Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez troll » 16 Wrz 2016, 15:33

Witaj,

Prawdopodobnie są to zmiany martwicze.

Pozdrawiam!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert
 
Posty: 3630
Rejestracja: 21 Gru 2010, 16:36

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez Luki737 » 16 Wrz 2016, 16:36

Zmiany martwicze, czyli co? Pewnie wypadałoby je wyciąć tak? :(
Luki737
 
Posty: 50
Rejestracja: 27 Lis 2015, 09:45

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez romi » 16 Wrz 2016, 22:49

Witam
Niekoniecznie, ale to musi ocenić lekarz z dużym doświadczeniem w leczeniu nowotworów jądra. Jesteś pod opieką dobrego ośrodka, więc na pewno decyzja będzie właściwa. Napisz maila do dr Sarosieka.
Pozdrawiam
romi
 
Posty: 3290
Rejestracja: 03 Paź 2011, 10:46

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez Luki737 » 03 Paź 2016, 19:37

Dziś byłem u doktora Żaka na kontroli. Doktor stwierdził ze minął już rok od zakończenia chemii moje węzły tak jak zmalały po chemii tak teraz ani nie urosły ani nie zmalały bardziej i doktor jest za tym aby dalej je kontrolować. W tym celu już mam nie robić kontroli u doktora Żaka tylko np. u doktora Sarosieka lub jakiegoś onkologa w Łodzi mogę sobie wybrać, do doktora Żaka tylko w przypadku gdyby węzły urosły. Dziś chciałem się zapisać do doktora Sarosieka na styczeń ale niestety jeszcze nie mają grafików lekarzy na nowy rok i kazali dzwonić w listopadzie i wtedy się zapisać. Podsumowując u mnie nie jest źle przechodzę w stan wzmożonej kontroli hehe ;) i kolejną tomografie mam ustaloną na 9 stycznia.
Pozdrawiam :D
Luki737
 
Posty: 50
Rejestracja: 27 Lis 2015, 09:45

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez Luki737 » 13 Sty 2017, 10:33

Witam
Dawno mnie nie było ;) Pisze żeby się pochwalić hmmm albo po prostu żeby napisać :D Wizytę u doktora Sarosieka mam umówioną prywatnie na 24 stycznia w Magodent.
Odebrałem dziś wyniki tomografii komputerowej, ogólnie jestem już rok po zakończeniu chemioterapii i oto moje wyniki.
LDH 184 zakres od 135 - 225
Beta hcg <0.1 zakres <2.25
AFP 1.75 zakres od 0 do 5.8

Wynik tomografii bez zmian jak na razie :)
Nie mogę dodać skanu wiec przepisze.
Dwufazowe kontrastowe badanie TK jamy brzusznej i jednofazowe kontrastowe badanie TK miednicy.
Badanie porównane z poprzednim badaniem.
Wątroba niepowiększona bez zmian w strukturze miąższu. Pęcherzyk żółciowy nie zawiera uwapnionych złogów. Drogi żółciowe nieposzerzone. Śledziona dł. 144mm poprzednio 150mm przy dolnym biegunie dwie śledziony dodatkowe 16mm i 12mm. Trzustka nie powiększona jednorodna. Obie nerki przeciętnej wielkości typowego kształtu i położenia. Miąższ nerek bez zmian ogniskowych. UKM bez cech kamicy i zastoju. Narządy miednicy małej bez uchwytnych patologii. W przestrzeni około-aortalnej po stronie lewej dwa węzły chłonne wielkość ok. 18x15mm i 13x10mm ( jak poprzednio 18x17mm i 13x10mm) Duże naczynia jamy brzusznej i miednicy w normie. narządy miednicy bez zmian patologicznych. Kościec bez cech metastatycznej przebudowy.

