu 20.08.2014.
W tym czasie nic nie wiedziałem na temat tej choroby, teraz wiem troszeczkę, to co przerobiliśmy.
Jednak, już wtedy zdawałem sobie sprawę z powagi sytuacji, zaawansowania choroby.
Gdy prosiłem lekarza prowadzącego o skierowanie na jakieś badania np. TK - usłyszałem odpowiedż
"Spokojnie, poczekajmy, za trzy tygodnie będzie his-pat to wtedy ewentualnie wypiszę"
Nie czekałem, wynik badania his-patologicznego odebrałem w 10-tym dniu od zabiegu.
W miedzyczasie "załatwiłem" (nie lubię tego słowa) skierowanie na TK.
W 14-tym dniu od zabiegu z wynikami his-pat, TK, markerów zostaliśmy przyjęci na konsultację w
Oddziale Onkologi Klinicznej szpitala Rydygira w Krakowie przez panią dr. Jadwigę Pernal, która rozpoczęła
chemioterapię 4xBEP w dniu 11.09.Na wielkie uznanie i szacunek zasługuje również pani
dr. Małgorzata Gąsiorek - lekarz prowadzący, oraz pani dr. Magdalena Karwala-Szytuła - Pododdział Dzienny
oraz wszyscy pozostali lekarze i cały personel medyczny Onkologi Klinicznej.

Mam pytanie:
Czy opisy TK, które zamieściłem są prawidłowe, wyczerpujące, czy może następne robić w innej pracowni.
Gdzie? {Kraków i okolica}

Dziękuję za informację. Pozdrawiam
Nigdy nie trać nadziei
Jeek
 
Posty: 137
Rejestracja: 24 Sty 2015, 22:46

Re: Rak jądra z przerzutami do płuc i węzłów zaotrzewnowych

Postprzez romi » 04 Lut 2015, 00:42

Witam
Jednak da się potraktować niepełnoletniego jak dorosłego i zastosować adekwatną terapię. Czy miałeś z tym jakieś problemy tzn. czy musiałeś w NFZ załatwiać zgodę na leczenie w szpitalu dla dorosłych?
Masz płyty z badań TK także jeśli lekarz będzie miał jakieś wątpliwości to wtedy można uzupełnić opis. Na razie nie ma takiej konieczności. COI gwarantuje opiekę na najwyższym poziomie, także możesz być spokojny.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3415
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Rak jądra z przerzutami do płuc i węzłów zaotrzewnowych

Postprzez Jeek » 04 Lut 2015, 01:08

Witaj Romi

Problemów z leczeniem w Rydygierze nie było, tylko masa papierów, które razem z synem musieliśmy podpisywać. Były problemy z przyjęciem do COI w Warszawie. W skrócie, wiele telefonów na samą górę,
podanie do pani dyrektor Jagielskiej - póżniej już z górki.

Pozdrawiam
Nigdy nie trać nadziei
Jeek
 
Posty: 137
Rejestracja: 24 Sty 2015, 22:46

Re: Rak jądra z przerzutami do płuc i węzłów zaotrzewnowych

Postprzez Jeek » 08 Lut 2015, 16:22

Witam

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić?. Jeżeli syn otrzymał dawkę 360mg bleomycuny (dawka życiowa 300mg}
to czy będą jakieś skutki uboczne. 4xBEP - na początku otrzymywał po 30mg, nie wiem czy dawkę zmniejszono,
bo już nie sprawdzałem. Od lekarza prowadzącego chemioterapię się dowiedziałem, że maksymalnie może dostać 4xBEP, ewentualne następne nie mogą już zawierać bleomycyny, szczegółów dawkowania nie wyjaśnił.
Otrzymał 12 wlewów. Na wypisach nie było dawek cytostatyków, nie wiem czy powinny być.
Gdybym złożył wniosek o ksero dokumentacji to, czy te dawki powinny w tych dokumentach się znależć.
Jeżeli, ktoś ma wiedzę na ten temat proszę o odpowiedż.

Pozdrawiam
Nigdy nie trać nadziei
Jeek
 
Posty: 137
Rejestracja: 24 Sty 2015, 22:46

Re: Rak jądra z przerzutami do płuc i węzłów zaotrzewnowych

Postprzez romi » 08 Lut 2015, 17:58

Witam
Po podaniu leków cytostatycznych zawsze można spodziewać się skutków ubocznych. Mogą być mniejsze lub większe w zależności od dawek i organizmu. Są to skutki natychmiastowe jak nudności, osłabienie , wypadanie włosów itd, oraz skutki występujące później. Cytostatyki mogą być podawane w określonej ilości i to jest dawka życiowa, przekroczenie jej może powodować nasilenie tych skutków. Wszystko jeszcze zależy od organizmu i potrzeb terapii.
Na wypisie ze szpitala powinny być podane wszystkie leki i ich dawki które aplikowano pacjentowi oraz zabiegi którym pacjenta poddawano. Tak jest przynajmniej w COI.
W dokumentacji szpitalnej na pewno to jest i myślę, że na Twoją prośbę zostanie to udostępnione.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3415
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Rak jądra z przerzutami do płuc i węzłów zaotrzewnowych

Postprzez Jeek » 08 Lut 2015, 20:30

Witam

Dzięki romi za szybką odpowiedż, postaram się o dokumentację leczenia, to na pewno trochę potrwa.

Pozdrawiam
Nigdy nie trać nadziei
Jeek
 
Posty: 137
Rejestracja: 24 Sty 2015, 22:46

Re: Rak jądra z przerzutami do płuc i węzłów zaotrzewnowych

Postprzez gosiatko » 11 Lut 2015, 21:22

Witam
Ja również mam syna 17 - letniego i zaczynamy walkę z rj. Mieliśmy również problemy z leczeniem ze względu na niepelnoletnosc syna. Na szczęście jest to forum i udało się :D Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia.
Pozdrawiam
gosiatko
 
Posty: 10
Rejestracja: 29 Gru 2014, 19:52

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości