Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez Luki737 » 27 Lis 2015, 10:32

Witam
Jestem tutaj nowy i chciałbym wiedzieć co sądzicie o tym przypadku czy jest kiepsko czy jednak bedzie dobrze.
Markery przed zabiegiem
AFP 1.47 (0 -5.8)
LDH 258 (135 - 225)
Beta HCG 735 ( 0- 5)
Markery po pierwszym cyklu chemioterapi BEP
AFP 2.26 (0 -5.8)
LDH 258 (135 - 225)
Beta hcg 5.32 (<2.6)
Załączniki
karta info 3 węzły.jpg
karta info 3 węzły.jpg (98.36 KiB) Obejrzany 3303 razy
wynik histopatologiczny.jpg
wynik histopatologiczny.jpg (214.62 KiB) Obejrzany 3303 razy
Luki737
 
Posty: 50
Rejestracja: 27 Lis 2015, 09:45

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez troll » 27 Lis 2015, 12:50

Witaj,

Szanse wyleczenia są ogromne a rokowanie, wbrew temu co myślisz - bardzo dobre. Warunkiem osiągnięcia wyleczenia są prawidłowo przeprowadzona diagnostyka i oparte na ustalonym stopniu zaawansowania klinicznego choroby - leczenie.

Diagnostyka dla ustalenia stopnia zaawansowania klinicznego choroby, w Twoim przypadku powinna obejmować:
- ocenę histopatologiczną materiału operacyjnego (jądra) - jest, wykonana prawidłowo - guz w jądra pT1.
- oznaczenie markerów (AFP, bHCG, LDH) przed i po operacji oraz przynajmniej przed rozpoczęciem chemioterapii - czy były oznaczone?
- wykonanie tomografii komputerowej jamy brzusznej i miednicy małej - zrobione.
- wykonanie tomografii komputerowej klatki piersiowej (RTG nie wystarcza ponieważ w jamie brzusznej stwierdzono zmiany przerzutowe - wobec tego ryzyko obecności meta w obrębie klatki piersiowej znacząco wzrasta) - czy było TK klatki?

Jeżeli TK klatki jest ok i markery niewiele podwyższone to stopień zaawansowania klinicznego choroby to CS IIB - (pT1 N2 M0 S0/1). Postępowaniem z wyboru w takim rozpoznaniu jest chemioterapia wg programu BEP z założeniem podania 3 PEŁNYCH (wszystkie "dolewki" bleomycyny) kursów leczenia. Po zakończeniu leczenia - powtórnie tomografia komputerowa jamy brzusznej, miednicy małej i klatki piersiowej celem oceny skuteczności leczenia. Markery muszą być oznaczane przed każdym kursem chemioterapii i po jej zakończeniu!

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3630
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez Luki737 » 27 Lis 2015, 14:12

Dziękuje za odpowiedź
ogólnie wszystko co napisałeś to miałem z wyjątekim TK klatki piersiowej :( jak będę widział się z moją doktor to spytam ją o to.
Markery przed operacją były sa w poscie wczesniej opisane.
Markery po operacji z dnia 9.10.2015r
LDH 265
beta hcg 55.19
AFP brak (nie było robione)

LDH po operacji troche wzrosło ale aktualnie jest 258 jednak u mnie LDH moze być wyższe gdyż jestem nosicielem żółtaczki wszczepiennej HBS+ od 3 roku życia.

Markety przed przyjęciem chemioterapii z dnia 28.10.2015r
LDH 252
AFP 1.35
Beta hcg 38.89
Luki737
 
Posty: 50
Rejestracja: 27 Lis 2015, 09:45

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez Adrian1975 » 27 Lis 2015, 16:02

witaj w elitarnym gronie jednojajowców,

tak jak Ci napisał Troll, jesteś na dobrej drodze do wyleczenia, pod warunkiem dobrej diagnostyki i rzetelnie przeprowadzonego leczenia. Zapytaj o to tk płuc, ewentualnie niech ci zrobią rtg płuc teraz a kompletne tk (płuca, brzuch i miednica mała) po zakończniu chemioterapii.