Pozdrawiam.
Łukasz
Luki737
 
Posty: 50
Rejestracja: 27 Lis 2015, 09:45

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez kaja i michal » 15 Sty 2017, 17:25

Hej Łukaszu,
Super, gratulujemy wyników; )
My jedziemy na tomografie 23.01 do magodentu a 31 wizyta u dr z wynikami. Bardzo sie denerwujemy. Tyle na forum trudnych przypadków, ten nowotwór jest taki nieprzewidywalny...jest ok, a za chwilę coś się dzieje, albo drugi po kilku latach. Strach niedoopisania...
3maj sie i wszystkiego dobrego- zdrowia!
kaja i michal
 
Posty: 143
Rejestracja: 25 Gru 2015, 01:12

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez Luki737 » 20 Lip 2017, 10:35

Witam
Oczywiście spory czas mnie nie było jednak chciałem się pochwalić kolejnymi wynikami. Przypomnę że jestem po trzech cyklach chemioterapii BEP które skończyłem w grudniu 2015r

Aktualne wyniki krwi:
LDH 154 zakres 135 - 225
Beta HCG <0.1
AFP 1.32 zakres 0 - 5.8


Wyniki Tomografii

Dwufazowe kontrastowe badanie TK jamy brzusznej i jednofazowe kontrastowe badanie TK miednicy.
Badania porównano z badaniem z dn. 09.01.2017r : stabilizacja w porównaniu z badaniem poprzednim.
Wątroba niepowiększona bez zmian w strukturze miąższu. Pęcherzyk żółciowy nie zawiera uwapnionych złogów.
Drogi żółciowe nieposzerzone. Śledziona dł. ok. 140mm (poprzednio 144m) przy dolnym biegunie dwie śledziony dodatkowe 16mm i 12mm. Trzustka niepowiększona jednorodna. Obie nerki przeciętnej wielkości typowego kształtu i położenia. Miąższ nerek bez zmian ogniskowych. UKM bez cech kamicy i zastoju. Narządy miednicy małej bez uchwytnych patologii. W przestrzenie okołoaortalnej po str. lewej dwa węzły chłonne wielkości ok. 18x15mm oraz 13x10mm ( jak poprzednio) Duże naczynia jamy brzusznej i miednicy w normie. Narządy miednicy bez zmian patologicznych. Kościec bez cech metastatycznej przebudowy.


Pozdrawiam
Łukasz

Kaja i Michał a jak tam u was? Wszystko ok? :)
Luki737
 
Posty: 50
Rejestracja: 27 Lis 2015, 09:45

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez mardeb76 » 20 Lip 2017, 10:56

Cześć,
Jest się czym chwalić. Gratulacje i oby tak dalej. Od zakonczenia leczenia troche juz minęło, czy po chemioterapii wróciłeś do pełnej sprawności? Czy borykasz sie z jakimiś skutkami odległymi tej terapii? Pozdrawiam, Marcin.
mardeb76
Ekspert
 
Posty: 1135
Rejestracja: 15 Sie 2016, 22:26

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez Luki737 » 20 Lip 2017, 21:37

U mnie jak na razie wszystko ok. Żadnych skutków ubocznych chemioterapii nie mam. Normalnie pracuje, ćwiczę na siłowni ( na pewno po chemii jest pogorszona kondycja i siła bo przed chemią było o wiele lepiej ale nad tym już pracuje) :D
Jednak jeszcze jestem umówiony na zbadanie nasienia wiec zobaczymy co tam wyjdzie. Bo jak wiadomo podczas chemii i po chemii można być bezpłodnym, płodność może wrócić po około roku lub dwóch albo wcale. Dlatego na końcu lipca jestem umówiony na takie badanie. Przed chemią z płodnością było u mnie wszystko ok bo takie badanie miałem 4 dni po zabiegu usunięcia jądra.
Pozdrawiam
Łukasz
Luki737
 
Posty: 50
Rejestracja: 27 Lis 2015, 09:45

Re: Guz jądra wrzesien 2015r Łodź

Postprzez kaja i michal » 20 Lip 2017, 22:34

Hej; ) myslami Cie sciagnelismy. Wspominalismy ostatnio Ciebie i tez zastanawialiśmy jak zyjesz:)
Widać, że wszystko ok i to najważniejsze. Gratulujemy i cieszymy się razem z Tobą. My też mieliśmy teraz niedawno tk i tez na szczęście wyszło ok. We wt jedziemy do dr Sarosieka na wizytę kontrolna i pewnie skierowania na kolejne badania. Jakieś plany na rodzicielstwo macie z żoną?
Życzymy zdrowia i powodzenia. Wszystkiego dobrego Łukasz
kaja i michal
 
Posty: 143
Rejestracja: 25 Gru 2015, 01:12

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości