Paweł - 25 lat - Wrocław - pTNM: pT2

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Paweł - 25 lat - Wrocław - pTNM: pT2

Postprzez srebrny » 14 Lip 2015, 14:48

Witam,

Jestem po orchidektomii - zabieg wykonany 23 czerwca br. po około dwóch tygodniach od diagnozy.

Aktualnie czuję się już dobrze, jednak nadal jestem strasznie zmęczony - potrafię spać po 12-14 godzin. Czy to normalne po takim zabiegu?

Mam zrobione wyniki badań - markery rakowe, TK, - czekam jeszcze tydzień na ponowne zrobienie markerów i jutro chcę zarejestrować się do Dolnośląskiego Centrum Onkologii na konsultacje z radiologiem.

Polecacie konkretnego radiologa?

sprawa nr 2 - kto zarządza tym forum - proszę o kontakt PW ;)

=== Wyniki Hist-Pat

Badanie histopatologiczne - data pobrania ( 2015-06-23 ) data rejestracji ( 2015-06-24 ) data zakończenia zlecenia ( 2015-07-09 )

Miejsce pobrania : Jądro lewe z powrózkiem.

Rozpoznanie :
Neoplasma germinale malignum mixtum testis sinistri.
Malignant mixed germ cell tumor.
Mieszany złośliwy nowotwór zarodkowy o największym wymiarze 85 mm zajmujący rozlegle niemal całe jądro bez najądrza.
Guz złożony z następujących komponent: ( chyba powinno się odmieniać komponentów - przepisuję jak na jest wynikach )
1) Embryonal Carcinoma - 40% utkania
2) Teratoma - 30 % utkania
3) Yolk Sac Tumor - 20% utkania
4) Seminoma - 9% utkania
5) Choriocarcinoma 1% utkania

Guz nacieka rozlegle osłonkę białawą i sieć jądra.
Martwica w obrębie guza: (+) obecna, około 5% utkania guza.
Zatory nowotworowe w naczyniach krwionośnych i limfatycznych (angioinwazja): (+) Obecne.
Cechy IGCN ( itratubular germ cell neoplasia ) w zachowanym jądrze poza buzem: (+) Obecne.
Powrózek nasienny dystalny ( przy jądrze ) i proksymalny ( w obrębie marginesu chirurgicznego): bez utkania nowotworu i zatorów nowotworowych w obrębie naczyń.

pTNM: pT2

=== Wyniki markerów rakowych

Wyniki markerów rakowych z dnia 2015-06-15

LDH ( ICD-9: K33 ) 311 U/l zakres 0-250 ( wyżej zakresu referyncyjnego )
HCG+B (ICD-9: L47 ) 298,20 mIU/ml zakres 0,00 - 2.00 ( wyżej zakresu referyncyjnego )
AFP ( ICD-9: L07) 343,60 IU/ml zakres 0,00-5,80 ( wyżej zakresu referyncyjnego )

Wyniki markerów z dnia 2015-06-22

LDH: 473 U/l
Total beta - HCG: 378,84 mlU/ml
AFP : 437,27 ng/ml

=== Tomografia komputerowa - zlecona na samym początku przez doktora.

Klatki piersiowej - lekarz powiedział, że jest wszystko dobrze z płucami :

Badanie TK klatki piersiowej wykonano po podaniu dożylnie środka kontrastowego.

- Płuca prawidłowo powietrzne, bez zmian ogniskowych.
- Narządy śródpiersia w badaniu TK przedstawiają się prawidłowo.
- Nie wskazano powiększonych węzłów chłonnych śródpiersia ani wnęk.
- Aorta o prawidłowej szerokości światła, mian w ścianach nie wykazuje.
- Części kostne klatki piersiowej zmian ogniskowych nie wykazują.

R. Obraz TK narządów klatki piersiowej prawidłowy.

Jama brzuszna -

Badanie TK jamy brzusznej wykonano w opcji podstawowej oraz wykonano dwie fazy po podaniu dożylnie środka kontrastującego.

W segmencie 4 wątroby, podtorebkowo widoczne jest ogniwo silnego wzmocnienia kontrastowego w fazie tętniczej wielkości 10 mm mogące odpowiadać naczyniakowi.
Poza tym narządy miąższowe jamy brzusznej: śledziona, trzustka, obie nerki i oba nadnercza przedstawiają obraz w granicach normy, zmian ogniskowych nie wykazują.

Układ żółciowy w badaniu TK prawidłowy.
Aorta brzuszna o prawidłowym świetle, bez zmian w ścianie.
Nie wykazano powiększonych węzłów chłonnych zaotrzewionych.

R. Zmiana ogniskowa w wątrobie - najpewniej naczyniak - do dalszego monitorowania w usg.


Miednica mniejsza

Badanie TK miednicy mniejszej wykonano w opcji podstawowej po zakontrastowaniu jelit i po podaniu dożylnie środka cieniującego ( dwie fazy ) oraz wykonywano skany opóźnione celowanie na pęcherz moczowy.

Dane kliniczne: nowotwór złośliwy jądra.

Pęcherz moczowy o gładkich obrysach, wykazuje prawidłową grubość ściany.
Gruczoł krokowy o wymiarach 4,4 x 3,7 cm i jednorodnej strukturze i równych obrysach.
Powiększonych węzłów chłonnych w obszarze miednicy mniejszej nie uwidoczniono.
W pachwinie po stronie lewej widocznych jest kilka drobnych nie powiększonych wężów chłonnych oraz obszar podwyższenia tkanki tłuszczowej - najpewniej zmiany pooperacyjne.
Części kostne objęte zakresem badania zmian ogniskowych nie wykazują.