z takich uwag to na pewno pilnuj sie teraz, unikaj skupisk ludzkich, bo każdy zakatarzony może być dla ciebie potencjalnym zagrożeniem. jak włosy zaczna wychodzić, to po prostu je ogol na zero, by nie "kłaczyć" po mieszkaniu. nie martw się tym, odrosną jakiś miesiąc góra dwa po zakończeniu chemioterapii.

dobrze się odrzywiaj, unikaj ciężkostrawnych potraw, nie przejadaj się, lecz jedz często w mniejszych ilościach.jak muli to atossa lub coś w tym stylu a z natutalnych imbir.
powodzenia i bądź dobrej myśli
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1003
Rejestracja: 01 Paź 2012, 19:00
Miejscowość: Trzebnica,DLN

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez Luki737 » 27 Lis 2015, 17:37

Dzięki.
Włosy faktycznie już wyszły hehe. Zaczeły wychodzić 13 dnia po wyjściu ze szpitala z pierwszego pieciodniowego przyjmowania chemii. Obecnie już mam drugi cykl i już miałem pierwsza dolewkę bleomecyny dokładnie wczoraj :). Ogólnie czuje się dobrze także żeby nie zapeszać jak tak będzie do końca to super :D jedyne co mi jest to bardzo się pocę i mam podwyższoną temperaturę. Po bleomecynie to standardowo mam dużą temperaturę bo około 39 stopni ale to tylko w dzień jej przyjęcia.
W większości raczej siedzę w domu ewentualne wyjścia to do rodziny w odwiedziny. Co do jedzenia to na razie jem wszystko co jest ;)
Pozdrawiam
Luki737
 
Posty: 50
Rejestracja: 27 Lis 2015, 09:45

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez Adrian1975 » 27 Lis 2015, 22:06

super że tak ci dobrze idzie, i tak dobrze znosisz leczenie, oby tak dalej
to jak jesteś w połowie drogi to juz z górki
nie przemęczaj się, wypoczywaj i dnaj o siebie a będzie wszystko w porządeczku
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum
 
Posty: 1003
Rejestracja: 01 Paź 2012, 19:00
Miejscowość: Trzebnica,DLN

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez Luki737 » 30 Lis 2015, 12:31

Mam pytanko może z serii głupie no ale jest ;)
Czy jeżeli w miarę dobrze się czuje to mogę trochę ćwiczyć w domu typu podciąganie na drążku, pompki, brzuszki?
Czy lepiej nie bo to zaburzy jakoś leczenie albo będzie nie sprzyjające leczeniu?
Pozdrawiam
Luki737
 
Posty: 50
Rejestracja: 27 Lis 2015, 09:45

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez romi » 30 Lis 2015, 13:42

Witam
Jeśli czujesz się dobrze i odczuwasz potrzebę ćwiczeń to nie ma przeciwwskazań. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku - nie należy przeciążać organizmu który jest już i tak osłabiony chemioterapią.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez Luki737 » 03 Gru 2015, 12:07

Witam
właśnie byłem na dolewce bleomecyny której nie dostałem w uzasadnieniu ze mam kaszel od tygodnia oraz katar, czyli jestem przeziembiony. Czyli pominęli mi dolewke a 10 grudnia mam przyjść na oddzial zaczynam 3 cykl. Czy to dobra decyzja z pominięciem tej dolewke?
Luki737
 
Posty: 50
Rejestracja: 27 Lis 2015, 09:45

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez romi » 10 Gru 2015, 01:33

Witam
Pominięcie czy przesunięcia podawania cytostatyków są zawsze niekorzystne dla rezultatów leczenia, ale niestety czasem jest to konieczne. Decyduje o tym lekarz prowadzący który odpowiada za sposób leczenia i skoro stwierdził że stan Twojego zdrowia wymaga odłożenia dolewki to widocznie była taka potrzeba.
Musisz zaufać swojemu lekarzowi, że podejmuje właściwe decyzje w przeciwnym przypadku należałoby zmienić lekarza.
Możesz zapytać czy tej zaległej dolewki nie będziesz mógł otrzymać później.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 3 gości

cron