Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Postprzez miszcz » 05 Maj 2015, 20:33

Miesiąc temu pisałem o swoim przypadku w innym wątku. Teraz potrzebuję pilnej konsultacji, ponieważ po wizycie w Centrum Onkologii w Krakowie zaproponowano mi leczenie uzupełniające w postaci 2 cykli chemioterapii wg schematu BEP. Mam 2 tygodnie do namysłu, czy decyduję się na chemioterapię, czy aktywną obserwację. Lekarka, która mnie przyjmowała, odpowiadała na pytania, wydaje się rzeczowa i kompetentna. Mimo wszystko boję się tej chemioterapii i skutków ubocznych.

Powtarzam wyniki:

Badanie histopatologiczne:
- guz nowotworowy 7cm, guz nie przekracza osłonek jądra, najądrze wolne od nacieku nowotworowego, powrózek nasienny wolny od nacieku nowotworowego. Mieszany guz zarodkowy jądra (potworniak niedojrzały + guz zatoki endodermalnej + rak embrionalny) - stopień zaawansowania pT1.

Wizyta w Centrum Onkologii w Krakowie na Garncarskiej, tam wypisali mi skierowanie na markery i TK. Nie wiedziałem, że markery trzeba zrobić zaraz po operacji.

Wyniki przed operacją:
B-HCG 2,47
AFP 761,97
USG jamy brzusznej w porządku
RTG płuc w porządku

Wyniki markerów miesiąc po operacji:
AFP - 3,84 (zakres: 0,00-5,80)
beta-HCG - 0,4 (zakres: 0,0-2,6)
LDH - 273 (zakres: 240-480)
TK w porządku

Proszę o rady, szczególnie od onkologów z innych ośrodków. Przestraszyłem się nie na żarty, kiedy lekarka powiedziała, że nawroty choroby trudniej się leczy. Lekarkę zaniepokoiła wielkość guza (7 cm) i jego struktura (guz mieszany). Głupio byłoby umrzeć przez brak leczenia uzupełniającego.
miszcz
 
Posty: 148
Rejestracja: 17 Kwi 2015, 20:37

Re: Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Postprzez Adrian1975 » 05 Maj 2015, 20:49

cześć,

masz nasieniaka i całe postępowanie musi byc tym dyktowane. do wyboru przy PT1 jest aktywna obserwacja lub dwa kursy BEP.
tak na prawdę o wszystkim, wg mnie zdecyduje wynik TK (miednica mała, brzuch + klatka piersiowa), ewentualnie RTG płuc. Jak się okaże, że nie masz niczego podejrzanego, to pokusić się o aktywną obserwację ze świadomościa sporego ryzyka nawrotu (jeśli się nie mylę to coś ok.50%), przy tak duzym guzie (7cm, miałem podobnego, wybrałem obserwację przy nasieniaku i po 6 m-cach był nawrót i chemia).

czekaj na TK - mam nadzieję, że jest na skeirowani napisane CITO, bo bez tego nie wyobrażam sobie podejmowania jakiejkolwiek decyzji.
czas na decyzję dot. podjęcia krokow terapeutycznych to 8 tygodni od operacji. Jak na TK na NFZ będziesz musiał czekać dlugo to możesz to zrobic prywatnie, tylko to jest koszt ok. 500 zł.

dobrze, że markery Ci spadają, to dobry znak.
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1003
Rejestracja: 01 Paź 2012, 19:00
Miejscowość: Trzebnica,DLN

Re: Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Postprzez miszcz » 05 Maj 2015, 21:11

Ja mam właśnie nienasieniaka - potworniaka.

Na TK nie napisali mi CITO, o co mam żal, ale udało się załatwić dość szybko. Tomografia jamy brzusznej i miednicy wyszła bez zmian. Ale strasznie się boję.

Swoją drogą, jak zniosłeś chemioterapię Bep? Jakie są skutki uboczne?
miszcz
 
Posty: 148
Rejestracja: 17 Kwi 2015, 20:37

Re: Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Postprzez Adrian1975 » 05 Maj 2015, 21:22

przepisz, zrób skan lub zdjęcie opisu TK i wklej bez danych osobowych, by eksperci mogli się wypowiedzieć

masz nie tylko potworniaka, masz trzy różne utkania

chemię każdy znosi inaczej, mnie dała mocno popalić. dobrze przed zdeponowac nasienie w banku nasienia, bo w 50% chemia prowadzo do niepłodności, poza tym warto zrobić spirometrię płuc (bleomecyna, jeden z leków je uszkadza) i audiogram słuchu (efekt uboczny cisplatyny powodujący szumy uszne i niesłyszenie wysokich dźwięków). to, że stracisz włosy jest pewne (ale odrastają po ok. 2 miesiacach od zakończnia leczenia), poza tym są młdłości w trakcie brania chemii (na to są leki), spadek odporności (morfologia leci na pysk - na to są też leki w postaci zastrzykow podskórnych).
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1003
Rejestracja: 01 Paź 2012, 19:00
Miejscowość: Trzebnica,DLN

Re: Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Postprzez Adrian1975 » 05 Maj 2015, 22:09

dodam jeszcze jedną rzecz,

teraz, gdybys się zdecydował to masz tzw. dwa kursy BEP (Bleomecyna, Etopozyt, Cisplatyna), gdybyś zdecydował się na obserwację i miał nawrót, to wówczas masz 3 lub 4 BEPy. PO tych dwóch, ryzyko nawrotu spada do minimum. Jesli okazałoby się, że jesteś "namiętnym palaczem" lub masz problem z płucami, to wówczas masz schemta chemioterapi EP, bez Bleomecyny, tylko jeden kurs więcej.