R. Zmiany pooperacyjne w lewej pachwinie.
Ostatnio edytowany przez srebrny 16 Lip 2015, 12:07, edytowano w sumie 4 razy
srebrny
 
Posty: 17
Rejestracja: 30 Cze 2015, 22:43

Re: Paweł - 25 lat - Wrocław - pTNM: pT2

Postprzez m9nika » 14 Lip 2015, 15:46

Witaj Pawle,
Skoro jesteś z Wrocławia, to proponuje abyś swoje leczenie skonsultował u dr Świątoniowskiego, który obecnie przyjmuje Krotoszynie viewtopic.php?f=5&t=759
Zgodnie z mapką viewtopic.php?f=18&t=160 DCO nie jest polecanym ośrodkiem dla leczenia rj.
Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat swojej sytuacji, proponuję abyś umieścił dotychczasowe wyniki badań (wraz z datami) w kolejności ich wykonywania.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez m9nika, 14 Lip 2015, 18:53, edytowano w sumie 1 raz
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1594
Rejestracja: 17 Lut 2012, 20:07

Re: Paweł - 25 lat - Wrocław - pTNM: pT2

Postprzez srebrny » 14 Lip 2015, 16:24

Do mapki nie mam dostępu. "Nie masz zezwoleń by czytać to forum."

Zadzwonię do w/w doktora i postaram się umówić na wizytę.
srebrny
 
Posty: 17
Rejestracja: 30 Cze 2015, 22:43

Re: Paweł - 25 lat - Wrocław - pTNM: pT2

Postprzez romi » 14 Lip 2015, 18:24

Witam
Każdy zarejestrowany i zalogowany użytkownik ma do tego dostęp. To są najważniejsze informacje dla pacjentów rozpoczynających "walkę" z nowotworem.
Twoje wyniki wskazują na to że czeka Cię dalsze leczenie, ale dopóki nie zamieścisz pozostałych wyników niewiele można powiedzieć.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3198
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Paweł - 25 lat - Wrocław - pTNM: pT2

Postprzez viking » 14 Lip 2015, 19:13

A ja mam jeszcze tutaj pytanie odnośnie IGCN (też miałem) - czy to w jakiś sposób ma wpływ na rokowanie? Ew. czy IGCN ma się zawsze w obu jądrach czy można mieć to tylko w jednym? Są jakieś badania statystyczne na ten temat? Romi? Trollu?
viking
 
Posty: 45
Rejestracja: 20 Sty 2015, 22:54

Re: Paweł - 25 lat - Wrocław - pTNM: pT2

Postprzez Adrian1975 » 14 Lip 2015, 19:28

srebrny napisał(a):Do mapki nie mam dostępu. "Nie masz zezwoleń by czytać to forum."

Zadzwonię do w/w doktora i postaram się umówić na wizytę.


dzwoń, jak znam doktora, to umówi się z Tobą niezwłocznie, zabierz ze sobą wszystko co masz ws,choroby, markery zrobi ci pewnie na miejscu świerze
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1003
Rejestracja: 01 Paź 2012, 19:00
Miejscowość: Trzebnica,DLN

Re: Paweł - 25 lat - Wrocław - pTNM: pT2

Postprzez srebrny » 16 Lip 2015, 12:16

Ok wizyta u w/w doktora umówiona na 21 we wtorek.

Na chwilę obecną dziękuję za pomoc - w razie pytań itp. służę pomocą,
srebrny
 
Posty: 17
Rejestracja: 30 Cze 2015, 22:43

Re: Paweł - 25 lat - Wrocław - pTNM: pT2

Postprzez Adrian1975 » 16 Lip 2015, 19:59

dobra decyzja, nie pożałujesz
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1003
Rejestracja: 01 Paź 2012, 19:00
Miejscowość: Trzebnica,DLN

Re: Paweł - 25 lat - Wrocław - pTNM: pT2

Postprzez srebrny » 22 Lip 2015, 17:52

Ok, już jestem po wizycie u doktora w krotoszynie.

Mam trochę za wysokie LDH i gdzieś za tydzień mam zrobić znowu badania markerów i wtedy będzie wiadomo czy dostanę 2 x BEP czy 3 x BEP.

AFP: 10,15 ng/ml
bHCG <1,2 mlU/ml
LDH: 163 U/L

badanie wykonano prawie miesiąc po operacji.

Gdzie polecacie się zgłosić po dalsze leczenie we wrocławiu - DCO czy są jeszcze jakieś ośrodki które podają chemię?
srebrny
 
Posty: 17
Rejestracja: 30 Cze 2015, 22:43

Re: Paweł - 25 lat - Wrocław - pTNM: pT2

Postprzez troll » 22 Lip 2015, 19:35

Witaj,

Najlepiej w Krotoszynie. We Wrocławiu to w sumie obojętne - nigdzie nie będziesz prowadzony w sposób, za który możemy ręczyć. Albo trafisz na dobrego specjalistę mającego dobry dzień, który zadecyduje właściwie, albo trafisz na kogoś, kogo przymuszają do leczenia Ciebie, pomimo braku odpowiednich kompetencji.

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3625
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 4 gości