Jesli zdecydujesz się na obserwację, to jest ona tak intensywna (TK bodajże w 1 roku co 3 m-ce), że lekarze z nawrotem sobie poradzą i masz podobne szanse na zdrowie. Generalnie Rak jądra jest jednym z lepiej wyleczalnych nowotworów, więc, jak mi powiedzial jeden onkolog, jakby miał wybór raka to wybiera raka jądra.

tu masz wytyczne dlaTwojego przypadku

http://annonc.oxfordjournals.org/conten ... phic-5.gif
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1003
Rejestracja: 01 Paź 2012, 19:00
Miejscowość: Trzebnica,DLN

Re: Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Postprzez miszcz » 05 Maj 2015, 22:31

Opis TK:

Wątroba, śledziona, trzustka, obie nerki i nadnercza prawidłowe.
Drogi żółciowe bez zmian w obrazie TK.
Aorta brzuszna i duże naczynia prawidłowe.

Gruczoł krokowy prawidłowej wielkości, o równych obrysach i jednorodnej strukturze.
Pęcherzyki nasienne prawidłowe.

Pęcherz moczowy o niepogrubiałych ścianach i jednorodnej zawartości.
Jelito cienkie i grube bez ewidentnych zmian.
Pojedynczy węzeł chłonny przyaortalnie na wysokości t. krezkowej górnej po lewej, wielkości około 8mm. Poza tym nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych.

Struktury kostne w skanowanym zakresie prawidłowe.


No u mnie minęło już 8 tygodni. Miałem grypę żołądkową i nie mogłem przyjechać wcześniej, bo pozarażałbym innych. Przeraża mnie ta chemioterapia, nawet nie wiem, j

WNIOSKI: narządy jamy brzusznej i miednicy bez zmian.

Ja się po prostu strasznie boję tej chemioterapii. Lekarka i pielęgniarki pocieszały mnie, że z chemioterapii się nie umiera. Poza tym 8 tygodni od operacji minęło - miałem grypę żołądkową i musiałem zwlekać kilka tygodni z wizytą w centrum, żeby nie pozarażać innych. Ogólnie u mnie samopoczucie dobre, widać, że wracają siły, a tu taka wiadomość.
miszcz
 
Posty: 148
Rejestracja: 17 Kwi 2015, 20:37

Re: Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Postprzez miszcz » 05 Maj 2015, 22:32

Jeszcze jedno pytanie: jak wygląda taki cykl chemioterapii? Jestem w szpitalu przez całą dobę przez 5 dni?
miszcz
 
Posty: 148
Rejestracja: 17 Kwi 2015, 20:37

Re: Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Postprzez Adrian1975 » 05 Maj 2015, 23:06

tk wygląda ok. ten węzłeł koło aorty ma 8mm (do 15mm nie są podejrzane onkologicznie), tylko lokalizacja koło aorty jest typowa, wg mnie powinien być obserwowany. Najczęściej w tym miejscu są pierwsze przerzuty - oby nie.

5 dni chemii masz a szpitalu i lepiej tam być pod kontrola lekarzy, w 1 lub 2 dniu masz podaną Bleomecynę i potem za tydzień i za dwa ambulatoryjnie, reszta leków (cisplatyna i etopozyt) codziennie. w 21 dniu od pierwszego dnia cyklu wracasz na drugi kurs i pięc dni, za tydzień i za dwa dolewki Bleo.
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1003
Rejestracja: 01 Paź 2012, 19:00
Miejscowość: Trzebnica,DLN

Re: Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Postprzez miszcz » 06 Maj 2015, 08:05

Ten węzeł chłonny mógł być powiększony z powodu zapalenia prostaty lub innej infekcji dróg moczowych (skutecznie wyleczona).

Cóż, chyba jednak zdecyduję się na tę chemioterapię. Strach mnie obleciał, ale co zrobić. Osłonowo będzie trzeba coś brać. Myślałem, że wystarczy aktywna obserwacja, już się cieszyłem z powrotu do normalnego życia i dawnej aktywności, a tu coś takiego.
miszcz
 
Posty: 148
Rejestracja: 17 Kwi 2015, 20:37

Re: Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Postprzez Adrian1975 » 06 Maj 2015, 11:04

do kiedy masz czas na decyzję?

poczekaj na to, aż wypowie się ktoś z ekspertów - zawsze możesz poprosić na priv, by rzucili okiem na Twój wątek
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1003
Rejestracja: 01 Paź 2012, 19:00
Miejscowość: Trzebnica,DLN

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 6 gości